Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: s46398 skrivet 12 feb-08 kl 22:06

Titel: Hjälp med recept på mjukost
Skrivet av: s46398 skrivet 12 feb-08 kl 22:06
HEJ !
JAG LETAR EFTER ETT BRA RECEPT PÅ ETT MJUKOST RECEPT.
JAG HAR FÄRSK KOMJÖLK.
JÄTTE TACKSAM FÖR RESEPT !!
MVH JEANETTE
Titel: SV: Hjälp med recept på mjukost
Skrivet av: Plupp skrivet 13 feb-08 kl 07:39
Hej,
 
Är det färskost du menar? Det finns ju oerhört många varianter... Jag ahr iaf gjort en på färsk komjölk. Bäst blir det om den inte kyls ner utan är spenvarm. Det fick stå i en bytta övertäckt med en handduk på ett varmt ställe. Gärna lite varmare än rumstemperatur. Efter några dagar hade den tjocknat och hälldes upp i silduk. Låt stå tills den har fått önskad konsistens. Sen är den färdig att använda och smaksätta som man vill...

ps. mjukost för mig är annars sånt där hemskt som affärerna säljer på tub. Dvs håsdost som smälts och tillsätts mängder med kemikalier.

lycka till och hoppas det var till någon hjälp
Titel: SV: Hjälp med recept på mjukost
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-08 kl 10:48
Natriumcitrat som är den huvudsakliga ingrediensen som gör smältosten till smältost. Är den estern som ingår i vanlig citronsyra. Alltså, inte nödvändigtvis någon hemskt kemikalie i några större mängder. Det går att göra sånt pålägg hemma också, om det är det man vill. T.ex av en fellagrad hårdost.
Titel: SV: Hjälp med recept på mjukost
Skrivet av: sivan48 skrivet 18 feb-08 kl 14:07
Så om man maler ner hårdost o blandar ner lite citronsyra får man då smältost?
Har jag uppfattat det rätt?Låter ju helt ok...
Intar regelbundet citronsyra,så  lite mer skadar nog inte...
Titel: SV: Hjälp med recept på mjukost
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-08 kl 16:41
Jag fick rota runt i mina gömmor lite.

2 kg tärnad ost.
690 ml grädde.
690 ml vatten.
33 g Natriumcitrat

Värm ost och grädde tillsammans. Lös upp Natruimcitrat i det kalla vattnet och tillsätt till ost och gräddblandningen. Värm under omrörning till 82 grader. Håll den temperaturen i 10 minuter. Tillsätt ev. kryddor och salt vid behov. Häll i form och tillslut. När dom har svalnat, förvaras de i kylen.

Konsistensen kan variera efter ostsort. Tillsätt eller dra ifrån vätska för att reglera.  Om osten inte smälter, tillsätt mer Natruimcitrat.

Fritt översatt och grovt förkortat ur Goat cheese, small-scale production by the Mont-Laurier Benedictine Nuns.