Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: färnevik skrivet 27 dec-07 kl 17:18
-
Jag skulle vilja ha tips på bra, och helst billiga, köksmaskiner. Den jag har är för klen och klarar inte tunga surdegar eller att knåda degen tillräckligt länge enl. hedh´s bok :P Så ge mig tips, den skall rymma mkt, vara enkel att rengöra, klara att knåda lääänge och riktigt tunga degar. Naturligtvis är ett lågt pris också eftertraktat...
-
Leta t.ex. på blocket (http://www.blocket.se/li?q=hush%E5llsassistent&ca=18_s&th=1&c=0&w=3&aws=&awe=),
sortera bort de med plastkaross eller de som är yngre än 30 år , et voilá ;)
-
Elektrolux hushållsassistent med rostfri skål.
Jag har en som måste börja vara kring 40 år gammal vid det här laget. Min mamma använde den först och sen fick jag den när mina egna barn var små. Den har även en köttkvarn och en del andra tillbehör. Skulle den gå sönder och inte gå att reparera skulle jag nog köpa en ny....
-
Jag har mormor och morfars Kenwood från 40-talet (har alla tillbehör + intruktionsboken) och den funkar ganska bra vid mindre brödbakningar som jag ofta gör (är singel) men till större bröddegar funkar morsans Electrolux från 70-talet bättre (tyvärr har köttkvarn och liknande som fanns en gång i tiden gått sönder).
-
Jag har en suverän Bosch från 70-talet, hur bra som helst! Det finns många olika tillbehör och det är inte svårt att hitta på t ex Blocket.
-
Måste bara få lov att rekommendera BAKMASKINEN!
Har alltid färskt bröd nu för tiden,och experimenterar ständigt med recept.
Köpte min första begagnade bakmaskin för en hundring av en bekant för några år sen..
Det var ljuvligt att vakna till doften av nybakat bröd...
Tyvärr blev det ett mindre fel på den,så den åkte in i förrådet.
De sista par åren har vi hittat(i vårt braiga sophus) 2 andra bakmaskiner,som jag för några veckor sedan lyckades reparera en av...
Båda är nog typ den första generationens bakmaskiner från 80-talet,men en funkar ju bra.
Mer ekonomiskt att baka i än en el-ugn,om man som vi har nog med bara ett bröd.
Om jag vill baka storbak,kan jag ju alltid baka på annat sätt.
Om du inte har en bakmaskin,men går till loppisar ibland,kolla efter sådana...
på Blocket finns det begagnade för 400,men det finns ju oxå nya relativt billigt nu förr tiden...
Men som sagt,ett åldomsstiget exemplar för en hundring borde kunna gå att få tag på...
Rekommenderas iallafall...
Har sett att några här har bakmaskiner,vore jättekul om vi kunde lägga in bra recept till bakmaskins-bröd?
-
Ja, bakmaskinsrecept vore inte alls fel.
Har också en sån, som jag använde när jag gjorde glutenfritt bröd.
Visserligen blir det ofta fullt ok, men man skulle ju gärna vilja få bröden extra goda, och jag har aldrig ätit glutenfritt,
vare sig hembakt eller köpt, som slår eller ens är jämsides med vanligt bröd i smak.
Så ev tips är välkomna.
-
Jag har en Bosch som jag haft i snart 20 år. Fick den av min mamma som köpte den begagnad av en kompis till henne. Hon hade haft den i flera år innan hon sålde den. Jag har en bakmaskin som jag fick "ärva" av min mamma, min gick sönder förra året. Det blir lite tråkig form på brödet men smaken är helt ok. Den är bra som komplement om jag inte hinner/orkar baka vanligt bröd.
-
Elektrolux hushållsassistent med rostfri skål.
Säger bara OUTSTANDING! ;D
Tycker absolut det är värt att lägga lite extra pengar på att få en riktig maskin... Jag brukar baka på 2 liter degvätska i min utan problem!
/ Simon
-
Jag har en riktigt gammal som heter royal och är väldigt praktisk och stark!
och den kan fästas på väggen så den är liksom alltid framme men inte i vägen! helt super.
den är som alla vanliga stora med degkrok, vispar m.m., mixer och passerare och köttkvarn.
älder e okänd då jag ärve den efter min mormor men den är väldigt gammal och fungerar felfritt ;D
tror dock att degvätska ej ska överstiga 1,5 liter....
-
Lycko mig som slipper bekymra mig...har en privat bagare jag ;) "Gubben"
-
:D Jag håller med Simon Electrolux i rostfritt stål ÄR outstanding.
Men jag har en Kitchen Aid också när det är mindre mängder .. den står ju alltid framme.. 8)
-
Jag har en Bosch med en stor rostfri skål. Fick en i mitten på nittiotalet och var nöjd med den. När vi skulle få en halv kalv av grannen så köpte jag till en köttkvarn så att vi kunde få kalvfärs. Jag skar bitar och maken malde. Det visade sig dock att han inte hade malt köttfärs förr så han lät bli att rensa malskivan (eller vad den heter) med följden att det blev mer eller mindre stopp och något kugghjul i motorn gick sönder. :P Det gick inte att köpa den delen för att laga den och att lämna in kostade lika mycket som en ny. Den blev stående i skåpet i flera år. Hade ändå inget behov för den. Jobbade heltid och hade inte tid. Sen blev det annorlunda på den fronten och förrfjol fick jag en ny likadan. Det blev jag glad för. Bra för jag hade lite tillbehör till den modellen redan och nu har jag dessutom två rostfria skålar så att jag kan ha två surdegar på gång samtidigt. :D
-
Och den gamla är ju ett reservdelslager! ;D Har själv två gamla Bosch...
-
Och den gamla är ju ett reservdelslager! ;D Har själv två gamla Bosch...
Javisst är det bra! Maken ville slänga den gamla men, aldrig i livet sa jag. Den ska upp på vinden och där bor den nu. :)
-
Ni pratar om att motorn ska vara stark, men hur vet man det? Vad ska det vara för.. siffra på.. ja, vad det nu kan vara för enhet.
Jag är på jakt efter en och vill kunna knåda bröd i den, men jag ser i tråden att många har erfarenhet av att det inte alltid funkar.
-
Kanske hittar du något intressant i min gamla tråd Hushållsassistent - vad tänka på vid inköp? (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=16535.0)
-
Ni pratar om att motorn ska vara stark, men hur vet man det? Vad ska det vara för.. siffra på.. ja, vad det nu kan vara för enhet.
Watt. Jämför man två liknande apparater är det en ledtråd. Men det är inte hela sanningen, olika konstruktioner är olika tunga att driva.
-
Till riktigt stora bak ta ett stort baktråg av trä och en kraftig borrmaskin med bruksblandarvisp?
-
När jag bodde hemma hos föräldrarna använde morsan en Kenwood från tidigt 70 tal.Fungerade perfekt och utan krångel,både att mala kött och baka och göra äpplemos o.dyl,en sån rekomenderas. Själv har jag nu fått tag på en gammal "Köksbjörn" som är från 40 talet nån gång,men jäklar vilken maskin,malde fläskfärs i den häromdagen och det sade bara pang så var det klart, 13kilo färs på 30 minuter är inte dåligt av en 60 år gammal maskin.Får du tag i en sån maskin är det bara att slå till.
-
Ni som prisar Electrolux assistent och tydligen bakar stora degar och grovt bröd; hur bär ni er åt?
Jag tycker inte den klarar grova degar alls och även med finare mjöl blir det bara halvbra. Spelar ingen roll hur länge jag låter maskinen arbeta- det binder inte ihop till en bra deg hur jag än gör. Måste alltid arbeta degen kraftigt förhand på bakbordet innan den går att baka ut och jag kommer på mig själv att allt oftare plocka fram den gamla runda skålen och göra hela baket för hand, det tar inte längre tid och blir mindre disk. Mamma hade också en assistent och när jag tänker efter minns jag att hon fick efterarbeta degen på bakbordet precis som jag får.
Däremot är den superbra till att mala och passera med.