Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: dvärggeten skrivet 21 dec-07 kl 15:33

Titel: Äggostrecept efterlyses!
Skrivet av: dvärggeten skrivet 21 dec-07 kl 15:33
Hej alla glada människor,finns det någon som kan dela med sig ett bra recept på äggost?
Ha en bra jul
Titel: Re:Äggostrecept efterlyses!
Skrivet av: Rådjursöga skrivet 29 dec-07 kl 16:14
Försent?

Här kommer det recept jag följt vid ett par tillfällen.

Portioner: 4

2 l mjölk
6 ägg
2 dl filmjölk
½ msk vetemjöl (struken)
½ dl socker

Värm mjölken till ca 60°C.
Vispa ihop äggen och filmjölken med mjölet. Vispa ner blandningen i den varma mjölken och rör sakta tills det skär sig. Konsistensen ska bli som keso. Det är viktigt att mjölken inte kokar.
Ta kastrullen från spisen, låt svalna med lock på, ca 20 minuter.
Lägg en silduk i botten på ett stort durkslag, eller i en form med kanter och små hål i botten.
Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev. Lägg först ett lager ostmassa, strö över socker. Upprepa detta tre gånger. Låt äggosten stå kallt några timmar tills all vassle runnit av.







Titel: SV: Äggostrecept efterlyses!
Skrivet av: BjörkåsGård skrivet 03 mar-08 kl 03:59
Gammeldags Bohuslänsk Äggost

Ingredienser:

8 ägg
3 liter standardmjölk (eller som det stod i den urgamla kokboken, gräddmjölk)
5 dl grädde
5 dl gräddfil
1 dl strösocker (eller så mycket som man tycker)
Kanel kan också läggas till om man tycker så.
------------------------------------------------------------------------------------------------
1.   Blanda alla ingredienser i en stor kastrull.
      Låt blandningen sjuda på medellåg värme i ca 10-15 min.
      Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten.
2.   Stäng av värmen när blandningen skär sig.
      Låt kastrullen stå kvar på plattan ca 5 min, tills det har klumpat ihop sig
      till en massa.
      Tar man av den för tidigt blir det för löst.
3.   Tag upp äggostmassan ur vasslen med en hålslev
       eller häll över i en finmaskig sil.
4.   Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik
      (en form med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut).
       Låt stå i kyl minst 2 tim.

       Servera med hallon eller björnbärssylt.



Det receptet som jag såg med mjöl är helt uppåt väggarna då det handlar om att det ska "ysta" sig, därav namnet! Man ska inte fuska!
Titel: SV: Äggostrecept efterlyses!
Skrivet av: MagdaMaggan skrivet 03 mar-08 kl 20:04
Det här är min farmors recept:

6 L mjölk (standardmjölk, vill du kan du ersätta 1 dl mjölk mot 1 dl grädde för att få "fetare"
                 mjölk, det bästa är förstås ohomogeniserad mjölk.)
12 ägg
2 1/2 msk ättika ( 24 % )
socker

Vispa upp äggen ordentligt.
Blanda ättikan med lite kallt vatten.
Rör först ner äggen och sedan ättikan i den kalla mjölken.
Sjud upp till strax under kokpunkten, rör hela tiden i mjölken.
Sänk sedan till medelvärme och rör hela tiden tills det har skurit sig ordentligt.
Ta sedan av det från plattan med en gång ,det får absolut inte koka, då blir äggosten
för hård.
Låt det sedan stå några minuter, ös sedan upp ostmassan med en hålslev och lägg
över i en äggostform.
Sockra lite mellan varven och överst på äggosten.
Låt äggosten kallna och "vassla" ur sig innan den stjälps upp på fat och serveras.
Vi äter den naturell men björnbärssylt är väldigt gott till. :)