Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Lisasgården skrivet 27 dec-07 kl 12:37
-
Är det någon som vet när det är dags att plocka enbär ?
Nu lyser de blå på enbuskarna, men är de klara ? Jag hörde någonstans att man skulle plocka i februari, men då har sidensvansarna redan gjort rent hus här. Tänkte att jag skulle försöka få en del av bären iår...
-
Är också nyfiken på när det kan vara dags :).
Här ser dom iallafall inte mogna ut än.
-
Kollade just och hittade den här länken:
http://hem.spray.se/e.snygg/Vxtmed/MedicVaxt.htm
och där står bl a: De torkade, mogna, svartblå bären insamlades på senhösten för läkemedelsframställning.
Så antingen är ni för tidigt ute eller för sent.
Eftersom jag är optimist är ni alltså för tidigt ;) Men själv har jag aldrig plockat enbär hittills men hörde talas om att man kan göra jätte-god likör av de...
-
jag brukar klippa av ett par grenar i oktober och lägga dom i en plåthink.
efter ett par dagar så skalar jag av dom och torkar dom i en papperspåse i ca två veckor.
gööör gött till kyckling :D
-
Jag plockade i oktober/november. Blåa ska de vara. Som jag har förstått det så tar det flera år för enbär att mogna så är de bara blåa så kan man lugnt plocka dem?
-
Om jag inte minns fel så tar det två år för enbär att mogna, de gröna är årets, de är inte mogna, de blåa är mogna och kan nog plockas lite när som på hösten.
-
Det tar faktiskt t o m tre år - ena sommaren blommar den, nästa år är bären gröna för att på hösten efter tredje sommaren vara blåa. September ska det visst vara bäst att plocka.
-
Jag plockar alltid enbären i september.
-
vad gör ni men bären?......skulle vara roligt med tipps:)
-
Enbärssnaps!
Blir god som bara den. Mildare och nåt helt annat än bolagets gin.
Plocka bären nu i september/oktober. (Handske rekommenderas. Och pilla dän medföljande bärfisar genast ...)
Rensa enbären torra. (Vid rensning av bär kan man fukta en kökshandduk och rulla bären över och ner i en bunke. Då stannar det mest av skräpet på handduken.)
Skölj bären väl.
Låt dom torka på en bricka 3-4 dar.
Mortla bären lätt (kärnorna ska inte gå sönder).
Slå Brännvin Special över tills det täcker. (Slå på mer dan efter; bären suger i sej.)
Låt stå 1-2 veckor.
Sila genom silduk - ej melittafilter, för att inte gå miste om dom goda eteriska oljorna.
Du har nu en essens. Låt den stå och klarna några månader, mörkt i rumstemperatur. Dekantera.
Blanda 1:20-1:15. (Och skaka alltid om essensen före tillblandning eller flaskan före servering, för oljornas skull.)
Enligt mina sonderingar (västgötsk & småländsk horisont) är det ett sisådär enbärsår i år. Men det sitter massor av gröna bär på buskarna, så nästa år borde ge fin skörd.
Mörkblå enbär är färdiga enbär. Smakar sött & gott.
P
-
http://medlem.spray.se/skroenor/newpage5.html
kul enbärs läsning