Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Fordonsdrift => Ämnet startat av: skipper skrivet 27 feb-05 kl 22:10
-
Tjena,
Tänkte höra omdet är nån mer än jag som har en el bil, har byggt om en el clio med ny motorstyrning och nya batterier, räknar med att kunna köra ca 15mil på en laddning.
// lasse
-
HEJ.
Har du testat att köra bilen ännu? Gick det att köra 15 mil.. En idé för att få lite extra laddning är ju att sätta solceller på taket på bilen (typ såna till båtar)
HA det gott!
-
solceller på taket lär inte ge mycket, kanske om du kör 1mil till affären en gång i veckanoch bilen står för övrigt.
-
Nja,
solceller är ju trevliga, men dom der för litet. Jag har en truckladdare på 60A 80V...
Nix, jag har inte börjat att använda bilen än..
lasse
-
Med reflektorer placerade på ett smart sätt kan man få ut ca 50% mer ur en solcell, men kan ju ändå vara för lite för en elbil, dock kan man ju ladda 12v batteriet med den så slipper det dra ström från övriga systemet (genrator) men jag vet inte riktigt hur det är uppbyggt.
-
Hej Skipper - du frågor om någon annan har en el bil. Jag har haft en för sådär 10-12 år sedan. På den tiden hade Danmark 3 fabriker och i dag finns ingen, men jag har hört, att en helt el bil med mycket bra egenskaper är på gång. Kruxet är bara, att de saknar 43 millioner D.kr. för att sätta den i produktion.
Känner du någon som har den lila summa i madrassen, så är här et bra investeringsprojekt.
På den tiden jobbade jag små 2 mil från hemmet, och så en dag fick den ljusa ide - trodde jag - att jag kunde spara båda miljö och plånbok med en el bil. "tanka" hemma under natten och om dagen på foretaget. Underbart.
Jag har aldrig haft långt mellan tanke och handling (har varit dyrt ibland), så jag köpte en begagnet 3 hjulig el bil av märket Ellert
i Århus på Jylland. Priset var 7000 D.kr. Märket blev sedan såld till et företag i Göteborg, men jag har aldrig hört om någon produktion. Min äldste sön transporterade den från Århus till färjan i Grenå på et släp.
För all del kunne den ju tage sig ombord för egen maskin. Efter en längre diskusion måtte jag betale billjet som för en bil, men sanningen i ära, så betalte rederiet 50% tillbaka senare.
Transporten gick så med goda vännors hjälp på et släp till Höör.
Stor spänning nästa dagen, som var en måndag. Det gick bra, även om det var i snigelfart. Vägg 23 är uppförsbacka från Höör till Tjörnarp.
Hemvägen gick också utmärkt till där var c:a 2 km kvar. Vi bor mycket högt, och Ellerten kunde inte ta sig upp då vägane var
för brante. Det var innan mobilen blev varje mans ¨äga, så det var bara att vänte på, att min bättre hälft började att sakna mig.
Det gick rätt snabbt, och resten av vägen hem, var bakom den gamla Volvo i et rep.
Där var bara et att göra: Retur till Danmark av samma väg.
För den korta tiden kom en försäkrings premie på nästan 2000 kr.
Jag måtte betal for 1 kvartal och helårsprämien var 8000.
Det hade jag aldrig undersögt.
Alt i alt kostade min ljusa ide mig ungefär 10.000 D.kr., och det är väll i högsta läget för knappast 4 mil även i en el bil.
Hoppas inte du får sådana problem med din el bil, men hos mig är el bilen för evigt lagt i den store bunke som heter: Skrotade projekt.
Lilleulv
-
hos mig är el bilen för evigt lagt i den store bunke som heter: Skrotade projekt.
Hej lilleulv.
Det är förskräckligt synd att lägga ett sådant projekt i skrotade projekt bara för att du haft en dålig erfarenhet. I dagens läge finns det elbilar som fungerar lika bra som vanliga bilar, både i uppförsbacke och nerförsbacke.
Du vet, tiderna förändras, och när det gäller teknologi så kan man aldrig lägga något i lådan skrotade projekt... Skaffa en ny låda istället, en för "Väntar På Framgångar Inom Området" eller något dylikt.
/Gunnar
-
Hej Havenwar
Skönt med positiva människor, och kanske skall jag följa dit råd.
Jag tror nu inte, det blir en el bil, jag tar fram igen.
Jag kommer nog att satse på etanoldrift istället, ifall där på något tidspunkt blir möjligt att tanka med detta här på min ort.
Så i Metro här om dagen, att regeringen kanske vill ändra lagstiftningen, så det blir legalt att ombygga benzindrevne bilar till etanol. Regeringen lagstifter ju om al möjligt, och en del kännes löjligt, så varför kan de inte tvinga de stora benzinbolagen, så där blir minst 1 etanoltank på varje ort?
hälsning Lilleulv
-
nää, det är ju så att elbilar kräver bra batterier och bra laddare, har man inte det så fungerar dom inte.... :o
-
Elbilen är väl inte så miljövänlig, även om elen produceras med vindkraft, måste man konka omkring med hundratals kilo batterier, som kan innehålla allt från bly, svavelsyra, kadmium mm. Räckvidden är inte heller så stor.
Jag kör ett fordon som tar en liter RME på fyra mil, och med sexton liter i tanken kommer jag långt, även om det inte går så väldigt fort.
-
Hej.
Ja problemet ligger ju inte i själva elmotorerna och kringutrustningen som frekvensomriktare, och liknande. Det fungerar nog så bra, och har ju använts på tåg i snart hundra år, om inte annat. Och där kan vi ju tala om krafter!
Nej problemen ligger i just själva batterierna, och eftersom man vet vad för ämnen som finns i batterierna, så vet man också den rent fysikaliska gränsen för hur mycket energi som kan förvaras i ett batteri med en viss vikt och voly.
Med alla kända batterityper, så kan man INTE ENS TEORETISKT komma upp i en räckvidd som kommer ens i närheten av vad en bensin-, alkohol-, diesel-, eller rapsoljebil kan.
Batterierna är verkligen den svaga länken, och så länge vi har vanliga batterier kommer elbilarna ALDRIG att bli ett alternativ till annat än kortdistanspendlig på slät mark med liten last.
Så elbilar måste alltså drivas på ett annat sätt, antingen genom bränsleceller, eller genom att vara hybridbilar. Att tro på batteriutveckling är alltså FYSISKT omöjligt. När vi talar om kemiska batterier, som våra normala bilbatterier är.
(Jo detta är inte egna påhitt, utan vad jag läst mig till i facklitteraturen vad gäller batterier.)
Mikael Perman.
-
Ja, Batterierna begränsar verkligen en Elbil och de är inte vidare miljövänliga, såvida de inte återanvänds på ett väldigt bra sätt.
I ett mer välordnat samhälle skulle man ha Elbilar med standardiserade batteripaket som man inte ägde utan hyrde.
Dessa skulle man kunna byta på de flesta bränslemackar, på så vis skulle man kunna ha Elbilar med obegränsad räckvidd/dag, man skulle alltid ha skapliga batterier, för de skulle recyclas inom utbytessystemet när de började bli dåliga, de skulle även recyclas på ett bra och miljövänligt sätt, vidare skulle man ha en kontinuerlig uppgradering av batteripaketen till bilarna, då nya batteripack som tillfördes systemet alltid skulle ha bästa ekonomiskt rimliga teknik.
Standardiserade bateripack i standardiserade fästen skulle kunna bytas i bilen på fem minuter med minimal ansträngning.
För trafiksäkerheten är det bra att stanna varje eller åtminstone varannan timme och det är någonstans däremellan man kan förvänta sig att räckvidden för en modern elbil skulle ligga.
-
Hej.
Ja det är ett alternativ, med ungefär samma system som man har med gasol-flaskor.
Att Lilleulv hade så dåliga erfarenheter av sin elbil beror säkert på att de tidigare ägarna kört slut på batterierna. Det händer ju så med gamla batterier att de förlorar mer och mer av sin lagringskapacitet.
Kanske, kanske skulle man kunna ha en elbil, vars batteripaket håller för säg 3 mils färd på plan mark, men att det dessutom har en inre motor, som jobbar direkt mot en generator. Motorn skulle kunna gå på tex alkohol eller liknande.
Vinsten mot en vanlig bil är ju att för kortare resor kör man bara på batteri.
Längre resor kör man på motorn som driver generatorn.
Också solpaneler på taket som laddar bilen om den får stå ett längre tag utan ett "motorvärmar-uttag.".
Kanske skulle detta fungera, som ett exempel på en hybridbil?
Mikael Perman
-
Nej det är riktigt att batterier inte är så miljövänliga att dumpa i naturen, det är därför man har pant avgifter på dom.
Dom flesta "större" batterier åtevinns till i det närmaste 100%, och tur är väll det...
Etanol är nog bra om det produceras lokalt... men den etanol som säljs i sverige går väll på tank båt från Brasilien?
Det är ju inget bra energi användade tycker jag!
-
Batterierna är verkligen den svaga länken, och så länge vi har vanliga batterier kommer elbilarna ALDRIG att bli ett alternativ till annat än kortdistanspendlig på slät mark med liten last.
Så elbilar måste alltså drivas på ett annat sätt, antingen genom bränsleceller, eller genom att vara hybridbilar. Att tro på batteriutveckling är alltså FYSISKT omöjligt. När vi talar om kemiska batterier, som våra normala bilbatterier är.
Jo men det är just det! Elbilen är kanske den absolut bästa pendlarbilen från villan i förorten till/från jobbet i stan. Varför måste vi inrikta oss på att hitta en drivkälla som är den absolut bästa i alla tänkbara situationer? Vi får kanske framgent inrikta oss på att ha flera fordon för olika användningsområden. På just kortare sträckor undrar jag om ni kan finna någon bil som klår elbilen vad gäller driftskostnad och miljöpåverkan.
Livslängden på batterier förängs väldigt långt om uppladdning sker korrekt och med rätt intervall. Det är även viktigt att inte överladda batterier, det tar de skada av.
//Jens
-
Hej,
Mikael och sprithi, baseras era batteriresonemang på vanliga typer som bly, NiMH, mm eller tar ni även hänsyn till polymerbatterier?
undrar
/droliver
-
Våra resonemang baseras i första hand på de batterier som är överkomliga på marknaden idag, det vill säga blybatterier, men de är i mångt och mycket tillämpliga även på mer avancerade batterier.
-
jo, visst är det så!
Själv har jag tre bilar, en el bil, en liten pegga (0,5l/mil på lands väg) Och en rolig bill :-)
Troligen kommer hybrid bilar att komma mer o mer, även sånna som man kan ladda med sladd från vägg utaget.
Och när förbrännings motorn är i gång då jobbar den ju efter bättre förutsättningar med, då man kan optimera effekt utag osv.
JO, batterier kan man döda på tre sätt, värme, underladdning och över laddning.
/llasse
-
Hej.
Jo mina efterforskningar vad gäller batteriers maximala teoretiska energitäthet innefattar även polymerbatterier.
Till Jens vill jag svara, att jo kanske skulle man kunna göra bilar med begränsade förmågor och använda dem för tex pendling till jobbet.
Jag skulle kunna tänka att skaffa mig en sådan själv, som en andrabil, om det verkligen var ett måste att ha två i familjen. Vilket det inte är. I varje fall inte nu.
Om det ska vara en bil i hushållet, ja då får det nog bli en etanolbil eller hybridbil, när jag byter.
Skulle jag köpt ny idag, skulle jag köpt en etanolbil eftersom de kostar 166000, vilket är överkomligt mot vad andra nya bilar kostar.
Mikael Perman.
-
jo, polymer batterier är nog bra... Men dom kostar! sen kräver många typer batterier övervakning på cellnivå, för att helt enkelt inte explodera.
Litium jon batterier finns komersiellt i dag upp till 40Ah, svårt att få dom fungera som större enheter. (dom brinner gärna upp)
Zebra batterier fungar bra som traktions batterier, kostar idag 4ggr mer per Ah/ jämfört med bly ackar.
I den gammla hederliga bly acken används idag 30% av det aktiva materialet, dvs den går att utveckla vidare. Bly acken är ju relativt billig och robust, och faktiskt inte så illa ur miljö synpunklt, förutsatt att tillverkningen är kontrollerad och att batteriet återvinns.
lasse
-
Hej!
Är ny på forumet, men har under en längre tid varit intresserad av batteribilar och tekniken runt dem.
Vad jag vet så finns det Li-polymer batterier som har högre kapacitet än 40Ah (100Ah). (http://www.kokam.com/english/product/battery03.html#2). 70Ahs varianten används också i en elbil i tävlingssammanhang (www.proEv.com).
Vad tror ni om Li-S då? (http://www.sionpower.com/pages/sion_technologysummary.php)
Sen är det där med hur mycket litium som kommer att gå åt är ju en annan femma.
Vill tillägga att jag själv inte har en elbil, utan kör en Ford Escort med 30% E85. Skall tilläggas att jag använder bilen mycket sparsamt, då jag inte kör till jobbet.
-
Såg nu att Poly-Plus (www.polyplus.com) har snäppt upp hemsidan och har lite information om sina nya tekniker med belagda elektroder (elektrokemiskt aktiv men kemiskt isolerad från elektrolyten). Fråga mig inte om eller hur det funkar, men de verkar ha en hög patent i bakfickan. Tekniken med "Li-Air" kanske är den som är mest intressant, lovar enligt informationen 1000Wh/kg och 1000Wh/l vilket borde ge en hyfsad aktionsradie med en någotsånär sansad batterivikt. Men, som många gånger förut, inget verkar finnas klart för att titta, klämma och prova... Den som lever får se...
-
tänkte att jag fortsätter här istället för att starta en ny tråd...
jag har pendlingsavstånd ca 20km till jobbet, har oregelbundna arbetstider vilket gör att det sällan passar bra med buss. (annars är det 3 km till busshållplatsen hemma så jag får bra motion)
tänkte skaffa ett litet fordon som kan köra minst 30 km utan laddning/tankning (helst 60-80km) och som inte går på etanol eller fossila bränslen. (Jo -etanol kanske det blir om inget annat funkar) men som främst går att ladda med el.
men då har jag några frågor till er som kanske har lite erfarehet om detta:
1) elbil / elmoped:
- vilken typ av motor anses vara det effektivaste? kan den ladda batterierna vid motorbroms?
- hur många ah behövs för ca 50 km körning om det är en moped? en bil?
- vad väger vanliga (läs billiga) batterier per ah? volym? hur dyrrt är det med effektivare/mindre/lättare batterier?
2) alternativ
- vätgas - har jag hört mycket reklam för att man kan lätt bygga om själv till, men jag har inte fått tag i en enda människa som vet hur? och vätgasföreningen finns inte? hur lagra vätgas?
- köra bensinmotorn direkt på vätgas eller driva en elmotor med bränsleceller?
jag har bara råd med riktiga budgetalternativ - inget annat - annars blir det buss.
-
Det finns åtminstone tre bra elmopeder på marknaden i prisklass 20-30 000 kr nya och 15-20 begagnade, dessa annonserar om jag minns rätt 50-70 km räckvidd på en laddning och energiåtervinning vid inbromsning. Dessa toppar 45 km/h och marschar nära den hastigheten, men är en aning kalla på vintern.
Det finns en uppsjö begagnade elbilar, men de är i allmänhet ganska dyra och har ganska dyra batterier. Det jag skulle rekommendera avseende Elbil är någonting liknande Owe Lundgrens Eldrivna Renault 4 som är väldigt enkelt byggd, även om jag nog idag skulle använda en lite modernare bil, exempelvis en Nissan Micra av första generationen.
En lämplig rostfri bil, men med skuren motor borde vara nästan gratis (välj en åttiotals småbil så du får ett lättbygge), sedan har du ganska höga kostnader(men tillsammans borde de vara långt under 10 000) för motor och "gasreglage". Till det kommer batterier som förvisso kostar en slant, men som inte är en byggkostnad, utan en driftkostnad och egentligen börjar spela roll först då bilen är färdig och om man tar exemplet med Owes bil så är det 8 batterier gånger ca 500 kronor.
-
Lite info från Bilprovningen:
man måste ha intyg från tillverkaren(generalagenten) att de saker man installerat funkar med deras bilmodell, ex. vakuumpump till bromsar och en styrinrättning om sådan påverkas pga. ombyggnad.
dessutom krävs separat värmeanläggning för vindrutan.
och kolla att totalvikten inte överstiger högsta tillåtna värdet för den bilmodellen inkl. x antal passagerare + batterier. :P
-
Vacuumpump för bromsarna är ju ett bekymmer, men inte ett farligt stort sådant egentligen, undrar om det finns ngn "modern" småbil utan bromsservo, eller med elektriskt sådant.
Tillverkarintyg angående motorn borde väl egentligen bara omfatta att motorn inte är för stark gentemot vad bilen är typad för.
Viktmässigt så är inte en elmotor farligt tung, vilket däremot en förbränningsmotor är och man sparar en del vikt på borttagen bensintank dessutom.
Kupevärme blir naturligtvis ett nytt bekymmer som jag antar att bäst löses med en Eberspächer.
-
här har du en länk till en elmoppe som jag tycker verkar vettig..
http://www.elscooter.net/
-
Yehala
Ska du pendla så lite som två mil, går ju en moppe (moppebil)alldeles utmärkt.
En biodiesel med plats för två, försedd med dragkrok.
Köp en "meckvänlig variant".
Kan du fixa bilar, så köp en söndrig, de är mycket lägre i pris än en beg eller ny (de är alldelses för högt prissatta).
Jag har en sådan och har kört 1760 mil det sista året, transporterat tonvis med gods, för 500 i mån i drift( reperationer, drivmedel, försäkring, värdeminskning).
En elbil, har sina problem, tung fylld med syror och tungmetaller, låg räckvidd. Hur är elen framställd? mm.
-
Kanske att en superkondensator kan vara en framtida lösning.
Superkondensator fungerar som ett batteri men kan laddas upp nästan hur fort som helst. I stad eller på större vägar kan man tänka sig sätta upp strömavtagare på var 100:e meter och ge fordonet en energipuff som räcker till nästa avledningsplatta/tråd.
http://www2.bioenergi.slu.se/utbildning/energisystem/etekniker34/energilagring04net.pdf
Men det utesluter inte energi så det blir nog inte så stor skillnad mot att köra med vanliga osbränslen om man inte ska ladda på kärnkraft.
-
Jag skaffade en beg Renault Clio Electrique för ett tag sen. Har inte haft tid att provköra, men i nästa vecka blir det att sätta på vinterdäck och provköra.
Att det blev bil istället för moped beror lite på att hela familjen skulle kunna få plats i fordonet. Vi gillar att åka tillsammans!
Lite tekniska saker återstår att lära sig, och jag hoppas att alla detaljer fungerar... Ha det gott. ;)
-
Men en elclio är väl en ypperlig ide, berätta om den, vad kostade den, vilken årsmodell? hur många mil? allmänt skick? Hur bra är batterierna? Hur värms kupen? Gasol?
-
jaha...
14.000 kr + transport hem 1400kr + vinterdäck 800 kr
Renault Clio Electrique -97
5-dörrars halvcombi. Gott skick (kommunkörd/servad) 6000 mil ...
går just nu max 62 km innan den stannar efter en laddning. (snömodd och vinterdäck ökar friktionen, samt låg utetemp minskar laddningen). Den bör alltså kunna gå längre. Laddas sedan med 16-17 kwh under ca 6-8 tim.
motor 22 kw , har ett vridmoment på 125 Nm vid stillastående, för att sjunka stadigt mot noll vid ca 7000 rpm (100 km/h). Batterier: 19 st NiCd element som nya kostar 4000 kr st - seriekopplade till ca 114 V som omvandlas till olika AC-strömmar till motorn.
Den är ganska klantigt byggd, anser jag själv. En ombyggd bensinare helt enkelt - alldeles för tung och mycket konstiga lösningar. T.ex. en bensindriven cupévärmare med 7-liters tank !
annars finns: servo styrning, bromsvakuumpump, kylsystem (vätska) till batterierna mm...
jämfört med danska (numera tyska) CITY-EL så drar den otroligt mycket energi per km... denna går alltså 60 km med 19 batterier. CITY-EL går (max 50 km/h) 50 km på tre batterier! tänk dig en CITY-EL med 6 batterier och en lite starkare motor!
Som sagt har jag inte testat den ännu mer än ett par gånger, så hur det funkar i längden vet jag inte. Bl.a. så kommer snart eldprovet att fylla på vatten i batterierna. De är totalt oåtkomliga (inbyggda) så påfyllning sker med slangsystem. Gör man fel så kan man skölja ur elektrolyten (inte bra) eller fylla för mycket (inte heller bra) osv.... :-\
Får hoppas att den funkar så bra att vi kan använda den i familjen. Min sambo har redan klagat på att bagageutrymmet inte rymmer en barnvagn. (batterierna tar plats) men om vi lyckas kanske hon säljer sin bensinbil.
Jag har ansökt om gratis parkering i Borås city och det är ju coolt att kunna parkera var som helst utan att betala 8)
-
Håller på och projekterar en elbil motor ,batterier och övrig utrustning är underkontroll men en sak undrar jag över,dagtid behövs inte mycket el till lampor(kanske lysdioder till halvljus/positionsljus) men nattetid när helljus är nödvändigt kommer det att förbruka mycket el och därmed förkorta körsträckan eller ladda ur det separata batteriet. tacksam för tips.
Vänl NAD
-
Hej Per L
Återkommer senare,behöver viss sponsorering övrigt är under kontroll.
Vänl NAD
-
Finns en finländare som fått patent på en ny typ av batteri baserat på aluminiumplattor. Batteriet väger avsevärt mindre än dagens bilbatterier och ger en räckvidd motsvarande bensinbilars. Vi får hoppas att han får in tillräckligt mycket kapital för att kunna komma ut på marknaden så småningom.
Det gick tidigare att köpa aktier i hans företag men numera är den minimala aktieposten satt till 500K kronor.
-
Hej Hampus
Har du mer info om det finska batteri projektet?
Typ hemsida eller namn på bolaget,var det går att köpa aktier odylikt.
Vänl Nad
-
Mikael Perman
Med alla kända batterityper, så kan man INTE ENS TEORETISKT komma upp i en räckvidd som kommer ens i närheten av vad en bensin-, alkohol-, diesel-, eller rapsoljebil kan.
teoretiskt verkar det som om man visst kan det. T.ex. finns försök med LiS batterier som ger följande:
The Li-S couple has one of the highest theoretical energy desities of all known chemically reversible systems. Due to the low atomic weight (...) the Li-S cell is 1.680 Ah/kg, and with (...) 2V (...) energy is 3360 Wh/kg
källa: polyplus ([url]http://www.polyplus.com/[/url])
min renault clio har 289 kilo NiCd batterier innehållande ca 17 kwh totalt. det ger mig en körsträcka på ca 7 mil. (Barnvagnen, lilla bebisen, mamma, jag och mormor får alla plats i den samtidigt - så nu har min sambo ställt av sin bensinare - WV Golf)
antag att jag sätter in 100 kg av det teoretiskt perfekta Li-S batteriet istället så får jag 336 kwh på en laddning vilket skulle ge en körsträcka på 1383 km.
men det skulle krävas en väldigt tjock sladd i vägguttaget om jag ska kunna ladda upp den inom rimlig tid - med 25A / 230 V tar det 59 timmar att ladda! Med 3-fas 400V vet jag inte hur man räknar ut effekten (?)
Ollebolle: räkna ut hur många elektrolytkondensatorer det går åt för å köra den sträckan! ;D
annars anser jag att el är väldigt miljövänligt eftersom elmotorn drar en bråkdel av den energi en förbränningsmotor gör av med och man faktiskt kan välja vilken källa man vill köpa elen ifrån. (problem uppstår givetvis om ALLA elkonsumenter skulle vilja välja t.ex. vildkraft... men det problemet uppstår med alla alternativa bränslen - etanol t.ex) - skillnaden , som sagt , är att med elmotorn drar man TOTALT mindre energi, vilket däremot är avgörande.
-
Med dessa stora och tunga och dyra batteribanker, fyllda med miljöfarliga kemiska substanser, krävs väl märkning på fordonet för farligt gods?
-
yehala, hur ofta kör du mer än 138 mil utan att bilen sedan står ett par dagar?
Att det skulle ta tid att ladda de där monsterbatterierna framstår i mina ögon inte som ett problem.
Häftigt att bilen funkar till daglig användning, men i o f s är väl det problem som oftast uppstår med elbilar såvitt jag förstått att de inte används dagligen och får stilleståndsförfall på batterierna.
Till Skytten, blybatterierna är inget problem, så länge de tas om hand när deras livscykel
är slut och återvinns på ett korrekt sätt. De utsläpp de ger upphov till är fortfarande avsevärt mindre än utsläppen från ett par kubikmeter BF95 som bränns upp.
-
För mig och de flesta andra pendlare skulle 20 mil räckvidd vara tillräckligt. Det räcker för att resa 10 mil, parkera över dagen någonstans utan laddningsmöjligheter (parkeringsplatser med ladduttag är ovanligt) och ta sig hem. Sedan skulle fordonet laddas över natten.
En sådan bil till rimligt pris skulle ge låga milkostnader och borde därmed vara konkurrenskraftig.
-
Ulric, en sådan bil borde vara helt möjlig att göra, med rimlig ekonomi, men kanske inte rimlig krocksäkerhet.
En elclio är en bensinbil, tung, byggd i stål, konverterad till eldrift.
Bygger man en lätt rörram i crommolybden, har lågfriktionshjul, dito lager och en strömlinjeformad glasfiberkaross. så bör man kunna få till en elbil med räckvidd uppåt 20 mil på samma batterimängd som Clion. Men hur många pendlare utanför stockholm behöver 20 mils räckvidd egentligen? Om vi vet att de flesta anser att 45 minuter till jobbet är smärtgränsen, så översätter vi 45 minuter till uppnåelig snittfart så har vi ungefär lika många kilometer, så de flesta skulle klara sig bra med 10 mils räckvidd.
-
Ulric, en sådan bil borde vara helt möjlig att göra, med rimlig ekonomi, men kanske inte rimlig krocksäkerhet.
En elclio är en bensinbil, tung, byggd i stål, konverterad till eldrift.
Bygger man en lätt rörram i crommolybden, har lågfriktionshjul, dito lager och en strömlinjeformad glasfiberkaross. så bör man kunna få till en elbil med räckvidd uppåt 20 mil på samma batterimängd som Clion. Men hur många pendlare utanför stockholm behöver 20 mils räckvidd egentligen? Om vi vet att de flesta anser att 45 minuter till jobbet är smärtgränsen, så översätter vi 45 minuter till uppnåelig snittfart så har vi ungefär lika många kilometer, så de flesta skulle klara sig bra med 10 mils räckvidd.
Jag bor drygt 8 mil från Stockholm och har marginellt längre restid än de flesta av mina arbetskamrater. Det är rätt vanligt med så långa pendelavstånd pga fastighetspriserna närmare Stockholm. Långa avstånd är också vanligt i glesbygd, av andra skäl.
Vadå krocksäkerhet, man skaffar väl inte bil för att krocka med den. Då blir den ju bucklig.
-
hej alla intresserade
Jag har projekterat en elbil, jag har använt mig av enklast o billigast möjliga tillgängliga teknik. Om man vill ha så låga driftskostnader som möjligt är det enligt mina undersökningar följande som gäller.
Köp inte en färdig elbil det blir dyrt. Försök få tag på en bil som väger max 800 kg.föse den med ett elbilskonverteringsset, finns att beställa från USA,(ca 30000) batterikapaciteten är 6 st 6 volt batterier(ca7500 i Sverige) för 5 mils räckvidd. denna kapacitet kan sedan utökas genmom att lägga till flera batterier förslagsvis placerade på en släpvagn som du tar med när du har behov av längre körsträckja. dessa batterier laddas med solceller placerade på garaget taket.(3st 120 w paneler inkl regulator ca 10 000 från USA. detta system gör det möjligt att köra 6 månader per år på solenergi.Denna bnatteribank kan med fördel även användas till husets belysningssystem.
Vänl NAD
-
3 x 120 watt det blir inte så många mil på sex månader!
I synnerhet om man har mer nytta ev denna effekt i huset.
Elbilar även lätta av typ mopedbil (Axiam) är inte så billiga i drift, batterier kostar, och det bruka inte bli mer än 20 km räckvidd.
Den som dagligen inte behöver köra mer, kan givetvis använda en elbil, men milen blir inte så billiga som man kan tro av elförbrukningen.
En motor på 4 kw, torde vara tillräckligt för ett lätt fordon, men inget fordon med en massa batterier är lätt.
Miljövinsten är ofta lokal, skiten finns en bit från bilen, om man inte själv producerar el.
En diesel med miljöbränsle har räckvidd, och har lägre driftskostnader.
En eldriven flakmoppe skulle däremot bli billigare i drift än en tvåtakts bensinare, som inte är såvärst miljövänlig.
Det skulle gå att bygga om flakmoppen till en tvåsitsfordon med en lätt kaross.
-
Delstaten Californien har tack vare en före detta filmhjälte och bodybuilder stämt flera av världens största biltillverkare för detar ansvar i att man gjort världen oljeberoende och vilka konsekvenser detta har fått på tex. klimatet och förstörda landområden. År 2007 kommer nya Tesla Roadster att säljas i Californien, och senare på andra platser i USA (innan den kommer hit). Sluta mickla med batterier för att rädda världen. Tekniken är redan så långt fram så vi behöver bara vänta på att några rika "early adaptors" hjälper till att få ner priserna på tillverkningen innan vi kan läga händerna på något liknande.
kolla adressen:
http://video.google.com/videoplay?docid=7745185113933785378&q=%22tesla%22
-
Delstaten Californien har tack vare en före detta filmhjälte och bodybuilder stämt flera av världens största biltillverkare för detar ansvar i att man gjort världen oljeberoende och vilka konsekvenser detta har fått på tex. klimatet och förstörda landområden. År 2007 kommer nya Tesla Roadster att säljas i Californien, och senare på andra platser i USA (innan den kommer hit). Sluta mickla med batterier för att rädda världen. Tekniken är redan så långt fram så vi behöver bara vänta på att några rika "early adaptors" hjälper till att få ner priserna på tillverkningen innan vi kan läga händerna på något liknande.
kolla adressen:
[url]http://video.google.com/videoplay?docid=7745185113933785378&q=%22tesla%22[/url]
Vilken elbil, va'? 40 mils räckvidd, 1-100 på under fyra sekunder och toppfart 216km/h.
Jag undrar just vad den kommer att kosta, dock! ;D
-
jaha, och vad gör du när du har kört 39mil då?
-
Uhm.. ladda den kanske? ::)
Jag är ganska säker på att du vet hur elbilar fungerar. De har ett batteri som man måste ladda när de
blir tomma. Precis som vanliga batterier.
-
Elijah :)
Om jag int minns fel så kommer priset ligga på 800 000 - miljonen, dock är alla pg tillverkade bokade ;)
/lena
-
Åh, jag trodde den skulle vara dyrare än så. Glad att höra att de sålde slut, då kanske de får
ihop tillräckligt med kapital för att utveckla bilar åt oss "vanliga dödliga" också! :D
-
Det finns idag magnetmotorer av varierande storlek och utförande. De användes som komplement till annan drivmotor. Dessa är borstlösa likströmsmotorer som även kan användas som generator. (små vindkraftverk, med hög uteffekt) Kan förmodlingen användas som pedalkraftförstärkare till vanlig cykel, där tillförd energi är trampkraft som blir förstärkt. Uppfyller då vägverkets regler. Man kan tänka sig en variant med kombinerad navmotor c:a 5000:- 26"-hjul , finns i sverige, och en magnetmotor som knuffar på ytterligare, och som fungerar som generator för batteriuppladdning vid nedförsbackar. Några funderingar bara. Möjligheterna finns, sökningar på internet kan ge överaskande resultat.
-
De där navmotorerna för cyklar är intressanta.
Vilka bestämmelser gäller egentligen i Sverige?
Får en cykel med navmotor se ut på det här sättet?
http://www.youtube.com/watch?v=BmmWUzsnbhk (http://www.youtube.com/watch?v=BmmWUzsnbhk)
-
De där navmotorerna för cyklar är intressanta.
Vilka bestämmelser gäller egentligen i Sverige?
Får en cykel med navmotor se ut på det här sättet?
[url]http://www.youtube.com/watch?v=BmmWUzsnbhk[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=BmmWUzsnbhk[/url])
-
Alla ni elbilsentusiaster - bli gärna medlem på vårt elbilsforum Elbil (http://elbil.forum24.se). Här får du veta allt om ombyggnad, batterier, motorer, nya kommersiella elfordon... mm... :P
http:/elbil.forum24.se (http://http:/elbil.forum24.se)
-
Såg ni dokumentärfilmen "Mordet på den elektriska bilen" i TV2 i söndags?
Filmen handlade om den amerikanska elbilen GM EV1´s uppgång och fall.
Jag är inte vidare konspiratoriskt lagd men lite fundersam blev man.
http://en.wikipedia.org/wiki/EV-1 (http://en.wikipedia.org/wiki/EV-1)
http://ev1-club.power.net/ (http://ev1-club.power.net/)
http://www.ev1.org/ (http://www.ev1.org/)
-
Jo, jag såg den och visst finns det stora ekonomiska intressen som vill bevara det som det är. Väldigt intressant i varje fall. Verkar nästan som om det bara är TOYOTA som är riktigt seriösa när det gäller att försöka på allvar hitta alternativ till förbränningsmotorer åtminstone när det gäller de stora bjässarna. Ni som har råd köp en TOYOTA PRIUS. Tyvärr är varken Saab eller Volvo speciellt långt framme i utvecklingen när det gäller den biten vad jag vet. Så heja Japan.
quote author=zeke link=board=55;threadid=3229;start=45#msg183969 date=1188779483]
Såg ni dokumentärfilmen "Mordet på den elektriska bilen" i TV2 i söndags?
Filmen handlade om den amerikanska elbilen GM EV1´s uppgång och fall.
Jag är inte vidare konspiratoriskt lagd men lite fundersam blev man.
http://en.wikipedia.org/wiki/EV-1 (http://en.wikipedia.org/wiki/EV-1)
http://ev1-club.power.net/ (http://ev1-club.power.net/)
http://www.ev1.org/ (http://www.ev1.org/)
-
varför en prius?
iofs. intressant teknik,men dom e rätt törstiga och dyra.
i praktiken drar dom 0,6......
det finns dieslar som drar 0,3-0,39.
DÄREMOT kommer sk plugin hybrider som kan laddas i vanligt eluttag vara intressantare
-
[glow=red, 2, 1]För allt går ju med elektricitet, elektriskt de är nåt konstigt med det… [/glow]
Tesla Roadster Reklam (http://www.youtube.com/watch?v=w1C44JQU7Pc)
Volvo Reklam (http://www.youtube.com/watch?v=QB9RpSwpA6I)
Tesla Roadster inslag (http://www.youtube.com/watch?v=BFfOQ4oc40A)
Nyhetsinslag om Tesla (http://www.youtube.com/watch?v=UCeyufd6Cow)
Nyhetsinslag om elbilar (http://www.youtube.com/watch?v=mOwjXDmjjh0)
-
Några tankar om eldrift.
Många gånger har jag tänkt på att bygga en elbil, eller snarare göra om en bensindriven. Problemet är att det kräver mycket jobb och kunnande och framför allt ett objekt, en bil. Ändå kanske man bara får något som funkar "så där". Man kommer några mil i låg fart, inte mer. Semester kanske är hotad om man vill åka någon längre sträcka och det blir sannolikt kallt på vintern.
En tanke är att inte ta bort bensinmotorn utan förse bilen med en extra elmotor. Tyvärr kräver både elmotor och batterier plats och man måste göra åverkan på bilen.
En annan mer tilltalande idé är att lämna bilen intakt och istället placera batterier och motor på en kärra efter. En kärra som istället för att dras av bilen hjälper till att skjuta på den.
Tänk er ett mindre vanligt släp. Flaket är som gjort för att fyllas med batterier. En elmotor under flaket driver hjulen direkt. Det kan vara en liten kärra med 300-400 kg lastkapacitet.
Undrar om man kan få ner besinförbrukningen så mycket på kortare sträckor, att det det täcker batterikostader och laddning? Det är frågan ???
-
Det blir ju knepigt att få kärrans påskjut att samsas med bilens egen drivning.
Säkert inte omöjligt men det krävs en del reglermekanismer.
Sen är det nog för liten vikt på kärrhjulen, blir för mycket slirning.
Jag tror mer på det där du tog bort, vindkraftverk på kärran alltså.
Om man låter kärran stå hemmavid.
-
Jamen i mitt enkla projekt behövs bara en reglermekanism, på eller av ;D En elmotor som hjälpmotor ska inte dominera framdrivningen och definitivt inte vara av den kalibern att den slirar och gör en brun out när man slår på den :P
-
Eldorado
Bensin vs El-Giganten-maskin (http://www.youtube.com/watch?v=BqqtJpfZElQ&mode=related&search=)
-
Jamen i mitt enkla projekt behövs bara en reglermekanism, på eller av ;D En elmotor som hjälpmotor ska inte dominera framdrivningen och definitivt inte vara av den kalibern att den slirar och gör en brun out när man slår på den :P
Det räcker bra med bara till/från som reglering. Det blir inga omåttliga hastighetsökningar med en 10kW motor t.ex.
Att få ut effekten till kärrans drivhjul när det behövs "gratis" påskjut kan ju vara ett frihjul. Likn. som en cykel har. Kanske kan gå att använda för test då du ju har gott om cyklar och enl. principen "bygg allt du behöver med cykeldelar".
En elcykel som jag byggde till min 4-årige son hade bara ett kraftigt relä och en startmotor. Med en tryckknapp på styret klickade han sig fram i god fart runt gångbanorna i kvarteret.
Det behövs rejäla don för en 10 kW motor. Kraftelektronik kan behöva studeras. Det finns nog en del halvledare på ELFA som kan vara nyttiga. Kraftig kylplåt och MOS-FET transistorer i parallellkoppling kan bli användbart som en gissning.
Ju högre spänning på DC-motorn dess mindre ström. Spänningen klarar transistorer men ström ger onödig värme. Idén med påskjutsvagn är bra. Speciellt med tanke på att tyngden kan hakas av när man ska ut på långfärd där ändå batterierna kommer till korta.
Hemmavid för resan till jobbet klarar man med nästan bara energi från hålet i väggen.
För 1 kr får man ungefär 1 kW oberoende om det kommer från flytande bränsle eller från elnätet.
Men från batterierna och elmotorn får man ut mer energi till drivhjulen än från flytande bränsle. Åtminstone i teorin.
-
Nu har jag experimenterat lite i teorin. Jag vet att det blir en massa förluster här och där och att det kanske inte ens fungerar i praktiken men... det är ändå kul att räkna.
Skulle denna batteribank på en släpkärra med en elmotor kunna ge något framdrivning värd namnet, en kortare sträcka?
Kan det bli någon ekonomi i ett sådant alternativ?
-
bara motorn fattas :D
-
Du kan låna min 15 kW som är på 36 V om jag minns rätt. Den ligger bara och samlar damm i garaget. Men den är tung som bara den. 15 kW är mer än den första folkan så det ska nog bli rätt bra skjut på kärran.
Annars kan du skaffa två startmotorer för lastbil, en för varje hjul. då har du nog c:a 5-10 kW.
Med kärran påhängd kommer du gissningsvis 2 mil i stadstrafik. Du har ju inte så stora backar där i Uppsala men uppför så får du bränna en skvätt bensin.
På jobbet laddar du fullt under en 8-timmars arbetsdag så då kan du bo en bra bit utanför stan.
-
Kanske det räcker mycket längre!
1760Ah och 12 V blir c:a 20 kWh. Det skulle om man använder halva batterikapaciteten bli 10 kWh och räcka en hel timme med 10kW. Då skulle man snarare komma ca 5 mil i runt 50 km/h.
-
15kW låter tungt och stort, som att skjuta över målet. Hälften vore nog till min lilla tänkta bil.
Hur kan man ha en sådan motor bara ligga.?? Något till din båt kanske?? :D
-
Jag var hos en kund och de hade utförsäljning på en pall med motorer som inte behövdes i produktionen. Egentligen skulle man köpa hela pallen men man gjorde ett undantag och sålde en enda för kaffepengar. Kunde inte motstå det. ör man den med lägre spänning så mår den desto bättre=blir inte så varm. Jag tror inte verkningsgraden blir så mycket mindre om det ens påverkas. Kanske snarare bättre då den går kallare.
24V i.stf 36V blir 45 % av märkeffekten=7 kW ganska lagom.
Om man kollar på elbilar så verkar de dra c:a 2,5 kWh per mil och då kör de nästan lika fort som vanliga bilar. Så med påskjutsvagn med 20 kWh kan man nog komma lika långt eller c:a 8 mil.Nu har dom nog NiCd-accar som kan laddas ur helt i botten men då gäller c:a 4 mil. Laddar man på jobbet så kan man alltså köra med nästan bara el. (backarna kräver bensin).
Accar kostar mer än elen dessvärre.
-
Onekligen intressant. Kan inte släppa tanken på någon form av påhängsmotor eller kärra, eller ett tredje bakhjul som du nämnt tidigare, då med elmotor så klart.
Det som hindrar mig att gå från tanke till handling är batterierna, kostnaderna. Vinsten blir ju försumbar jämfört med en besinmotor, om man inte räknar in miljövinsten förstås.
Hur mycket väger motor??
-
Jag orkar precis lyfta den så jag tror 25 kg. Med stabil upphängning 60-70 kg kanske.
-
Jasså, det var härifrån idén med elektriska släpkärran kommer. (Tompa, glöm första delen av mitt mail :))
För att skona transmissionen tror jag man ska kosta på sig någon form av simpel fartreglering som på enklare lagertruckar. Man kan där ha ett eller flera fasta lägen med "delgas" som enkelt fixas med kontaktorer och stora effektmotstånd i stället för dyr switchelektronik. Långt ifrån lika effektivt men billigt och enkelt. Egentligen behöver man nog bara ett effektbegränsat läge innan man smäller i direktkopplingen. Poängen med detta är att inte få ett transmissionsdödande jätteryck som det annars blir om hela kraften tjongas in innan allt glapp i systemet har sträckts upp. Även strömmässigt är det nog klokt för alla elektriska delar att smygas igång med åtminstone ett försiktigare läge.
Grannen, som är skrothandlare, har nu en liten (1100kg, 24 volt) lagertruck på sin gård som ska slaktas. Lyftmotorn med dess hydraulaggregat sitter som en separat enhet och den vill han ha själv. Denna motor är på 3,6kW (intermittensfaktor bara 20%) Drivmotorn sitter direkt i hjulet via planetväxel och denna ska jag försöka rädda. Vet inte hur stark den är, men troligtvis 1-2kw. Batteripaketet tycks vara helt "kört" efter att trucken stått i två år utan laddning. Trucken har enkel hastighetsreglering i tre steg via kontaktorer och två kraftiga motstånd. Hmm, kanske kan sätta drivmotorn i min lilla trehjuliga Heinkel MC-bil...
-
ollebolle, om du precis orkar lyfta motorn lär den väl snarare väga 250 kg, inte 25 kg. :D
-
Jo jag glömde en nolla.
-
Nä ollebolle, jag tror inte du glömde en nolla.
Det är den där store brottaren som slänger upp 250 kg på ryggen som har en skev uppfattning om vad som är lätt eller tungt för oss dödliga :P
-
:D
CSIRO tillverkar en 40-polig synkronmotor med en verkningsgrad på 98% som brukar användas i solcellsbilar. Motorn väger 6 kg och ger 3,6 kW vid 1060 rpm. Även i vanliga elbilar brukar man använda synkronmotorer.
Om jag förstått det hela rätt är en synkronmotor inget annat än en synkrongenerator och exempel på en sådan är generatorn till Tompas vindkraftverk. Utan att kanske veta om det har han byggt den mest effektiva motorn/generatorn av alla typer som finns, synkrongenerator/ synkronmotor med permanentmagneter. :D
Synkronmotorer kallas ibland för borstlösa DC-motorer, trots att de är AC-motorer. Datorfläktar är ett sådant exempel. Synkronmotorn kan även ha en elektriskt magnetiserande rotor (matas med likström), men verkningsgraden blir inte fullt lika hög då.
-
Nä ollebolle, jag tror inte du glömde en nolla.
Det är den där store brottaren som slänger upp 250 kg på ryggen som har en skev uppfattning om vad som är lätt eller tungt för oss dödliga :P
Nä, ska sanningen fram så är jag inte starkare. Synd att jag inte lyfter 250 kg utan att blinka. Jag får ryggskott av 25-kilos lyft.
-
:DOm jag förstått det hela rätt är en synkronmotor inget annat än en synkrongenerator och exempel på en sådan är generatorn till Tompas vindkraftverk. Utan att kanske veta om det har han byggt den mest effektiva motorn/generatorn av alla typer som finns, synkrongenerator/ synkronmotor med permanentmagneter. :D
Stopp där!! Är det min genrator du tänker på? Sitter du här och säger att jag har byggt en elmotor också, jag som under flera månader och hundratal inlägg trott jag byggt en generator. hmmmmmm..
Men det klart.. om man tillför växelström så bilads magnetfält i spolarna som i sin tur skulle kunna driva rotorn..
Tankarna far runt i huvudet.. den energin jag fått i mina båtbatterier blåsiga dagar, kunde jag ta ut och skicka tilbaka till (generatorn) motorn då det är vindstilla. Då kommer propellern snurra av batteriström istället och driva båten som en svävare över det spegelblanka vattnet ;D
-
Jepp, Tompa! Om jag inte missuppfattat allt så är våra permanentmagnetgeneratorer synkrongeneratorer och de är samma sak som synkronmotorer och en sådan kan nå ruskigt hög verkningsgrad, nästan 99 %. :D
-
Ahaa, jag anar ett och annat. ;)
Din pannkaksgenerator kommer kanske så småningom att sitta din elcykel, då som motor??
-
Inte den här generatorn, den ska vara till vindkraftverket, men kanske en likadan. Jag tror inte det ska vara några problem att få 5 kW ur den och i så fall räcker det för att få cykeln att flyga också. :D
-
Några elbilar :
www.vtl.piaggio.com/porter_el.htm (http://www.vtl.piaggio.com/porter_el.htm)
en.wikipedia.org/wiki/Venturi_Fetish (http://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_Fetish)
en.wikipedia.org/wiki/AC_Propulsion_eBox (http://en.wikipedia.org/wiki/AC_Propulsion_eBox)
en.wikipedia.org/wiki/Cleanova (http://en.wikipedia.org/wiki/Cleanova)
en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_Partner (http://en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_Partner)
-
hallå alla smarta människor vi funderar på att köpa en elbil men vi undrar hur mycket el den drar i tex 70-110km/h ???
-
En folkvagn med 30 hk motor gjorde c:a 120 km/tim
Det blir väl 20 hk vid 100 vilket är 15 kW.
-
Det går åt 17 hp/12,5 kW att driva fram en helt original 700-kilos 70-tals-hundkoja i 90 km/h på plan väg.
Den tar då ca en halvliter per mil.
Toppfart 112-115 med 34hästars 850cc-motorn.
Men en elbil har nästan alltid mycket mindre transmissionsförluster, och definitivt mycket mindre än en hundkoja, har 20-25% transmissionsförluster.
Källa: David Wizards enorma 520-sidors A4 koja-bibel, Tuning the A-series engine.
Brukar vara ungefär faktor 7 (eller va de nu heter..) eller något lite mer, på normala bilar, dvs en 200hästars bil som har 210km/h toppfart på absolut plan väg gör av med 28,5 hp/21 kW i 105km/h.
Alltså ungefär 7 gånger högre effekt för att fördubbla farten.
Mina egna fumliga experiment verkar också bekräfta att det är där nånstans det ligger ???
-
Oppblåsbare el-biler, eller en "nødbil" i ryggsekken ?
http://www.corepop.com/host/xpcar/html/products.html (http://www.corepop.com/host/xpcar/html/products.html)
-
Någon sa tidligere(2005) følgende:
Litium jon batterier finns komersiellt i dag upp till 40Ah, svårt att få dom fungera som större enheter. (dom brinner gärna upp)
Nu fins det litium-celler på 9000Ah(360kg) :
http://www.thunder-sky.com/products_en.asp?fid=&fid2=&page=9 (http://www.thunder-sky.com/products_en.asp?fid=&fid2=&page=9)
-
på http://www.quadmotion.se/shop finns en del trevliga motorer för elcyklar iaf men verkar inte ha något som passar för bil tyvärr... någon som vet någon som säljer elmotorer för riktiga bilar?
-
på [url]http://www.quadmotion.se/shop[/url] finns en del trevliga motorer för elcyklar iaf men verkar inte ha något som passar för bil tyvärr... någon som vet någon som säljer elmotorer för riktiga bilar?
ABB har åtminstone tidigare tillverkat elmotorer för Renaults elbilar och Think. Den motor de sålde till Renault heter GN 21 M4A, det är en separatmagnetiserad likströmsmotor. Det finns också en massa firmor som ligger så att säga i gränslandet mellan konsultfirma och motortillverkare, t ex Danaher Motion och tyska Magnet-Motor GmbH. Annars så är ju "riktiga" elbilsmotorer av ungefär samma slag som de motorer som används i t ex större eltruckar.
-
Her kan man finne noen av ev-motorer :
http://www.evparts.com
http://www.electricvehiclesusa.com/product_p/mo-pmg-132.htm
http://www.adcmotors.com/public_site/
http://www.lemcoltd.com/
http://www.canev.com/KitsComp/Components/Motors.html
-
på [url]http://www.quadmotion.se/shop[/url] finns en del trevliga motorer för elcyklar iaf men verkar inte ha något som passar för bil tyvärr... någon som vet någon som säljer elmotorer för riktiga bilar?
Jag har en till salu. Fabriksny hydraulpumpmotor för högtruck. Ger 15kW vid 40V om jag minns rätt.
-
Jag blev omkörd på E4 mellan Hudik och Sundsvall för några år sen av en som jag tror
batterilös elbil..
Körde i ca 80 och märkte att det hände något ovanligt och svårdefinierat bakom samt att det
stod folk efter vägkanten.
Kollade en gång till i backspegeln och såg liksom ett UFO fast på vägbanan.
Det snurrade inte runt som en del vanliga UFOS men det var i alla fall triangelformat eller något sådant.
Jag kom att sänka farten och gå åt sidan, jag höll runt 70 och det "där" for förbi med ett lågt
skriande ljud, antagligen i bortåt 100 km/tim.
Väldigt låg kaross och om det inte var för följebilarna så hade det varit ett besök från yttre rymden.
Jag kollade upp, faktiskt med S-vall kommun och tillslut fick jag reda på att detta var ett test med
en experimentmodell från KTH i Stockholm.
Kommer jag ihåg rätt så var den helt solcellsdriven.
Föraren ska ha legat på mage och inte någon sumobrottare, snarare flugviktare i vanlig boxning.
Det fanns en liten upphöjning på deltavingen där han hade huvudet,
vingen/karossen var helt täckt av solceller.
Hjulen var oerhört smala.
Jag glömmer aldrig det skriande ljudet..
Riktigt vackert!
-
KTH-folk tävlar i solcellsbilklassen, sist strejkade bilen vid tävlingen.
-
Batteriprojekt för nyfikna på elbil.forum.24, ett open-source-projekt om hur bygga egna Zink-Luftbatterier för elfordonsdrift (eller Vindenergi-lagring), i syfte att ge alla elbilsägare billigare och längre räckvidd.
http://elbil.forum24.se/elbil-about844.html
-
;D
-
Tänkte höra om det är någon som vill dela med sig lite info(priser, kostnader, leverantörer, osv) och bilder om era Elbil konverteringar? Har tänkt på det ett tag nu, har ca 1mil till jobbet(lite upp och ner) och det känns som en mindre El-bil skulle klara av detta..
-
Hej nu vill jag gärna veta om det är någon av er som har elbil. Vilka erfarenheter och råd ni har till oss som är elbilsintreserade
-
Jag har ingen men i Norge är de väldigt vanliga och jag har pratat med många där som har det samt att jag har monterat upp några laddstationer. Mitt råd är i princip att vänta med att köpa elbil till batterierna blivit mera prisvärda. Nu när allt flera elbilar säljs får tillverkarna in pengar som de kan investera i framtagning av ny batteriteknik. Utvecklingen går snabbt och redan om ett år kommer det vara stor skillnad.
-
Jag har haft en elbil sedan snart 15 år, men det är länge sedan den var i drift nu. Den väntar på att jag ska komma mig för med att åtgärda skadorna efter en knallgasexplosion i en batterilåda.
Drifterfarenheterna är att den duger utmärkt för vardagliga körningar, till och från jobbet osv. Aktionsradie på ca 60 km (skulle ha varit minst 80 med batterier i nyskick), laddtid 8-12 timmar från vanligt enfasuttag, kan sänkas litegrann om man har ett uttag som är avsäkrat med 16 A och tillåter bilen att dra denna ström istället för 10 A. Man kan mycket väl avbryta laddningen innan batteriet är fullt och fortsätta ladda senare. Det går t o m att ladda från intervallstyrda motorvärmaruttag även om det går sakta. Topphastighet runt 85 km/h men det är inte tillrådligt att hålla över 75-80, dels med tanke på strömförbrukningen och dels att man ligger nära motorns maxvarvtal. En brist är att den inte får dra släpvagn, tillåten släpvagnsvikt är 0. Dessutom sitter bakre batterilådan i vägen för eventuellt dragkroksmontage. Kupévärmen är ordnad med ett vattenburet system på precis samma sätt som i motsvarande förbränningsmotordrivna bil, vattnet värms av en bensinvärmare som sällan fungerar.
-
Tja, vad skall man säga? Utvecklingen har varit rasande i 15 år. Idag kommer du 150-200 km på 5,5 h laddning. När man så småningom går över från voltmetrisk mätning av batteristatus till kemisk mätning via sond är det dags att köpa elbil för mig. Jag har ett krav att komma till mina föräldrar 225 kilometer på en laddning.
Mvh
Magnus
-
Tja, vad skall man säga? Utvecklingen har varit rasande i 15 år. Idag kommer du 150-200 km på 5,5 h laddning. När man så småningom går över från voltmetrisk mätning av batteristatus till kemisk mätning via sond är det dags att köpa elbil för mig. Jag har ett krav att komma till mina föräldrar 225 kilometer på en laddning.
Mvh
Magnus
Köp en tesla, de kan redan idag ta dig dit och kanske hem igen
-
Jo, tessla finns ju också. Jag har åkt några gånger, en kul upplevelse. Men Jag är lite väl rädd om mina pengar för att lägga dem på en sån.
Mvh
Magnus
-
Jag har haft en elbil sedan snart 15 år, men det är länge sedan den var i drift nu. Den väntar på att jag ska komma mig för med att åtgärda skadorna efter en knallgasexplosion i en batterilåda.
Drifterfarenheterna är att den duger utmärkt för vardagliga körningar, till och från jobbet osv. Aktionsradie på ca 60 km (skulle ha varit minst 80 med batterier i nyskick), laddtid 8-12 timmar från vanligt enfasuttag, kan sänkas litegrann om man har ett uttag som är avsäkrat med 16 A och tillåter bilen att dra denna ström istället för 10 A. Man kan mycket väl avbryta laddningen innan batteriet är fullt och fortsätta ladda senare. Det går t o m att ladda från intervallstyrda motorvärmaruttag även om det går sakta. Topphastighet runt 85 km/h men det är inte tillrådligt att hålla över 75-80, dels med tanke på strömförbrukningen och dels att man ligger nära motorns maxvarvtal. En brist är att den inte får dra släpvagn, tillåten släpvagnsvikt är 0. Dessutom sitter bakre batterilådan i vägen för eventuellt dragkroksmontage. Kupévärmen är ordnad med ett vattenburet system på precis samma sätt som i motsvarande förbränningsmotordrivna bil, vattnet värms av en bensinvärmare som sällan fungerar.
Har du en renault clio ståendes ;)
-
Har du en renault clio ståendes ;)
Renault Express. En Clio hade gått lite fortare och haft lite bättre räckvidd.
-
Renault Express. En Clio hade gått lite fortare och haft lite bättre räckvidd.
Om du inte redan hittat detta forum så är mitt tips Elbil.forum24.se . Jag har också några expresser :)