Alternativ.nu
Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: Inkka skrivet 25 jan-08 kl 21:25
-
Ska snart flytta till hus med egen trädgård, för första gången. Funderar på det där med gräsklippare. Jag vill ju inte ha en motordriven. Men, de man säger det till himlar med ögonen och säger att jag kommer få ångra om jag köper en handjagare :o Tänkte fråga er här vad ni har för gräsklippare och hur det funkar. (Alla jag känner har bensindrivna gräsklippare av något slag.) Och ni som då kanske är ägare av handjagare: Vad ska man ha för en?
Trädgården är inte så liten (gissningsvis ca 1000 kvadrat). Men, det är nästan helt platt och lite äppelträd och några buskar.
-
Jag tycker mer eller mindre feta gubbar i shorts på en åkgräsklippare är bland det löjligaste man kan se.
Var tvungen att skaffa en klippare i våras, det blev en Klippo Excellent med Honda-motor, ingen cat men den är Svanen-märkt vad det nu innebär.
Kan rekommendera den, en av fördelarna är att den har fyra knivar, så man får ett bra klippresultat fast man kör på lågt varvtal, den går väldigt tyst då.
Har också ca 3000 m3 att klippa, egentligen mera men dels är jag är inte så noga, dels kan en del bara tas med trimmer.
Och jag behöver röra på mej.
Har du bara 1000m3 och en jämn gräsmatta så funkar en handjagare utmärkt, har en svåger som bara kör med sån.
Man stör ju ingen heller.
Det finns en handdriven Klippo som är bra.
-
Vi har inte mycket gräsmatta och dessutom behöver man inte klippa gräset, det är fint ändå. Förra året ville Ulva ha en handjagare. Vi har två gamla motorklippare som brukar behöva lite omvårdnad för att starta. Jag tyckte inte hon var riktigt klok, eftersom mina erfarenheter av att klippa för hand med gamla rostiga klippare avskräckte.
Köpte i alla fall en Partner och måste konstatera att den går utmärkt lätt att klippa med. Har man inte mer än 1000 kvadratmeter att klippa kan det inte vara några problem med den.
Partner har inga handklippare på sin hemsida, så den kanske inte finns kvar längre. Men Partner är ju Electrolux så de kanske har dekaltrimmat den till något annat nu.
-
Tack för svaren! Ska kolla upp de märken som ni nämner.
Jag ska vara hemma med barnen hela sommaren, så jag har ju egentligen inte brådis att klippa heller. Kan ta en bit varje dag :) Så tänker jag att med en handjagare så kan jag ju ha koll på knattarna samtidigt som jag klipper. Knas att vara tvungen skaffa barnvakt för att klippa gräset ::)
-
Jag har en partner handjagare som jag använder där gräsmattan är platt och fin.
(Nu ljuger jag, jag springer över även det området med nästa maskin).. Som är en motorgräsklippare.
Handjagare är kanonbra om du har vassa blad (vilket jag förutsätter!) och en snäll gräsmatta.
Jag skulle satsat på en handjagare i ditt fall.
Skulle gräset vara för högt/grovt någonstans så kan man slå det med lien.
-
hur är det... Går det att vässa bladen? Lämna in någonstans? Har tänkt köpa en ny gräsklippare, så de ska väl vara vassa till en början iallafall...
-
Kanske något för dom som redan har en handjagare, men jag tror såna är självslipande, man bara justerar inställningen av den fasta kniven ibland.
Det är förstås bra om det inte finns småsten där man klipper, som kan orsaka tvärstopp och skada eller slita onödigt på knivarna.
Överhuvud kräver en handdriven klippare en jämn gräsmatta för att funka bra.
-
Handjagare fungerar jättebra och man riskerar varken sina egna tår eller småbarnsfingrar. Och de är självslipande. Köper du i en affär istället för på en stormarknad får du hjälp med hur man ska ställa in den så den slipar sig bra samtidigt som man klipper.
Nu när jag blivit gammal har jag också en elklippare som jag använder om gräset hunnit bli för långt för att vara lättklippt.
En bensindriven klippare formligen spyr ut avgaser. Enligt "Handbok i vardagsekologi" motsvarar maskingräsklippning av normalstor villatomt flera hunda mils bilkörning.
-
Jag har både en handjagare och en batteridriven. Den batteridrivna använder jag när jag behöver gräsklipp till odllingarna. Handjagaren hade också en uppsamlare men den fungerade inte något vidare att samla upp gräset med. Så den delen lämnade jag tillbaka till affären.
Haft batteridriven sedan ett tiotal år och är ganska nöjd. Måste ju laddas emellanåt om man ska klippa stora stora ytor. Det tar ca en timma och under den tiden kan jag fördela gräsklippet där det ska vara. Har några hundra kvm att klippa och många med mycket mindre tror man behöver en åkgräsklippare vilket inte alls stämmer för mig.
-
Om du bara har 1000 kvm gräsyta som inte är full med småsten, slyrester eller annat skräp, så är det självklart en grötdriven handjagare du ska ha! Vi har 10000 kvm, varav ca hälften ska bli klippbar gräsyta, och något annat än lie och handjagare ska det inte bli här när målet är nått. Nu fuskar vi med motorklippare för att ta oss genom nässel- och tisteldjungeln. Hua.
Motorklippare:
Jajajanänänänänänänänä... jajajanänänänänänänänänä... jajajajanänänänänänänänänä >:( ... och så är man bullerskadad två dagar efteråt...
Grötdriven cylinderklippare:
flippflippflippflippflippflippflippflippflippflippflippflippflippflippflipp ;D ... och så hör man lätt när någon ropar att det är fikatajm... ;)
-
Använde bara lie förr, 2- 3 gånger om året, men då blev det för många huggormar som trivdes här, så bestämde vi att, inte minst för barnens skull, att klippa lite lägre. Dessutom behövdes det gräsklipp.
En batteridriven är mycket tystare än en annan motordriven.
-
En bensindriven klippare formligen spyr ut avgaser. Enligt "Handbok i vardagsekologi" motsvarar maskingräsklippning av normalstor villatomt flera hunda mils bilkörning.
Hua! :o
-
Jag körde med lie ett tag när förra motorklipparen blev ålderskrasslig, men det blev för mycket mossa och myrstackar.
Bor på en grusås och myrorna tar över när dom får vara ifred för mycket.
Alternativet att klippa alltsammans med handjagare är inte realistiskt, det kräver klippning varje vecka för att man ska orka dra klipparen.
Med motorklipparen kan jag ha både 3- och 4-veckorsintervaller (är ingen pedant),
den nya maskinen tuggar sig igenom hur lätt som helst och det blir fint efteråt.
Dessutom är det marknadens tystaste motorklippare.
Ett tänkbart alternativ vore gräsätare (får, häst...), men det kräver passning och en massa stängsel.
-
Enligt "Handbok i vardagsekologi" motsvarar maskingräsklippning av normalstor villatomt flera hunda mils bilkörning.
Men då får du klippa gräset två gånger om dagen eller hur?
Jag min gräsklippare förbrukar kanske 10 liter bensin om året, det blir inte många mil med bilen...
Men mest använder jag lien, kanske därför är bensinförbrukningen så lågt på torpet.
Motorklippare:
Jajajanänänänänänänänä... jajajanänänänänänänänänä... jajajajanänänänänänänänänä >:( ... och så är man bullerskadad två dagar efteråt...
Använd alltid en hörselkåpa!
-
Hade en granne som använde sin handklippare, men bara till att slå ihjäl ormar med ::).
Därför går denna typ av klippare under benämningen "ormdödare" hos oss.
-
Motorklippare:
Jajajanänänänänänänänä... jajajanänänänänänänänänä... jajajajanänänänänänänänänä ... och så är man bullerskadad två dagar efteråt...
Använd alltid en hörselkåpa!
Den som kör kan ju göra det, men om min granne som inte ens har hälften så mycket yta att klippa som jag kör med den här bullermaskinen, ska jag då behöva gå omkring i odlingen och använda hörselskydd? Tänk på grannarna också!
-
Nog har man delat någon kopparödla med den, men inga ormar. de brukar vara snabba att dra sig undan.
Inkka, du kan få låna min handgräsklippare och testa hur du trivs med den innan du köper en egen. Så vet du vad du ger dig in på.
-
men om min granne som inte ens har hälften så mycket yta att klippa som jag, kör med den här bullermaskinen, ska jag då behöva gå omkring i odlingen och använda hörselskydd? Tänk på grannarna också!
Gräsklippare går väl att stå ut med någon timme när gräset växt :)
men värre är det väl med grannarnas fyrhjulingar som körs timme efter timme varje dag.......
-
Visst går det att stå ut med gräsklipparen någon timme, men när han är klar med den kommer lövsugaren fram eller motorsågen eller högtryckstvätten (måste ju tvätta bilarna varje vecka)
-
Jag hade en get en sommar.
Jättetrevligt! Problemet var att den ryckte upp kätting och påle hela tiden och åt upp allt som gick att äta men tyvärr sparade gräset till sist...
Hade nog varit öken här om den hade varit kvar.
Och fy vad den luktade, baggen!
-
Gräsklippare med getmotor ;D
Getter äter löv i första hand, som du konstaterat. Såg någonstans att getter äter 90 % löv och 10 % gräs, nötkreatur omvänt, och får runt 50/50.
Edgar
-
Inkka, du kan få låna min handgräsklippare och testa hur du trivs med den innan du köper en egen. Så vet du vad du ger dig in på.
Vad gulligt av dig, Hildegard! :D Men, jag ska nog inte behöva låna din (även att det inte blir många kilometer att frakta den ;D ) Jag känner mig rätt säker på att det blir en handjagare för oss. Ska kika runt på olika märken och modeller bara.
-
Men då får du klippa gräset två gånger om dagen eller hur?
Jag min gräsklippare förbrukar kanske 10 liter bensin om året, det blir inte många mil med bilen...
Men mest använder jag lien, kanske därför är bensinförbrukningen så lågt på torpet.Använd alltid en hörselkåpa!
I "Handbok..." står det inte att den förbrukar lika mycket bensin som att köra bil flera hundra mil. Det är skillnad på utsläpp från en liten tvåtaktsmotor och en modern bil med avgasrening.
-
Det är skillnad på utsläpp från en liten tvåtaktsmotor och en modern bil med avgasrening.
Säkert, men inte kan den vara så stort som "flera hundra mils bilkörning".
Dessutom hittar du knappast en gräsklippare med tvåtaktsmotor någonstans...
tillägg:
De flesta gräsklippare för hemmabruk drevs tidigare av tvåtaktsmotorer men från 1960-talet och till idag har fyrtaktsmotorn blivit nästan helt dominerande.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A4sklippare
-
Aha - så "Handbok för vardagsekologi" kanske bara skriver lite tyckanden? För den gjodes inte på 60-talet utan i skiftet 80- - 90-tal.
-
Det är väl inte helt omöjligt att man jämfört den skitigaste gräsklipparen med den renaste bilen, författarna har ju en agenda.
-
Det är väl inte helt omöjligt att man jämfört den skitigaste gräsklipparen med den renaste bilen, författarna har ju en agenda.
8)
Det vore nog inte för förstå gången i historien efter Gutenberg att en bok inte helt baseras på fakta och recherch.
-
Nog har man delat någon kopparödla med den, men inga ormar. de brukar vara snabba att dra sig undan.
Grannen hade ett ormnäste under trappen och huggormarna kom gärna fram och solade sig på nedersta trappsteget. Huuua!!!