Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Sar skrivet 30 dec-07 kl 21:51
-
Vi ska bjuda på oxfilé imorgon och träter om bästa sättet att tillaga den. I stekpanna eller ugn? Helstekt eller i skivor? Marinera?
Vad är era bästa tips för en oxfilé som "smälter" i munnen?!
-
Vad är era bästa tips för en oxfilé som "smälter" i munnen?!
Ät upp den! Långsamt. Servera på varma tallrikar så den inte blir kall.
Går inte att misslyckas hur du än gör. Om du nu inte bränner den i stekpannan. Är man osäker på sin stekpanna, så är helstekt i ugnen säkrare.
Ser nu fram emot kommentarer om att oxfilén är en bajsmuskel. Och? Kor och andra idisslare bajsar mest hela tiden, vilket gör muskeln precis så mör och fettfri som den är. Just därför.
-
Går inte att misslyckas hur du än gör.
Det lät betryggande! :D
-
kommer själv göra enligt denna redan testade receptet, en riktig gom kittlare av starkaste laget ;D
Flamberad pepparbiff
Ingredienser
Portioner: 4
4 tjocka bitar oxfilé helst mittbitar ā ca 170 g
4 msk hel svartpeppar
100 g färsk champinjoner
1/2 gul lök
2 msk smör
4 dl vispgrädde
1 dl kalvfond
1 tsk krossad rosépeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Lägg pepparkornen i några dl vatten. Koka upp. Häll av vattnet. Upprepa processen 3-4 gånger, så får pepparn en mildare smak.
Torka pepparkornen och grovkrossa dem i mortel e d Ta undan 1-2 msk peppar till såsen.
Rulla köttskivorna i den grovkrossade pepparn. Det är alltså kanterna och inte snittytan som ska täckas med peppar.
Skiva champinjonerna, skala och finhacka löken.
Bryn köttbitarna ca 2 minuter per sida i smör. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
Fräs champinjoner, lök och 1 msk svartpeppar tills löken blir glansig.
Lägg på köttbitarna. Häll över konjaken och tänd på. Låt lågorna brinna ut. Ta upp köttbitarna och varmhåll dem.
Tillsätt grädden och kalvfonden. Koka ihop till en simmig sås. Den som önskar kan också reda med lite maizena.
Lägg upp köttbitarna på varma tallrikar. Häll över sås och servera med potatisgratäng samt gärna en fräsch tomatsallad med lite finhackad lök och en lätt vinägerdressing.
Den som vill ha lite extra krydda på anrättningen kan strö över lite grovkrossad rosépeppar.
klippt o skuren från Buffé nr 3 1998
-
Ser nu fram emot kommentarer om att oxfilén är en bajsmuskel. Och? Kor och andra idisslare bajsar mest hela tiden, vilket gör muskeln precis så mör och fettfri som den är. Just därför.
haha larso. har aldrig hört just den komentaren, mig avskräcker det inte hade det däremot varit tarmen *ryser* Blä :S
Vi ska också ha oxfile i kväll.
jag Brukar bryna den lite i stekpannan först kryddar sedan med salt o peppar och in i ugnen med grädde och har jag svamp så har jag stekt lite på den med och strör det över, det blir mumsigt men om det ska vara potatis gratäng eller klyftpotatis har vi ännu inte bestämt. sallad till med exotiska frukter hör nyår till.