Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Daxberg skrivet 19 jan-08 kl 10:49

Titel: Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: Daxberg skrivet 19 jan-08 kl 10:49
Hej!

Jag ska slakta en linderödsgalt för första gången. Jag undrar hur länge grisen ska hänga innan styckningen? När det sedan gäller själva styckningen undrar jag om ni brukar flå grisarna eller skållar ni dem i ett kar?

Vad finns det för annat som jag bör tänka på?

Tack för hjälpen
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: Denny skrivet 22 jan-08 kl 15:35
Hej

Jag brukar låta dem hänga ungefär en vecka. 40 Dygnsgrader brukar vara lagom, i mitt tycke. Jag föredrar att flå mina grisar. Har aldrig själv provat att skålla dem, men jag har hört att det ska vara besvärligt.

/D
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: Johan P skrivet 23 jan-08 kl 17:36
Jag har provat att skålla linderögrisar några gånger, men efter varge gång ångrar jag försöket och det slutar med att grisen blir flådd.
Om det är första gången du slaktar grisar så kan jag bara rekomendera att ta det lungt och inte stressa djuret.
Vi slaktar våra nu under vinterhalvåret och låter dem hänga i en vecka.

// Johan
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: RiverCottage skrivet 23 jan-08 kl 19:09
Flå - skålla inte.

Skålla brukar lämpa sig jättebra på grisar av "slaktsvin-ras" som gått inomhus och kort päls, men Grisar med lite mer päls blir ett j-kla jobb...

Sen instämmer jag med ovan talare - stressa inte.

Mitt tips är att locka djuret med en foderhink till avlivningsplatsen ( AVSKILLT från ev. gris-kompisar) Lägg maten en en liten hög och låt grisen smaska i lugnan ro..

Släpa och dra inte ut grisen..

Är det en stor galt så hade jag personligen använt geväret, med snabb möjlighet till att ladda om - OM utifall att något inte skulle gå som det var tänkt.
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: gimskogen skrivet 25 jan-08 kl 19:11
det går bra att skålla även linderöds grisar..
konsten är att ha tillräckligt och lagom varmt vatten...
72 grader skallde vara...

har man en pannmur så är det ganska enkelt... fyll pannmuren nästa full... elda tills vattnet kokar.. se till att skjut grisen då vattnet börjar koka...  
innan du skållar häll i en hink ca 10 liter vatten...i pannmuren.. då är de lagom varmt... :)

vi brukar ha grisen på en bänk och hälla vatten på honom.. är de kallt ute så har vi handukar vi lägger över o häller vattnet på .. så att den inte kyls för snabbt.

häll på vattnet med en skopa..
prova att dra i borsten nät den släpper är det bara att sätta i gång o skarapa med skrap hornen.. eller en lagon slö kniv..
lättast är ju ryggen o buken... svårast är huvudet o fötterna..

så vi brukar börjar med att doppa fötterna i en hink med vatten .. håll ner dem i några minuter,, sen drar man loss klövarna... o skrapar fötterna.. sen doppar man ner huvudet i några minuter...
och skrapar...


de sista borsten brukar vi bränna bort med gasol..


det som är bra att skålla är ju att det blir mer kvar av grisen efter som man inte tar av huden...
då försvinner ju bara inälvorna så du får ju 70 % kvar av grisens levande vikt..
flår du den så försvinner ju hälften ungefär..

De är inte svårare att skålla linderödare än vanliga grisar...
det gäller bara att ha tillräckligt mycket vatten o lagom varmt.. ;D

Det går ju också bra att använda ett gammalt bad kar o lägga e gamal kätting under grisen som du sen drar fram o till baks med då borsten börjar släppa..

men du månse ha MYCKET vatten hela grisen måste ju helst täckas..

det går fortare att flå...
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: RiverCottage skrivet 25 jan-08 kl 19:21


Allt låter helt korrekt förutom "De är inte svårare att skålla linderödare än vanliga grisar..."

Avser du "vanliga grisar" att vara de vanliga rosa innomhusgrisarna, så är de rätt mycket lättare att skålla och avpälsa.
Titel: Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
Skrivet av: gimskogen skrivet 26 jan-08 kl 09:41
vanliga "ute grisar " men skära... ca 20 tal... och endel korsningar  med linderöd ca 30 tal och ca30 tal rena linderödare...
alla slktade vid lucia... ofta då i flera minusgrader.. men man håller sig varm med varmvattnet.. :D

Vi har bara haft utegrisar... ;)

Men som sagt.. det går fortare med att flå.. mendå får man ofta inte så mycket fett kvar på sitt fläskkött..

själv vil jag gärna ha lite fett på köttet ca 1 cm ialafall.. tex på julskinkan.. det blir saftigt o gott.. man kan ju skära bort de om man vill när man äter....