Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: electric_boogie skrivet 27 jan-08 kl 21:10

Titel: brödförvaring?
Skrivet av: electric_boogie skrivet 27 jan-08 kl 21:10
hejsan.

måste man ha en brödburk när man bakar eget bröd eller hur skall man förvara det färska brödet?

tycker det torkar om man har det i plastpåse med påsklämma på, och i frysen tycker jag också att det blir torrt. (min frys är iofs knäpp och förstör all mat känns det som)
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: Clementine skrivet 28 jan-08 kl 19:07
linda in dom i en stor handuk, jag använder en duk (har söta dukar men ingen annan användning för dom...) sen har jag visserligen en brödburk nu, men innan när jag inte hade de funkade det utmärkt med en duk bara.
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: electric_boogie skrivet 28 jan-08 kl 22:00
linda in dom i en stor handuk, jag använder en duk (har söta dukar men ingen annan användning för dom...) sen har jag visserligen en brödburk nu, men innan när jag inte hade de funkade det utmärkt med en duk bara.

en handduk? är en handduk bättre än en plastpåse? :o
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: Frances skrivet 28 jan-08 kl 22:10
Säker att du inte gräddat för länge..? Då är dom bara"otorra" precis färska...
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: electric_boogie skrivet 28 jan-08 kl 22:30
Säker att du inte gräddat för länge..? Då är dom bara"otorra" precis färska...

näej, jag gräddade 5 minuter kortare än vad det stod i receptet till och med. eller åtminstone inte längre än det stod...
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: electric_boogie skrivet 29 jan-08 kl 18:09
linda in dom i en stor handuk, jag använder en duk (har söta dukar men ingen annan användning för dom...) sen har jag visserligen en brödburk nu, men innan när jag inte hade de funkade det utmärkt med en duk bara.

kan bara meddela att en handduk fungerade inte alls. brödet torkade in på en gång i den. :(
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: sivan48 skrivet 29 jan-08 kl 19:22
Jag lägger brödet först i en papperspåse,som jag sen lägger i en plastpåse.
Ett tips är att spara på papperspåsar.
vaxade papperpåsar är bäst...
Om man inte har det,kan man ju i nödfall ta ett tidningspapper,o sen in i plastpåsen,
Allt återanvänt,förståss,för att minska sopberget.
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: electric_boogie skrivet 29 jan-08 kl 19:48
Jag lägger brödet först i en papperspåse,som jag sen lägger i en plastpåse.
Ett tips är att spara på papperspåsar.
vaxade papperpåsar är bäst...
Om man inte har det,kan man ju i nödfall ta ett tidningspapper,o sen in i plastpåsen,
Allt återanvänt,förståss,för att minska sopberget.

tycker det är svårt att få tag i papperspåsar nuförtiden! förr brukade man kunna ta svamppåsar till svampen i livsmedelsaffärerna men några sådana brukar inte finnas längre. det är väl om man går till ett bageri och ber att få köpa några papperspåsar eller nåt då... :S

tidningspapper känns ju inte så smart med tanke på den gifta trycksvärtan.
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: sivan48 skrivet 29 jan-08 kl 20:45
Man behöver ju inte ta en 'jättetrycksvärtig' tidning,man kan ju ta silkes/blompapper,hushållspapper,servetter,eller vika påsar/kuvert av gamla telefonkataloger.
Eller rulla in limpan i den nämnda handduken och lägg den sen  i en plastpåse.
Jag brukar lägga grönsaker i papperskassar,som jag ibland köper när jag handlar.Levande saker vill ju kunna andas...
(Är trött på att hitta nått oidentifierbart längst bak i kylen,i en plastpåse.
Då är det mycket bättre att kompostmaskarna får nått gott att mumsa på...)
Titel: Re:brödförvaring?
Skrivet av: Eulalia skrivet 29 jan-08 kl 20:59
Nu när jag har blivit biodlare har jag fått ett överskott på papp-påsar, sockerpåsarna!
Spara påsarna när de är tömda på socker, havreflingor, mjöl o liknande. De är hållbara och rena.

Brödet fryser jag ner merparten av, i lagom stora bitar så att det aldrig är för mycket framme åt gången. Jag suger vakum (så gott det går) ur plastpåsarna innan jag knyter ihop dem o slänger i frysen. Släng in dem i påsarna redan när de är halvljumma, så fryser du in lite fukt i dem också.
Titel: SV: brödförvaring?
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 26 feb-08 kl 12:29
om det går åt lite bröd så kan man ju skiva brödet innan frysning och bara ta upp de skivor man sk ha t frukosten, i brödrosten och klart och läckert gott.
Här är förvaring inget problem direkt..går åt bröd. och vid bak fryses det in. och om någon bit torkar så blir det ströbröd eller kaninmat helt enkel.
men plastpåsar har jag svårt för..tycker brödet möglar fort i det.
Titel: SV: brödförvaring?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 26 feb-08 kl 12:39
Virar in i handduk och lägger i brödburk, håller bra. Men bröd går åt snabbt här, så hållbarheten är inget direkt problem. Bröd i plastpåse blir inte gott, jag tycker det tappar den goda skorpan. Samma sak när man fryser bröd. Vi fryser råg/rågsiktsbröd ibland, bra att ta till när man inte gitter baka. Dinkelbröd äter vi färska, blir de torra så blir de brödpudding eller ströbröd.

Recept på brödpudding här:

http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/om-matrester.html
Titel: SV: Re:brödförvaring?
Skrivet av: Sia skrivet 12 mar-08 kl 16:11
tidningspapper känns ju inte så smart med tanke på den gifta trycksvärtan.
Det var länge sen det fanns nåt gift i trycksvärtan (eller är det också bara en myt ???).
Titel: SV: brödförvaring?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 18 mar-08 kl 22:09
När jag bodde i Schweiz så brukade vi linda in limpan i en mycket lätt fuktat kökshandduk (typ spruta med blomspruta). Vet inte om det funkar på alla slags bröd dock. Schweisiska bröd har oftast en väldigt hård skorpa och om man låter det torka ut lite så blir de som en träpåk :).
Titel: SV: brödförvaring?
Skrivet av: koko skrivet 20 mar-08 kl 00:02
Såna som har hård skorpa tycker jag funkar bra att ha i papperspåse eller i handduk. Mjuka bröd har jag i plastpåse alt. papperspåse, sen en prasslig fruktplastpåse lite lindat om.

Tidningspapper känns som om det skulle börja lukta lite tidning. Bra papperspåsetips det där med gamla socker o mjölpåsar!
Titel: SV: brödförvaring?
Skrivet av: Attis skrivet 20 mar-08 kl 00:28
Ytterligare en variant och kanske den enklaste av alla.
Ställ brödet med den skurna sidan ner. Funkar klockrent, blir lite smuligt ibland men skorpan och innanmätet åldras med värdighet  :D