Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Lisasgården skrivet 16 jan-08 kl 09:56
-
Vad är det som gäller när man slaktar hemma för eget bruk ?
Jag tänker främst på pappersarbetet, anmälning till fårkontrollen tex. behövs det ?
Ska veterinär avliva djuret ?
Var gör man av slaktresterna ?
-
Man skriver väl bara i fårboken "hemslakt". Ring efter nån slaktkunnig person som kommer och skjuter och sticker henne. Slakt resterna kan man gräva ned eller lägga ut till räven. Ska man ha köttet för eget bruk behöver man inte rapportera på nåt vis. Det är tillåtet att slakta för eget bruk. Ska man ta tillvara skinnet ska man se till att man har salt hemma.Huvudsaken är att personen som slaktar vet vad han/hon gör.
-
Förr fick man skicka in huvudet på får över 24 månader till SVA för koll av BSE.
Och över 18 mån för koll av Scrapie.
Men det behöver man inte nu eller ???
-
Jag tror inte man får lägga ut eller gräva ner slaktavfall. Skall det inte skickas för destruktion?
-
Jag tror inte man får lägga ut eller gräva ner slaktavfall. Skall det inte skickas för destruktion?
Jodå det ska skickas till destruktion, och det kostar x-antal kronor
så jag undrar hur många som gör det. :-X
-
Men om man nu inte skickar iväg det, bränner man upp det själv då ?
Pga smittorisken så får man ju inte lägga ut får, nöt o kanin i skogen.
-
För något år sedan fick man gratis hämtning (betalades av Jordbruksverket) när man avlivade gamla får, då de skulle provtas. Samtidigt skickade vi med slaktavfallet från lamm för en mycket billig penning.
-
Ja det står fortfarande att läsa på Jordbruksverkets hemsida att:
Jordbruksverket bekostar transporten av kadaver från självdöda och avlivade får och getter över 18 månaders ålder till destruktion.
Mvh Rosa
-
Men under 18 månader då? Är det fritt fram?
-
Nej så klart inte. Jordbruksverket bekostar transporten om de är över 18 månader, under får du bekosta själv.
-
Ät upp tackan. Fårkött är fantastiskt gott kött, en smula mörkare och med lika eller ännu bättre smak än lammkött. Det är svenska dumheter att det inte "skulle gå att äta". Som om man skulle anse att det bara gick att äta kalv och inte nötkött, för att det smakade "kohud". En del problem är inga problem.
Mvh, Jonas