Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: viktorp skrivet 13 jan-08 kl 17:09

Titel: Rökt korv
Skrivet av: viktorp skrivet 13 jan-08 kl 17:09
Hur gör jag god korv som går att röka ???
Undrar viktorp ???
Titel: Re:Rökt korv
Skrivet av: Frances skrivet 20 jan-08 kl 11:27
Undrar jag med. Har lamm och häst kött..Dumt vore det att inte göra salami!!

Ingen med ideer?

Det kan väl inte vara mycket mer äm mala köttet, krydda redigt och sedan röka?
Titel: Re:Rökt korv
Skrivet av: Tamdjuret skrivet 22 jan-08 kl 17:22
Här var det korvar:
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=9;action=display;threadid=27741;start=msg229753#msg229753
Titel: Re:Rökt korv
Skrivet av: leifhh skrivet 22 jan-08 kl 18:59
Det kan väl inte vara mycket mer äm mala köttet, krydda redigt och sedan röka?

så gjorde jag..... korvarna kom tebax från rökeriet i dag, smarrigt värre.

recept: mycket grovmalet lamm & griskött. Kryddor, lite lök, lite potatismjöl, en skvätt sprit (i korven, inte i kocken).
Titel: Re:Rökt korv
Skrivet av: Vurre skrivet 23 jan-08 kl 12:56
Kalasgod korv får man om gör så här, och har nån som är duktig på att röka. Den ska kallrökas i några dygn.

3 kg lammkött
1 kg griskött
1 kg späck
150 g salt
3 msk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk socker
2 dl konjak

3-4 m rakfjälster

Jag maler medelfint, eller låter en del av lammköttet vara grovmalet. Finhacka vitlöken, inte pressa.
Den ska stoppas MYCKET hårt i fjälstren, man måste vara två vid det momentet. Knyt om i lagoma längder med dubbel tråd så att man kan klippa isär dem och låt tråden vara så lång att man kan hänga upp dem. Jag använder steksnöre.
om man vill kan man ha 10-15 ml salpeter i korven. Lämna till rökning direkt eller gnid in med socker/saltblandning och låt vila över natten. Efter rökningen kan de hänga några veckor så utvecklas smaken.