Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: färnevik skrivet 07 jan-08 kl 09:18

Titel: Den avrunna filen, -användbar?
Skrivet av: färnevik skrivet 07 jan-08 kl 09:18
Jag har låtit en liter fil rinna av för att använda vätskan till mjölksyrejäsning. Nu är frågan, kan jag använda det som blivit kvar? Vill inte gärna släng den!

Jag smakade lite på den, och hade jag inte vetat att det var avrunnen fil så hade jag utgått från att det var gräddfil. Tror ni den går att använda på samma sätt? Den blir ju väldigt mager i jämförelse med gräddfil (lättfil) men det borde inte göra ngt?

Andra ideer på hur resterna kan användas är jag också tacksam för!
Titel: Re:Den avrunna filen, -användbar?
Skrivet av: Pianja skrivet 07 jan-08 kl 09:25
Krydda med vitlök, chili,  paprika, gräslök... vad du har och vad du tycker om. Använd på smörgåsen eller ha den som dipsås.
Titel: Re:Den avrunna filen, -användbar?
Skrivet av: färnevik skrivet 07 jan-08 kl 09:45
Ja det kanske vore ngt för den kräsne maken att ha till vegetariska rätter, det ska jag prova!
Titel: Re:Den avrunna filen, -användbar?
Skrivet av: Clementine skrivet 07 jan-08 kl 20:04
andra brukar låta filen eller kefiren rinna av för den goda ostens skull o vet inte vad man ska använda vaslan till! (förutom till brödvätska)

du har nu de som afärerna säljer som fiadelphiaost eller crean cheese! eller nåt åt de hållet iaf.

krydda med bara salt eller med örtkryddor o vitlök!