Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Rosa skrivet 18 feb-05 kl 11:43

Titel: Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Rosa skrivet 18 feb-05 kl 11:43
Hur gör ni, har ni en egen tjur eller använder ni Semintjurar ?
Semin är säkert - egen tjur är praktisk, men farligt!

Hur valde ni..  ???

/Mvh Rosa
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Charlotte skrivet 18 feb-05 kl 11:51
 Jätteintressant fråga!
 Jag står i färd med att (förmodligen) ta över en gård som nu har egen tjur, vilket jag tycker är liiite läskigt om man ska hålla på med ensamarbete hos djuren, det är alltid ett riskmoment med en vuxen tjur, hur snäll den än är...
 Så en följdfråga till Rosas fråga: Om ni har tjur, hur löser ni det på ett bra sätt? Är det en bra lösning att använda en yngre (inte lika självsäker och kanske revirvaktande??) tjur och slakta honom efter betäckningen? Eller hur gör ni??? Inte ha tjuren i flocken utan bara använda honom vid betäckningen??
                        Mvh
                       Charlotte
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Mossedals Lantrasgård skrivet 19 feb-05 kl 00:07
Hej!

Vi stod inför detta "problem" förra säsongen;

+ för semin ansåg vi vara möjligheten att använda beprövade/besiktigade tjurar, att kunna välja mellan flera tjurar (se olika kombinationer) och att det inte är så dyrt om man jämför med att hålla en tjur ett helt år (för få kossor - har man många kossor blir ju tjuren inte så dyr). Ett + ansåg vi även semin är ur säkerhetsynpunkt... vid semin ser vi ju inte röken av tjuren.

Men så blev vi med tjur i alla fall  :D
Mycket hängde faktiskt på mig... jag hade mycket svårt att bedöma brunsten på vår kossa. Kon gick ensam med sin nyfödda kalv och hade allstå inget annat fullvuxet djur att rida på/ridas av, hon hade inga tydliga flytningar och eftersom hon inte stod uppbunden utan i lösdrift var det svårt att "se" på samma sätt som jag kunnat göra tidigare i större traditionell besättning. Jag föll alltså till korta på detta område, men har i alla tider haft avelshingstar och resonerade som så att är det något jag kan så är det att hantera svällande muskler och mängder av hormoner  ;).

Eftersom vi håller lantraser kändes det även "rätt" med egen tjur, allt för att bredda/säkra rasen. Jag har också en svaghet för "det naturliga", efter många år med hingstar som fått fribetäcka ston i stora flockar och därtill varit goda fäder till både sina egna och andras föl. När vi sedan fick chansen att köpa Marius 166, en tjur som av flera beskrevs som OERHÖRT snäll/lugn och som visat sig nedärva sitt goda temprament var saken biff   ;D ;D

Att vi fick tag i just Marius är jag oerhört tacksam för - visst är han mycket muskler som måste respekteras... men han är så oerhört go och lätt att ha att göra med. Den som är "rädd" för tjurar skulle se Marius äta ensilage med getterna trängandes under magen, eller Marius både vänligt och lekfullt vara kalvvakt.
Jag hoppas att Marius kanske kan förtjäna en del av sitt uppehälle genom att betjäna andra kor än våra, och på så sätt sprida sitt goda temprament/anlag inom rasen... men det är en helt annan fråga. Förhoppningsvis är han frisk in i det sista, och kan då också hjälpa oss fylla frysboxen.

För att besvara Charlottes frågor;
Vår tjur gick med kossan hela förra sommaren fram tills dess att hennes kalv visade tecken på brunst. Rödkullor brunstar tidigt (och kan också bli dräktiga) varför Marius fick byta till "killhagen" där våra bockar gick. Detta underlättade givetvis vår hantering av kossan med kalv, eftersom man då inte "behöver" vara lika alert. Noteras bör dock att en "kospark" är lika farlig som en "tjurspark". Tjuren kommer att släppas tillbaka till kossorna nu i sommar/höst. Eftersom vi har en så bussig tjur och vi har fler nöt till hösten, kanske vi inte flyttar ut honom i framtiden utan tar ut de kalvar som riskerar en för tidig betäckning. Vi har inte funderat klart på detta än. Om tjuren går kvar påverkar det ju hur länge kalvarna får gå med sin mamma, och vi vill gärna att de ska få gå tillsammans så länge som möjligt. För den som säljer/slaktar kalvarna unga är kanske frågan inte så svår, men vi säljer i första hand till liv/bevarandeavel och vill ge kalvarna en så bra/naturlig (social) start som möjligt.

När det gäller yngre tjurar har jag blivit tipsade om att de under två år är mycket lättare att hantera, och att det är en bra lösning att använda yngre tjurar som sedan läggs i frysboxen. Vi valde inte detta alternativ, då vi även tipsats om att äldre tjurar "har det temprament de visar upp". Så en snäll ädre tjur kommer troligtvis "alltid" att vara snäll med rätt hantering och nedärver detta temprament. En yngre tjur är "lätt" att hantera p.g.a. sin ringa ålder, men skulle kanske visa rent elaka sidor om den fick leva vidare - och det gör den ju genom sina kalvar....

Så som allt annat bestäms nog semin kontra tjur-frågan om ens egna individuellla förutsättningar - hur jag är, hur min gård och min ekonomi ser ut, vilken ras jag har och hur mina kor är/vilken tjur jag funderar på att skaffa (de är ju alla individer!).

Lycka till Charlotte med gården!

MVH
Maria
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rutan skrivet 20 feb-05 kl 17:37
En sak som talar för semin är ju att man har lättare att planera  inför kalvningarna, dvs du vet när kon har blivit seminerad/dräktig och därför har du bättre koll på när kalven föds.
Om man har tjuren gående med kon hela tiden vet man ju inte när den har blivit med kalv.
 
 
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rosa skrivet 20 feb-05 kl 22:21
Det är många fördelar med semin om man är
-intresserad av avelsframsteg dvs att förbättra t.ex juverform benställning klövkvalite. Liksom tryggare också när det gäller kalvningarna då man har ett hum om kalvarnas förväntade storlek och moderns lätthet/svårighet att kalva.
Man kan också använda tjurar från olika linjer även om man har få kor.

Med egen tjur är det
-det ett lotteri med den blivande kalvstorleken (om det inte är en äldre tjur som  har ett flertal avkommor) och med tjurens fertilitet också (är alltid osäkert med egen tjur)
-risk att få för tidigt betäckta kvigkalvar..
-ett krångel att hitta bra tjurar ur friförklarade besättningar.
Men man slipper passa brunster i ur o skur  ;)

Tipsen du fick Maria tycker jag är vettiga, man kan tillägga där att en ung tjur är ett osäkert kort då många tjurar inte betäcker äldre ranghöga kor förrän vid 15 månaders-2 års ålder.. :-[

Hos oss använder vi både semin och egen tjur.
Vilket ställer krav på att djuren ska gå i olika grupper och inte blandas ihop..och att man skiljer bort tjuren efter kornas betäckningsperiod så inte småkvigorna blir betäckta. Tjuren behålls 2-3 säsonger om kalvningar o kalvar ser bra ut.
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Charlotte skrivet 20 feb-05 kl 22:55
 Tack för "Lycka tillet"!
Gården som jag ska ta över har aldrig haft problem med fertiliteten på tjurarna, är det verkligen vanligt vid naturlig betäckning?
 Jag kan mer tänka mig att det är som på hästar, vissa hingstar passar inte för semin.
 Jag är inte så rädd för sparkar, men har varit med om när en äldre helt genomsnäll tjur helt plötsligt fick "en knäpp" och bara ville "döda" efter den minnesbetan har jag fått en helt annan respekt för tjurar.... :-\
                                Mvh
                               Charlotte
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rosa skrivet 20 feb-05 kl 23:11
Ja det är vanligt bland naturligt betäckande tjurar så man ska om man betalar dyrt för tjuren - försäkra sin blivande avelstjur för det!
Vet t.o.m en semintjur som efter prövning gick på naturlig betäckning och alla hondjur var tomma, det visade sig att han var steril! Trots att han bara några månader innan var helt ok. vid försäljningen. Infektioner "slår till och slår ut" snabbt..

Håller med dig man ska aldrig lita på sin tjur hur snäll den än varit tidigare - det kan kosta det enda liv vi har.. (vi har ju inte 9 som katterna)  ;)
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rosa skrivet 08 apr-05 kl 21:23
Nu har jag en fråga till er som använder semintjur till de udda raserna typ väneko - ringmåla ko.
Vad kostar de doserna att beställa/använda genom semin?
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: gimskogen skrivet 28 aug-05 kl 23:35
Doserna efter de allra flesta "udda" raser kostar ca 150 kr st och måste beställas ganska långt i förväg hos din semin förening.
!-2 månader - för det är mycket sällan som de har doser efter tex väne kor hemma. och personalen har ingen aning om doerna är rödkulla, fjäll eller väneko...

Fråga mig... Det har hänt mer än en gång att de har fel doser med sig...


KOntakta rasföreningen så att du for korrekta kod nummer och stamboksnummer som behövs vid beställning. och tänk på att beställa några fler doser.
kanske 2-3 i alla fall får det är ju vanligt att man kanske får seminera om.

Hela seminerings kostanden brukar landa på ca 500 kr....efter seminföreningens alla avgifter.

Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Johan P skrivet 14 nov-05 kl 11:18
Hej

Trevligt att det är flera som skriver om sina Ringamålakor.
Som gimskogen skriver kan det ta lång tid innan men får sina doser, var ute i god tid prata med din lokala semin förening och var noga med att förklara vilken ras du har.
När jag skulle beställa av doser av en Ringamåla tjur trodde damen först att jag var ute efter att beställa grissperma.
Om du har en genbank via Föreningen Svenska Allmogekon så får du en djurägare en pärm där alla spermasamlade tjurar finns med.
Vissa av tjurarna säljs bara till genbanks besättningar, den tjuren som jag beställde av hade tappats för några år sedan, tyvärr så hade hans doser inte resulterat i några kalvar som är med i genbanken.
Vi får se hur många kalvar de blir på mina kor, När du beställer bör du minst beställa 2 doser, som jag har fått lära mig så går det åt 1,5 doser per kalv som föds, har du flera kor kan du med fördel ha ett eget lager så du inte står utan när korna brunstar.
Min seminförening tar ut en avgift för att förvara doserna, jag tror att det är 25 kr/st för varje påbörjat år.
Lycka till med din beställning
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rosa skrivet 16 mar-06 kl 21:15
25 kr per dos.... Varför har jag inte din Seminförening  :P

Här kostar det 62 kr per dos att ha beställda doser undanlagda.. (Svenska Husdjur)
Titel: Avelstjur
Skrivet av: Rosa skrivet 15 apr-06 kl 14:35
En Fjäll (F) - snygging  ;D hos Semin...

(http://www.svavel.se/bullpics/small/66801bud.jpg)
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Anna Ho skrivet 19 apr-06 kl 13:00
25 kr per dos.... Varför har jag inte din Seminförening  :P

Här kostar det 62 kr per dos att ha beställda doser undanlagda.. (Svenska Husdjur)

Här kostar det inget, har eget kvävekärl  ;)

Vilken tjur är det är på bilden, har inte lyckats hitta honom, är han på Svensk Avels sida ??

/Anna
Titel: Re:Egen tjur - Semintjur ?
Skrivet av: Rosa skrivet 19 apr-06 kl 14:21
Vilken tjur är det är på bilden, har inte lyckats hitta honom, är han på Svensk Avels sida ?? /Anna


Tjuren är 6801 BUDE
han finns på Svavels sida.

Mvh Rosa
(http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur?
Skrivet av: Grimla skrivet 24 apr-06 kl 22:05
-Vad är rimligt att betala för en 1-års stamboksförd Rökulle eller Fjälltjur ?
Slaktpriset är ju inte mycket...vad jag hört...några få tusenlappar bara...

-Hur många kor ska man ha för att det ska "löna sig" att ha en egen tjur ?
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur?
Skrivet av: icko skrivet 26 apr-06 kl 14:28
Hur mycke du ska betala för en tjur,kan du nog vända dej till respektive förening,så hjälper dom dej säkert med upplysning om ungefärliga priser.

slaktpriset på dessa raser är av naturliga själ mindre  :)
dom är ju så mycke mindre,och mer utpräglade mjölkraser.

"lönar sej"de är en defenitionsfråga i ämnet

                              Mvh   icko
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur?
Skrivet av: Rosa skrivet 29 apr-06 kl 10:30
Hur många kor ska man ha för att det ska "löna sig" att ha en egen tjur ?


minst 7 kor ska du ha annars är egen tjur en våldsamt dyr historia  :-\

Rosa
(http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: Grimla skrivet 10 jul-06 kl 22:35
Idag har jag seminerat min Fjällkossa med 6854 Josef F  :)

Bara att vänta nu...... ;D
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: christine skrivet 10 jul-06 kl 22:56
Vi fick hem en ny tjur idag. Han är 1.5 år och oringad. En snygg och fin Angus tjur. Han verkar lugn så jag får se. Ska börja fjäska med kornkross i morgon så jag få lära känna honom.

Jag vill hellre ha tjur än semin då vi har en massa andra verksamheter på gården. Är det lite besvärligt passa brunst och ringa semin. Dessutom är det trevligt med tjur i hagen också. Korna blir lugnare och tryggare.

Ska fota snyggingen imorgon. Vet inte vad han heter heller. Har inte fått papperna på honom än.

Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: Lena A skrivet 11 jul-06 kl 08:31
Christine, visa gärna bild på snyggingen här på forumet  :). Vad kul att du har så många djur!  :)
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: Rosa skrivet 11 jul-06 kl 11:09
Rosa vad menar du med att det blir våldsamt dyrt.
hej git
egen (billig) tjur kostar ju runt 12000 per år "2" att hålla...
(inköp-hemtransport-foder-försäkring-klövverkning-div.sönderstångat)
"det" kallar jag våldsamt dyrt..
för 12000 om år kan man seminera ganska mycket  ;) om man har bara 2-3 kor..
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: git skrivet 11 jul-06 kl 11:15
Här sitter jag och väntar på semin och läser era inlägg ;D
Är på jakt efter en tjurkalv till betäckning för nästa år, så brukar jag göra.
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: Rosa skrivet 24 jul-06 kl 09:36
Hej alla i Sommarvärmen !  (http://smileys.smileycentral.com/cat/255.gif)
Är ni med i Semin fast ni använder egen tjur ?

Mvh Rosa
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: christine skrivet 24 jul-06 kl 19:25
Nej. Jag har bara tjur. Tycker det är praktiskt. Nu har vi investerat i en tjur som vi kan använda i 3 år. Gimling den förra tjuren lånade vi ett år och han hann inte betäcka en gång till tyvärr.

Så om 3 år byter jag tjur med en annan eller säljer honom och köper en ny. ;D
Titel: Re:Egen tjur? - Semintjur!
Skrivet av: Grimla skrivet 25 aug-06 kl 10:02
Hej alla i Sommarvärmen !  ([url]http://smileys.smileycentral.com/cat/255.gif[/url])
Är ni med i Semin fast ni använder egen tjur ?
Mvh Rosa


Här använder vi egen tjur men är med i Semin också.  

Är man inte med i semin får djuren inte någon härstamning... utan blir härstamningslösa  :-\
bidragslösa och genbanksuteslutna..
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Rosa skrivet 15 okt-06 kl 18:10
En nackdel med egen tjur är att den kan skada sig....
trampa snett och "vricka" ett ledband när den ska betäcka.

Vill det sig illa så är det bara att hemslakta  :-\
och den dyra tjuren har blivit ännu dyrare...

/Rosa
ägare till en just nu trebent tjur...

tjuren fick chans att bli bra ute och efter 6v såg det riktigt bra ut. Nu återstår att se om senan håller....
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Falin skrivet 23 okt-06 kl 21:39
Fast det täcker väl en försäkring?


En nackdel med egen tjur är att den kan skada sig....
trampa snett och "vricka" en led när den ska betäcka.

Vill det sig illa så är det bara att hemslakta  :-\
och den dyra tjuren har blivit ännu dyrare...

Rosa
ägare till en just nu trebent tjur...
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Rosa skrivet 23 okt-06 kl 21:51
Ja man kan ju tro det  :-\

Tjuren måste visat att han kan få avkomma (minst 50% dräktiga djur på ett minimi antal hondjur), innan du kan få fullersättning..
Vilket en ungtjur som betäcker sin första säsong inte har... :-\

Det är rätt dyrt att försäkra tjuren också 1700.- i premie för t.ex 20 000:- tjur.

Mvh Rosa (http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)
Titel: Re: Medlemsavgift etc etc.....
Skrivet av: Grimla skrivet 14 feb-07 kl 20:25
Betalade medlemsavgiften 2007  i semin idag och.....
Är det bara jag som tycker att det blivit väldigt dyrt att vara medlem i semin ?   :-[
Titel: Re: Medlemsavgift etc etc.....
Skrivet av: Dollar skrivet 19 feb-07 kl 22:52
Betalade medlemsavgiften 2007  i semin idag och.....
Är det bara jag som tycker att det blivit väldigt dyrt att vara medlem i semin ?   :-[

Törs man fråga vad det kostar? ???
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Grimla skrivet 21 feb-07 kl 15:10
Medlemsavgiften 2007 i Semin
780 kr + moms = 975 kr

men man måste ju vara med  :-\
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Anna Ho skrivet 27 feb-07 kl 09:49
Måste ???

Titel: Re:Semin...
Skrivet av: Grimla skrivet 27 feb-07 kl 17:21
Ja det är lag på det
annars får man inte äta Semlor heller och absolut inte bada på sommaren eller fira Midsommar   8)
Ähh skojar bara.... ;)  ;D

Det var det här jag tänkte på:
Är man inte med i semin får djuren inte någon härstamning..
utan blir härstamningslösa  bidragslösa och genbanks uteslutna..

(som vanligt finns några få undantag)
behövs källanvisning till detta ?
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 27 feb-07 kl 17:52
Där vi bodde förut hade vi en sån där "kobordell" på andra sidan vägen. Där var det förstås tillträde förbjudet för icke-kossor  :)

Intressant var dock ett lokalradioprogram, där de väldigt seriöst berättade om aktiviteterna. Tjurarna får visst aldrig träffa kunderna personligen och det är väldigt noga med att hålla reda på de olika provrören. Så att de gråa alpkossorna inte får sperma av en svart tjur t ex. Fast det vet ju alla riktiga bönder redan. Bara för oss sommartorpare och andra stadsbor är det väl "news".
Titel: Re:Egen tjur? eller Semintjur!
Skrivet av: take skrivet 22 apr-07 kl 22:00
Jag gick med i Semin för 2 år sedan när vi skaffade våra 2 rödkullekor, de har dock varit svårfångade och därför har semin aldrig blivit av. Den ena kon skulle eventuellt vara dräktigt när vi köpte henne och flera kovana grannar har kommenterat att hon såg dräktig ut. Hursom så har jag nu köpt en ung lurvig tjursak av gallowayras. Korna blev helt till sig och började drägla när han kom ur släpvagnen, så därfär heter tjuren puddning. 2 veckor senare fick den dräktigt utseende kon en kalv som hon måste ha fixat när hon var på rymmen förre sommaren. Kalven är nu 4 dagar gammel och man kan nästan se vilken granne hans mamma har varit hos.