Alternativ.nu
Djur => Får => Utfodring av får => Ämnet startat av: ulfg skrivet 29 jan-08 kl 20:01
-
Hej, fåren rymde tillfälligt ut i trädgården och kom åt att noppa på en rhododendronbuske. Jag vet att rhododendron är giftigt för får.
Någon som har erfarenhet av detta och kunnat studera konsekvenserna?
Ett dussintal får, en 10-20 blad på ena sidan av busken har noppats, alltså ganska lite. De ser ut att vara pigga och krya ännu, de har druckit mycket vatten.
Mvh, Jonas
-
Kolla på den här tråden
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=21;action=display;threadid=17126
-
Stort tack, Henning för snabbt och rådigt tips om tråd. Nu åker jag iväg till jobbet lite lättare till mods. Vuxna gutefår, ingen som ser ut att må direkt illa, ett fåtal blad uppätna.
Mvh, Jonas
-
Så märkligt att de äter dessa. Tänkte på scottland, där växer rhododenron vilt i massor i skogarna som ogräs. Där finns dessutom vilda getter, kanske de har lärt sig i generationer. Våra får "damsög" ett nytt skogsbete på liljekonvalj för ett par år sedan, vi höll andan men de mådde bara gott.Är inte liljekonvalj också giftigt?
-
Jo, liljekonvalj är giftigt. Fast jag vet inte hur giftigt? Vi har liljekonvalj i hagarna men, djuren verkar inte röra det. Däremot har vi smörblommor som också ska vara giftigt och det har jag sett betas (slinker med det andra gräset) av både häst, får och kor utan att de blivit märkbart dåliga.
-
Ren generellt, inget specifikt för får, så kan en del gifter kräva rätt höga doser, och kan därmed byggas upp över tiden. Och en mulen dag så når man kritisk dos och varelsen kollapsar.
Långsamt mord med små, små doser arsenik är ju en klassisk deckargrej.
Inte orimligt att får kan äta lite rhododendron, och om de inte gör det igen hinner bryta ner giftet. Om det nu inte rör sig om ett gift de inte kan bryta ner, utan som byggs upp i fettvävnader. Många gift gör det. Och sedan vid en viktnedgång, kanske vintertid, så bränner de fettet och giftet frigörs i stora doser helt plötslligt och de dör.
Svårt sådant där.