Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: alternaiv skrivet 26 jan-08 kl 12:29

Titel: Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: alternaiv skrivet 26 jan-08 kl 12:29
Vilket är ditt bästa recept? Jag behöver inga exakta mått.

Jag brukar mest baka grova surdegsbröd, men skulle vilja baka lite ljusare bröd. Men jag tycker att de blir så smuliga när jag använder jäst.
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 26 jan-08 kl 12:45
jag gjorde ett väldigt enkelt bröd igår..

½ msk salt
2 tsk honung
3 dl vatten
25 gram jäst
mjöl, mathavre, nässelfrön



Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: sprallemaja skrivet 26 jan-08 kl 13:40
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
½ paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
(sesamfrö)

Degen blir LÖS. Låt den jäsa minst 1 timma. Strö rejält med mjöl på bakbordet, häll ut degen och platta ut den en aning men knåda inte. Strö över lite mjöl och ev sesamfrö. Skär snabbt, enklast med en degskrapa, långa remsor som sedan delas till lämpliga portionsbitar. Flytta efter hand över bitarna på bakplåten och grädda i 240-250 o 15-20 min. Tokgott!, men bäst dag 1.
Receptet är från boken Annas mat.
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: sivan48 skrivet 26 jan-08 kl 13:48
Hej Sirpusbollen.
Är väldigt nyfiken på nässelfrön...
Använder du dom som vallmofrön?
Eller krossar du dom,och bakar med i brödet?
Hur smakar dom?
Antar att du samlade in frön i somras/höstas?
Gjort andra saker med dom?
Groddat dom kanske?
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: mistel skrivet 26 jan-08 kl 14:18
Man kan ju göra vita surdegsbröd också de brukar inte bli smuliga, ett enkelt sätt att starta en ljus surdeg ifall man redan har en mörk är ju att ta en liten klick av den mörka surdegen och blanda den med vatten och vetemjöl och låta den starta upp som alla andra surdegar. Och sedan bakar man på ungefär samma sätt som mörka brödslag det är bara att byta ut det grova mjölet mot ex. vetemjöl.
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 26 jan-08 kl 14:37
Hej Sirpusbollen.
Är väldigt nyfiken på nässelfrön...
Använder du dom som vallmofrön?
Eller krossar du dom,och bakar med i brödet?
Hur smakar dom?
Antar att du samlade in frön i somras/höstas?
Gjort andra saker med dom?
Groddat dom kanske?

Jag plockade dem i somras, de smakar ingenting tycker jag. De är så små så de behövs inte krossas. Jag har försökt att groddat dem en gång men lyckades inte, ska försöka nu igen..
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: alternaiv skrivet 26 jan-08 kl 15:23
Man kan ju göra vita surdegsbröd också de brukar inte bli smuliga, ett enkelt sätt att starta en ljus surdeg ifall man redan har en mörk är ju att ta en liten klick av den mörka surdegen och blanda den med vatten och vetemjöl och låta den starta upp som alla andra surdegar. Och sedan bakar man på ungefär samma sätt som mörka brödslag det är bara att byta ut det grova mjölet mot ex. vetemjöl.
Jaa, naturligtvis, det har jag ju gjort förr, och inte behöver det vara så ljust utan man kan ta hela mörka startsurdegen. Jag brukar göra en ny surdeg till varje bak och använder då alltid rågmjöl till startsurdegen, för det har man ju lärt sej att det ska vara. Men det går kanske lika bra med vilken mjölsort som helst :-\
Men om man skållar grovt mjöl då? Blir det inte mindre smuligt då ??? för nu är det så att jag har sån vansinnig baklust just idag och har ingen färdig surdeg. Eftersom det är sånt snöoväder har jag bestämt mej för att stå i köket hela dagen :)
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: mille skrivet 26 jan-08 kl 15:44
Jag har gjort några olika bröd med skållat mjöl den senaste veckan och det blir gott tycker jag!

Jag har prövat med skållat grahamsmjöl, skållat vetekross och nu har jag en bunke med skållade dinkelflingor som skall bakas ut strax.

Jag har använt ett recept i Vår kokbok som grund.
Titel: Re:Favoritrecept på matbröd?
Skrivet av: alternaiv skrivet 26 jan-08 kl 15:45
Pratade med mamma. Pappa har infört bakförbud efter mammas förkylning. Nu ska de äta upp det som finns i frysen. "Och jag som längtar så efter att baka de där tekakorna som jag brukar göra" klagade hon.

Mammas tekakor

Smält 100 g smör och blanda ner 5 dl mjölk
2 dl vetekli
Specialvetemjöl
Ta ut rundlar med en form, nagga dem

Ja, jäst ska det naturligtvis vara oxå.

Jag hittade ekologiskt rågsikt på ICA, så jag ska göra nåt av det.
Och nåt snabbare bröd och toscakaka och laga vegetarisk lasagne. Och sätta en surdeg...