Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Razmusen skrivet 21 jan-08 kl 16:12
-
Hej!
Jag har hört folk säga att det gröna på purjolöken är giftigt.
Stämmer det eller snackar dom bara dynga?
Om det är giftigt så borde jag varit död flera gånger om.
Tacksam för svar.
Mvh Rasmus. :)
-
Det är inte giftigt utan det är faktiskt så att det gröna på purjolöken är nyttigare än det vita.
-
Purjopremiär i år så jag kan inte dela med mig ... ställer en fråga istället ...
Hur förodlar du dina purjo ? När börjar du och så vidare.
-
Jag börjar helst tidigare, purjo växer så himla långsamt. Februari blir det oftast. Sen toppar jag purjon hela tiden, precis som när jag fröodlar lök,ner till 6-8 cm ungefär. Då blir den kraftig och fin. Gott att ha på mackan :-)
På en utbildning i biodynamisk odling lärde jag mej att purjo tycker om att ha sina rötter utspridda, så vi gjorde en fåra med en liten upphöjning i mitten, sen satte vi ner purjon och bredde ut rötterna runt upphöjningen, fyllde på jord och drog purjon lätt uppåt så att rötterna verkligen gick neråt, tryckte till lätt och vattnade. Jag bryr mej inte om att bleka purjolöken, tror klorofyll är nyttigt :)
-
Tänk på att det finns olika tidighet på purjo.
Jag brukar så en tidig och en sen sort i mars.
Den tidiga är färdig redan i juli-augusti,men inte så lagrings duglig.
Den sena är färdig i oktober och håller sig hela vintern i jordkällare eller med täckning utomhus.
Och ni,det går alldeles utmärkt att frysa rå skivad purjo.
-
Hej!
Ta något ljust bröd och rosta det sen på med ett lager leverpastej och finstrimlad purjolök(ganska mycket purjo).
Det är bland dom goaste mackorna man kan äta(tycker jag).
-
Hej!
Ta något ljust bröd och rosta det sen på med ett lager leverpastej och finstrimlad purjolök(ganska mycket purjo).
Det är bland dom goaste mackorna man kan äta(tycker jag).
Japp, håller med.
När jag använt purjo skivar jag det som är kvar av den gröna blasten fint och fryser in. Jättebra att ha till soppor, gratänger, etc.
Mvh Anette
-
Hur skulle grön purjo kunna vara giftig? Någon med dig skämta aprillo. I så fall skulle man ju inte kunna äta vare sig sallad, spenat eller broccoli, förutom allt annat grönt och klorofylligt...
Att grön potatis kan vara giftig beror inte på klorofyllet utan på att stressad potatis kan utveckla solanin, som är giftigt. Man bli dålig i magen av det.
-
Ja, och appropå potatis och solanin: Förr, minns inte när, fanns det rekommendationer att man inte skulle äta mer än 10 (!) kg potatis om dagen, eftersom man då kunde bli solanin-förgiftad. En liten mängd solanin finns i all potatis, men gamla sorter innehåller generellt mer än nyare. Färskpotatis innehåller mer än vinterpotatis. Det mesta solaninet sitter i/vid skalet. Tja - detta var lite mer onödigt vetande för den intresserade och inget alls om purjolök ;)
-
Purjopremiär i år så jag kan inte dela med mig ... ställer en fråga istället ...
Hur förodlar du dina purjo ? När börjar du och så vidare.
Hej Vitis!
jag förkultiverar min purjo i jan - febr och planterar ut i april.
-
På jobbetr brukar vi ofta odla lite purjo på grönsaksfälten och vi sår ca 10-12v innan utplantering (vi har speciellt växthus för grönsaksplantuppdragning) och vi brukar inte plantera ut förren slutet av maj-början av juni och vi brukar få jättefin och kraftig purjo till hösten, jorden är ganska tung lera.
-
Hej Vitis!
jag förkultiverar min purjo i jan - febr och planterar ut i april.
Tack ! Det är lysrör och rumstemperatur som gäller då eller ??
Får man fråga hur ni gör med annan lök från frö ? Förodling eller direktsådd ?
-
Tack ! Det är lysrör och rumstemperatur som gäller då eller ??
Jag hade faktiskt mina stående i förrådet 3 - 10 grader med lysrör och det funkade jättebra!
-
Jag brukar dra upp gullöken ifrån frö och oftast går det bra.
Jag kör med ett plantek-144 brätte ifrån lindbloms.
Sedan sår jag även i kruka för tidig färsklök.
Angående temperaturen får man gårna ha det lite svalare, det växer bättre (sägs det) och minskar risken för stocklöpning.
-
Jag drar upp gul och röd lök från frö, har för säkerhets skull lite köpt sättlök oxå. Schalottenlök odlar jag mer och mer. Köpte ekologisk sättlök för några år sen och tar eget utsäde från det. Fantastisk lök! God, hållbar och ger eget utsäde. Otroligt lättodlad och ger stora skördar.
I år ska jag prova att odla egen sättlök från frö, som jag kan plantera nästa vår.
Hos oss går det åt massor av lök varje år och hittills har jag inte lyckats odla tillräckligt för att det ska räcka hela vintern och våren. I år kanske... det finns en hel del både röd, gul och schalotten kvar i säckarna på vinden (ca 10 grader och torrt - funkar bra). Och utsädet har hållt sej fint det oxå. Det braiga med schalotten är att dom där riktig små lökarna som är lite jobbiga att skala och som blir sist kvar i säcken, blir perfekt utsäde. Små sättlökar ger få stora lökar, stora sättlökar ger många små lökar :)
-
Hur gör du för att få eget utsäde av löken? Planterar du ut dem året efteråt för att låta dem gå i frö? De som går i blom första året vill man väl inte ta utsäde av?
-
Hur gör du för att få eget utsäde av löken? Planterar du ut dem året efteråt för att låta dem gå i frö? De som går i blom första året vill man väl inte ta utsäde av?
Om du menade mej och gul och röd lök så köper jag frön än så länge men planerar att ta egna så småningom.
Menade du schalottenlöken så ger ju den sin egen sättlök :)