Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Mata skrivet 02 feb-08 kl 22:05
-
Intressant!
http://primaviva.se/kost/Omega-3_fran_alger_battre_an_fiskolja__4690.html
-
:D :D :D Ja , det var ju riktigt intressant!
Tack för att du gav oss den länken!!!! :-*
Känner mej glad för att den där ekologiska
algodlingen var bra i flera led...
-
Mycket intressant!
Det sägs visserligen att det ska räcka gott att använda rapsolja vid matlagning för att få i sig det man behöver. Men till barn kan nog alger vara ett perfekt alternativ för att "boosta" lite extra. :)
-
riktigt intressant
Är det någon som testat den där "V-Pure"? eller har den fortfarande inte kommit till Sverige?
-
Enligt tillverkarna försvinner det 2.2 ton koldioxid i atmosfären för varje ton alger som odlas.
Det hade varit önskvärt om tillverkarna inte använde fakta på ett förvrängt sätt.
Låt inte detta hindra den som vill äta produkten av andra skäl men tro inte för ett ögonblick att algodlingen på något sätt minskar koldioxidhalten i atmosfären.
-
Det hade varit önskvärt om tillverkarna inte använde fakta på ett förvrängt sätt.
Låt inte detta hindra den som vill äta produkten av andra skäl men tro inte för ett ögonblick att algodlingen på något sätt minskar koldioxidhalten i atmosfären.
Det är mycket möjligt att det inte förbrukar 2,2 ton/1 ton alger men precis som alla andra växter förbrukas det koldioxid under fotosyntesen. Och jag skulle inte bli förvånad om alger förbrukade mer än många andra växter.
Jag undrar vad du har för källa till att säga att det är fel?
-
Jag undrar vad du har för källa till att säga att det är fel?
Jag orkar inte leta upp någon källa då detta enligt mig är common knowledge.
Som ett klargörande kan jag säga att det spelar ingen roll hur mycket CO2 som binds vid odling av alger eftersom samma mängd frigörs vid nedbrytningen av dessa. De odlade algerna är en del av att kort cykliskt kretslopp och påverkar inte den långsiktiga CO2-halten i atmosfären.
-
omega finns väl i linfröolja? har läst att en matsked linfröolja vid maten kan ersätta de där dyra omgakapslarna folk köper..tror linfröoljan kostar 13:- ca för 5 dl.
forts...
fick lov springa kolla linfröoljan 8)
jo omega 3 finns i och en tesked dagligen räcker för dagligt energibehov.53,5 gr omega 3 i 100gr olja.
fast man ska inte steka i för hög värme då omega kan förstöras.(detta står på flaskan alltså)
och en tesked e ju bara 5 ml så då är en flaska för 13:- 100 dagliga doser...väldans billigt mot olika andra preparat ;D
-
omega finns väl i linfröolja? har läst att en matsked linfröolja vid maten kan ersätta de där dyra omgakapslarna folk köper..tror linfröoljan kostar 13:- ca för 5 dl.
forts...
fick lov springa kolla linfröoljan 8)
jo omega 3 finns i och en tesked dagligen räcker för dagligt energibehov.53,5 gr omega 3 i 100gr olja.
fast man ska inte steka i för hög värme då omega kan förstöras.(detta står på flaskan alltså)
och en tesked e ju bara 5 ml så då är en flaska för 13:- 100 dagliga doser...väldans billigt mot olika andra preparat ;D
Du ska absolut inte steka i Linfröolja då den skulle bli förstörd...Totalt förstörd!
Den måste förvaras kyld hela tiden...olja som inte står i kylen i butik är förstörd..
En väl hanterad Linfröolja i en mörk flaska..ekologisk är rätt dyr...köpte min 250ml för ca 85kr..
Brukar köpa Glanshammars annars som är lite billigare..men den var slut..
Olja ...allt fett är jätte viktigt att köpa ekologiskt...då fett binder gifter...
Men du har rätt i att Linfröolja....en sked om dagen är Guld!!! ;D
-
Du ska absolut inte steka i Linfröolja då den skulle bli förstörd...Totalt förstörd!
Den måste förvaras kyld hela tiden...olja som inte står i kylen i butik är förstörd..
En väl hanterad Linfröolja i en mörk flaska..ekologisk är rätt dyr...köpte min 250ml för ca 85kr..
Brukar köpa Glanshammars annars som är lite billigare..men den var slut..
Olja ...allt fett är jätte viktigt att köpa ekologiskt...då fett binder gifter...
Men du har rätt i att Linfröolja....en sked om dagen är Guld!!!
jag skrev bara vad som stod på laskan :D
står även förvaras mörkt och svalt.
jag brukar oftast köpa zetas. den e inte ekologisk för det har jag aldrig hittat någon här omkring.
fast jag tror också att ska man få i sig sin dagliga dos så är det väl bara att ta en tesked och äta direkt...det e ju enkelt och mycket billigare än kapslar.
och även om man som du köper 250 ml för 85 så blir det ju billigare än kapslar :D
-
Som ett klargörande kan jag säga att det spelar ingen roll hur mycket CO2 som binds vid odling av alger eftersom samma mängd frigörs vid nedbrytningen av dessa. De odlade algerna är en del av att kort cykliskt kretslopp och påverkar inte den långsiktiga CO2-halten i atmosfären.
Det har du rätt i. Jag tänker ju inte längre än näsan räcker =)
-
Hampafrön(/nötter) är en väldigt bra källa för Omega-3
-
jag skrev bara vad som stod på laskan :D
står även förvaras mörkt och svalt.
jag brukar oftast köpa zetas. den e inte ekologisk för det har jag aldrig hittat någon här omkring.
fast jag tror också att ska man få i sig sin dagliga dos så är det väl bara att ta en tesked och äta direkt...det e ju enkelt och mycket billigare än kapslar.
och även om man som du köper 250 ml för 85 så blir det ju billigare än kapslar :D
Ja..jag blev bara lite orolig!!! ;D
Såg en bild framför mej hur du stod å vrålstekte
i Linfröolja :o :o :o
Ekologisk Linfröolja hittar man nästan bara på hälsokost!
Ev Coop kan ha/eller ta hem Glanshammars..
Jag å ungarna tar en sked varje morgon! Urk!..inge vidare gott men ....Bra!!
-
nejdå inte steker jag i den ;D
men jag brukar ha den som dressig..med vinäger...
och t hudolja är den bra.
om man tycker det e äckligt att bara ta en sked olja så kan man ju hälla på det på brödet t frukosten...eller blanda i gröten innan man äter den.
-
Skillnaden mellan omega 3 från linfröolja och från fisk är att fler steg måste göras i kroppen när man äter linfröolja, för att kroppen ska kunna ta upp omega 3. Det omega 3 som vi får från fisk och andra animaliska produkter, kan vi ta upp mer direkt.
För en person med ett fungerande tarmsystem/matsmältning, klarar denne att göra dessa omvandlingssteg av linfröolja i kroppen, men för många som har problem med dessa system kommer inte kroppen att kunna göra de sista stegen av omvandlingarna, utan det går ur kroppen utan att tas upp nämnvärt.
Sedan en grej som är jätteviktig med linfröolja! Den oxiderar jättesnabbt och mängder av fria radikaler bildas. Så förvara den kallt och ta bara fram flaskan den lilla stund det tar att hälla upp en sked, sedan direkt tillbaka i kylen. Och ät inte olja från en flaska som varit öppnad länge - det är kort hållbarhet, använd den då som hudolja istället. Och ät mycket antioxidanter - starkt färgade frukter, bär och grönsaker.
En engelsk undersökning visade att ett par glas ekologisk mjölk innehöll allt omega 3 man behöver på en dag, medan det i "konventionell" mjölk helst saknas omega 3. Svenska kossor torde inte vara annorlunda på den punkten. Mycket klöver är det som de omvandlar till omega 3, de ekologiska kossorna ;)
-
Så man kan få i sig all omega3 genom mjölken, intressant!
Men varför går de så hårt fram med att man behöver tillskott och fiskoljor?
En orsak skulle kunna vara att många vuxna inte dricker/inte tål mjölk..
Kan man få för mycket omega3?
Är det nån märkbar skillnad mellan att få i sig dagsbehovet och ta en extrados varje dag?
-
Men köpt mjölk är väl för det mesta pastöriserad nuförtiden? Är inte omega-3 känslig för upphettning?
-
Men varför går de så hårt fram med att man behöver tillskott och fiskoljor?
En orsak skulle kunna vara att många vuxna inte dricker/inte tål mjölk..
Och en stor orsak är att många inte äter fet fisk så ofta numera... Om man äter fisk tre gånger i veckan så är det inga problem med omega 3. Vad jag har läst så innehåller däremot odlad lax inte omega 3 som vildfångad gör... och vild lax ska man inte äta för att den är utrotningshotad...och inte odlad heller eftersom den sprider sjukdomar så att vild lax dör, håhåjaja. Men strömming/sill är en bra omega 3-källa och dessutom kan man att äta den med gott miljösamvete. Än så länge. ::) Makrill är också bra, men det har jag aldrig ätit, norrlänning som jag är.
Tillägg: Vi behöver få i oss alla fettsyror i en välavvägd dos sinsemellan. Idag får vi i oss alldeles för lite av just omega 3 i förhållande till omega 6 och 9. Fettsyrorna lägger sig runt nervtrådarna som ett slags skydd. Tester har visat att hyperaktiva barn ("bokstavsbarn") blir lugnare och mindre känsliga för yttre störning om de får tillskott av omega 3.
-
Så man kan få i sig all omega3 genom mjölken, intressant!
Men varför går de så hårt fram med att man behöver tillskott och fiskoljor?
En orsak skulle kunna vara att många vuxna inte dricker/inte tål mjölk..
Kan man få för mycket omega3?
Är det nån märkbar skillnad mellan att få i sig dagsbehovet och ta en extrados varje dag?
Jag äter inte några tillskott då jag varierar min kost. Min sambo äter ingen "fisk" alls(inget som simmat i sin egen skit) så han tar omega tillskott i kapslar...då han inte tror på linfröoljan ::)
min son äter ju inga djur alls...enda han får i sig e via den lilla mjölk han äter..max 1 dl dag...han har ingen brist.och han har ju en väldigt ensidig kost!
Omega 3 OCH 6 är viktiga ämnen men det finns i flera matvaror som skrevs innan av nån..så jag tror egentligen inte att vi har så stor brist på detta...
utan se lite till hur det lanseras...i vissa tider är det x ämnet som vi bara måste öka intag av..och sen e det x...och sen x...
men säger en läkare alt dietist att man har brist då bör man ta tillskott..
men alla tillskott är egentligen till för att de som har brist och alltså bejöver TILLägg t sin kost.
sen snackas det ju bara om omega3 och vi behöver lika mycket omega6...dom hänger ihop. men idag får vi i oss för mycket omega6...och vi ska ha lika av båda.
-
Kan citera lite ur en hjärnforskningsbok jag läst för ett tag sen ang omega...ganska intressant:
"En av de viktigaste skilnader mellan människans kost idag och förr var balansen mellan omega3 och omega6. Den tidigare ransonen var lika mycket omega3 som 6.(upp till 6 ggr så mycket omega3 som 6) vilket gör att hjärnan fungerar smidigare. Idag förekommer omega 6fettsyror (som finns i veg.oljor,majsolja, margarin) 15-20 ggr så hög grad som omega3. Det gör cellerna sjuka, särkilt hjärncellerna, som helt lägger av eller dör om det finns för lite omega3 och för mcket omega6. Alltså det enda sättet är att äta mer fet fisk, särskilt fet lax, sardiner, makrill och sill och samtidigt minska intaget av omega6"
"de mesta omega6 kom i den ursprungliga födan från frukt, grönsaker, nötter och baljväxter. Idag stoppar vi huvudsakligen i oss omega6 via vegetabiliska oljor. Under de senaste 150 åren har intaget av mättat fett och och omega 6 skjutit i höjden medans konsumtionen av omega3 sjunkit till beklagliga nivåer. Hjärnan är det organ som drabbas hårdast av den här snedfördelningen, eftersom den till största del består av fett, fett som du ätit. Ett överflöd av dåligt fett och underskott av bra fett kan så småningom leda till funktionsproblm ocg död hos hjärncellerna, vilket kan ge upphov till att mentala funktioner försämras, främst hos unga ocg gamla personer"
puhh...drygt skriva ut en bok...
men det finns väldigt mycket ang omega i böcker om bevisad hjärnforknin...
kan tillägga att för mycket omega6 också är dåligt för hjärnan...
så en balans mellan dessa två är viktigt!
det är något som kom fram i resultat av en utbrytande hjärnforkning för ett antal år sen...och då blev det ett stort uppsving i att vi ska äta omega3...och sen blir det ju en stor affärskarusell i detta...många skor sig på tillskott.
men själklart är att visst e omega3 viktigt men att se till att man har rätt kombination är ännu viktigare. ska jag ta något tillskott så lär jag ju göra det rätt.
-
Tillägg: Vi behöver få i oss alla fettsyror i en välavvägd dos sinsemellan. Idag får vi i oss alldeles för lite av just omega 3 i förhållande till omega 6 och 9. Fettsyrorna lägger sig runt nervtrådarna som ett slags skydd. Tester har visat att hyperaktiva barn ("bokstavsbarn") blir lugnare och mindre känsliga för yttre störning om de får tillskott av omega 3.
mycket av forskningar har gjorts just runt detta ;D och det är jättebra! står även mycket om det du här skrev i mina olika hjärnböcker! även stroke, altzeimers m.m.
och bantning! hur man förstör fetter runt hjäran via bantning...