Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Draupner skrivet 14 jan-08 kl 22:24
-
Någon som sitter inne med kunskap om hur man lagrar olika grönsaker bäst? Morot, palsternacka kålrot rödbetor och vit/blomkål främst.
-
Det finns flera olika metoder, men vet inte vilken som är bäst. Du kan förvälla och frysa in, torka, konservera, mjölksyra...
Men du kanske menade typ hur förvara grönsaker bäst i t ex jordkällare...?
-
jo, det var nog det jag menade mest, men tack för svaret
-
Morot, palsternacka och kålrot håller sig fina i sandhinkar i jordkällaren. Se bara till att inget sticker upp ur sanden för då skrumpnar den på en gång.
Rödbetor har jag bara lagt in, och förvarar burkarna i jordkällaren, men jag tror att det fungerar med sand där också...?
blomkål och brocccoli har jag förvällt buketter som jag fryst in. Att förvara dem i sand blir antagligen väldigt grusigt mellan tänderna :P ;D
Vitkål ska gå att linda in i tidningspapper och förvara på typ en hylla i jordkällaren. Det är noga att huvudena inte blivit stötta innan. Jag har testat ett år, men efter två månader började kålen mögla. Kanske var jag för hårdhänt vid skörden?
-
Morötter minns jag att min mamma lagrade i en trälåda, varvade i grov, torr sand utan att de enskilda morötterna rörde i varandra... i miljö liknande jordkällare (vårt pumphus).
-
Morot, palsternacka och kålrot håller sig fina i sandhinkar i jordkällaren.
Ja, det var två svar på samma gång, men så fick jag också bekräftat att "vad mamma gör är alltid det rätta" ;D ;D ;D
-
På Grön gastronomis hemsida (fd. frukt och gröntfrämjandets hemsida) kan man läsa om massor av grönsaker och frukter och vad man rekommenderar för temperatur vid lagring etc.
http://www.fruktogront.se/ (http://www.fruktogront.se/)