Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: fidde skrivet 19 dec-07 kl 13:32
-
Såg att Willys säljer mammas köttbullar för 20kr/kilot!
Detta är mindre än hälften av ordinariepris, kunde vara väl värt att hamstra ordentligt!
Men går det att frysa ner sådana tror ni? De är de ätklara köttbullarna de säljer från kyldisken, inte de djupfrysta.
Hur länge håller sig sådana om de går att frysa? Ett år?
-
Klart att de går att frysa! Håller säkert flera månader i allafall. Men själv undrar jag hur man kan tillverka köttbullar till lägre pris än köttfärs ??? Vad kan de vara i de bullarna.....
-
Tror det är 70% kött i dem och resten är potatis och lök mm. Och 15% fett.
Sen kanske köttet inte av högsta klass, men det är scan, så svensk köttråvara är det i varje fall.
Kvällstidningarna hade reportage för ett tag sedan om att scan inte steker sina köttbullar i smör utan friterar dem i talg.
Journalisten kallade det för fågelmat. ;D
Men färdiglagade köttbullar är gott ibland när man inte orkar laga något avancerat själv. Med pulvermos, ättiksgurka och lingonsylt blir det en fin middag.
Så det går att frysa alltså? Då fyller jag frysen med dem!
-
Hej,
jag har precis förlorat världens längsta inlägg i frågan!!! Gud vad frustrerad jag är...
Nåväl, här är en rekapitulation av vad jag försökte skriva i frågan.
Klart att du kan frysa in färdigköpta köttbullar! Vidare behöver du inte be om ursäkt för att du vill köpa sådana... du vet bäst hur din situation ser ut och vilka kontroller du gjort innan du valde att ställa frågan!!
Här kommer ett tips till dig och alla andra (inklusive mig själv) som ibland inte har tid att trilla köttbullar men ändå gärna vill äta dem!!
ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN STEKER FÄRDIGKÖPTA KÖTTBULLAR (enligt mig måste jag tillägga):
Här utgår jag från köttbullar med potatis, sås och tillbehör:
- Låt potatisen koka 10 minuter innan du sätter på köttbullsjärnet.
- Starta plattan på medel, ställ på järnet och häll i lite olja (efter smak)
- När oljan är upphettad, lägg i en klick smör efter smak/lämplighet
- När smöret "skummat" färdigt lägg i köttbullarna
- Sänk värmen på plattan till stax under medel.
- Använd vatten om järnet "torkar" upp (istället för olja eller smör, du får ut mer smakämnen från järnet på så sätt... går att använda i såsen!)
- Lägg på lock, smörpapper eller alufolie och så behövs fram tills potatisen är färdig, glöm inte att fylla på vatten om så behövs!
- Vill du krydda köttbullarna så är mald kryddpeppar alltid en hit, men vill du vara mer avancerad så blanda lite mald kryddpeppar, mald nejlika, mald ingefära och två korn socker. Rör runt blandningen i köttbullarna och tillsätt lite extra vatten...
- Gör din sås som du brukar men tillsätt skyn från köttbullarna!!
Smaklig måltid!!
-
Jag är nyss hemkommen från Coop där sålde dom 1 kilo köttbullar för 15 kronor.
-
Klart att de går att frysa! Håller säkert flera månader i allafall. Men själv undrar jag hur man kan tillverka köttbullar till lägre pris än köttfärs ??? Vad kan de vara i de bullarna.....
Du vill INTE vet vad som kallas kött i "färdiga köttbullar" ;D
Kände en gång en person som jobbade med detta....
//Carlsson
-
Du vill INTE vet vad som kallas kött i "färdiga köttbullar" ;D
Kände en gång en person som jobbade med detta....
//Carlsson
Är kock..... Köper inga färdiga "köttbullar".....
-
Ursäkta om jag blir en sur kärring nu...
1. Halvfabrikat är ett skällsord, har jag rätt?
I de bästa av världar så är alla självförsörjande, eller hur?
VILKET JÄVLA SKITSNACK!!
Låt oss begrunda det faktum att vi utnyttjar internet för att diskutera.
2. Varför folkvandrar vi inte?
Låt oss vara ärliga... en del av oss har kommit längre i självförsörningstänket än andra.
Jag tillhör de andra! Jag har nämligen precis börjat med ett annat liv än jag är van vid!
3. Finns det en hierarki inom självförsörjarkollektivet baserat på "hur långt man kommit" i självförsörjande?
4. Har någon människa någongång i historien varit helt självförsörjande?
5 Är inte halvfabrikat det bästa för oss, egentligen? Är det inte det mest rättvisa och det som gör det möjligt för fler att få ta del av jorden? (här vill jag att ni tänker bortom rådande system).
Vilka isolerade öar vi blir om vi alla skall göra exakt samma sak!
Till sist vill jag bara säga att när jag bestämt mig för att använda mig av halvfabrikat (tex köttbullar) så försöker jag få dem lika smakliga som mina hemmalagade (vilket är svårt eftersom jag till 100% arbetar i schema som sträcker sig från mån-sön 0700-2200).
VI HAR KOMMIT OLIKA LÅNGT I ALTERNATIVTÄNKET... OCH INGET ÄR SÄMRE ÄN NÅGOT ANNAT!!
TILL ER ALLA EN INNERLIG KRAM FRÅN ANGELICA
-
Jag tycker egentligen inte det är något större fel på mamma scans köttbullar, men mot mamma Ulvas står de sig slätt.
-
Var kan jag köpa dem....HAHA!!
-
Apropå köttbullar; det går ju an att trilla dem men fy för att steka dem i pannan! :P Jag steker mina i ugnen iställlet nuförtiden. 250 graders värme, smält smör i den djupa plåten. När smöret fått färg lätter du i köttbullarna. Efter fem minuter rullar du runt dem och efter 10-12 minuter är alla köttbhullarna klara att äta! :D
-
Visst det går att frysa köpta köttbullar!
De är sannolikt inte så billiga, lite kött och mycket bulk. Köttfärs och riktiga råvaror blir inte dyrare, man får förståss ha intresse och tid med att bunkra upp hemlagat i frysen, men sedan när man har brått går det lika fort att fixa födan.
Är du säker på att köttbullarna du köper inte tidigare har varit frysta, kan de förvaras ett år om du håller -30 grader i frysen.
-
Vad tycker ni?
Är det någon skilnad på köttbullar som mamma scans i kylen eller dom i frysdisken, jag menar i kvaliten och i smaken.
För jag tror att vi alla även om vi helst vill äta våra egentillverkade köttbullar har fått i oss fabrikstillverkade köttbullar både nu o förr.
-
Du vill INTE vet vad som kallas kött i "färdiga köttbullar"
Efter att tagit hand om hela slaktade djur..så vet jag numera vad som skulle kunna ingå i köttfärs....... ::)
Tanken har slagit mig när jag rensat kött till färs.. Ja, jag är säkert lite larvig.. men jag rensar rätt så friskt,det andra går ju till hunde o kattmat så det blir inget spill ;)
Och apropå färdiga köttbullar.. Jag blir jättedåli i magen av dom ::) Skule gärna vilja ha det i frysen men...
Numera gör jag storkok på köttbullar, jag menar KOK. Kokar dom i bulljong och fryser in, sen är det bara att fräsa på dom i pannan när man vill ha, inget os och perfekt stekyta!
-
Efter att ha läst boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson så har jag lite svårt att handla i butiken, läser innehållsförteckningarna alldeles för noga och mår lite illa av allt som livsmedelsindustrin lurar i oss. Det här inlägget skulle kunna ligga var som helst under mat så att flera läser boken och försöker påverka industrin på något vis. Det leder troligtvis till dyrare mat men med mindre kemikalier, som visserligen inte är hälsovådliga eftersom EU godkänt dem. I boken berättas om sådant som varit tillåtet först, sen förbjudet i Sverige innan vi kom med i EU och sen tillåtet igen. Logik?