Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tida skrivet 18 feb-08 kl 11:06

Titel: hjälp med yoghurt
Skrivet av: Tida skrivet 18 feb-08 kl 11:06
Hej!
Jag har precis provat på att göra egen yoghurt. Jag värmde mjölk (pastöriserad men ej homogeniserad) först till 75 grader, lät det svalna till 43 grader. Då rörde jag i en klick turkisk yoghurt från affären (ca 1/2 dl till 5 dl mjölk), hällde över allt i en termos och lät det stå.
Den blev inte alls krämig och fin, utan bara en grynig massa, vad gjorde jag för fel? Jag ska få hem en "riktig" yoghurt-kultur nästa vecka, så detta är mest övning, jag vill ju inte ta död på kulturen jag får.
Vi har ganska kallt inne, ca 18 grader, kan det vara det? Fast det stod ju i termos...
Förslag och ideer på hur jag ska få den bra?
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: hemmamamman skrivet 18 feb-08 kl 13:15
Jag gör alltid egen yoghurt och har (peppar peppar) inte misslyckats en enda gång. Jag blandar en liter mjölk med en dl mjölkpulver och värmer detta till 85 grader. Låter det svalna till 45 grader. Rör i 2 msk yoghurt. Låter det stå på värmedyna läge 1 i 8 timmar. Yoghurten som jag rör i måste vara köpeyoghurt (fråga mig inte varför). Köper 1 liter yoghurt som jag fryser i en istärningslåda. 2 istärningar = 2 msk.
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-08 kl 16:44
Den turkska yogurten i affären har konsistensgivare.
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: Tida skrivet 19 feb-08 kl 20:36
Värmedyna, vilken bra idé! Har lite småproblem med allt möjligt, surkål tex, för att vi inte har tillräckligt varmt nu på vintern. Ska undersökas, tack för tipset! Varför använder du mjölkpulver? Det vill jag nog inte då jag kan gissa att det innehåller klumpförebyggande medel bla, och jag äter inte kemiska tillsatser...

Gruff; vad menas med konsistensgivare? Enligt innehållsförteckningen innehåller yoghurten jag använde mjölk, grädde och kultur, inget annat. Tror du det är smartare att ta en "vanlig" yoghurt?

Kan tillägga att efter ytterligare en dag i kylskåp och lite vispning blev den väldigt god, rinnig som lättfil ungefär, men smaken kan jag inte klaga på även om den var lite grynig...
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 27 feb-08 kl 10:35
Mycket är beroende på vilken yoghurt man använder för att starta kulturen.

I Afrika gjorde vi våra egen yoghurt. Med mjölk från mjölkpulver blandad med liten köpt yoghurt.
Det gick endast bra med en sort yoghurt (danone) för att starta kulturen.
Vet inte varför men det verker vara så.
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: hemmamamman skrivet 27 feb-08 kl 11:55
Jag använder den billigaste yoghurten som finns att köpa i affären. Varför det ska vara mjölkpulver i vet jag inte. Jag hittade ett recept i en bok och där stod det att det skulle vara mjölkpulver i, jag har aldrig provat att göra utan. Kanske ska göra det och se vad som händer.
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 27 feb-08 kl 12:48
Vi hade då helt enkelt ingen färsk mjölk, men det skulle gå lika bra med vanlig mjölk tror jag. Kanske är det fetthalten som är viktig.

Prova med olika yoghurtmärken, visst finns det ett som funker.
Titel: SV: hjälp med yoghurt
Skrivet av: git skrivet 28 feb-08 kl 12:38
Har aldrig använt mjölkpulver, köp yughurt med goa bakterier i som bifilus o dofilus(hoppas dom heter så) :-[
Reseptet i Vår kokbok är bra att göra efter.