Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Slättahultarn skrivet 07 jan-08 kl 09:45
-
Hej
Hur brukar ni göra flå kaninen före hängning eller efter. Nackdelar fördelar blir det någon skillnad på köttet? Jag flår efter hängningen.
Mvh Slättahultarn
-
Kanin är mört och fint utan hängning. Bara flå, ta ur, låt kallna och stycka om du vill och lägg i frysen.
-
Kanin är mört och fint utan hängning. Bara flå, ta ur, låt kallna och stycka om du vill och lägg i frysen.
Nja, jag tycker nog att kanin utan hängning blir segare. Lättare att stycka när de hängt också. Hänger dem iofs bara i ett dygn, urtagna och flådda.
-
All muskulatur skall hängas för att omvandlas till kött vilket sker när likstelheten släppt..... Muskler går att äta men kött smakar bättre ;)
(Det finns vetenskapliga svar på varför det är så, men de kan jag inte återge utan att rota fram mina böcker, se referens nedan)
För ett så litet djur som kanin så kan man behålla pälsen på för att köttet inte skall torka ut under hängingen. Nackdelen är att det blir svårare att flå. Är det kallt ute så bör man behålla skinnet på för att slaktkroppen inte skall sjunka för fort i temperatur, optimalt så har slaktproppen nått en temperatur på 10 grader efter ett dygn.
Hägning bör göras i 40 graddagar/dygnsgrader. Dvs summan av dygnsmedeltemperaturen skall bli 40, är det 5 grader ute så skall slaktkroppen hänga i 8 dagar osv.
Tips: lär dig mer om kötthantering i Jägarens nya kokbok, eller i dvdn Det vilda köttet.
Edit: urtagning skall göras så fort som möjlgit, annars börjar otrevliga bakterier vandra från mag/tarmkanalen till köttet. Det är inte bra!
-
Hur brukar ni göra flå kaninen före hängning eller efter. Nackdelar fördelar blir det någon skillnad på köttet? Jag flår efter hängningen.
Flår, tar ur, hänger i den ordningen.
-
Flår, tar ur, hänger i den ordningen.
Samma här.
Jag lägger slaktkroppen i kylskåpet över natten alt låter den hänga ute. Är det trångt om plats i kylen styckar jag den först. Dagen därpå fryser jag in eller tillagar. Kanhända får köttet vara i en eller två extra dagar om det finns ont om tid att ta rätt på det. Fast det behövs inte för mörningens skull.
/Dandelia
-
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.
-
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.
Hur styckar du? *nyfiken* Jag tycker det är svårt att få till bra bitar.
/Dandelia
-
Hur styckar du? *nyfiken* Jag tycker det är svårt att få till bra bitar.
/Dandelia
Visst kan man finstycka men själv så föredrar jag att stycka i bitar och göra "kalops".
Lätt, enkelt och gott. ;)
-
Jag tar först av låret och försöker få ut dom så stora som möjligt, sen lika med vingarna.
sen tar jag innerfillerna samt ytterfileerna och sen är det inte mycket kvar...typ bara buljongskrov om man lyckats bra. någongång har jag även tagit vara på revbenen men det är ju lite pillrigt att äta dessa grillade ;D typ tandpetare med kryddsmak.
men buksidorna är ju som ett tunnt köttskikt och det brukar kah skäta lös för det kan man rulla ihop med en fyllning i...mums :P
jag är ingen van styckare utan då jag skulle börja med det själv så har jag bara tittat noga och testat för att få ut så stora delar som möjligt för att ha så lite som möjligt kvar opå skrovet. jag tycker nämnligen att delar tar mindre plats än hela kaninen i frysen
ibland kastar jag bara skrovet t katterna okså..
öronen tar katterna direkt och mumsar på. levern tar han som slaktar. lite hjärta och sånt kan katterna få. det som är inne i kroppen vet jag annars inte så mycket vad man kan göra av..?
kanske någon kan skapa en tråd om maximalt tillvaratagande av kaninkött och innanmäte?
-
Hoppas att jag inte kapar tråden...men vet nån var det finns bra bilder på styckning av kanin? I kokboken finns recept men inte mycket mer. Jag undrar hur man får ut fileérna?!
Mina katter vägrar dessvärre äta kött om jag serverar det. Dom vill jaga själva! Jag tar rätt på levern till hundarna men slänger oftast hjärta och njurar. Vet inte vad man kan laga av dom? Är det nyttigt?
/Dandelia
-
Njure har jag inte vågat äta än... och hjärta har jag bara ätit från gris. Det blev en god gryta på hjärtat, en fettfri muskel så den borde vara nyttig. Ska kokas länge för att inte bli seg, har jag för mig.
Fileerna på insidan sitter på var sida om ryggraden - liten tunn och f*n i mig det bästa på hela kaninen ;D Kan plockas ut med bara fingrarna.
Ytterfileerna sitter under/längs med ryggraden och får liksom "skrapas" från revbenen och bakåt.
Slaksidorna passar bara till färs, tycker jag. Alldeles för sega att göra något inbakat i men passar utmärkt till köttbullar.
-
Lever, njurar, hjärtan från 5 kaniner
4 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 små ägg
2 lökar
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
2 vitlöksklyftor
Mixas.
Hälls i formar.
1 timme i ugnen på 175 grader.
Resultatet ser ut som leverpastej men smakar betydligt mer lever.
-
Danelia.
Varför ger du levern till hundarna? Gör så här i stället:
lever i bitar/skivor. Inte för små!
Grovhackad lök
matlagningsgrädde
Frysta ärtor
Salt
Svartpeppar
Låt löken "svettas". Bryn den inte.
Bryn levern lätt. salta och peppra
blanda lök och lever
Slå på matlagningsgrädden så det täcker
Koka levern till den är genomkokt
Slå i ärtorna och låt dom bli genomvärmda!
Serveras med ris eller potatis, sallad och lingonsylt.
MUMMA!!
-
Hoppas att jag inte kapar tråden...men vet nån var det finns bra bilder på styckning av kanin? I kokboken finns recept men inte mycket mer. Jag undrar hur man får ut fileérna?!
Mina katter vägrar dessvärre äta kött om jag serverar det. Dom vill jaga själva! Jag tar rätt på levern till hundarna men slänger oftast hjärta och njurar. Vet inte vad man kan laga av dom? Är det nyttigt?
/Dandelia
Varför slänger du hjärta och njurar???
Själv har jag bara provat kaninnjure och det var helt okej, märk väl, jag gillar inte inälvsmat annars :-[
Själv kokar jag lever,hjärta och njurar till mina katter och hundar. Det brukar vara ett välkommet inslag i deras diet. Skrovet kokas för sig och ges till katterna som tidsfördriv,de älskar att gnaga ben. Kaninmage ges antingen rå direkt efter slakt till hundarna som tycker det är godis eller så fryses de in till annat tillfälle, då de är mkt bra mot diarré hos hund.
-
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.
Tips på böcker eller sidor på internet om skinnberedning.
Är det svårt?
Finns det kurser?
-
Tips på böcker eller sidor på internet om skinnberedning.
Är det svårt?
Finns det kurser?
Ett tips är boken:
Skinn
- garvning och beredning med gamla metoder
av
Lotta Rahme
Boken finns att köpa genom Åters bokklubb här på forumet. Lätta förklaringar hur man gör och hur det går till.
-
kimma: ger du hundarna hela magen? eller vad är det du inte ger dom?
ang att ta ur fileerna så plockar jag ur dom med fingrarna. lite trixit första gången men bara man "känner efter" hur dom sitter medans man lirkar så är det inga problem.
-
Danelia.
Varför ger du levern till hundarna?
Jag är inte förtjust i lever. Däremot råutfodrar jag hundarna och då ingår en viss del lever i dieten. Övriga organ har dom hittills nobbat.
/Dandelia
-
Lever, njurar, hjärtan från 5 kaniner
4 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 små ägg
2 lökar
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
2 vitlöksklyftor
Mixas.
Hälls i formar.
1 timme i ugnen på 175 grader.
Resultatet ser ut som leverpastej men smakar betydligt mer lever.
Ah, vilket bra tips! Leverpastej är ju gott iaf.
/Dandelia
-
Varför slänger du hjärta och njurar???
Själv har jag bara provat kaninnjure och det var helt okej, märk väl, jag gillar inte inälvsmat annars :-[
Själv kokar jag lever,hjärta och njurar till mina katter och hundar. Det brukar vara ett välkommet inslag i deras diet. Skrovet kokas för sig och ges till katterna som tidsfördriv,de älskar att gnaga ben. Kaninmage ges antingen rå direkt efter slakt till hundarna som tycker det är godis eller så fryses de in till annat tillfälle, då de är mkt bra mot diarré hos hund.
Som sagt, katterna ratar allt kött jag bjuder på. Dom fixar sitt eget! Inne är det bara torrfoder eller blötmat som gäller. Kunde förstås vara idé att prova med syrrans innekatter, dom är tvärtom: Allt kött är gott! :P Då kommer organen till användning iaf.
Apropå kaninmage, det är dyrt och svårt att få fatt i för oss som råutfodrar. Det är en eftertraktad mirakelkur för dåliga magar, precis som du säger. Men när jag slaktat och tagit en titt på magsäcken har jag inte vetat vad jag ska göra med den! Den är ju full med halvsmälta pellets och annat som dom stoppat i sig före slakt. Jag vill inte fasta mina kaniner "före döden", en sista måltid unnar jag dom. Ska magsäcken skäras upp och tömmas innan hundarna får den? Eller ger du den bara precis som den är?
/Dandelia
-
Som sagt, katterna ratar allt kött jag bjuder på. Dom fixar sitt eget! Inne är det bara torrfoder eller blötmat som gäller. Kunde förstås vara idé att prova med syrrans innekatter, dom är tvärtom: Allt kött är gott! :P Då kommer organen till användning iaf.
Apropå kaninmage, det är dyrt och svårt att få fatt i för oss som råutfodrar. Det är en eftertraktad mirakelkur för dåliga magar, precis som du säger. Men när jag slaktat och tagit en titt på magsäcken har jag inte vetat vad jag ska göra med den! Den är ju full med halvsmälta pellets och annat som dom stoppat i sig före slakt. Jag vill inte fasta mina kaniner "före döden", en sista måltid unnar jag dom. Ska magsäcken skäras upp och tömmas innan hundarna får den? Eller ger du den bara precis som den är?
/Dandelia
Den ska ges precis som den är, MED halvsmällt pellets,hö och annat i, det är just det som är så nyttigt för en hundmage. Och naturligtvis ska kaninerna ha "ett sista mål" :-[
-
Den ska ges precis som den är, MED halvsmällt pellets,hö och annat i, det är just det som är så nyttigt för en hundmage. Och naturligtvis ska kaninerna ha "ett sista mål" :-[
OJ, vad bra, här ska tas reda på både hjärta, njurar och mage i fortsättningen. Levern sparar jag redan. Verkar oxå bättre ekonomi att skära ut lämpliga delar av kaninen för människoföda och sen ge skrovet, som vi tvåbenta inte äter iaf, till jyckarna...*funderar* Alltid lär man sig nåt nytt här på Alternativ! :D
/Dandelia
-
Bra tråd med mycket idéer :D
Det finns igentligen ingenting som inte går att använda på en kanin.
Först om hägning och kylning av kaninkött:
Kaninkroppen bör flås direkt efter slakt innan stelheten inträffar.
Alla organ, tarmar o dyl. skall bort. Lever, hjärta samt njurar och lunga läggs lämpligen i kallt vatten för att dra ur blodet.
Kroppen hängs helst i 4 graders temperatur i 24 timmar. (Beräkningen av kyldagar avser vilt samt rött kött)
Efter 24 timmar kan kaninen med fördel styckas och tillagas.
Det finns kurser för den som vill lära sig detta proffsigt att ta ut alla delar på ett effektivt sätt. www.vretakaningard.se
Om man har kaniner som är avsedda till kött så bör man skaffa sig utbildning för att kunna ta tillvara på allt från kaninen. :)
-
Apropå kaninmage, det är dyrt och svårt att få fatt i för oss som råutfodrar. Det är en eftertraktad mirakelkur för dåliga magar, precis som du säger. Men när jag slaktat och tagit en titt på magsäcken har jag inte vetat vad jag ska göra med den! Den är ju full med halvsmälta pellets och annat som dom stoppat i sig före slakt
Jag har nu frågat minst 5 hundägare som jag ver råutfodrar sina jakthundar och de är inte intresserade av att få kaninmage... dom tittar snarare lite konstigt på mig ???
så det är då inte vanligt här med att utfodra med kaninmage...jag som tänkte att då blir jag av me det samtidigt som någon hund får mat..men inte då.
-
*ha ha* Kaninmage är en bristvara på Jipotimas (butik för råutfodrare) och Hundgården (samma). Det går åt i samma ögonblick det kommer in. Själv hade jag inte en aning om att hundarna kan äta kaninmage förrän jag läste om det på Jipotimas sida. Jag tror att många inte vet det men dom som har jyckar med problemmage och som provat med kaninmage är nöjda och fortsätter.
-
känns ju lite slöseri att gräva ner det eller elda upp det liksom...nu när jag vet att hundar mår bra av det..
-
Igentligen är det bara att titta sig omkring i naturen!
När ett rovdjur fäller ett byte, vad är det första som händer? Jo, rovdjuret sliter upp buken på bytet för att få tag på magsäcken. Bör ju finnas en orsak eller hur:D
Innehållet i magsäcken hos veg. djur har ett ensym som rovdjur behöver för att hålla sin tarmflora igång. Enkelt eller hur?
Att jägarna inte vet om detta är svårt att förklara. Kanske beror det på att de tar ur fällt byte och låter hundarna kalasa på det de vill ha och då uppmärksammar de inte vad hunden äter.
Kolla med kennelägare så får du säkert svar.
-
Kroppen hängs helst i 4 graders temperatur i 24 timmar. (Beräkningen av kyldagar avser vilt samt rött kött)
Efter 24 timmar kan kaninen med fördel styckas och tillagas.
Det här förstår jag inte. Vilken är den fysiologiska skillnaden mellan uppfödd kanin och vildkanin? Är det inte samma art? Skillnaden i föda och möjlighet att röra sig borde inte vara så stor att den vilda skall hänga 10 ggr längre än den tama för att bli bra kött? Det är väl ändå fortfarande samma kemiska processer som sker i musklerna när de mognar till kött. Eller har jag missat något fundamentalt?
Sedan finns det givetvis åsiktskillnader men det är en helt annan sak (jfr rekommenderade hängtider för vildsvin i "Jägarens nya kokbok" med Mikael Thams vildsvinsbok där den förstnämnda rekomenderar dubbelt så lång hängning som den sistnämnda).
-
Kanin räknas väl inte som vilt öht? Vare sig tamkanin eller vildkanin?
/Dandelia
-
Våra kaniner får hänga 40 dygnsgrader. Lägger inga synpunkter på om det är rätt eller fel. Det blir gott. :)
-
Våra kaniner får hänga 40 dygnsgrader. Lägger inga synpunkter på om det är rätt eller fel. Det blir gott. :)
Vi skall väl sträva efter att det skall bli så gott, och hygieniskt, som möjligt?
Hängningen gör ju att smakämnen utvecklas och köttet borde bli godare genom en tillräckligt lång hängning.
-
Det här förstår jag inte. Vilken är den fysiologiska skillnaden mellan uppfödd kanin och vildkanin? Är det inte samma art? Skillnaden i föda och möjlighet att röra sig borde inte vara så stor att den vilda skall hänga 10 ggr längre än den tama för att bli bra kött? Det är väl ändå fortfarande samma kemiska processer som sker i musklerna när de mognar till kött. Eller har jag missat något fundamentalt?
Sedan finns det givetvis åsiktskillnader men det är en helt annan sak (jfr rekommenderade hängtider för vildsvin i "Jägarens nya kokbok" med Mikael Thams vildsvinsbok där den förstnämnda rekomenderar dubbelt så lång hängning som den sistnämnda).
Jag tror att det är som med kycklingen, det är skillnad på en sjuveckors broiler, tolvveckors frigångstupp och niomånaders ungtupp.
Unga slaktdjur måste inte ur mörhetssynpunkt hängas lika länge. Ur köttmognads.synpunkt tror jag emellertid även "broilerkaniner" skulle vinna på att hängas längre än ett dygn.
Däremot förstår jag inte hur köldsegheten undviks, men den kanske inte gäller ljust kött.
-
Vi skall väl sträva efter att det skall bli så gott, och hygieniskt, som möjligt?
Hängningen gör ju att smakämnen utvecklas och köttet borde bli godare genom en tillräckligt lång hängning.
Det är min tanke också rörande smaken, men jag har aldrig ätit några kaniner efter så kort hängningstid som ett dygn så där kan jag egentligen inte uttala mig. Vad beträffar hygienen tycker jag inte det borde vara skillnad mellan kaninen och t.ex. ett rådjur om man för övrigt gör likadant med flåning, urtagning och hängning.
-
Ni som slaktat kaniner och hänger dom, slaktar ni bara på hösten då, eller har ni kylrum?
Om ni skulle slakta på sommaren, hur gör ni med hängningen då, om ni har flrea kaniner som ska slaktas samtidigt, då är ju inte kylskåpet ett alternativ lixom?
-
Ni som slaktat kaniner och hänger dom, slaktar ni bara på hösten då, eller har ni kylrum?
Om ni skulle slakta på sommaren, hur gör ni med hängningen då, om ni har flrea kaniner som ska slaktas samtidigt, då är ju inte kylskåpet ett alternativ lixom?
Har ett gammalt kylskåp (efter köksrenoveringen) som står i slaktrummet. Där har jag plockat ut alla hyllorna så att jag kan hänga upp kaninerna i slaktkrokarna i gallret. Det får plats runt 8-10 kaniner i ett normalstort kylskåp. Fler än 8-10 slaktar man inte till husbehov. Inte jag iaf, vi är ju bara 3 pers.
-
Ni som slaktat kaniner och hänger dom, slaktar ni bara på hösten då, eller har ni kylrum?
Om ni skulle slakta på sommaren, hur gör ni med hängningen då, om ni har flrea kaniner som ska slaktas samtidigt, då är ju inte kylskåpet ett alternativ lixom?
Slaktar sen höst / tidig vinter och hänger i källaren. Där är det svalt året om så det skulle i princip gå bra även på sommaren, fast då får man ju se till att inte släppa in flugor och annan ohyra.
-
Ja det här att slakta på sommar ser ju ut som ett stort problem, önskar jag hade Kimmas kylskåp, och plats för det =)
Men ett gammalt sånt kan ju inte vara dyrt, och det är ju bara då man hänger som man behöver ha på det.. måste se över om plats kan undvara för detta.. har kliat mig i huvet över detta ett tag.
Våran källare luktar unket, så där vågar jag inte hänga nåt kött, det kan ju ta smak tänker jag.
-
Ja det här att slakta på sommar ser ju ut som ett stort problem, önskar jag hade Kimmas kylskåp, och plats för det =)
Men ett gammalt sånt kan ju inte vara dyrt, och det är ju bara då man hänger som man behöver ha på det.. måste se över om plats kan undvara för detta.. har kliat mig i huvet över detta ett tag.
Våran källare luktar unket, så där vågar jag inte hänga nåt kött, det kan ju ta smak tänker jag.
Det är oftast ingen konst att få tag i nåt billigt kylskåp på blocket tex, det ska ju inte stå och dra ström mer än det dygnet det hänger djur i det så det behöver inte vara nytt och energisnålt direkt ;)
Och ofta är folk glada bara de slipper släpa gamla vitvaror till tippen när de renoverar köket.
brickis och jag fick ett nästan nytt kök på det viset för 1500 spänn "bara vi skruvade ner det själv" och det tog ca 40 minuter :)
-
Om man köper ett gammalt kylskåp, så kanske man får köket på köpet :D
Nu hyr ju iof vi vårat hus, och ett kök skulle förstås bli lite knöligt att få in i vedboden.. hehe
Men det här med att att ge sina hundar slaktavfallet va en känslig fråga vid vårat middags bord i dag ::)
jag frågade min gammle far om dom brukade låta hundarna äta av inälvor och magsäck/vomen på älgen då dom jagar. Absolut inte, svarade han mig.. dom kunde slänga åt hundarna lite lunga eller så, men vom får man ju inte ge hundarna, det ska dom INTE äta, det är ju halvsmält gräs och bajs.. han tyckte det va en väldigt dum fråga!
Jag e ju inte precis känd för att kunna avluta en diskution som ser ut att barka i väg.. så jag fortsätter glatt, om än lite på hugget.
Säger att jag minsann vet att det finns dom som ger mage till sina hundar, och att det tillomed är nyttigt.
Han säger att så är det inte, han har då träffat tillräckligt många hundar och hundägare för att veta det med säkerhet... nu kanske ni förstår vart jag har fått min tjurighet som jag tidigare antydde om ;)
Det blev en fråga som rann ut i sanden efter en hel del mutter från min far..
Misstänker att han kommer att fnysa en del då jag talar om att vi gett våra hundar både MAGE och ben efter slakten, till våra hundar.. vilket jag så klart bara måååste berätta för honom :P ;D
Vi gav våra hundar färskfoder tidigare, och då kan man ju även köpa ren vom, vad innehåller den?
-
Vommen du köper är rensad från maginnehåll. Det är just det halvsmälta som gör nytta! Fullt med enzymer som räddar en taskig hund/kattmage.
Jag hänger mina kaniner i källaren där det är svalt. Inga problem. Just nu ligger två stycken färdigstyckade niner i en bunke i en påse därnere för att gotta till sej över natten, minst. Gärna 2-3 dygn, det blir bara godare då. Har du tillgång till källare av sval modell behövs inget extra kylskåp. Det är unket i källaren här med, köttet tar inte smak.
/Dandelia
-
Nu blev jag lite förvirrad. när man pratar om hängning ser jag bara en slaktkropp som just hänger i slaktkrokar framför mig, men du pratar om att de ligger styckade i en påse i en bunke ??? i några dygn. Räknas det också som hängning, och fungerar det lika bra. Lät väldigt intressant tycker jag i så fall. Det känns lite enklare att hantera.
-
Nu blev jag lite förvirrad. när man pratar om hängning ser jag bara en slaktkropp som just hänger i slaktkrokar framför mig, men du pratar om att de ligger styckade i en påse i en bunke ??? i några dygn. Räknas det också som hängning, och fungerar det lika bra. Lät väldigt intressant tycker jag i så fall. Det känns lite enklare att hantera.
Köttet skall ligga/hänga kallt ett dygn för att mogna och blir lättare att stycka. Om det hänger i en krok eller ligger i ett kylskåp spelar för den sakens skull ingen roll. Vill man ha en kanin styckad på "rätt sätt" är det en fördel om djuret blivit "vikt" på rätt sätt och upphängt i bakbenen. Lättare att hitta "snitten" på kroppen då.
-
Ja det går lika bra! Perfekt om det inte finns plats eller om jag vet med mej att jag inte kommer hinna stycka kaninen annars, när köttet väl mörat färdigt. Fryser jag in hela djur blir det alldeles för mycket mat för mej och det är svårt att bara ta fram nåt till pudelskrället.
Hängning=mörning, har jag uppfattat det! :) Behöver inte just hänga!
/Dandelia
-
Inte att förglömma, TAMkanin behöver inte hänga länge för att bli mör.
-
Alltså kan jag hänga/lägga dom i en plastpåse i källaren, då tar dom ju rimligtvis inte smak, vi har ju ett kallskafferi ihopbyggt med huset, och sen en jordkällare innaför det...
Varför kan man inte tänka själv!?! ???
Har låst mig vid att kroppen ska hänga fritt utan omslutning
-
Plastpåse eller balja med lock är ett bra skydd mot ev flugor som letar sej fram till kroppen så här års. :)
-
Vågar knappt slakta vid denna tiden... är nog lite feg. Men jag brukar iaf lägga dem i kylskåpet över natten ev två nätter och sedan stycka. Lägger dem i en långpanna och täcker med plastfolie så att de inte tar smak av något annat i kylen.
Möra ? Jag känner nog ingen större skillnad, har en hel drös kaniner i frysen så det är svårt att veta vilken som är ung / gammal etc. Brukar koka dem länge, för kanin kan nog aldrig koka för länge.. Har ibland saltat in dem innan kokning då blir köttet görgott.
-
Plastpåse kanske inte är världens jättehit eftersom man kan skapa en optimal bakterieodling om det inte finns något luftombyte kring köttet. Köp hellre en viltsäck på närmsta jakthandel, den förhindrar i princip flugorna från att komma åt köttet. Köper man en stor viltsäck ryms flera slaktkroppar som hänger på höjd, annars finns det viltsäckar avsedda för hare. Man kan lätt sy sin egen viltsäck av exempelvis markduk.
Ett bra råd inför slaktskroppshantering är att köpa Jägarens nya kokbok som till hälften består av information om vad kött är och hur det hanteras i alla led.
http://www.bokus.com/b/9789151843681.html
-
Ja då föll ju allt, eftersom jag är så rädd att köttet ska ta smak i källaren.
Tror jag får se mig om efter ett kylskåp ist.
Tycker det känns så läskigt att chansa.
Den boken får nog inhandlas så småning om :)
-
Ja då föll ju allt, eftersom jag är så rädd att köttet ska ta smak i källaren.
Tror jag får se mig om efter ett kylskåp ist.
Tycker det känns så läskigt att chansa.
Den boken får nog inhandlas så småning om :)
Kyl 400kr (http://www.blocket.se/vi/16823177.htm?ca=23_3_s)
Kyl 500kr (http://www.blocket.se/vi/16821885.htm?ca=23_3_s)
Kyl 30kr (http://www.blocket.se/vi/16211347.htm?ca=23_3_s)
Kan väl inte va så svårt att hitta en billig kyl?
-
Du har så rätt, min tveksamhet ligger i att jag har så ont om plats ;)
Men du la tillomed ner lite tid att kika själv.. det va inte dåligt! :-* (även om det va heeelt fel ända av landet) ;)
-
Du har så rätt, min tveksamhet ligger i att jag har så ont om plats ;)
Men du la tillomed ner lite tid att kika själv.. det va inte dåligt! :-* (även om det va heeelt fel ända av landet) ;)
Vet ju inte var du bor...och tid har jag i massor, sitter ju på jobbet! :P
-
Ja då föll ju allt, eftersom jag är så rädd att köttet ska ta smak i källaren.
Tror jag får se mig om efter ett kylskåp ist.
Tycker det känns så läskigt att chansa.
Den boken får nog inhandlas så småning om :)
Du behöver inte vara orolig för plastpåse-hängning så länge du lämnar en liten glipa eller två som du täcker med en bit överblivet myggnät (fästes med tex eltejp). På det viset tar sig inga flugor in samtidigt som fräsch luft gör det. Det är bara när man har HELT lufttätt (vilket också är väldigt svårt att få med en plastpåse) som farliga bakterier (tex botoliumbakterier) får fäste.
Så plastpåsa på - det funkar utmärkt!
-
Jag tar mig friheten att dessutom kommentera ett gammalt inlägg. Hata mig inte nu för mina besserwisserfasoner, snälla... Jag vill bara dela med mig av den kunskap jag har.
Njure har jag inte vågat äta än... och hjärta har jag bara ätit från gris. Det blev en god gryta på hjärtat, en fettfri muskel så den borde vara nyttig. Ska kokas länge för att inte bli seg, har jag för mig.
Fileerna på insidan sitter på var sida om ryggraden - liten tunn och f*n i mig det bästa på hela kaninen ;D Kan plockas ut med bara fingrarna.
Ytterfileerna sitter under/längs med ryggraden och får liksom "skrapas" från revbenen och bakåt.
Slaksidorna passar bara till färs, tycker jag. Alldeles för sega att göra något inbakat i men passar utmärkt till köttbullar.
En liten genomgång av kanininälvor.
Hjärtat är underbart att tillaga som det är. Det är som bläckfisk - det ska antingen stekas mycket snabbt eller puttra länge för att inte bli segt. Ett recept på kycklinghjärtan har jag publicerat här: http://gittosmat.taffel.se/2007/11/29/kycklinghjarta-receptet/ (http://gittosmat.taffel.se/2007/11/29/kycklinghjarta-receptet/) - det går precis lika bra på kanin! En sak att tänka på när man tillreder hjärtat är att det gärna sitter kvar blodklumpar i det. Alltså är det klokt att hjärtat snittas mitt i och sköljas ut innan.
Njure är sällan speciellt gott som det är. Det kan dock blandas ned i leverpastejer och liknande, alternativt varmrökas (då maskeras den där lätta urinsmaken som ofta finns annars). Att blötlägga i mjölk , som en del människor rekommmenderar, gör varken till eller från såvida mjölken inte är opastöriserad - då finns där levande enzymer som bryter ned en del av njurens illaluktande ämnen. Men på det stora hela är kaninnjure inget fantastiskt. Och kom ihåg att kaniner också kan utveckla njursten - det är ungefär lika behagligt som att bita i ett hagel.
Kaninlever är mums! Används precis som annan lever. Gott i korvar och pastejer (gärna med malet kaninkött), på bruschetta tillsammans med någon krämig ost (mascarpone är oslagbart till!), och suveränt för att ge kaningrytan (eller såsen) en extra dimension. Vid tillagning av bara levern - kom ihåg att den är så fettfri att den kräver tillsatt fett av något slag för att inte bli "gnisslig".
Kaninlungor: Släng, ge till hundarna eller låt koka med i en sås (sila sedan bort). Inte gott ensamt i alla fall. Kan möjligtvis skäras i strimlor och friteras. Blir lite chipsliknande, smakar i princip ingenting. Men inte äckligt i alla fall.
Hoppas att jag tillfört något till diskussionen!