Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: G Frick skrivet 16 jan-08 kl 11:07

Titel: Vattenkefir
Skrivet av: G Frick skrivet 16 jan-08 kl 11:07
Får ni fler vatten-kefir-svampar (eller vad man skall kall grynen för)?
Jag tycker att det är samma mängd hela tiden, de verkar inte föröka sig. Jag kör ett recept med vatten, honung, russin och citronskivor. Det blir alldeles utmärkt gott och jäser efter i flaskorna.
Men varför blir det inte fler svampar?
Titel: Re:Vattenkefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 16 jan-08 kl 16:36
Hm mina förökar sig..men mycket långsammare än mjölkefirgrynen förståss.
Titel: Re:Vattenkefir
Skrivet av: G Frick skrivet 16 jan-08 kl 17:05
Tålamod anmodas?
Titel: Re:Vattenkefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 16 jan-08 kl 22:04
ja  ;)
Titel: Re:Vattenkefir
Skrivet av: Falin skrivet 21 jan-08 kl 06:37
Mina förökar sig också långsamt. Hur mycket honung använder du? Jag kör med socker, vore roligt att testa honung istället!
Titel: Re:Vattenkefir
Skrivet av: G Frick skrivet 25 jan-08 kl 11:39
Mina förökar sig också långsamt. Hur mycket honung använder du? Jag kör med socker, vore roligt att testa honung istället!

Jag kör med en matsked honung till 1 liter vatten
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 06 feb-08 kl 21:02
Hej! Jag skulle gärna villja läsa på lite om vattenkefiren. Finns det bra sidor på svenska? Eller finns det mer info här på sidan?
Tacksam för svar
Tvilling
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 06 feb-08 kl 21:23
Hej Tvilling
Mer info i nedanstående tråd
 http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=14834.0 (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=14834.0)

har inte hittat några svenska sidor om vattenkefir. Eller om mjölkkefir heller för den delen!
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 08 feb-08 kl 21:54
Tack Eulalia!
Lika hjälpsam som alltid :)!

Har du möjligen några gryn över?
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 09 feb-08 kl 00:29
Det har jag, om du orkar vänta en liten vecka..
De hade tagit en liten vilopaus i kylskåpet, så jag måste sätta igång dem igen så de är pigga o produktiva  :)

Skicka pm med påminnelse och adress om nån vecka!
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 10 feb-08 kl 20:52
Vad snällt!
Tack i förväg!
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: IdaTor skrivet 31 aug-12 kl 19:12
Hej alla glada alternativare!
Jag håller just på att lära mig om både mjölk- och vattenkefir. Min vattenkefir frodas och sprutar ut nya gryn, men den är överlag väldigt sur. För mig gör det inte så mkt då jag gillar just surt, men mannen min blir lite mindre nöjd. Det är egentligen han som behöver bakteriefloran mest, så jag undrar om någon kan tipsa hur och om det går att rätta till syran lite.

Jag har även fått höra från några olika håll just honung ska man hålla borta från kefir och andra bakteriekulturer då honung är naturligt bakteriedödande, och kefir har mängder av nyttiga bakterier som vi inte vill döda.

Hursomhaver, jag skulle gärna vilja få liv i den här tråden igen - kan säga att jag bor i Uppsala och gärna delar med mig av grynen till intressenter i trakten.
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: IdaTor skrivet 31 aug-12 kl 19:15
Just ja, tänkte även dela med mig av ett recept på just vattenkefir som jag hittat hos

http://fermenteringsfixeringen.wordpress.com/2012/06/17/vattenkefir-med-hallon/ (http://fermenteringsfixeringen.wordpress.com/2012/06/17/vattenkefir-med-hallon/)

Vattenkefir med hallon

    1 l vatten
    1 dl socker
    2 msk kefirgryn (eller mer)
    3 dl hallon

Koka vattnet och rör ner sockret så att det löser sig. Låt kallna till rumstemperatur. Häll vattnet i en burk på ca 2 liter. Lägg i grynen och stäng locket. Låt stå framme i rumstemperatur i ett dygn. Filtrera vätskan genom en sil. Spara grynen till nästa omgång, vill du inte göra ny vattenkefir direkt kan du förvara dem i en burk med vatten och socker i kylen. Häll tillbaka vattenkefiren i burken och lägg i hallonen. Låt stå i rumstemperatur ytterligare ett dygn. Sila av hallonen och häll upp vattenkefiren i en ren flaska, gärna en med snäpplock som håller riktigt tätt. Du kan låta den stå i rumstemperatur någon dag för att verkligen få igång kolsyreproduktionen eller så ställer du den direkt i kylen.
Titel: Vattenkefir
Skrivet av: Altulus skrivet 01 sep-12 kl 21:54
Hejsan hejsan ! Skriver mest för att se om någon hade lite vattenkefir över ! :)

Skulle väldigt gärna få adoptera lite hehe, byter gärna mot lite kombucha eller mjölkkefir :)

Mvh Franco
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: Anya hellström skrivet 10 aug-24 kl 14:49
Det har jag, om du orkar vänta en liten vecka..
De hade tagit en liten vilopaus i kylskåpet, så jag måste sätta igång dem igen så de är pigga o produktiva  :)


Hej. Har du möjligtvis kvar vattenkefir frön. Min syster är laktosintolerant, så jag skulle gärna vilja ge henne dessa. Jag är helt ny här, och inte ens säker på att jag gkort rätt. Men du når mig på min mail. anyaasplund@hotmail
Tack på förhand 🍀
Titel: SV: Vattenkefir
Skrivet av: LimJans skrivet 10 aug-24 kl 17:24
Det har jag, om du orkar vänta en liten vecka..
De hade tagit en liten vilopaus i kylskåpet, så jag måste sätta igång dem igen så de är pigga o produktiva  :)


Hej. Har du möjligtvis kvar vattenkefir frön. Min syster är laktosintolerant, så jag skulle gärna vilja ge henne dessa. Jag är helt ny här, och inte ens säker på att jag gkort rätt. Men du når mig på min mail. anyaasplund@hotmail
Tack på förhand 🍀

Inlägget är från 2008 och hon är inte medlem längre.  :-\

Prova att skriva en sökes-annons i annonsdelen av forumet så hoppas vi att någon kan hjälpa dig.