Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Nypålandet skrivet 15 dec-07 kl 17:45

Titel: Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 15 dec-07 kl 17:45
Kan det vara något? Jag förstår mig inte alls på de siffror som presenteras... Vad får jag för effekt av dom?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 17 dec-07 kl 22:37
Kan hålla med om att leverantörer försöker överglänsa varandra.

Vad du får ut beror lite på hur du kan använda värmen.
Har du t.ex. vattenburen golvvärme som inte skall överstiga 40° någon gång så kan du krama mycket energi ur solen. I annat fall får du vänta tills temperaturen blir tillräckligt hög. Eller som jag planera för ett helt eget system där jag tänker förvärma tappvarmvatten.

Jag hoppas "ca" tittar in för där har du en expert.

Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 18 dec-07 kl 18:06
Hej.

Siffran som ofta presenteras är årsutbyte, det anges i kWh/kvadratmeter solfångaryta. Det är den energimängd som är möjlig att utvinna under ett års drift. Ofta har man överskott under sommaren, vilket gör att man i verkligen inte får ut så mycket som siffran beskriver under ett år.

En viktig sak att ta upp är skillnaden mellan vakuumrör och plana solfångare. Vakuumrör ger högre årsutbyten än plana räknat på samma yta. MEN detta är kollektorytan, inte byggytan. Plana är i verkligheten jämförbara med vakuumrör om man ser till byggytan, d v s den plats de tar på taket.

Ju lägre temperatur systemet får jobba mot, desto mer energi får du ut, precis som eka skriver. Det beror på att värmeförlusterna (förlusterna) blir större ju högre temperatur man vill ha ut.

Jag har själv ett solvärmesystem på varmvattnet i drift sedan 2,5 år. Fungerar mycket bra.

Många gånger är det bättre att satsa pengarna på större solfångaryta och större ackumulatortank snarare än tekniska finesser.

MVH/Gano
 
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 19 dec-07 kl 13:03
Det är ju ffa vintertid man vill dra nytta av dom. Resten av året är elen inte så farligt dyr ändå.
Jag har vattenburet system, hur mycket värmetillskott ger det eg i januari? Är det överhuvudtaget värt att satsa på?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 19 dec-07 kl 14:27
Nej under Januari ger solfångarna nästan inget.
Men om man kan ersätta elen mer eller mindre under 7 - 8  månader om året så kan detta kompensera mer än väl.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Vitis skrivet 19 dec-07 kl 18:54
Vill ju inte locka bort nån från Alternativ ... men det finns ett annat forum där det diskuteras energi och uppvärmning i alla dess former om än under lite missvisande namn : Värmepumpsforum.com (http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php)

Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 20 dec-07 kl 13:46
Det är ju ffa vintertid man vill dra nytta av dom. Resten av året är elen inte så farligt dyr ändå.
Jag har vattenburet system, hur mycket värmetillskott ger det eg i januari? Är det överhuvudtaget värt att satsa på?

Det är inte säkert att elen är dyrare på vintern nu när elmarknaden är avreglerad. Längre ner i Europa ligger elbehovet högt på sommaren (drift av AC-anläggningar), och det drar upp elpriset även på sommaren.

En solfångare ger inte mycket i januari, kanske motsvarande 10-25% av varmvattenbehovet. Besparingen med solfångare ligger huvudsakligen i varmvattenproduktion på sommaren. Ett ved/pelletseldat system har en ruskigt dålig verkningsgrad sommartid, då kan solfångaren var ett mycket bra komplement.

Pratar man pay-off (återbetalningstid) så blir den neråt 6 år för ett varmvattensystem inräknat bidaget och neråt 8-10 år för ett kombisystem. Det kräver dock ett visst mått av eget arbete för att få så kort återbetalningstid.

Om du ger lite mer upplysningar om dina förutsättningar är det lättare att ge ett mer precist svar.

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 20 dec-07 kl 17:16
Jag har ett vattenburet system som värms med en gammal kombipanna. Sista två åren har jag gått & småduttat med ved, fast det blev inte hållbart när sista familjemedlemmen kom. Nu går det på el denna vinter...
Inga ack-tank. Det ryms inte i pannrummet. VV-beredare finns å andra sidan.

Funderar en hel del just nu på hur jag ska modernisera mitt värmesystem. Just nu växlar jag mellan att bygga vedanläggning i garaget alt sätta pellets på befintlig panna. Luft/vatten-värmeväxlare blir totalt sett för dyrt tror jag (måste isåfall ha elpanna som backup). Samtidigt vill jag ju inte ha mer arbete än vad nöden kräver, det finns så helsickes mycket annat att göra på huset. Så jag funderade just på solvärme som komplement (det är ju dessutom miljövänligt). Jag har huset i söderläge & fäller jag bara ett träd har jag sol mot taket i princip hela dagen.

Med lite fiffiga rördragningar kan jag få in en ack-tank under trappen.

Så vad tror ni?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 20 dec-07 kl 22:03
Jag siktar på Sol och pellets. Allt i ett nybyggt uthus / garage på tomten.
Det är svårt att få snabb ekonomi i solfångare om man inte gör en hel del arbete själv.
Jag tycker personligen att vakumrör är lite onödigt om du har takyta så det räcker och det är betydligt enklare att få plana solfångare att smälta in i miljön.
Bästa lutningsvinkeln är oftast kraftigare än normal takvinkel. Har du däremot brutet tak(jag vill minnas att det inte är det från dina fotto) blir det bättre.
Man kan generellt säga att du får bättre utbyte av solfångare på vägg än på tak. Det gäller att ha bästa vinkel under sen höst och tidig vår.
Det beror på att sommartid är solen tillräckligt stark och behovet mindre så att om träffytan inte blir 100% så undviker du i stället kokning.

När du skriver om acktank under trappan så måste du tänka på att man i dessa sammanhang jobbar med vattnets naturliga sätt att dela sig i varmt och kallt. Rören bör alltså inte gå upp och ner hur som helst utan kärlen skall kommunicera med ett rör högt och ett lågt. Här finns det både duktiga och mindre kunniga rörmockare. Jag har sett installationer som kunde få en att gråta. Var kritisk.

Problem du kan få med att montera pellets i din befintliga kombipanna är vart du skall ha förrådet. Finns en gammal oljetank så har du några kubik du kan ställa där.
Nära pannan bör du ha ett "veckoföråd" Det bör i varje fall räcka några dagar. Dit kan man bära småsäck eller skruva från ett större förråd.
Själv har jag gjort en hemagjord lösning där jag suger från källaren med en dammsugare. Man kan suga väldigt långa sträckor så du kan göra förrådet ute.
Mitt lilla förråd är på ca 170 liter och i källaren kan jag rymma 10m2 vilket är väldigt mycket.
Kommer att försöka beskriva hela min anlägning på min hemsida när jag kommit så långt.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 20 dec-07 kl 22:22
Tackar!

Vad gäller tillgänglig takyta bör det väl vara ca 40-50m2, så det tror jag inte blir ett problem. Däremot kan vinkeln förstås bli ett problem, estetiskt åtminstone.
Jag har desvärre nedgrävd oljetank (ett projekt bara det...) & pannrummet är smått som gnu. Ett veckoförråd får jag in men sedan är det stopp.
Att installera i garaget blir tyvärr ett eländes projekt för både tid & plånbok. Det kommer kräva ca 25m kulvertrör & en skorsten på 5,5m minst utöver panna & ack-tank.
Funderade också på att ha ett bulkförråd i garaget & suga upp pelletsen (sett en del installationer som är menade för detta) men jag tror inte en dammsugare klarar det. Det stiger 2-3 m från garaget.

En "skiss" skulle jag gärna se & din pelletsupphämtare kunde vara klart intressant att studera!
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 20 dec-07 kl 22:45
Jag suger ca 5 meter på höjden (totalt kanske 7- 8 meter längd) genom en 40mm vattenslang med en ordinär damugare från biltema.
Köpte häromdagen en påslös för att på så sätt kunna ha bättre koll på småspånen.

Kanske jag under julhelgen kan dokumentera det jag gjort så här långt.


Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: ca skrivet 22 dec-07 kl 15:39
att använda el till uppvärmning kan väl gå an när man som Gano har ett välisolerat hus och bara behöver el till 2 st luftpumpar.De som däremot använt elpatronen i en gammal kombipanna där 6 kw knappt räcker till ljumma element och till en kostnad av 7:-/timme sneglar nog efter andra alternativ.Även om Ganos förhoppningar  infrias och elkostnaderna "bara" går upp de aviserade 20 örena på nyår så blir det kännbart för många. Då verkar tanken på en pelletsbrännare i den befintliga pannan vara det för stunden vettigaste.Den kan säkert spara in 10 000:- redan i vinter och pelletseldning är förhållandevis bekvämt och skulle du byta till en effektivare panna så är det bara att flytta över brännaren.  Som Eka säger så blir utbytet från solen under nov-feb ganska magert med kan i stort sett klara resten av året.Om pannrummet är trångt kan kanske en Biosolpanna, som fungerar både som tank o panna, vara en tanke. Pelletstransporten  kan ju ske med Ekas variant eller med Vaccu-move www.ulma.se
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 22 dec-07 kl 23:09
att använda el till uppvärmning kan väl gå an när man som Gano har ett välisolerat hus och bara behöver el till 2 st luftpumpar.De som däremot använt elpatronen i en gammal kombipanna där 6 kw knappt räcker till ljumma element och till en kostnad av 7:-/timme sneglar nog efter andra alternativ.Även om Ganos förhoppningar  infrias och elkostnaderna "bara" går upp de aviserade 20 örena på nyår så blir det kännbart för många. Då verkar tanken på en pelletsbrännare i den befintliga pannan vara det för stunden vettigaste.Den kan säkert spara in 10 000:- redan i vinter och pelletseldning är förhållandevis bekvämt och skulle du byta till en effektivare panna så är det bara att flytta över brännaren.  Som Eka säger så blir utbytet från solen under nov-feb ganska magert med kan i stort sett klara resten av året.Om pannrummet är trångt kan kanske en Biosolpanna, som fungerar både som tank o panna, vara en tanke. Pelletstransporten  kan ju ske med Ekas variant eller med Vaccu-move www.ulma.se

Har en gammal timmerkåk, men det verkar isolera bra som tusan. Kör pannan på 50° & får ändå stänga av den med jämna mellanrum. Duttar fortfarande in lite ved när det blir kallt på riktigt utomhus.


Men klarar man sig på sol mars-nov? Vi är 6 i hushållet, så det går ju en del varmvatten i duschen...
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 23 dec-07 kl 01:43
Hej.

Jag skulle inte vilja uttrycka det som att du kommer att få 100 % av ditt varmvatten mars-november, istället skulle jag vilja säga att du kan få upp till 60-65 % av varmvattnet via solvärme på årsbas. Solvärmen fungerar även mitt i vintern om solen är framme, de nedladdade energimängderna är små, men ger energitillskott om än mycket litet.

Solvärmen är nog inte att betrakta som ett fristående värmesystem, det är ett komplement till basvärmekällan. Pellets/sol är en bra kombination.

Vad gäller varmvattentäckningen så behöver du förmodligen en rejäl ackumulatorvolym och en ganska stor solfångare för att täcka varmvattenförbrukningen för 6 pers. 10 kvm plana solfångare och 750 liter liters acktankvolym kn behövas.

MVH/Gano

Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 24 dec-07 kl 12:31
Men hur styr man kombinationen sol/pellets? Jag förmodar att pelletspannan kommer vilja mata tills den uppnått förinställd temp & då blir värmen från solen bara överskott?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 24 dec-07 kl 23:06
Nu kommer det in som jag beskrev tidigare om att accumulatortank och extra värme måste kommunicera på ett riktig sätt.

En förenklad anläggning kan fungera så här:

Tänk dig en tank där det i toppen sitter en varmvattenslinga för tappvarmvatten. i mitten en termostat och i botten en slinga som matas från solpanelerna.

När solslingan värmer vattnet stiger det upp och lägger sig i toppen kring varmvattenslingan. Så länge det finns så mycket varmvatten att nivån ligger under termostaten (b-b) så står extravärmen stilla.
Om varmvattnet förbrukas så nivån stiger över termostaten (a-a) startar el eller pellets och varmvatten fylls på ovanifrån tills tillräckligt mycket finns.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 25 dec-07 kl 18:24
Tjusigt, fast det känns ändå som att massor av solenergi kommer sladdra iväg?
Tror ni inte att separata tankar vore bättre?. Jag tänker mig en värmeväxlare som först drar vattnet igenom solvärme-acken, sedan vidare genom pellets-acken för att nå upp till slutvärmen. Detta både för radiatorvatten & varmvatten.
Känns som att det skulle suga mer anergi ur solvärmen? Tänker jag fel?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 25 dec-07 kl 21:53
Vitsen med att ha solvärmeslingan i botten, så som beskrivits ovan, är att man då kan maximera utbytet av solfångaren. Som tidigare sagts är verkningsgraden i direkt omvänd proportion till temperaturskillnaden. Så genom att värma det allra kallaste vattnet, i botten på ackumulatorn, med solvärme, så suger du ut det allra gottaste av solfångaren. Dessutom får du nytta av den en mycket stor del av året.

Sedan, om det skulle behövas, kan du stöta till med pellets eller ved för att höja temeperaturen ytterligare. Men du slipper ju att värma det som solfångaren redan har värmt upp med maximal verkningsgrad. Så även om vattnet inte blir "hett" annat än sommartid, så blir det kanske i alla fall "varmt" och du slipper elda så mycket/ofta.

Jag har en solslinga i botten på min 1500l ackumulator. Men ingen solfångare. Min ved är ju "gratis". Kostar bara lite motion för att hugga den. Fast planen är att sätta dit solfångare så småningom, så jag skaffade en ackumulator med solslinga. Kostade lite extra. Men planen är att jag skall slippa elda under sommaren. Och få energi-tillskott övriga året. Det blir ju annars väldigt ineffektivt att elda under sommaren då jag inte använder någon uppvärmning. Och så slipper man besväret med att elda.

Det skulle kanske varit idé att ha en extra, lite mindre, soluppvärmd ackumulator för enbart tappvatten under sommaren. Men det skulle göra installationen komplicerad och dyrare. Nog bättre och enklare att köpa lite mera yta på solfångaren. KISS. (Keep It Simple, Stupid).

Men jag skulle också, redan idag, kunna använda solslingan i botten för att förvärma tappvatten. Då tar jag in brunns-kallt vatten (6-8 grader) först genom bottenslingan och sedan upp i tappvatten-slingan / varmvattenberedaren. På detta sätt optimerar jag skiktningen i ackumulatorn. Blir lite lägre tryck på varmvattnet bara. Men det kan jag leva med.

Om man inte klarar av att korrekt utnyttja skiktningen och temperartur-skillnaderna i en ackumulator så förlorar man mycket verkningsgrad och komfort. Och måste elda ofta. Men om man får skiktningen att fungera bra så är en ackumulator med vatten fantasktiskt effektiv. MYCKET bättre än stenmagasin och liknande. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra...

A.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 26 dec-07 kl 11:17
Men det är ju just det? Om jag sätter min panna till 70° kommer skiktningen i ackumulatortanken efter hand försvinna? Veden/pelletsen kommer väl till sist fylla hela acken med 70° vatten & då kommer jag inte få någon värme från solen?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: ca skrivet 26 dec-07 kl 12:10
närå. pelletseldning kräver inte någon stor ack-volym så det räcker med att bara värma toppen av tanken.Enklast är att koppla in returen till pannan i den höjd du vill ha gränsen mellan pelletsvärme o sol. Använder du däremor en laddomat så räcker det med att flytta över driftstermostatgivaren från pannan o placera denna i den höjd på tanken dit du vill ha tex 70 gr.Vill du sedan hushålla riktigt med pelletsvärmen så tas värmen lämpligen ut ur tanken via en bivalentshunt . Kika på www.solgruppen.se  
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 dec-07 kl 12:17
Du har rätt. Men bara precis efter att din panna har slagit av. Och hela tanken är uppvärmd till maxtemperatur.

Eftersom du hela tiden (?) har förbrukning så kommer det snart att bli kallvatten i botten på din ackumulator igen. Och din solfångare blir plötsligt jätte-effektiv igen. Och kan fortsätta att vara effektiv ända tills skiktningen har krupit uppåt i tanken så långt att du väljer att elda igen. (Eller termostaten väljer åt dig).

Så genom skiktningen har du i praktiken två tankar redan. En med kallt vatten och en med varmt vatten. Finessen med att ha en enda stor tank är att förhällandet mellan den varma och kalla volymen kan variera fritt.

Om solfångaren är tillräckligt stor, och förbrukningen tillräckligt låg, och instrålningen tillräckligt hög, så behöver du elda sällan. På sommaren kanske aldrig.

Sedan skulle det kanske vara ännu optimalare med fler slingor i tanken på olika nivåer och avancerade styrsystem som väljer var i tanken laddningen skall ske respektive effektuttag skall göras. Men det blir nog mycket billigare och effektivare för en privatperson att elda en extra gång i veckan och/eller ha en kvadratmeter extra solfångare.

A.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 26 dec-07 kl 19:13
Då lägger vi till lite på skissen....
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 dec-07 kl 20:00
Väldigt bra bild!

Men det fattas ju en inomhustemperatur-styrd shunt. Då kan man elda i kakelugnarna när man har lust och system anpassar sig automagiskt.

Och eldar man med ved vintertid vill man nog ha hela tanken tillgänglig som ackumulator.  :P

A.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 26 dec-07 kl 20:56
Jepp, men.....................
Om man ritar allt på en gång så blir det lite för mycket för att förstå detaljerna. "ca" hänvisade till solgruppen men man vill gärna på sådana sidor klämma in alla funktioner på en gång och då blir det lite svårt att förstå. Mer pedagogiskt all lägga på en funktion in taget.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 26 dec-07 kl 22:40
Då kommer den utlovade beskrivningen.
http://www.ekbloms.com/panna/transport.php

En rörig "byggarbetsplatts" och en rörig hjärna för jag sitter med en förkylning men jag hoppas det ger er något.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: jenses skrivet 27 dec-07 kl 08:43
Då kommer den utlovade beskrivningen.
[url]http://www.ekbloms.com/panna/transport.php[/url]

Tyvärr utan bilder  :(
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 27 dec-07 kl 09:43
Ett av snedstrecken i sökvägarna till bilderna lutar åt fel håll...

Är man väldigt nyfiken så går det att titta ändå, om man kopierar bildadressen och klistrar in den och ändrar till rätt snedstreck. Bilderna finns där de skall finnas...

Eller så klickar du här:

http://www.ekbloms.com/panna/bild/a1.jpg (http://www.ekbloms.com/panna/bild/a1.jpg)
http://www.ekbloms.com/panna/bild/a2.jpg (http://www.ekbloms.com/panna/bild/a2.jpg)
http://www.ekbloms.com/panna/bild/a3.jpg (http://www.ekbloms.com/panna/bild/a3.jpg)
http://www.ekbloms.com/panna/bild/a4.jpg (http://www.ekbloms.com/panna/bild/a4.jpg)
http://www.ekbloms.com/panna/bild/a5.jpg (http://www.ekbloms.com/panna/bild/a5.jpg)

A.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 27 dec-07 kl 15:57
Ber så mycket om ursäkt för mitt tilltag.  :-[ Hoppas det funkar nu  :)
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 28 dec-07 kl 10:54
Snyggt! Men skulle det funka med 25m plus stigning 3-3m, eller det kanske bara är att öka suget?
Ärr det brandsäkert (godkänns det...)?

Under alla omständigheter börjar jag falla för solen. Några tips om fabrikat?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 28 dec-07 kl 11:45
Efter att varit ganska skeptisk för alla "solovårare" i branchen så hälsade jag på hos "ca" och föll för solgruppens hembygge.
Du bygger paneler för drygt halva priset och med kvalite över fabriksbyggda.

Själv tänkte jag göra helt egna men några saker bromsar mig just nu.
* Materialpriset på metall har stigit kraftigt.
* Det absolut viktigaste som påverkar solfångarnas verkningsgrad är färgen på panelerna. Att hitta en bra färg som håller för 250grader låter sig inte göras så lätt.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tapio skrivet 28 dec-07 kl 13:01
Det absolut viktigaste som påverkar solfångarnas verkningsgrad är färgen på panelerna. Att hitta en bra färg som håller för 250grader låter sig inte göras så lätt.

Halaj!

Värmebeständig färg för avgasrör?
Finns i närmaste hojbutik.

//T
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 28 dec-07 kl 15:18
Har den rätt nyans?
Enligt "ca" gäller det att också få den som suger åt sig mest energi.

Spissvärta m.m. finns alltid men den ändrar matthet ganska radikalt efter att ha blivit uppvärmd en gång.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tompas11 skrivet 28 dec-07 kl 16:43
Biltema Hotpaint, 400ml spray, tål 600°C, pris:49.90kr.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tapio skrivet 28 dec-07 kl 16:55
Har den rätt nyans?

Halaj!

Den som jag har använt är mattsvart.
Det borde väl vara idealt?

//T
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 28 dec-07 kl 17:34
Bygga själv? Vad kostar detta tidsmässigt?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 28 dec-07 kl 18:25
Det jag såg var en studiecirkel som hade sin avslutning med bygget.
Det monterades tre paneler i en trädram och isolering. Skulle tro att man fixar en sådan på <3 timmar. Bara det finns en stor plan yta att arbeta på.

När det gäller färgen tror jag inte det räcker med bara "mattsvart" om man skall suga ur det sista.
Vad jag fick höra så lyckades man höja stagnationstemperaturen med 10 - 15° bara med att ändra färgen något.


Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 28 dec-07 kl 20:22
Det jag såg var en studiecirkel som hade sin avslutning med bygget.
Det monterades tre paneler i en trädram och isolering. Skulle tro att man fixar en sådan på <3 timmar. Bara det finns en stor plan yta att arbeta på.

När det gäller färgen tror jag inte det räcker med bara "mattsvart" om man skall suga ur det sista.
Vad jag fick höra så lyckades man höja stagnationstemperaturen med 10 - 15° bara med att ändra färgen något.


Stämmer. Äldre svartkromskollektorer har ofta stagnationstemp i spannet 160-170 grader. Nyare selektiva kollektorer ligger uppåt 200 grader, i infällda installationer så högt som 210-220 grader. Det är inte bara färgnyansen som avger. Svartkrom är svart, nyare selektiva kollektorer skimrar i mörkblått.

Mina egna selektiva infällda kollektorer har en stagnationstemp på 210 grader C, så jag behöver en SYR-ventil för att tappa av hetvatten, det krävs uppåt 15 bars tryck för att hålla emot kokning, och då håller inte de övriga komponenterna i systemet. En studiecirkel är ett bra sätt att lära sig om solvärme samtidigt som man bygger sin egen solfångare.

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 28 dec-07 kl 21:04
Tres intressant.

Om jag nu inte har tid med studiecirklar & hemmabyggen? http://www.solgruppen.se/, var det den sidan som avsågs? De har uppenbarligen färdiga saker för hemmontering. Kan det vara något?
I annat fall, var finns solgruppens studiecirklar (i närheten av göteborg helst...)?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 29 dec-07 kl 00:05
Jag avsåg LESOL 3 AR som är en byggsats.

Du kan kanske sända ett pm till "ca" som är en av konstruktörerna / utbildarna på solgruppen.
/pe
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 29 dec-07 kl 00:17
Tres intressant.

Om jag nu inte har tid med studiecirklar & hemmabyggen? [url]http://www.solgruppen.se/,[/url] var det den sidan som avsågs? De har uppenbarligen färdiga saker för hemmontering. Kan det vara något?
I annat fall, var finns solgruppens studiecirklar (i närheten av göteborg helst...)?

Där vi skall köpa vår solfångare (så snart banken släppt ifrån sig pengarna), Ingenjörsfirman Leif Karlsson i Bollebygd (tel 033-285959), de har tidigare haft kurser där deltagarna byggde sina solfångare. Jag vet att de inte håller på med kursverksamheten längre, men du kan ju alltid fråga dem om de vet någon annan som håller kurser.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 29 dec-07 kl 16:09
Hej

Man kan låna boken "solvärme i vårt hus" på biblioteket. I boken beskrivs hur man själv bygger sin Lesol 3AR solfångare. Det står en hel del matnyttigt om solvärme. Så gjorde jag själv för snart 3 år sedan. Lånade boken och åkte själv upp till Arvika och köpte hela byggsatsen där. Är man bara lite normalhändig så klarar man det själv. Möjligen kan man behöva lite hjälp med plåtarbeten på taket och några lödningar. De nya Lazerplate kollektorerna underlättar montaget, färre lödningar.

Man kan också köpa vakuumrörssolfångare, men kvaliteten på de kinesiska rören kan vara väldigt ojämn. Man får väldigt mycket för pengarna med en självbyggd Lesol 3AR, det har byggts flera tusen i Sverige.

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 30 dec-07 kl 15:13
Bygga själv? Vad kostar detta tidsmässigt?

Hej.

Bygga solfångaren tar ett par dagar. Bra om man är 2-3 personer när den ska upp taket. Man brukar dra upp den med några rep över taknocken. Själv använde jag 2 taljor. Det är svårt att säga hur lång tid inkopplingen tar, det beror helt på hus komplicerad lösning man väljer. Det kan vara en bra idé´att använda mjukglödgade kopparrör på rulle, man slipper en massa tidsödande och kostsamma kopplingar på det sättet. Glasen lägger man på när solfångaren ligger upper på taket.

Så här kan det så ut när det är färdigt.

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: K.A.J skrivet 30 dec-07 kl 17:24
Min solfångartank, med styr o reglersystem. Lyckas inte komprimera bilden på mina solfångare under 50 kB. Skall försöka lära mej det.

K.A.J
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tompas11 skrivet 30 dec-07 kl 17:39
Gano och K.A.J. - hur många m² solfångare har ni och hur stor ack.tank har ni?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: K.A.J skrivet 30 dec-07 kl 19:13
Jag har 8m2 (fick tyvärr inte plats med större, annars hade jag velat ha 13m2) och solfångartanken är på 500 L desutom  har jag två "hemmagjorda" tankar, en kompressortank på 300 L och en expansionstank på 400 L från företaget där jag jobbar, till vedeldningen. När jag är färdig med hela systemet skall jag kunna köra över vedvärme till soltanken på vintern och solvärme till vedtankarna på sommaren. På det sättet får jag en kapacitet på 1200 L totalt. Har dessutom planer på att utöka vedtankarna med 400 L till, på grund av utrymesskäl måste jag dela upp det på 2st 200 L tankar. Då räknar jag med att ha reserv så jag inte behöver elda mer än varanan dag på vintern.  :)

Mvh K.A.J
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tompas11 skrivet 30 dec-07 kl 22:11
Då har du ju mer än tillräcklig acktankvolym för solfångaren i alla fall.
Har för mig att man brukar rekommendera en ack.tank på 750L för solfångare på 10-15m². När det gäller vedeldning så är det väl bra att ha så stor ack.tank som möjligt för att inte behöva elda så ofta.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 30 dec-07 kl 22:15
Hej

Jag har också 8 m2 yta, d v s 5 moduler á 1,6 m2. Jag byggde i ett enda stycke (fick leta ett tag efter 5,20 m långa reglar på brädgården), annars delas solfångaren efter 3 moduler.

Tyvärr fick jag inte plats med mer än en 300 liters vvb. Annars hade jag också valt 500 liters acktank.

Mitt system är enbart för varmvatten, kan tyckas vara att ta i med 8 m2, men årstäckningsgraden blir väldigt hög. Det som blir över åker ut via SYR-ventilen. Jag har ca 65-70% täckningsgrad.

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 30 dec-07 kl 23:13
Om du förhandsgranskar så försvinner bilden. Gör du det?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 31 dec-07 kl 12:18
Denna må jag säga är en av dom bättre trådar jag läst, här skall det byggas solfångare det kan jag lova.

Har ren vedeldning idag och har länge tänkt komplettera med sol i framtiden.

Nu har jag blivit så inspirerad att det blir tidigare än beräknat.


Dito!  :P
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Nypålandet skrivet 01 jan-08 kl 00:57
Fast jävlar vad pengar det går åt... Jag får fortfarande inte helt ihop ekvationen.
Det förefaller mig som att det största energiuttaget sker under fel halvår, värme i radiatorer & badvatten klarar jag mig ju utan under sommarhalvåret. Den sista matematiken står inte "solklar" för mig.

Finns det någon som sitter inne med lite vettiga siffror på detta?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: K.A.J skrivet 01 jan-08 kl 08:46
Tja det beror på vad Du har för förutsättningar och önskemål! Har Du bil kan Du inte få ihop den ekvationen/räkna hem det helre! ;D ;)  Beror ju också på hur lång "pay off" tid man räknar med solfångarna håller ju kanske mellan 25-50 år och med framtida ökade elpriser kommer solfångarna bara att "löna sej" mer och mer!

Badar Du i sjön på sommaren och inte använder något varmvatten, förstår jag. Men för min egen del så hade jag högre elförbrukning på sommaren (när varmvattnet gick på el) än på vintern (när varmvattnet gick på ved) nu med solfångare går det mindre el, mindre ved, slipper "tjärelda" på sommaren, helt enkelt mycket bekvämare och billigare i längden både för mej och miljön! :)

Mvh K.A.J
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Tompas11 skrivet 01 jan-08 kl 10:31
Ja det är väl främst så som solfångare ska användas eller där dom gör mest nytta. Gratis varmvatten under större delen av året är väl inte så dumt.  :D
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 01 jan-08 kl 11:04
Den här tråden har fått mej att damma av en gammal bok från 1995 - Bygg själv din solvärmeanläggning av Klaus Lorenz.
Tydligen en föregångare till Solvärme i vårt hus.
Ska låna den också men under tiden ska jag titt närmare i den jag har, hoppas det inte hänt för mycket på 12 år.
Jag var på nån infoträff nån gång också, inför en kvällskurs i solfångarbygge, men mer vart det inte.
Få se om det kan hända lite mer denna gång...
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: eka skrivet 01 jan-08 kl 22:17
Fast jävlar vad pengar det går åt... Jag får fortfarande inte helt ihop ekvationen.
Det förefaller mig som att det största energiuttaget sker under fel halvår, värme i radiatorer & badvatten klarar jag mig ju utan under sommarhalvåret. Den sista matematiken står inte "solklar" för mig.

Finns det någon som sitter inne med lite vettiga siffror på detta?

Det som gör att siffrorna går i hop är parametern verkningsgrad.
En elpanna har för visso hög verkningsgrad men el är i sig dyr.

Har du en ved/pellets/olje panna så ger den bäst verkningsgrad om den går hela tiden. Konstruktionen är sådan att när pannan står stilla kyls vattenmaggasinet via kyvluft lika bra som den värms vid gång. Desto oftare pannan står stilla ju mer sjunker verkninggraden och hamnar ner åt 10 - 15 % sommartid. Vill du bara ha tappvarmvatten då och då men samtidigt konforten att alltid ha det tillgängligt, kostar det stora summor i spill.

Genom att stänga pannan under dessa perioder blir alltså vinsten större än att ha den avstängd under vinterhalvåret. Så ekvationen går ihop om du tillför en varierande verkningsgrad.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 04 jan-08 kl 13:17
Hej.

Så här mycket kostade det när jag byggde mina solfångare i maj 2005.

Varmvattenberedare OSO 300 liter med solslinga:        10000 kr
Inkoppling av ovan (rörmokare):                                     2200 kr
Materialsats lesol 3 AR                                                   16600 kr
Byggnadsmaterial (isolering, trävirke)                              1500 kr
Plåt                                                                                   1200 kr
Rör (Biltemas fuskprisol)                                                     500 kr
                                                                             ---------------------
                                                                 Summa:          32000 kr
                                                           Solvärmebidrag     -7500 kr

                                                              Netto:            24500 kr  


MVH/Gano



Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 04 jan-08 kl 13:44
I den gamla boken jag har används lödkopplingar, men av inläggen här att döma är det också möjligt med skruvkopplingar.
Förekommer båda alternativen parallellt eller har man gått ifrån lödkopplingar på nya solfångare (av LESOL-typ alltså)?
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 04 jan-08 kl 15:06
I den gamla boken jag har används lödkopplingar, men av inläggen här att döma är det också möjligt med skruvkopplingar.
Förekommer båda alternativen parallellt eller har man gått ifrån lödkopplingar på nya solfångare (av LESOL-typ alltså)?

Jo, man kan säkert använda klämringskopplingar, men det blir rejält mycket dyrare. Man ska dessutom använda stödringar.

Jag antog att det är lättare att få helt "molekyltätt" med lödda kopplingar. Köpte lödkopplingar, mjuklod, fluss, putsduk etc från www.rinkabyror.se

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 09 jan-08 kl 10:11
Igår var vi och inhandlade ett "solfångarpaket" best. av paneler, div rör och anslutningsanordningar. Ett varmvatten- och värme-system.

En Sfinxanläggning på (i genomsnitt) 5KWh/timma (vid rätt sol förstås).

Skall framför allt ersätta vår varmvattenberedare.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 10 jan-08 kl 09:21

I annat fall, var finns solgruppens studiecirklar (i närheten av göteborg helst...)?

Studieförbundet vuxenskolan i Bollebygd anordnar kurs nu i vår, i hur man bygger sin solfångare, SOLVÄRMETEKNIK. http://www.sv.se/bollebygd-harryda

Tyvärr är sidan inte uppdaterad utan det är höstens program som visas ::), men annons om kursen finns i Bollebygds Annonsmarkna´n.
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: K.A.J skrivet 21 jan-08 kl 15:22
Äntligen! Bild på solfångarna. Eftersom både fotografen och jag är flygare är det förstås en flygbild!

K.A.J
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: Gano skrivet 29 jan-08 kl 17:07
Hej.

Snyggt montage. Lutningen ser ut att vara ca 45 grader, det gör att du kommer att få in en del energi även på vintern, snön rasar av och den projicerade ytan blir stor även när solen står lågt. Min solfångare ligger i liknande vinkel, men i ett segment, 5 moduler i bredd.

Är det Lesol 3AR du har ? Och i så fall är det de nya Lazerplate kollektorerna ?

MVH/Gano
Titel: Re:Solfångare?
Skrivet av: K.A.J skrivet 29 jan-08 kl 18:37
Nej det är http://www.aquasol.se/  och taklutningen är nära 50 grader så det är nästintill perfekt.

Mvh K.A.J