Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Sia skrivet 30 dec-07 kl 12:57
-
Finns det något trick för att inte få matbrödet så smuligt?
Eller, vad gör jag för fel? knådar för länge? för mycket mjöl?
-
Det finns flera saker som kan ge smuligt bröd, för mycket mjöl är en sak, om du använder grova mjölsorter blir brödet smuligare än om du använder sånt som vetemjöl. Använder man grova mjölsorter kan man skålla åtminstone hälften av mjölet + man kan ju koka gröt på en del av mjölsorterna och ha ner i brödbaket då brukar det bli mindre smuligt. + jag tycker bröd man använder surdeg i + långsamjäser blir mindre smuliga än såna där man tillsätter en massa jäst och bara jäser någon timme.
-
jag tycker bröd man använder surdeg i + långsamjäser blir mindre smuliga än såna där man tillsätter en massa jäst och bara jäser någon timme.
Det håller jag med om! Finsk surdagsbröd t.ex. innehåller ju inte ett gram vetemjöl utan endast GROVT rågmjöl, men blir inte det minsta smuligt. Surdeg och långsam jäsning eliminerar den mesta smuligheten.