Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: roger skrivet 25 dec-07 kl 22:09
-
Är det någon som vet vilket sorts socker är optimal för öl bryggandet? Har hört Dextros och Fruktos är bra men var har ni för erfarenheter?
-
Det som säljs som "bryggsocker" är väl dextros, alltså druvsocker, en sk. enkel sockerart. Vanligt socker, sackaros, är en mer komplex sockerart som består av dextros och fruktos som jästen först måste spjälka. Bryggsocker jäser lite snabbare och evt. lite renare men skillnaden mot vanligt strösocker är mycket liten.
Vill man ha mer smak, och inte bara alkohol, i ölet så kan man experimentera med honung, sirap, maltsirap, muscovadosocker, farinsocker eller olika typer av maltextrakt.
-
Det finns ett socker som man ger till hästar som foder
har för mej att det var riktigt prisvärt
är det ngn som provat?
-
Till öl ska det egentligen vara maltos, vilket erhålles genom mältning, inte alls svårt, man låter kornen gro och gör en vört.
Skillnaden (om man nu använder socker) mellan bryggsocker och vanligt strösocker är framförallt att det går lite fortare.
Öl är en maltdryck, vilket inte hindrar att man gör drycker på annat än malt(maltextrakt är närmast kemisk fusk), som t.ex melass eller honung, men det är, även om det är bra drycker, knappast öl.
-
Hej
"Alla" svar du behöver när det gäller hembryggning får du på Svenska Hembryggareföreningens hemsida
http://www.shbf.se och på forumet http://www.shbf.eu.
Jag anser att socker endast behövs för att få kolsyra i ölen, malten bidrar med tillräckligt med maltos för att du ska kunna göra ett gott och lagom starkt öl.
Lycka till önskar
Boppe
-
Det finns ett socker som man ger till hästar som foder
har för mej att det var riktigt prisvärt
är det ngn som provat?
Det är nog melass du tänker på? Har inte provat det i bryggning, men det smakar gott och mustigt! 8)