Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Rakadero skrivet 11 jan-08 kl 19:14

Titel: Får de gå ute nu?
Skrivet av: Rakadero skrivet 11 jan-08 kl 19:14
Jag har inte hört mer om fågelinfluensan sen, men hur är det. Får man ha hönsen ute nu? Det jag läste sist tolkade jag som att de fick gå ute i inhägnat område men inte typ i trädgården. Är det korrekt tolkat?

Nu har all snön försvunnit här och i dag var det fint och soligt och mina hönor som var glada över att snön var borta så de kunde gå ut (de gillar verkligen inte snö) tröttnade på hönsgården på en halv sekund och stod och tjatade på mig om att jag skulle släppa ut dem i trädgården varje gång jag gick förbi. Jag tyckte uppriktigt synd om dem. Säkert fanns det mycket spännande i trädgården att krafsa i nu när snön försvunnit. (Det som göms i snö kommer upp i tö, liten höna hittar gammalt frö...)

Men får jag släppa ut dem i trädgården?
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 11 jan-08 kl 19:59
Hej!

Enligt Jordbruksverkets hemsida så är det fortfarande Nivå 2 som gäller.
Se nedan..  :-\
/Tedarix

"Nivå 2  
 
Dessa regler gäller för alla fåglar oavsett skyddsnivå
Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas åtskilda om de hålls på samma anläggning.
Vilda fåglar som tillfälligt hålls på en anläggning ska hållas åtskilda från fjäderfä och andra fåglar.
Djurhållaren ska upprätthålla goda skötselrutiner och förebyggande smittskyddsåtgärder för att minska risken för att fågelinfluensa kommer in i anläggningen.  

Dessa regler gäller för alla fjäderfä oavsett skyddsnivå
Fjäderfä får bara ges dricksvatten som kommer från borrad eller grävd brunn eller annat vatten som är godkänt som livsmedel.

Andfåglar, som ankor, gäss och änder ska hållas åtskilda från övriga fjäderfä på en anläggning, eftersom smittade andfåglar kan fungera som symptomfria överförare av virus

 
För nivå 2 tillkommer följande regler:
Fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute. Dessutom krävs övervakning av hälsoläget för att djurhållaren tidigt ska kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa. Behållare för badvatten får användas i inhägnaden, om den skyddas från and- och vadarfåglar.
 
Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute. Hygienkraven skärps om det samtidigt finns produktion av andfåglar och andra fjäderfä på anläggningen. Det är viktigt att tvätta händerna och byta skor innan djurhållaren går från en fågelart till en annan inom samma anläggning. Djurhållaren ska ockås föra journal över alla utsättningsplatser. Behållare för badvatten får användas i inhägnaden, om det skyddas från kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Vilda änder får inte tas in.
 
Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
 
Förbud mot utställningar och tävlingar, men det finns möjlighet att söka dispens."
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Chester skrivet 11 jan-08 kl 22:09

 
Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade.

Betyder detta att hönsgården MÅSTE vara försedd med tak? Nät eller liknande? Jag har ju liksom hundstängsel runt hela min tomt för att hålla hundar inne och hjortar ute, så mina höns är ju "inhägnade" även när de är i trädgården i så fall.
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 11 jan-08 kl 22:53
Hej igen!
Om man läser i SJV:s broschyr "Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa" http://www.sjv.se/download/18.1a3366210bfaf3257180005895/ovr127.pdf
så står det att man i mellanskyddsnivån ska förse inhägnaden med nättak där det är praktiskt möjligt. Och där finns även flera anvisningar om hur det ska se ut.

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Rakadero skrivet 11 jan-08 kl 23:26
Mina har nättak över hela sin hönsgård iaf, men de vill ju så gärna gå i trädgården och jag förstår dem... men det är bara att bita ihop och gå förbi när de tjatar... 'släpp ut oss släpp ut oss'...
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: johe71 skrivet 12 jan-08 kl 08:13
SJV:s broschyr "Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa"


fast den broschyren är från juni 2006, i februari 2007 gjorde SJV om reglerna och började kalla skyddsnivåerna 1,2,3 (i broschyren 2006 så kallades de låg, mellan och hög och verkar inte riktigt vara samma saker)

pressmeddelandet från februari 2007 (http://www.sjv.se/presskontakten/pressmeddelanden/5.d1afd31104979e5ae80003935.html) och i det står samma sak om i ditt första inlägg
Citera
I nivå 2 ska fjäderfä utom t.ex. änder, gäss och strutsar hållas inomhus, dock får fåglar som hålls som hobby fortfarande vistas utomhus i inhägnad


och där finns återigen det där spännande ordet "hobby"... och som det konstaterats på andra ställen: om man äter äggen från sina höns så räknar myndigheterna inte det som en hobby utan som livsmedelsproducerande djur

jag har inte en aning om vad "straffet" är om djurskyddsinspektören från kommunen skulle komma och se att man har sina höns lösa trots skyddszon 2...

från http://www.fagelinfluensa.info/
Citera
Vilka nya regler gäller för ekologiska fjäderfä?
Följande gäller för ekologiska fjäderfä från den 19 december:

Fjäderfä ska hållas inomhus.

Fjäderfä får bara ges dricksvatten som kommer från borrad eller grävd brunn eller annat vatten som är godkänt som livsmedel.


så vill man följa alla regler så kan jag inte tolka det på något annat sätt än att höns ska hållas inomhus
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Rakadero skrivet 12 jan-08 kl 12:39
Skulle hönorna inte ens få gå ut i hönsgården alltså? Och varför ankorna i så fall? Låter väldigt orättvist...

Jag undrade lite också, för när jag läser div. inlägg här så låter det som om hönorna går mer eller mindre fritt hos flera stycken även nu?

Givetvis vill jag ju inte göra fel, men samtidigt vill jag inte stänga in mina hönor mer än nödvändigt, det blir det ju mycket av ändå nu när det är vinter.
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Gris-Eva skrivet 12 jan-08 kl 13:15
Ojdå, och jag som alltid har mina höns lösa.  :-\
(Och jag har inte ens en möjliget att kunna sätta upp en hönsgård utomhus.)
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: christine skrivet 12 jan-08 kl 13:21
Mina höns är inne och det pga avelssäsongen börjar snart. Men ankorna och gässen är ute vid bra väder.
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 12 jan-08 kl 13:30
Hej igen!

Jag hade tänkt låta bli att komma med personliga tolkningar och kommentarer för att slippa en diskussion men det borde jag ju ha räknat ut att det skulle komma ändå. Har man gett sig in i leken får man leken tåla. ;)

Så här står det på SJV:s hemsida angående hur man skyddar sina fåglar mot fågelinfluensan http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/smittsammadjursjukdomar/fjaderfa/fagelinfluensa/tilldigsomharfaglarsomhobby/forebyggandeatgarder.4.1e2bda710a1c9bd9458000493.html och den är uppdaterad 21/12-07:

"

Så då är det alltså nättak som gäller på inhägnaden även när det är skyddsnivå 2 eller mellanskyddsnivå som det står här. Jag vet inte om mellanskyddsnivå och nivå 2 är samma sak men så tolkar jag det iaf.
jag håller med om att det är lite rörigt när det står olika beteckningar och man måste verkligen läsa igenom nästan all information om fågelinfluensan för att få grepp om hur det hänger ihop.   :-\

De här skyddsnivåerna är framförallt framtagna för att försöka undvika smittspridning vid ett eventuellt utbrott av den högpatogena fågelinfluensan men är även tänkt som rådgivning för fjäderfäägare. Vill man försöka undvika smittspridning till sina egna djur så är ju det bästa att följa SJV:s regler.

jag har inte en aning om vad "straffet" är om djurskyddsinspektören från kommunen skulle komma och se att man har sina höns lösa trots skyddszon 2...

Det har väl egentligen inte så mycket att göra med om vad man skulle få för straff om man nu inte följer dessa regler. Den enda anledningen till att någon myndighetsperson skulle komma på att man inte gör det är ju för att man fått högpatogen fågelinfluensa i sin besättning och då finns bara en sak att göra. Och det är avlivning av ALLA djur eftersom man inom EU har bestämt att sk Stamping out är det enda som gäller då för att eliminera smittan.
Det "straffet" tycker jag är tillräckligt hårt och det räcker som argument för att hålla sina djur inomhus om det är möjligt om SJV nu tycker att situationen är så illa att det är det bästa.
Men som i alla fall så gör ju alla människor som dom vill..

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 12 jan-08 kl 13:52
Hej!
Skulle hönorna inte ens få gå ut i hönsgården alltså? Och varför ankorna i så fall? Låter väldigt orättvist...

Jag undrade lite också, för när jag läser div. inlägg här så låter det som om hönorna går mer eller mindre fritt hos flera stycken även nu?

Givetvis vill jag ju inte göra fel, men samtidigt vill jag inte stänga in mina hönor mer än nödvändigt, det blir det ju mycket av ändå nu när det är vinter.

Man skiljer på höns och ankor & gäss därför att det är framför allt hönsen som blir sjuka i fågelinfluensa. Ankor och gäss blir virusbärare om dom blir infekterade men blir oftast inte sjuka. Det är därför man ska skilja ankor och gäss från hönsen eftersom dom kan bära på viruset utan att vara sjuka men smittar då hönsen som blir sjuka och kan dö.

Just nu har Jordbruksverket bestämt att höns ska hålla i hönsgård (ev. med minst nättak) eller inomhus eftersom det råder nivå 2 i hela landet pga utbrotten av högpatogen influensa i Polen och Tyskland.

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Prosit skrivet 12 jan-08 kl 14:11
Tedarix: Det är ju väldigt intressant att läsa vad du skriver! tyvärr är länken så lång att texten hamnar utanför. Här tror jag att jag har lyckets kopiera in din text:

Hej igen!

Jag hade tänkt låta bli att komma med personliga tolkningar och kommentarer för att slippa en diskussion men det borde jag ju ha räknat ut att det skulle komma ändå. Har man gett sig in i leken får man leken tåla.  

Så här står det på SJV:s hemsida angående hur man skyddar sina fåglar mot fågelinfluensan

"
För den lägst skyddsnivån gäller att tamfåglar kan hållas ute men måste ges foder och vatten inomhus eller under ett tak.

På  mellannivån , skyddsnivån inom restriktionsområden, måste fåglarna hindras från att röra sig fritt, och kontakt med åtminstone större vilda fåglar ska förhindras. Det innebär i princip en nätinhägnad med nättak. Foder och vatten måste alltid ges inomhus eller under ett tätt tak.

Den högsta skyddsnivån kan krävas om risken bedöms som särskilt hög, till exempel i ett område med många fall av fågelinfluensa. Denna nivå innebär bland annat att inhägnaden ska ha heltäckande tak."

Så då är det alltså nättak som gäller på inhägnaden även när det är skyddsnivå 2 eller mellanskyddsnivå som det står här. Jag vet inte om mellanskyddsnivå och nivå 2 är samma sak men så tolkar jag det iaf.
jag håller med om att det är lite rörigt när det står olika beteckningar och man måste verkligen läsa igenom nästan all information om fågelinfluensan för att få grepp om hur det hänger ihop.  

De här skyddsnivåerna är framförallt framtagna för att försöka undvika smittspridning vid ett eventuellt utbrott av den högpatogena fågelinfluensan men är även tänkt som rådgivning för fjäderfäägare. Vill man försöka undvika smittspridning till sina egna djur så är ju det bästa att följa SJV:s regler.

Citat från: johe71 skrivet i dag kl. 08:13:44am
jag har inte en aning om vad "straffet" är om djurskyddsinspektören från kommunen skulle komma och se att man har sina höns lösa trots skyddszon 2...
 
 
Det har väl egentligen inte så mycket att göra med om vad man skulle få för straff om man nu inte följer dessa regler. Den enda anledningen till att någon myndighetsperson skulle komma på att man inte gör det är ju för att man fått högpatogen fågelinfluensa i sin besättning och då finns bara en sak att göra. Och det är avlivning av ALLA djur eftersom man inom EU har bestämt att sk Stamping out är det enda som gäller då för att eliminera smittan.
Det "straffet" tycker jag är tillräckligt hårt och det räcker som argument för att hålla sina djur inomhus om det är möjligt om SJV nu tycker att situationen är så illa att det är det bästa.
Men som i alla fall så gör ju alla människor som dom vill..

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: johe71 skrivet 12 jan-08 kl 14:15
tyvärr är länken så lång att texten hamnar utanför.


det finns ett sätt i forumet att lösa det problemet... för att visa så använder jag < istället för [ och > istället för ]

skriv så här för att visa en länk: <url=http://adressen.till.sidan>det som visas i forumet</url>

Tedarix  länk blir alltså så här hur man skyddar sina fåglar mot fågelinfluensan (http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/smittsammadjursjukdomar/fjaderfa/fagelinfluensa/tilldigsomharfaglarsomhobby/forebyggandeatgarder.4.1e2bda710a1c9bd9458000493.html)

Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 12 jan-08 kl 14:34
Tack Prosit och Johe71! :)

Jag har inte varit med om det här förut och visste inte att det blev knasigt förrän jag postat meddelandet och då gick det inte att redigera eftersom redigeringsknappen också sitter för långt ut i högerkanten..  :-\

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Rakadero skrivet 12 jan-08 kl 14:52
Men då har jag alltså tolkat rätt om jag har hönorna i hönsgården (med kycklingnätttak) så länge det är nivå 2, Gud förbjude att det blir nivå 3 till sommaren, för då kommer mina hönor göra revolution...

Gris-Eva, är det nät du behöver så har vi en rulle över? Det är sånt där starkt nät, inte vanligt hönsgårdsnät, det var innan vi fick det, stängsel runt en fabrik, rutor som är ca 5x5 cm och tråden är kanske 3 mm tjock. Man får jobba lite för att böja den runt hörnen...
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Gris-Eva skrivet 12 jan-08 kl 16:27
Det enda sättet för mig att ha en hönsgård är att göra en fristående voljär. :-\
Jag är jätteintresserad av ditt nät.  :D

Hur långt?
Hur högt?
Pris?

Skicka mig ett PM.
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: amarantus skrivet 12 jan-08 kl 16:34
I nivå 2 så står det att man måste ge vatten från egen brunn och som tur e :D så har vi en brunn uppe mot skogen bakom ladan. Överflödigt vatten rinner sen ut via marken och en rännil ner till de 2 grävda dammarna.

Nivå 2 står det också att man inte får ge vatten från vatten där vadar och andfåglar är. Här finns då inga..

Så jag borde med gott samvete då bada Ankor och Svanarna där? jag tycker jag läst mellan raderna så gott jag kan på SJV ::)

Hoppas man slipper nivå 3 men jag e beredd 8)
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Manne skrivet 12 jan-08 kl 23:52
Jag ser hela min trädgård som "inhängnad".... ::)

Jag har ju staket runt hela tomten för att höns, hundar o barn inte skall drälla iväg.

// Manne
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Melica skrivet 13 jan-08 kl 01:31
Nja, nu gällerju inte nivå2 i hela landet. Så här står det just nu på fagelinfluensa.info: "Skyddsnivå 2 gäller tillsvidare i hela Sverige söder om Dalälven."

Det där med var vattnet kommer ifrån...
Så här skriver SJV: "Fjäderfä får bara ges dricksvatten som kommer från borrad eller grävd brunn eller annat vatten som är godkänt som livsmedel."
Anledningen måste ju vara att man inte ska ta vatten från någon bäck el. liknande som rinner förbi, och som kan innehålla smitta. Att ta vatten från sin egen kran är alltså det bästa. Till den är ju brunnen grävd eller borrad, antingen av en själv eller avkommunen.
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Åsbokadorra skrivet 13 jan-08 kl 12:18
Jag ser hela min trädgård som "inhängnad".... ::)

Jag har ju staket runt hela tomten för att höns, hundar o barn inte skall drälla iväg.

// Manne
:D ;) förlåt men jag tycker den är sååååå skön! 8) Ja tolkningen är ju fri! Jag kan inte hjälpa det men varför smittas inte "hobby"höns av fågelinfluensan likväl som alla andra. Eller är det så att om man har mindre antal djur så är det inte lika farligt! ::)
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 13 jan-08 kl 13:12
Hej!
Jag kan inte hjälpa det men varför smittas inte "hobby"höns av fågelinfluensan likväl som alla andra. Eller är det så att om man har mindre antal djur så är det inte lika farligt! ::)

Jag är nog inte riktigt med på hur du menar nu men jag antar att du undrar varför det är "snällare" regler för hobby höns. Rätta mej gärna om jag har fel. :)

Det beror på att om en stor kommersiell fjäderfäbesättning på 20 000 djur eller liknande skulle drabbas så blir det fler djur som drabbas och smittrycket blir mycket högre och riskerna större för vidare smittspridning.

Dessutom blir det ju mycket större ekonomiska förluster än om en liten hobbybesättning på 20-30 djur skulle drabbas men det är mitt eget antagande att det har med saken att göra. Det handlar ju ofta om ekonomi och vem som ska ersätta eventuella förluster osv..  :-\

Annars är ju hobbyhönsen i mycket större riskzon med utgång osv och eftersom dom kommersiella besättningarna redan från början ofta har säkerhetsprogram för att undvika smitta av olika slag på sina anläggningar.

/Tedarix
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Åsbokadorra skrivet 13 jan-08 kl 13:21
Jo då, du förstår mig helt rätt!
Det jag menar är att om smittan inte ska spridas hit till Sverige och våra höns borde väl reglerna vara lika för alla. Jag är jätte tacksam att mina får vara ute. Lycklig höna=Frisk höna , enl mig! Om mina höns blir smittade är väl risken större att nästliggande "hönseri" blir smittat om du förstår vad jag menar.
Mina får vara ute: Som innan, olycklig höna innomhus är för mig mycket mottagligare för sjukdomar än lyckliga! :)
Titel: Re:Får de gå ute nu?
Skrivet av: Tedarix skrivet 13 jan-08 kl 13:47
Jo då, du förstår mig helt rätt!
Det jag menar är att om smittan inte ska spridas hit till Sverige och våra höns borde väl reglerna vara lika för alla. Jag är jätte tacksam att mina får vara ute. Lycklig höna=Frisk höna , enl mig! Om mina höns blir smittade är väl risken större att nästliggande "hönseri" blir smittat om du förstår vad jag menar.
Mina får vara ute: Som innan, olycklig höna innomhus är för mig mycket mottagligare för sjukdomar än lyckliga! :)

Jo, jag håller med dej men jag antar att det kanske beror på hur man tolkar ordet hobbyhöns. Om man läser informationen om registrering så definierar SJV hobbyhöns så här:
"En hobbybesättning är en besättning där höns, kalkoner, änder med mera hålls i anslutning till bostaden och där du får lite ägg från fjäderfäna, slaktar till jul eller helt enkelt bara har dem som sällskapsdjur eller prydnadsdjur. Du säljer dock aldrig någon produkt från dem."

Och då räknar man kanske med att smittan inte sprids vidare lika lätt med tanke på att man enligt den här definitionen inte säljer något från besättningen (livdjur och/eller ägg) och då är det inte så stor trafik av folk som har med fjäderfä att göra som kan sprida smitta. På en kommersiell anläggning transporteras saker hela tiden, foder dit och kycklingar, kött eller ägg därifrån, och influensaviruset sprids ju även med hjälp av människor, fordon och annan utrustning. Iofs så sprids viruset även vidare i luften och man är lite osäker på hur långt det kan spridas och det beror på vindstyrka osv så visst finns det flera risker som man bör tänka på.

Jag tror också precis som du att lyckliga höns inte blir lika lätt sjuka som stressade instängda olyckliga höns men just i det här fallet så är jag lite mer försiktig. Influensaviruset av H5N1-typ är väldigt aggressivt och bland infekterade djur är dödligheten så gott som 100%.  

/Tedarix