Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: fastfrusen skrivet 17 dec-07 kl 01:04

Titel: egen filmjölk?
Skrivet av: fastfrusen skrivet 17 dec-07 kl 01:04
hej!
nån som vet hur man gör filmjölk? Kan man göra av pastöriserad mjölk, kanske tillockmed pulvermjölk? bor på svalbard där mjölkprodukter av alla slag är vansinnigt dyra.. men saknar fil med pepparkakssmulor såhär i juletider..
så är det nån som vet hur man gör snälla förgyll min mörka jul  :D
Titel: Re:egen filmjölk?
Skrivet av: Eulalia skrivet 17 dec-07 kl 02:43
vill du prova på kefir?
Det går att göra på pastöriserad mjölk, och även på mjölkpulver sägs det, men jag har inte själv testat.
Själva tillvägagångasättet är enkelt, häll på mjölk, låt stå ca 24 h, sila ifrån, drick kefiren och ge grynen ny mjölk..i all oändlighet.

Kan skicka dig gryn om du vill testa.  :)
ps: hur lång tid kan ett brev till Svalbard ta?
Titel: Re:egen filmjölk?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 17 dec-07 kl 06:40
Det finns redan en tråd om detta. Bl a jag är i nästan samma situation, d v s här finns det ingen filmjölk. Har testat att göra som man gör yoghurt men med olika mjölkbakterier (eller vad det heter). Resultatet har ibland varit bra, ibland inte. Du kan ju läsa den andra tråden och testa dig fram.
Titel: Re:egen filmjölk?
Skrivet av: fastfrusen skrivet 20 dec-07 kl 19:14
Hej alla :-)
kefir finns att köpa här också, men om man kan göra det på pulvermlölk är det helt klart värt att testa eftersom det kostar skjortan att köpa färdig.. Plus att man vill ju tarnsportera så lite vatten med flyg som möjligt (Eulalia jag skickar ett pm med min adress)

Jag läser den andra tråden :-)
//karin