Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: kobbe skrivet 05 mar-05 kl 23:15
-
Till vår gård hör en lada/lagård på ca 360 kvm, hög som attan och ganska sned. Den är dåligt byggd (1935) med sviktande tak med söndervittrade pannor (ej tegel), bitvis nedrasad grund och säkrad med vajer i berget på ena sidan för att stå kvar. Golvet på loftet är ganska uppruttet eftersom takpannorna vittrat och en del även saknas. Ena delen av byggnaden är skiftesverk och andra delen plankor.
Vi funderar på vad vi ska göra med den. Vissa dar känns det som om det skulle vara ok att kapa den på hälften, ta ner ena halvan, lägga plåttak på den andra, byta allt ruttet virke och vara nöjd med det. Kanske får den konstiga proportioner och frågan är om den inte kommer att kräva ständigt underhåll ändå.
Andra dar känns det bättre att ta ner hela och bygga ny, mindre och lägre lada av det gamla materialet men med nytt tak.
Vi behöver utrymme till våra kaniner, getter och hönor och till ved, snickarbod, växthus, hö, garage och sånt.
Mycket pengar har vi inte att lägga på detta projekt men vi inser att något måste göras för annars rasar den nog så småningom.
Hur tänker man och hur gör man? Nån som har erfarenhet?
Monika
-
Jag har noll erfarenhet av gigantiska lador, men spontant tycker jag att ditt förslag att återanvända materialet till en mindre, mer funktionsduglig byggnad låter som en klok idé. Bättre att göra något bra av det som är användbart än att stå och se på när allt rasar. En hög bråte bli man sällan glad över.
-
Lägg upp den här, fler som är intresserade. 8)
-
Okey, jag ska försöka ta lite bilder i morgon (det är ljusare då ;D)!
-
Hej,
jag är absolut ingen expert i denna fråga, men rent spontant eftersom jag sett er lada på avstånd har jag några tankar.
En uppenbar risk med att riva en stor del av ladan är att gårdsbilden blir annorlunda. Er gård kan bli mer "öppen" eller "naken" om man ex tar bort halva ladan ut mot landsvägen. Till en början kommer det troligen att se lite stumpigt ut, men ögat vänjer sig säkert rätt snart. Kanske får ni bättre utsikt på köpet....kan hålla bättre koll på förbipassernde om sånt intresserar!!!
Hur kommer blåsten att ta sin vägar genom gården om ladan kapas, för ert hus och lada ligger ju på en höjd? Det är kanske oviktigt i sammanhanget men det kan säkert ge oväntade effekter.
Ladan är en sån viktig del av gårdsbilden, men jag kan samtidigt hålla med om att det är kostsamt och onödigt att försöka renovera på nåt som man bedömer som i princip rivningsfärdigt. På avstånd tycker jag inte att den ser SÅ dålig ut, men skenet kan ju bedra!
Men att riva alltsammans och bygga nåt annat av det virke som är OK låter onekligen lite väl arbetssamt. Är inte skiftesverksdelen av ladan i gott skick? Det brukar vara mer rejält virke. Spara den delen och fixa taket.
Är taket så dåligt att det måste läggas om helt? Duger det inte att komplettera saknade betongpannor? Måste ni kunna nyttja vinden på ladan som är lite murken?
Viktigast är nog att hindra att det tränger in mer fukt genom taket. Fukt/vatten är träets värsta fiende om det får hållas...kan bli mycket elände med det....
Spännande med bilden/bilderna som kommer.
/Ebba
-
...här kommer bild 1. Den visar sydvästsidan av ladan.
-
bild2 visar ena gaveln där grundstenarna har börjat rasa. Hela övre delen av ladan lutar åt detta hållet och på andra gaveln är en vajer förankrad i berget för att hålla emot.
-
bild3 visar nordostsidan. Härligt grön av alger... Man ser hur taket bågnar mellan takstolarna. Pannorna ligger direkt på läkten och innertak saknas.
-
bild4 visar gaveln som är förankrad med vajer.
-
bild 5 visar taket som det ser ut efter stormen Gudrun.
-
Antingen överdriver du en smula eller så visar bilderna inte ladans "rätta" jag.
Jag tycker den ser ut som en lada i största allmänhet, att taket sjunkit in lite hittar du på de flesta lador som har någon ålder. Takpannorna som blåst bort lägger du väl dit på en timme eller så :)
Om en grundsten flyttat sig är ju lite värre förstås.
Du kan försöka mäta på något sätt om stenen (och ladan) verkligen flyttar sig (tar några år :)). Det skulle ju kunna vara en gammal sättning, som stannat av.
-
En helt normal lada på landet m.a.o. :)
Lägg på pannorna och ersätt dom som saknas. Se till att vindskivor och nockbräda/tegel/plåt håller tätt, byt ut murket trä där det behövs, se över fönster och dörrar och måla ladan. Du ska se att den håller 70 år till, med kärlek och tillsyn.
-
Jag tror den är värre däran än den ser ut, tyvärr. Takpannorna har vittrat sönder och det läcker in vatten på många ställen. I stort sett hela loftgolvet är ruttet och även flera av "stolparna" invändigt som stöttar loftgolvet. Detta gör oxå att det inte är så lätt att lägga på takpannor, för det finns ingenting att gå på som håller. Och att kliva upp på taket utvändigt skulle bara en dåre göra..!
-
Själv skulle jag riva ner den och bygga mindre genom att återanvända det friska i den. det beror förstås på vad utrymmen ni behöver.
-
Hej.
kanske är detta en väg ut?
Fråga er själva vad ni är villiga att lägga ner i form av tid och pengar.
Fråga er själva vad ni klarar av, hur duktiga är ni på byggnadsarbete.
Fråga er själva vad ni är villiga att ta er tid att lära er.
Ta dit någon som kan bedömma det mer kunnigt än ni själva, bilder är en sak, men det är först när man verkligen ser en stolpe eller ett bjälklag som man kan bedömma HUR murket det är.
Mikael Perman.
-
Hej igen.
När jag läser igenom detta igen, så märker jag att jag inte svarat riktigt fullständigt.
Att riva ner en 360 kvm lada och bygga upp den igen, är ett helvetes stort arbete, mycket större än vad ni kan tänka er. Och lite känner jag så här, att om ni skulle kunna gå iland med detta, ja då skulle ni nog inte behöva fråga någon annan alls. Då skulle ni veta tillräckligt, för att kunna bedömma ladans skick. Och uppskatta arbetet.
Hur vet jag detta? Tja en av de mer sanslösa saker jag gjort i min ungdom (jag var i 25-årsåldern), var att köpa en nerplockat timmerhus i Skellefteå, och frakta det till en tomt utanför Vännäs, och sätta upp det där. Det var på ca 50 kvm, med sådan takhöjd att jag fick till ett vettigt loft med ståhöjd ganska brett. Och det tänker jag aldrig göra om i mitt liv igen. Jag hade ingen aning alls om hur mycket jobb det var, och vad det skulle kosta, och det kostade ca 3 gånger så mycket som jag gissade, och tog 3 gånger så lång tid.
När jag tittar på bilderna på er lada, så tycker inte heller jag att ladan verkar vara i så katastrofalt dåligt skick. Delar är säkert dåliga, javisst, men i vilken så gammal lada, finns det inte något dåligt? Men bilderna kan ju vara missvisande, förstås.
Så det allra smidigaste vore nog, om jag bara fick gissa, att reparera det som är dåligt. Det kommer nog att kosta långt mindre arbete och ansträngning. Man kan ju fälla in och byta viktiga bärande delar i själva stommen.
Men som sagt, ta någon mer kunnig dit, och låt dem se efter på plats istället.
Mikael Perman.
-
Någon föreslog rivning och någon påpekade då arbetsinsatsen för att riva en sådan stor lada. Jag är nödgad att hålla med den senaste författaren :-) Byt ut taket omedelbums så att torkningen kan sätta igång ordentligt. Plåt är väl enda alternativet för ett sådant stor tak. Kanske finns det begagnade plåttak att köpa? Rimligtvis kan det då finnas behov att byta ut (en himla massa) läkt också. Någon sa också att bärande element kan bytas ut eller fällas in. Det finns ju knappast brist på plats i ladan så det är nog den smartaste lösningen. Just att ladan är stagad med vajer är ju ett rätt stort aber. Kanske kan man på något sätt mäta om ladan verkligen rör på sig. En idé kan ju att flytta vajern till insidan av ladan genom att gjuta ned ett par betongblock i golvet på varsin långsida med vajrar längsmed fästa i kortsidans bjälklag. Kanske ett kul projekt. :D Om nu vajern behövs alls. :D
-
Tack!
För alla svar och råd. Efter måånga funderingar så har vi beslutat oss för att behålla ladan som den är...stor alltså. Ni har så rätt att det är ett hlvtes jobb att riva halva ladan, mindre jobb att försöka underhålla det som är risigt.
Vi har byggt 2 "slädar" som vi har på takbjälkarna (hanbjälkar eller vad det nu heter) för att kunna komma åt att lägga på takpannor, har fått på de flesta takpannor förutom 3 st. som ligger i mitten av ladan, det är 10 meter till golv så nu en liten fråga:
hur gör man en enkel säkerhetsele som fungerar dels psykologiskt och fysiskt, tror nog att hanbjälkarna håller men fick höra av grannen att ingen gått på dem sen 1935...dumt att chansa när det är frit fall på 10 meter.
/lena
-
Kolla om ni inte kan använda en skylift till det. Brukar kunna kosta mindre än 500 spänn för en dag om det inte är jättelång transportsträcka och om ni tittar över gården i övrigt så hittar ni säkert flera jobb som ni kan ha glädje av en skylift till.
-
Äldre betongpannor är inte vattentäta. Ladan kan säkert räddas om fukten stoppas. Kanske är pappen under redan dålig.
Det går att täta äldre betongpannor genom att doppa dem i 10%
vattenglaslösning.
-
Skytten, det finns ingen papp under betongpannorna... Taket är helt utan innertak - fritt blås...
-
Håller med Mikael Perman.
Plåttak är det som behövs, och det är bråttom!
Har sett ett antal såna ladtak i mina dar, och vet att förfallet går skrämmande fort när det börjat läcka och bågna.
En vinter med mycket snö på taket kan få delar av det att rasa in.
Ett litet h-e att ta rätt på.
Det krävs fackmän om ni inte är kunniga själva, för att bedöma hållfastheten, byta ut skadade delar av stommen och staga upp taket i sidled på ett korrekt sätt.
Det är stora krafter och höga höjder, definitivt inget amatörjobb.
Anlita snickare med erfarenhet av denna typ av reparationer, det kräver lite mer än att "bara" spika ihop nytt efter ritning.
Se till att det monteras kondensskydd under plåten, lämpligen av typ masonite.
När väl taket är fixat kan ni pusta ut.
Det är ingen brådska med resten och ladan kan säkert stå i hundra år till.
-
Kommer väl in lite sent i diskussionen.
Har också en lada som är vårdbehövande.
Huvudproblem - läckande tak!
Taket består av gammalt handslaget tegel på lockade brädor.
Eftersom ladan ligger på västkusten så är det omöjligt att få det gamla teglet att ligga still. Det vrider sig och vatten kommer in på underliggande brädor. Byter några brädor varje år och rättar till teglet ett par gånger per år. Har nu tröttnat och tänker göra följande:
- gammalt tegel och läkt plockas ner. Tyvärr är det gamla teglet av (3?) varierande dimensioner så återanvändning är inget alternativ.
- oljehärdad masonit + nya läkt
- "Nyare" (1930-1960) enkupigt Vittinge tegel läggs på
-
LQ, vilken fin lada du har!
Verkar vara ett vettigt alternativ det du nämner.
Nya tegel är ju jämnare i dimensionerna och gör det lättare att få tätt.
Har för mig ha sett nånstans att det finns ett slags krokar, som hakas över tegelpannans nederkant och fästs i underlaget.
Det är väl främst tänkt att användas för det nedersta varvet och hindra pannorna från att fladdra när det stormar.
På en sån ganska liten lada brukar takstolarna vara relativt starka, särskilt när det finns ett bra undertak, och väl klara tyngden av ett tegeltak med ev. snö.
Större lador däremot, och särskilt äldre såna med bågnande takstolar, behöver avlastning i form av lätta och täta plåttak som får snön att snabbt rasa av.
PS
Och LQ, ta förslagsvis också bort det där trädet som hänger in över taket.
Det brukar bli otroligt med skräp som far in under pannorna av ett sånt.
Dessutom kan rötterna skada grunden och avbrutna grenar kan mosa takpannorna.
DS
-
Zeke,
trädet kommer att tas bort de närmaste veckorna!
2 almar på andra sida ladan togs i höstas.
Vi har rensat tomten på ca 15 träd under de sista 10 åren. Vi går lite försiktigt tillväga. Dels för att hinna ta hand om virket till snickerivirke eller till ved, dels för att det inte skall likna kalhygge. En av grannarna är lite till åren kommen och orkar inte sköta sin mark, så jag har röjt ca 600 små aspar (små och små, 6-8 m höga). Har övertalat en anna granne att släppa sina hästar där för att hålla nere slyn. Vidare har vi hjälpt samme granne att fälla 2 st jätte-askar (30 meter höga och ca 1,4 meter i brösthöjd!). Dessa är så stora så att allt går till ved. Hade ingen möjlighet att frakta dom till en såg! :(
Stommen till ladan är i gott skick (har jag underhållit i 20 år). Gaveln på bilden fick nya brädor för 2 år sedan. Fönstren är nya av egen tillverkning. När jag tog bort den gamla panelen visade det sig att det nedre skiftet på gavelväggen (fähus innanför!) var ruttet och fick bytas.
De krokar till tegelpannorna som du nämner är inplanerade. Fick en tips om att var 8de panna bör ha krok här på kusten (även om ladan ligger ganska skyddad).
Behöver ca 4.000 pannor. 2.700 har jag lyckats skaffa hittills. Har ev ett parti på 1.500 på gång.
-
Blir nog bra de där! 8)
Vidare har vi hjälpt samme granne att fälla 2 st jätte-askar (30 meter höga och ca 1,4 meter i brösthöjd!). Dessa är så stora så att allt går till ved. Hade ingen möjlighet att frakta dom till en såg!
Vid såna här tillfällen skulle man ha ett Logosol Bigmill sågverk.
Det sågar timmer som inget normalt sågverk klarar av, direkt på plats där stockarna ligger.
Några såna stockar med förstklassigt snickerivirke skulle betala hela sågverket på direkten.
Funderar på att skaffa ett sånt, har några delar redan.
http://www.logosol.se/_sagverk/bigmillsystem/
-
alla med tillgång till egna träd och hus borde skaffa en såg från solosågen, detta säger jag av egen erfarenhet. den har jag säkert tjänat 40.000:- på om jag räknar vad virke kostar att köpa vad man kan göra för otroliga dimensioner som inte går att få tag i, att den hjälpt farmors hus att slippa problem med vattenskador osv.