Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: JoKri skrivet 12 feb-08 kl 16:59

Titel: Jäsning
Skrivet av: JoKri skrivet 12 feb-08 kl 16:59
När jag bakar vill jag gärna baka dubbel sats. Men nu är det så att jag har en liten ugn i stugan vilket innebär att halva degen får stå och jäsa ca 45 minuter extra, medan de första limorna är i ugnen. Tror ni detta spelar någon roll? Är det bättre att baka i två omgångar istället?
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: koko skrivet 12 feb-08 kl 21:11
Njae...kanske kan du ställa den utbakade och väntade degen lite svalare medans den väntar? Alltså inte växla till kallt, men inte nära ugnsvärmen om du förstår?
Ibland jäser man ju degen i svalt temp i flera dagar för att utvinna smak, prova!
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: Westan skrivet 14 feb-08 kl 23:26
För hembak gäller lite jäst och långa jästider. Det ger extra kvaliteter till brödet. I industribaggerierna råder omvända
världen, mycket jäst kort jäsning och sämre bröd som de kompenserar med en massa trix.

Vid bakning med vanlig brödjäst så går det bra att gå ner i temperatur- låta det stå i kylskåp över natten, det är inte lika lätt vid bakning av surdegsbröd, det är åtminstone min erfarenhet.
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: kossan skrivet 16 feb-08 kl 23:56
Hade nog valt att baka 2 ggr.
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: javill skrivet 17 feb-08 kl 12:13
Prova! Jäs om den andra omgången en extra gång helt enkelt så att de är jästa som limpor i lagom tid innan de ska in i ugnen.  :)
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: Byracka skrivet 17 feb-08 kl 19:38
Om du menar att det är i bunken som deg det jäser extra så har det ingen betydelse.
Titel: SV: Jäsning
Skrivet av: JoKri skrivet 18 feb-08 kl 11:55
Har provat nu och jag tycker inte att det blev någon skíllnad. Lät 2 limpor ligga på plåten medan de andra stod i ugnen, så jästiden för andra jäsningen blev dubbelt så lång. Verkar ju iaf fungera med det här brödet, det blev gott...   :)