Detta är första gången jag dristar mig till att skriva nåt på denna sida men nu kan jag inte hålla mig längre!
Jag tycker det är tragiskt med denna diskussion, att ödsla så mycket tid och energi på ständigt denna "fjällnära" ko. Enda anledningen till att vi idag har denna variant är för vi på 90-talet när inventeringen av renrasiga fjällkor började trodde att detta var den helt ursprungliga fjällrasen, någonting som den "vanliga" fjällkon stammade ur. För att bevara de unika gener som vi trodde dessa djur hade kallades de för fjällnära och hölls skilda från de "vanliga" fjällkorna.
Sedan dess har tiden gått och nu vet vi att fjällkon inte stammar från de fjällnära. Utan att det är tvärtom, de fjällnära korna stammar från den riktiga fjällrasen. Det är med andra ord så att de fjällnära korna stammar ur riksstamboken precis som alla andra nu levande fjällkor.
Dessutom har man lyckas tappa bort en del viktiga och unika egenskaper som finns kvar hos riktiga fjällkor, vilket borde göra riktiga fjällkor till mer bevarans-värda än fjällnära.
Då ställer jag mig frågande vad det är vi ska bevara och varför! Ska alla varianter på en ras bevaras? Om jag bara använder egna tjurar i min besättning så har jag ju om tjugo år en helt unik Böle-ko, till fulländning anpassad för mina strandbeten och myrar. Men om denna ko flyttar till skåne och bor där i tjugo år, vad har vi då kvar för gener från den ursprungliga Böle-kon?
Jo, nada, noll och intet. Då har vi en ko som förmodligen skulle dö svältdöden på fjället i Lappland!
Med andra ord, vi måste hela tiden veta vad vi ska avla mot, så som människan gjort i 1000-tals år, annars tappar vi ofelbart bort alldeles för mycket på vägen!
Men jag får väl ändå önska den nya föreningen lycka till med sitt arbete, och hoppas att de flesta skall mjölka sina fjällkor, nära eller inte. Och att flera skall upptäcka att den vanliga fjällrasen är en helt underbar ras, som man dessutom kan leva på!
Den senaste siffran jag hörde är att det finns ca 600 renrasiga fjällkor som är med i kokontrollen, vilken är den avelsbas vi har att arbeta med.
Sedan dess har tiden gått och nu vet vi att fjällkon inte stammar från de fjällnära. Utan att det är tvärtom, de fjällnära korna stammar från den riktiga fjällrasen. Det är med andra ord så att de fjällnära korna stammar ur riksstamboken precis som alla andra nu levande fjällkor.
Dessutom har man lyckas tappa bort en del viktiga och unika egenskaper som finns kvar hos riktiga fjällkor, vilket borde göra riktiga fjällkor till mer bevarans-värda än fjällnära.
Det tycks att våran nykomling här på forumet har blandat i hopp begreppena lite grann.
Den sortens rasavel som Fjällrasavel förespråkar är utveklingsavel där har man ekonomiska intressen som en viktig del i avelsarbetet. Medan man i bevarandeföreningarna arbetar för ett långsiktigt bevarnade är saker som Founderlinjer storlek. Att använda maximalt med handjur och härstamning spelar större roll.
Den modell för rasbevarande som är mest förekomande och dominerande inom landet är Genbanksmodelen, jag antar att dom flesta som läser på detta forumet vet vad det innebär att ha en genbank om inte kan ni gå in på lantrasforumshemsida där finns länkar till alla det föreningar som använder modelen. På deras hemsidor finns det mer detaljerad info om hur man praktisk arbetar med det olika djurslagen
Det finns i dagsläget minst 35 Genbanker och den har visat sig var mycket lättarbetad och effektiv för att bevara den genetiska mångfald som finns inom rasen när man hittar den. En aledningen till att vi i dag har en sådan mångfald av gamla svenska husdjursraser är att folk inte har lyssnat på dom som förespråkar förädlingsavel!!
Det är hos egensininga män och kvinnor inte alltid bönder som man har hittat dessa djur, det kan inte har varit lätt att stå emot det tryck som fanns hos grannar och kollegor att avla mer effektift att få mer kött ull mjölk och ägg, men som man säger bara död fisk flyter medströms.
Tack vare att dessa människr inte lätt sig skrämmas för inavels skräcken har vi i dag flera livskraftiga koraser så som Väneko och Ringamålako. Dessa raser kommer från små och slutna besättningar där man använde sina egna tjurar, och på grund av det finns dom kvar i dag.
Det där med att SJV skulle favorisera vissa föreningar tror jag med att du har fått lite om bakfoten. Om jag innte mins helt fel fick Fjällrasavel 180000 kr till sin tidning och kompetensutvekling förra året.
Ett annat exempel är att man varje år spermatappar 5 tjurar från Fjällrasavel medan föreningen allmogekon som ansvarar för tre raser bara har tre platser.
Samma SJV som under flera år vägrade att ge ståd till föreningen Allmogefåret för att man tilätt gruppbetäckning i sin avelsplan. Så vem det är som odlar kontakter kan man själv räkna ut.
Sen det där med att Fjällnära är vanliga fjällkor, grupperna har ett gemensamt ursprung i en nordlig allmogeko, som hade en mycket stor vatiation.
Ett exempel på detta är att många av korna var behornade detta är något som man har avlat bort. Att säga att fjällnära och fjällkor är samma ras är som att säga att gutefår och pälsfår är samma ras, bägge raserna har sitt ursprung i det gotlänska utegångsfåret. Det faktum att dom har en gemensam anfader gör dom inte till samma ras! Sen att fjällrasavel tillåter korsningsdjur i avel med fjällnära gör inte saken bättre.
I Funäsdasgruppen finns det ett mycket stort inslag av vanlig mjölk fjällkor, den som inte tror mig kan gå in på fjällrasavelshemsida och läsa själva. Faktum är att vid dom första inventeringarna av besättningen tog man inte med den bland dom fjällnra för att djuren var så påverkade.
Vem bestämmer vad som är den "riktiga" fjällrasen? Och vilka viktiga och unika egenskaper är det som tappats bort?
Om jag förstår dig Brottan rätt så tycker du att man ska avla mot en fjällko med ökad produktion av mjölk. Jag antar att dessa fjällkor äter bra vallhö, ensilage och kraftfoder. Men den ko som "fjällnäraförespråkarna" vill bevara är väl den som klarade sig på lite mer anspråkslös kost och trots det gav mjölk (inte många liter) och kalvar.
Det är väl två helt olika produktionsformer vilket kräver helt olika kotyper? Och då är det väl jättebra att det finns föreningar för både formerna; "produktionskor" och "hushållskor"?
Det är viktigt att komma i håg att man inte förbättrar eller försämrar djur när man bedriver avel en vis inriktning utan man förändrar dom endast.
Är det så att fjällrasföreningen har i sitt mål för bevarandet att de fjällnära korna att de ska vara "rasrena" på mödernet medan den nya föreningen vill ställa högre krav och ha med även tjurarna (vilket för mig verkar logiskt)? Är det detta som "striden" handlar om eller är det något annat också?
Är det så att fjällrasföreningen har i sitt mål för bevarandet att de fjällnära korna att de ska vara "rasrena" på mödernet medan den nya föreningen vill ställa högre krav och ha med även tjurarna (vilket för mig verkar logiskt)? Är det detta som "striden" handlar om eller är det något annat också?
Fjällras föreningen har som KRAV ATT FÖR ATT RÄKNAS SOM FJÄLLNÄRA DJUR SÅ MÅSTE BÅDE FAR O MOR VARA FJÄLLNÄRA!!!!
I en förening kan vi amatörer få ta del av kunskap av andra, om någon tar illa upp för det så är det synd om dom.
Kriga på ni som vill själv är jag mest intreserad av att få så fina kalvar som möjligt då det är vår insats för rasen även om mjölkning borde ingå.
Har haft stor nytta av föreningen i många frågor även om jag förnärvarande har lite problem med härstamningsbevis.
Om det var ett kul svar vet inte jag men för att kriga behövs två varför inte ha ett gemensamt mål istället
så spar vi energi som vi kan använda till något bättre.
PS: någon rackare vet vem jag är??
Nej, tyvärr är det så att jag personligen anser det vara synd att ordet fjällnära myntades som begrepp om en grupp djur, och sedan togs som namn på en nästan helt egen ras. Det hade varit bättre om dessa kor tagits in i den stora riktiga fjällko-familjen då dessa inte var annat än vanliga fjällkor, kanske lite mer inavlade och hållna lite mer extensivt, nåt annat var det ju inte.
(....)
Inget ont om alla som har fjällnära kor, de tycker precis lika mycket om sina djur som jag tycker om mina, men frågan som gnager är ju ändå varför ska vi bevara detta, och särbehandla dessa djur, de är ju vanliga fjällkor i grund och botten!
jag, tänkte jag kunde fråga vad som händer om föreningen inte godkänner en ko som fjällnära och den är betäckt med en fjällnära tjur vad blir kalvarna??
sidan är ju uppdaterad den 2008-09-03
Heja Hobergsgubben och Iceman! Har förfärad följt tråden till dess ände och är djupt tacksam att våra kära små fjällnära inte kan läsa. Hur i hela fridens namn kan man lyckas bråka så infernaliskt och länge och lyckas göra politik av några stackars kor? Vi är själv ganska nyblivna ko-ägare och vi valde Fjällnära av flera anledningar:
- De är lagom stora och ger fullt tillräcklig mängd mjölk för ett litet hushåll.
- Vi ville göra en insats och hjälpa till att bevara just denna gren av fjällkor eftersom de tilltalar oss.
- De fanns tillgängliga till en rimlig summa.
Vi trodde att vi gjorde något bra, men nu börjar vi bli rädda! Ska vi kanske börja bära solglasögon och keps när vi ger oss ut bland folk?
Innan jag blir påhoppad är det väl bäst att säga att vi avser att mjölka dem när det blir aktuellt (en kviga dräktig) och vi har dem uppbundna samt arbetar aktivt för att få dem tama och hanterbara.