Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Weija skrivet 16 feb-08 kl 22:08
-
Är det dags att börja tappa björksav nu i slutet på februari ni som vet eller måste det bli varmare först. Appropå björksav, någon här som har några recept på björkdricka?
-
Det är omöjligt att säga när det är dags utan att veta hur långt våren har kommit i dina trakter. Bryt av en liten bit längst ut på en gren. Om det kommer sav är det dags.
-
Jag provade i sjuhärad i torsdags. Bröt av en kvist och trädde på en flaska det var kruttort nästa morgon. Så riktigt än är det inte dags.
-
Hur bär man sig åt för att ta sav från björken?
//Alvin
-
Här ser du ett par exempel på hur man gör
Tappa björksav (http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm)
När jag gjorde mitt björksavsvin borrade jag ett hål några centimeter in i två närstående björkar med 8mm-borr. Där stack jag in passande slangar som jag ledde ner till en dunk. Kopplar man slangarna via en T-koppling som sätts i en skruvkork eller gummihätta behöver man inte få med en massa flygfän och annat skräp.
-
Prova igen när björken har musöron, då brukar det sippra på rätt bra!
-
Prova igen när björken har musöron, då brukar det sippra på rätt bra!
Då är det lite sent, för då brukar det sina snart. Förra året började jag tappa sav den 10 mars (Östergötland, zon 3) och kunde tappa i 4 veckor framåt.
-
Hildegard, Hur djupt borrar du? Hur länge låter du björkarna vila mellan tappningar?
Och vilka tecken väntar du på om inte musöron?
Kan man skada trädet om man börjar för tidigt?
-
Hildegard, Hur djupt borrar du? Hur länge låter du björkarna vila mellan tappningar?
Och vilka tecken väntar du på om inte musöron?
Kan man skada trädet om man börjar för tidigt?
Det beror ju alldeles på hur tjock en björk är, hur mycket man vågar tappa den. Har du en riktikg tjock en, sådär minst 30 cm i diameter, så kan du förstås borra djupare än om du har en smalare. Det räcker om du borrar 2-3 cm in under ytterbarken, snett uppåt, sätt i ett litet rör, typ plaströr som man har till elledningar. Det kan behövas att du fäster det med något, tejp, kåda, annan fästmassa som håller det fast. Sedan hänger du en hink under. För att förhindra att kryp kommer in, det brukar vara uppskattat bland småflugor, så sätter jag på locket i vilket jag har gjort ett hål och satt i en tratt med ett kaffeefílter i. I detta ska saven droppa.
För det mesta borrar jag dock inte utan sågar av en lämplig gren på kanske 3 cm tjocklek - det går nra med tunnare grenar förstås, då blir det mindre sav - , lämnar ca 20 cm kvar intill stammen. Då kan man hänga hinken på det kvarlämnade. Töm varje dag. På grenar räcker det med mindre hinkar, typ 1 liters.
Borrar man djupt får man ut 20 liter om dagen av en stor björk, men då dör den efter några år. Så det är bättre att ta grenar och få ut någon liter om dagen så kan man tappa varje år utan att trädet tar skada. Tror inte att det skadar att börja för tidigt på våren. Du kan prova med att bryta av en mindre kvist och se om det kommer ut någon droppe. Det går sakta först, börjar det droppa hela tiden är det i senaste laget.
Jag ska börja den här veckan och se. Ett tecken kan vara när blåsipporna börjar? Bara att testa och notera vad mer som är på gång så vet du nästa år.
-
Bora man en liten hål,ca 8 mm och en tredje del av stammens tjoklek djup då får man ut ca 9 l/dygn,låt björken vila i minst tre år.
Stäng hålet med en desinfecterad träplug och tät noggrant med ympvax.
Forhindra att regnvatten kan komma in i dunken,flaska eller kärlen,det är viktigare än hålla bort insekter,dem kan man filtrera bort.
För att öka hållbarhet kan man pasteurisera saven.
-
Nu blir det flera liter om dagen, gott! Massor med mineraltillskott.
-
Hej, tacksam för tips om hur man utvinner björksav, förädlar och förvarar den, vi många björkar på vår gård.
-
Björksaven här smakar som vatten som man förvarat i en kåsa .......bara vatten med en liten bismak av trä.Vad kan man göra av saven?
-
Nu är det här en gammal tråd men jag hittade en gammal artikel i Land 15/2002
sidan 10-12 om bröderna Erik och Sigvard Gustavsson i Hågeryd utanför Växjö (de var med i tv då de använde självhushållning och gamla gårdsbruksmetoder). Bröderna tog tillvara på björksav genom att:
Så tappar du sav
1. rätt tid ca 1 månad innan knopparna spricker (i småland i slutet av mars eller dagstemperaturer på 8-10grader)
2.borra ca 5-10 cm djupt beroende på stammens tjocklek, borra så nära stubben som möjligt.
3. tappa ut genom att ex sätta en bit trädgårdsslang. en stor björk kan ge 15-20 L per dygn.
4. sätt ett uppsamlingskärl, ej glas pga nattfrost under hålet. Lägg över nätduk för att slippa myror
5. täpp igen hålet när du tappat klart annars förblöder trädet. en vanlig vinkork fungerar.
6. vill du inte borra i trädet, såga av en grov gren på mitten och och fixera den nedåt. Trä på en flaska eller något liknande.
7. tappa inte träd du tänkt ha stående i 25 år till och tappa inte samma träd mer än två gånger, borrhålet kan orsaka röta.
8. Får du sav som är brun eller löddrar har björken röta och går då inte att använda.
Att ta till vara saven
Saven håller ca 2 veckor, man kan bevaras genom att frysa in den i ex plastflaskor.
Björkdricka
Tillsätt ett hekto jäst och 15 hekto socker till 10 L sav, låt jäsa i 3-4 dygn. Ju me socker du tillsätter desto bättre blir jäsningen (alkoholhalten?)
Vill man tillsätta vinjäst får man björksavsvin, Vilket man kan få tag på systembolaget enl tidningen.
personligen har jag bara druckit färsk björksav och det är inte så dumt, smakar lite sött och friskt