Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Westan skrivet 03 feb-08 kl 12:29

Titel: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 03 feb-08 kl 12:29
Det har nu blivit jävligt modernt med lokalprodusserad mat. Varende röstvärvande politiker springer och kvittrar i dessa
tonarter. Men mer blir det naturligtvis inte. Snacka går ju men att leverara något som leder till att det blir ett
stopp för det storsklalga, kemiska, industriella hanteringen av vår mat. det lyser med sin frånvaro.

Här kommer ett mycket genomtänkt förslag som har stor bedydelse för den enskilda ekonomin hälsan och miljön.

Bli en brödambassadör!

Skaffa en kvarn för att mala mjöl.
Kontakta närmaste odlare som har någon sort av brödsäd. Köp i 25kg säckar. Se till att få den rensad. Mal för egen del till dina härliga nyttiga bröd, fria från alla jävla tillsattser som du får med från butiken. Desutom färskt mjöl.
Kontakta dina grannar  bjud på nubakat bröd sälj mjöl till alla itresserad så även de kan få tillgång till denna resurs.

På detta sätt bidrar till att skapa en marknad för alla oss som ägnar oss åt att odla några ha. brödsäd. 
Det finns mycket mer att säga om detta vilket jag hoppas att tråden skall ta hand om.

Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 14 feb-08 kl 23:34

Vad beror det på att svenskar är så intresserade av att renovera sin kök?
Är detta det enda tillåtna sätt att prioritera famliljelivet?
Hur vore det att som alternativ köpa en hushållskvrn för malning av brödsäd.
I Tyskland har 7 miljoner hushåll en kvarn för malning av säd.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: jenses skrivet 15 feb-08 kl 08:10
I Tyskland har 7 miljoner hushåll en kvarn för malning av säd.
Varifrån har du siffran?
/* väldig tveksam */
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Orbio-Samapkvarnen skrivet 15 feb-08 kl 18:45
Att ha en hushålls-sädeskvarn i köket, är det bästa redskapet för att bevara det naturliga, hälsan och förgylla smaken.

Bättre brödambassadör kan man inte bli.

Flera modeller finns av SAMAP-kvarnen i lager. Hör av dig så kommer både broschyr och mjölprover.

Hälsningar
Ingrid Andersson
www.orbio.se
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 16 feb-08 kl 00:17
Hej Jenses.

Förstår om du hajade till, 7 miljoner kvarnar är inte dåligt. Men enligt en katalog från Kvarnspecialisten
är det rena rama sanningen.

I sverige med en sanslöst storskalig inriktning på livmedelsförsörjningen låter det osannolikt. Men detta är
verkligen inget drömläge snarare rena mardrömmen.

Vi har haft kvarn ända sedan vi flyttade ut på landet för 7 år sedan. Och nu när vi har vårt eget vete blir
brödet rena drömmen. Surdegsbröd, långjäst fullkornsbröd, knäckbröd. Bröd på de enklaste råvaror blir
aromatiskt, en ren dröm för gommen, det räcker med en rejäl klick smör. Oslagbart. Nu blev jag så sugen så nu går jag
till skafferiet för en nattmacka.

Har du ingen kvarn? Så har du verkligen något att drömma om
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 16 feb-08 kl 00:39
Att ha en hushålls-sädeskvarn i köket, är det bästa redskapet för att bevara det naturliga, hälsan och förgylla smaken.

Bättre brödambassadör kan man inte bli.

Flera modeller finns av SAMAP-kvarnen i lager. Hör av dig så kommer både broschyr och mjölprover.

Hälsningar
Ingrid Andersson
www.orbio.se


Men vad kostar en sådan mackapär? Ser dyrt ut tycker jag.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: jenses skrivet 16 feb-08 kl 14:53
Förstår om du hajade till, 7 miljoner kvarnar är inte dåligt. Men enligt en katalog från Kvarnspecialisten
är det rena rama sanningen.
Jaha, enligt en katalog, då blir siffran genast mycket trovärdigare  :P

Som du kanske (inte) vet härstammer jag från Tyskland.
I min rätt så stor bekantskapskrets från samhällets vänstra, alternativa kant 
fanns det kanske 1-2 kvarnar, inte 12-15 som det borde vara med 18% (39 milljon hushåll / 7 milljon kvarnar)...
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 16 feb-08 kl 20:46
Jaha, enligt en katalog, då blir siffran genast mycket trovärdigare  :P

Som du kanske (inte) vet härstammer jag från Tyskland.
I min rätt så stor bekantskapskrets från samhällets vänstra, alternativa kant 
fanns det kanske 1-2 kvarnar, inte 12-15 som det borde vara med 18% (39 milljon hushåll / 7 milljon kvarnar)...

Tja, men hur tror läget är i samhällets mindre vänstra, men ändå alternativa kant? Waldorf-folk, jako-o-kunder, alla nyttighetsmedvetna hauswirtschaftsmeisterinnen (jag känner till högvis såna i Bayern från min förrförra bostadsort). Där fick man f ö tag på säd till ett vettigt pris. Så icke här, så jag antar att kvarnägandet är starkt lokalt avvikande.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 16 feb-08 kl 22:29
Med tanke på vad folk lägger ner på att renovera sina kök tror jag inte att priset är kruxet allmänt sett.
Den kvarn jag använder kostade c:a 3 papp 2000 tror inte den kostar så mycket mer idag.

Blir du en brödambassadör finns det möjlighet att dra in några kronor på att mala till andra som
tröttnat på köpebrödet och blivit lite lystna på livets goda.

Hos Wästgötarna kan du köpa brödsäd av vete - gamla fina kultursorter ekologiskt odlade - för c:a 8kr/kg i 25kg säck.
Spelten blir några kronor dyrare från samma gäng av odlare. Mjölet i butik kostar åtskilligt mer 2-3 ggr.
Med en kvarn är det ingen vitts att snåla med kvaliteten.

Med lite engagemang kan en kvarn bli en riktigt god affär.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Hemmakvarnen skrivet 18 feb-08 kl 19:08
Det där var ord och inga visor och jag skriver givetvis under på vartenda ord! (what else? ::))

Tänkte även meddela att Hemmakvarnen har fått två nya kvarnar i sortimentet, "Bella" och "Molina". Bella med tyngpunkten på lite kurvigare design och Molina tänkt för den lite "mindre" portmonän, men ändå med samma höga kvalitet som brukligt hos KoMo's kvarnar.  Korntråg med kapacitet 1000 gram gör kvarnen lämplig även för det lite större hushållet. Se dem båda på vår hemsida.

----

Beträffande keramik-baserade kvarnstenar och vad som är olämpligt att mala (kaffebönor, linfrön m.m):

 "Vi rekommenderar att du använder ekologiskt odlade, KRAV-märkta produkter.
I princip kan du mala alla frön, säd, rötter, och riktigt hårda korn som majs, hirs och kikärter i kvarnen, förutsatt att fuktighetsgraden ligger under 14% och utgångsprodukten inte är alltför fet."

---

Under våren kommer vi även börja sälja KRAV-odlat korn, omald vete, dinkel m.m direkt i webbutiken. Från den uppländska myllan utan tillsatser!


mvh
//Christian
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 22 feb-08 kl 23:46
Till Hemmakvarnen
En kvarnfabrikant kring ideen om brödambassadörer härligt.
Besökte er hemsida - fina kvarnar - men vad gäller tips om möjligheter
att kunna köpa 25kg säckar med säd var det lite tunt. För köper
man en kvarn vill man ju kunna utnyttja den som en ekonomisk
resurs.

Bor man i västergötland kan man ta kontakt med Wästgötarna
www.wastgotarna.se (http://www.wastgotarna.se)

Själv har jag lite kultursorter av vete.Westankierr@telis.com
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: gust1880 skrivet 26 feb-08 kl 10:28
Vad beror det på att svenskar är så intresserade av att renovera sin kök?
Är detta det enda tillåtna sätt att prioritera famliljelivet?
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ja man kan ju undra, dyra fina kök - samtidigt ökar försäljningen av färdiglagade maträtter. Kan folk över huvud taget inte laga mat, är de för bekväma eller gör de sig inte tid? Läs boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson så kanske synen på färdigrätter, som "hemlagade", och bröd, "nybakt", ändras.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: speedwell skrivet 26 feb-08 kl 17:37
Hur kommer det sig egentligen att färdigmalet mjöl är billigare än icke-malt? Man tycker ju att det borde kosta tillverkarna mer att mala det än att inte göra något annat än att stoppa det i påsar? Har för mig att det är samma sak med kaffebönor, det är vansinnigt dyrt att köpa hela bönor och mala själv.

Citera
Läs boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson så kanske synen på färdigrätter, som "hemlagade", och bröd, "nybakt", ändras.
Lustigt att du nämner den boken, jag satt just och bläddrade i den i biblioteket här om dagen. Tror att jag ska ta och låna den nästa gång jag kommer dit, sedan om jag vågar läsa den blir en anan femma; man vill ju kunna fortsätta äta mat från affären :p
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Hemmakvarnen skrivet 27 feb-08 kl 20:07
Svar angående omald säd i storpack:

På vår hemsida har vi sammanställt en lista över råsädsleverantörer som täcker in nästan hela Sverige.
http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/cPath/22/products_id/38 (http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/cPath/22/products_id/38)

För omald säd i 10/25 kilos pack finns t.ex:
http://www.cayote.nu/spannmal-sad-c-29_53_41_42.html  (http://www.cayote.nu/spannmal-sad-c-29_53_41_42.html)

Till westan: problemet är att det blir dyrt med frakten om man ska titta på ekonomin och logistik. Detta håller vi på och ser över nu och kommer presentera en lösning som passar både den mindre "hemmamjölnaren" samt den lite större. Till dess är den bästa lösningen förmodligen "den lokale bonden". Om denna sedan odlar KRAV är ju även det en ekologisk bonus.  :D

Hälsokostbutiker, Coop och välsorterade dagligvarubutiker sorterar vanligen omald säd under "ekologiskt" kan jag tillägga...

//Christian
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 29 feb-08 kl 22:17
Till hemmakvarnen:
Fina länkar. Det ger åtminstone möjlighet att få tag på ärligt odlad säd.
Problemet är som du säger att det blir dyrt. Skall försäljningen av kvarnar
komma igång så behövs tillgång till lokalt odlad säd i storpack för priser under
10 kr/kg. Då blir det mycket interessant att skaffa kvarn.

Men för att få odlare att satsa på att odla för detta endamål krävs en efterfrågan,
dvs folk med hemmakvarnar.

Det är denna låsning vi måste ta oss ur.

Det behövs många småodlare. Odlare med tillgång till torknings och rensningskapacitet.
Jag tror det är dags att dra igång en tråd under odling för att förmedla erfarenheter
kring dessa problem.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: hemmamamman skrivet 01 mar-08 kl 11:11
Till hemmakvarnen:
Fina länkar. Det ger åtminstone möjlighet att få tag på ärligt odlad säd.
Problemet är som du säger att det blir dyrt. Skall försäljningen av kvarnar
komma igång så behövs tillgång till lokalt odlad säd i storpack för priser under
10 kr/kg. Då blir det mycket interessant att skaffa kvarn.

Men för att få odlare att satsa på att odla för detta endamål krävs en efterfrågan,
dvs folk med hemmakvarnar.

Det är denna låsning vi måste ta oss ur.

Det behövs många småodlare. Odlare med tillgång till torknings och rensningskapacitet.
Jag tror det är dags att dra igång en tråd under odling för att förmedla erfarenheter
kring dessa problem.

Jag bakar allt vårat bröd själv. Jag skulle gärna köpa en kvarn och mala mitt mjöl själv också. Men för mig är det en kostnadsfråga. Sen tycker jag att det är svårt att ta reda på vart det finns lokal producerade produkter över huvudtaget. Om man tittar i krav registret till exempel är det bara ett fåtal som är med.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 09 mar-08 kl 22:18
Här kommer ett väl prövat recept

Här kommer ett väl prövat  recept på hårt fullkornsbröd. Mina erfarenheter sträcker sig till bröd av vete.
Brödet blir mycket sprött och smakar härligt med ett ordentligt lager med smör.
Det går säkert att använda korn, råg, spelt allt efter tycke och smak.


Ingredienser:
25 gr jäst
1/2 l mjölk
2 tsk honung
600-650 gr fint fullkornsmjöl
2 tsk salt

Jäs degen.
Baka ut tunna kakor i mycket fullkornsmjöl eftersom degen är och skall vara lös.
Nagga och grädda efter hand. Jäs dem inte. temperatur 200 grader
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: myckne skrivet 05 sep-08 kl 20:48
Många modärna (hu) mäniskor vet inte hur nybakat/ hembakat matbröd smakar!
Vi som kommer till Sverige, inflyttare från länder där småskaliga bagerier fortfarande finns, vi
reagerar på att brödet i allmenhet är uselt. Första gångerna jag reste hem till moderlandet
köpte jag säckar med bröd och frös in brödet väl här. Sedan bakade jag själva i flera år, till det allra mästa av min familjs behov. Nu har jag varit lat och jävlig ett bra tag, altså ätit köpbröd från hämska fabriker; Dom kallar sina bröd för "gott"-något och "sunt"-någotannat, och det är det omöjligt att ta till sig ! Nu skall jag börja baka en mer gång i mitt liv. Någon ordning får det bli ; Nu skall det ånyo dofta hembakat i köket och annorstädes i huset!
Jag måste läsa på lite om kvarnar o annat mjöl i påsen..
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 10 sep-08 kl 08:57
Det finns gott om bönder som odlar lite spannmål. Mer eller mindre ekologiskt.

Men för att man skall kunna mala det i kvarn så kan man inte ta det rakt av och mala det.

Om jag förstår rätt så skall säden: Rensas. Torkas. Och kanske dessutom delvis skalas. De flesta bönder skördar och kör in säden till granngården, och sedan försvinner den in i ett svart hål. Och kommer tillbaka i en mjölpåse någonstans. En del hamnar iofs i billiga anonyma säckar till djurfoder. En del hamnar i sjukt dyra säckar, med namngiven odlare, som ekologiskt odlad hälsokost.

Så det finns ett glapp här mellan den lokale odlaren och den lokale brödambassadören. Tyvärr vet jag inte ens exakt hur detta gap ser ut. Finns det någon som kan beskriva det närmare?

Om jag vill köpa spannmål av en lokal odlare, vad behöver jag då göra för att kunna mala det på min egen kvarn? Vilken utrustning krävs/rekommenderas?

A.

Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: hildegard skrivet 10 sep-08 kl 13:30
Jag köper vete, råg och dinkel från lokala kravbönder. Vete och råg ligger på 3 - 4 kr/kilot, dinkeln på det 3-dubbla. Köper helkorn och malar själv. Då är det rensat, dvs bonden kör det till kvarnen och får det rensat där. Har dock tidigare varit med om att beroende var man handlade, så var det dåligt rensat. Så är man osäker, så är det bra att börja med en mindre mängd. Jag tycker det är bättre att betala 3 kr kilot istället för 1,25 och slippa en massa skräp.
Jag brukar köpa 1-2 säckar á 25-30 kg av varje.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 10 sep-08 kl 19:13
Har hittat en länksamling som kan vara av intresse. Men inget i min närhet (Kronoberg/Ljungby).

http://www.allkorn.se/handlavar.aspx

A.
Titel: SV: Bli en brödambassadör?
Skrivet av: Westan skrivet 02 okt-08 kl 16:19
Anders har här ovan inlett ett samtal om problem , kvalitetsbrister , då man handlar säd direkt av odlare för att mala i egen kvarn.
För det första så är ju omständigheterna  kring skörd och odling för aktuellt år av intresse. 2007 var ett bra år med en fin varm
torrperiod i augusti. I år däremot har hösten varit varm och fuktig vilket är en mardröm för odlare av brödsäd. Falltalen är svåra att
hålla på bakningskvalitet. Innan du köper säd för bakning i år är det vettigt att försäkra sig om att de klarar bakning med vanligt jäst om
det är det du vill använda mjölet till. Tänker du använda surdeg är kraven på falltal inte alls lika stora.

Årets dåliga skördeväder kan skapa kvalitetsbrister av annat slag. Det har med torkning att göra. Har odlaren möjligheter at omedelbart efter
tröskning torka ner säden till under 14% vattenhalt eller måste han transportera säden. I år låg vattenhalten på skördad säd upp mot 30%
vilket kräver omedelbar - inom några timmar - nedtorkning om inte kvalitetsbrister skall uppstå.

Rensning:
Säd kan vara oren på många mer eller mindre allvarliga sätt. Om vetet innehåller några enstak rågkorn spelar det inte så stor roll. Bröd-
ätaren kommer inte att märka det. Finns däremot oskalad säd av vete eller vanlig havre så kan det direkt  påverka brödet genom att dessa
skal känns i munnen. Ogräsfrö år oftast mycket små och därmed lätta att rensa bort. Skulle några småfrön nå ända in i brödet är det heller
inget som märks i brödet. Däremot att inte få med jord eller damm av jord är viktigt för brödets kvalitet.

Vad krävs då för urustning a för att klara av alla dessa kravsom ställs på rensad spannmål. Har man köpt spanmål billigt av närbelägen odlare
kan man ju kanske rensa för hand om inte familjen är alltför stor. Men rör det sig om vältröskad säd är detta fullt möjligt.
Tar odlaren betalt för rensad säd blir kraven naturligtvis andra från din sida. För att få bort jorddamm måste säden gå över ett rensverk
som borstar eller polerar säden. I en kvarn görs detta genom att köra säden över den så kallade spetsen, ett litet rensverk före själva
kvarnen.

Kan du nu få tag på säd från en lokal odlare, rensat och av god kvalitet så missa inte den möjligheten. Skaffa en egen kvarn och njut av
att baka ditt eget bröd.