Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: bobo s skrivet 17 feb-08 kl 18:59

Titel: Skrapa fjälster
Skrivet av: bobo s skrivet 17 feb-08 kl 18:59
Hej alla
Är det någon som vet hur man bäst skrapar fjälster. Vi har just slaktat ett par kalvar och försöker ta tillvara en del av tarmarna för att använda till korvtillverkning. Att kränga dem är inget problem, men hur skrapar man tarmluddet på enklaste sätt? jag har fått ett tips om att lägga dem i blöt med kalk något dygn, ett annat att låta dem ligga i öl över natten. Därefter skall det var lätt att skrapa dem, men jag tycker inte att det fungerar. Kanske är det bara idogt skapande som gäller. Är det någon som har något annat fungerande tips mottages det gärna.
TACKAR
bobo
Titel: SV: Skrapa fjälster
Skrivet av: Korp skrivet 15 dec-09 kl 19:50
Vi skrapade fjälster för första gången i söndags. Vi skållade dem i 70 - 80 gradigt vatten. sedan var det jättelätt att skrapa. Lade en bit på en träskärbräda och drog hårt med baksidan av en bordskniv längs med. Fick sen vända runt ett par gånger för att få bort runt hela.