Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Attis skrivet 17 feb-05 kl 12:31
-
Hej!
Jag är lite nyfiken på hur länge c vitamin kan hålla sig i tex hemagjord lingonsaft (ej upphettad). Jag förvarar den i en 2 liters pet flaska i kylen.
Längre hållbarhet med mindre flaskor?
Frysa istället?
Någon som vet?
-
Så kallt som möjligt och så lite syre som möjligt (d v s så stor behållare som möjligt). Men lingon innehåller ju inte mycket C-vitamin över huvud taget: http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/bar/lingon.htm
Nypon eller svarta vinbär är bättre källor för c-vitamin
-
Tack för svaret (Hade börjat ge upp). :)
Trodde inte att det var så lite C-vitamin i lingon, men tack för länken ger ju bra och kort info om detta m.m.
Men frågan kvarstår dock, hur länge kan man räkna med att c-vitamin finns kvar?
Säg att man som i mitt fall har en 2 liters flaska, lite syre i början, visst, men sen när det bärjar närma sig halvtom. Då måste ju "förfallet" gå mycket fortare eftersom det får plats mycket syre, eller?