Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: majblad skrivet 10 feb-08 kl 11:13

Titel: Göra egen tofu?
Skrivet av: majblad skrivet 10 feb-08 kl 11:13
Jag har försökt att göra egen tofu, men den blir inte som jag vill ha den... Jag använde sojamjölk. Tofun fick stå i flera timmar och "rinna av" men ändå blev den alldeles för lös. Den har bredbar konsistens. Jag vill kunna skära den in bitar. Någon som har gjort egen tofu och som kan tipsa om hur jag ska göra? Blir det bättre om man gör av sojabönor?
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 11 feb-08 kl 19:24
Här har du ett recept som kan fungera

http://www.recept.org/Tofu_gor_din_egen_tofu.html (http://www.recept.org/Tofu_gor_din_egen_tofu.html)
http://www.matinfo.se/default.asp?intReceptId=1046 (http://www.matinfo.se/default.asp?intReceptId=1046)
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: mnykvist skrivet 14 feb-08 kl 11:31
Jag har försökt göra tofu efter det receptet två gånger och blivit besviken båda gångerna. Tofun har blivit god men väldigt lös och lucker. Nu köpte jag gips i en kinaaffär, det är tydligen det "löpmedel" som används allra mest i Kina. Låter livsfarligt att hälla gips i sin mat, men jag ska prova. Tanken är alltså att man gör på nästan samma sätt som i receptet, men att man ersätter nigarin eller vinägern med gips. Jag återkommer med rapport!
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: Rafiki skrivet 14 feb-08 kl 14:28
Jag har gjort flera ggr efter receptet som finns i vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist. Det har blivit jättebra alla gånger. Jag har gjort både på egen sojamjölk och på köpt. Receptet i boken är väldigt likt de i länkarna men med en skillnad. Sundqvist har mer ystningsvätska, 0,75 dl äppelcidervinäger eller citronsaft som man blandar med 2 dl ljummet vatten.

Jag läste i recepten (de länkade - som verkade identiska efter en snabbtitt) att det stod att ju mer ystningsvätska man använder, desto fastare blir tofun. Så där kan det ligga en förklaring till din lösa tofu... och att min blivit bra. Mycket godare än köpt ;D

Testa med mer ystningsvätska innan du experimenterar med gips...!!!

Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: majblad skrivet 14 feb-08 kl 20:30
Tack för tipset. Jag ska testa med mer ystningsvätska. Det kan nog vara där felet ligger. Att ysta med gips låter läskigt  :o. Berätta gärna hur det gick!
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: Erikk skrivet 15 feb-08 kl 22:34
Jag har gjort enligt receptet i den grönrutiga (gamla utgåvan) det har gått kanonbra, nylonstrumpor är bra att använda i slutet.
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: fleskjohan skrivet 03 mar-08 kl 09:49
Wow, visste inte man kunde göra sin egen tofu. Måste testa!
Titel: SV: Göra egen tofu?
Skrivet av: mnykvist skrivet 04 mar-08 kl 08:42
Här kommer gipsrapporten!
Tofun blev mycket bra i konsistensen; jag ville ha en fast tofu och det fick jag. Smaken är mycket bättre än med äppelcidervinäger som koagulerare. Jag lät alltså bönorna vara i blöt, mixade dom med vatten till en puré. Kokade purén med vatten ca 20 minuter, silade av mjölken. Blandade ca 2 tsk gips (inköpt i kinabutik), en liten påse för 25 kr) per liter sojamjölk i en kopp med vatten och hällde det över mjölken. Lät det stå en stund och silade sedan av "vasslan".
Jag är mycket nöjd med resulatet!