Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: anders 67 skrivet 18 jan-08 kl 19:54
-
Undrar bara hur den används och funkar det
som sötningsmedel.
-
För hemmabruk skördar man bladen vartefter och torkar, smular sönder sedan och använder istället för socker. Är många gånger sötare, så det gäller att ta ytterst lite , annars blir det beskt. Industriell framställda steviaprodukter kan vara upp till 300 gånger sötare.
Plantorna kan övervintras inomhus, svalt.
-
För hemmabruk skördar man bladen vartefter och torkar, smular sönder sedan [...]
Hur gör du för att smula bladen effektivt? Jag testade häromdagen med ett gäng blad vi (dvs min sambo) torkat. Jag försökte i morteln men lyckades inte riktigt bra, det blev småbitar kvar och dessa blev till små "sötbomber" i chokladen jag drack ::) ;D Stevia är ju rätt sött, som sagt 8)
-
Är bladen riktigt torra blir det bara små smulor. Kör över de med kaveln. Vissa salt- eller pepparkvarnar går också att använda.
-
Skulle fått en planta av en bekant, men mördarsniglarna åt upp den? Någon som har en över?
-
www.impecta.se säljer stevia-frön. De är ganska lätta att driva upp.
Och så övervintrar de mörkt och kallt, min planta börjar närma sig tre år tror jag nog. Jag har delat den ett antal gånger för att ge bort till vänner. En bra present ;D
-
Lätt att driva upp och dela? Har nyligen frågat om detta på forumet och fick svaret att det inte är såå lätt. Mitt första försök var i höstas med 6 kvistar stevia i ett glas vatten. 5 vissnade och 1 har nu fått rötter. Fick tipset om att försöka med torvplättar (eller vad de heter). 6 stycken. Tror inte de klarar sig, men den från vattenglaset har fått flytta över till en sån torvplätt nu.
-
Nej nej nej, jag menar inte att driva upp från sticklingar, det har jag oxå misslyckats med.... Men att driva upp från frön är lätt. Och att dela med rötter och allt när man delar. Det var så jag menade ;)
-
Stevia heter även Sötflockel. Runåbergs (http://www.runabergsfroer.se/asp/Main.asp?gid=55&kat=kryd_2_sv&id=K543) säljer ekologiska frön.
Min sambo sådde frön och vad jag minns grodde det inte alltför lätt för henne... men jag kan minnas fel.
Tillägg: Våra plantor övervintrar vi i vanlig inomhustemperatur och ljust, det funkar också! Vilket är bra för oss som inte har mörka, svala ställen - än ;)
-
Har läst i en frökatalog att en halv tsk stevia motsvarar 1dl vitt socker. Ska definitivt försöka mig på att odla detta i sommar. Kan man använda det som sötning i egenkokt sylt och saft tro? Vore ju suveränt att slippa det vita sockret!
-
Kolla även denna äldre tråd :)
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=7;action=display;threadid=15940
-
www.FriendlyShop.nu
Det finns!
-
Visst kan man söta saft och sylt med stevia - men man mister den konserverande effekten, så det är frysförvaring som gäller. Den blir också mer rinnande.