Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Izmiljotina skrivet 25 jan-05 kl 00:47
-
Några små tips när man skall laga till gäddan i ugn.
1. Testa att gnida in gäddan invändigt med pepparrot.
2. Använd rejält med gräslök lite överallt vid tillagningen.
Personligen är jag förtjust i en kombination av båda sakerna!
-
Jag tycker att det godaste man kan göra med gädda är att flå av allt skinn ,ta ur alla ben (det man hittar i alla fall), och att mala den i en köttkvarn två gånger med lite salt.Och sedan göra något gott av den tex blanda med kryddor, kokt mosad potatis, grädde ,ett par äggulor och lite fina kryddor och baka i en smord limpform så har du en fin fiskpudding eller paté som det smakar utmärkt med lite potatis , kokta ärter, sås och ett glas vitt till ;)
-
Jag tycker att det godaste man kan göra med gädda är att flå av allt skinn ,ta ur alla ben (det man hittar i alla fall), och att mala den i en köttkvarn två gånger med lite salt.Och sedan göra något gott av den tex blanda med kryddor, kokt mosad potatis, grädde ,ett par äggulor och lite fina kryddor och baka i en smord limpform så har du en fin fiskpudding eller paté som det smakar utmärkt med lite potatis , kokta ärter, sås och ett glas vitt till ;)
Håller helt med om att gädda är den bästa fisken för fiskfärsrätter, särskillt de lite äldre fiskarna.
Smågäddor tycker jag dock bäst om ugnskokta i folie med bara salt och smör.
-
Fred, är inte du från norrbotten? Det är jag i alla fall och i min del av norrbotten äter vi inte gädda. Den anses vara dålig och de få gånger jag smakar har jag inte gillat det. Kultur så klart, jag äter annars det mesta. Min pappa hävdar dock att man kan äta gäddan på våren när vattnet är kallt. Men jag har inget minne av att ha sett honom eller någon annan i familjen äta gädda. Är detta helt lokalt eller någon annan som har den seden? Äter ni gädda även på sommaren?
-
Gädda är bäst på våren och hösten och brukar vara på gugget efter leken på våren...Men den går att äta hela året...
-
Fred, är inte du från norrbotten? Det är jag i alla fall och i min del av norrbotten äter vi inte gädda. Den anses vara dålig och de få gånger jag smakar har jag inte gillat det. Kultur så klart, jag äter annars det mesta. Min pappa hävdar dock att man kan äta gäddan på våren när vattnet är kallt. Men jag har inget minne av att ha sett honom eller någon annan i familjen äta gädda. Är detta helt lokalt eller någon annan som har den seden? Äter ni gädda även på sommaren?
Jo jag är från norrbotten. Och jo vi åt gädda, även om den rökta aborren och siken med doppikopp var den vanligaste matfisken under sommar och höst.
Det kanske är regionalt men nog tycker jag att gäddan förekom som måltidsfisk på många norrbottniska matbord.
mvh/Fred
-
Och mandelpotatisen förståss. Jösses vad jag saknar den.
-
Då är det väldigt lokalt där hemma i nordligaste norrbotten. Kanske rentav i min släkt.
Kan du inte odla mandel? ja, jag vet det där med ljuset men nog borde det gå. Ska du ha några knölar på posten kanske? Det skär i hjärtat att höra om en fellow norrbottning som inte får mandelpotatis ;)
-
Då är det väldigt lokalt där hemma i nordligaste norrbotten. Kanske rentav i min släkt.
Kan du inte odla mandel? ja, jag vet det där med ljuset men nog borde det gå. Ska du ha några knölar på posten kanske? Det skär i hjärtat att höra om en fellow norrbottning som inte får mandelpotatis ;)
Hej igen....jo jag försökte få några medsmugglade knölar att gro för ett par år sedan men det lyckades inte. Har hittat ett substitut som kallas rysk sandpotatis och den är helt ok....men ändå inte samma om du förstår vad jag menar.
Man får nog helt enkel ta seden (och inte säden) dit man kommer och anpassa sig till cornbread och chicken istället för aborre och mandelpotatis.
-
Rök gädda.
Det har jag gjort, skitgott.
-
I en uppländska skärgården äter man inte heller gädda...
den brukar man sälja till sommargästerna... :)
jo vi gör fisk bullar på den!!!
filear, och mal del i köttkvarnen tillsammans med lite fett(fläsk) och gullök och gör fiskbullar...
salt och vitpeppar. steker i stekpannan..
Jätte gott.. :D
-
Gädda är ju nästan lika gott som lutfisk! mums!
(varför finns det ingen smilie som slickar sig om munnen på det här forumet??)