Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: leifhh skrivet 12 feb-08 kl 17:54
-
Håller på att baka ett amerikanskt recept. Degen jäser och skall jäsa ett dygn till så det är ingen brådska, men jag behöver hjälp att reda ut vad 450 grader farenheit blir i celcius.
-
Varsågod http://m.nu/teknik/tempkonv.html
-
232,2 C för att vara exakt ;)
Här är en annan bra konverterare
http://www.konvertera.nu/
-
Receptet kom från New York Times och verkade rätt kul. Krävde ingen knådning, bara lite blanding och en lång jästid.
1/ jag ignorerade de mängder och enheter som stod i receptet. Istället utgick jag från relationer, dvs 1 del vatten 2 delar mjöl, lite jäst (1 pket) och en skvätt salt.
2/ blanda ihop i en bunke.
3/ jäs över natten.
4/ smörj en gjutjärnsgryta. Arbeta degen lite med en träslev och stjälp över den i grytan.
5/ låt degen jäsa i gryta några timmar.
6/ värm ugnen till 232,5 grader (duger med 225-250)
7/ baka brödet i grytan med lock i 30 minuter och utan i ytterligare 30.
Busenkelt bröd som var OK. Nästa gång blir det nog lite kryddor i brödet också.
-
Detdär ser bekant ut, tror att det är ett recept som valsar runt på diverse amerikanska mat- o självhushållarsajter/bloggar.
Hur mycket mjöl/degvätska tog du i förhållande till jästen?
Här har barnen önskat sig "ett sånt där bröd som vi hade på julbordet och som smakade som lakrits". Fast dessvärre minns jag inte alls vad det var för något. Antagligen var det nånslags klassisk rågsiktslimpa med anis/fänkål. Så nu står det en deg på jäsning här :) hoppas de blir nöjda!
-
Hur mycket mjöl/degvätska tog du i förhållande till jästen?
1 l vatten, 2 l mjöl, 1 pkt jäst (gillar inte halva paket i kylen) lite salt.
Receptet publicerades i NYT 8 november 2006.