Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Rådjursöga skrivet 06 dec-07 kl 19:57
-
En av alla mina kulinariska svagheter är munkar!! Ni vet sådana där med hål i mitten. Kan man göra sådana själv så att dom blir lika goda som färska köpemunkar? Med hål och allt...
Det ska finnas munkmaskiner men jag har aldrig sett en sådan. Någon som vet om det går att få tag på?
-
Munkar blir godast hemmagjorda.. (en tillsom är svag för munkar..)
Har du en fritös så är det enklast.
Hålet är inte svårt! Rulla runda bullar av degen och sedan petar du hål med fingret och snurrar den som en rockring runt fingret mot bordet.. och se där blev det ett hål och munken är lagon tjock..Krävs dock lite övning.. men som munkfantast kan man ju ofra sig på några försöksexemplar.. ;)
återkommer med recept om du inte hittar någon bra!
-
Okej!! Rockring runt fingret och inte höften...viss skillnad i storlek på munk ;D
Du får gärna tipsa om ett bra recept!
-
Hej!
Känner (kände) en Finne som alltid gjorde munkar hemma.
Han friterade dom i en stor gryta med olja i.
Inga problem, och blev underbart goda.
Fast som alla munkar är dom bäst nygjorda..
/Neiklot, som köper sig en påse med tio nyfriterade munkar då och då..
-
<lätt off topic>
Stod en gång ihop med ett par kompisar i en vagn och gjorde och sålde rykande varma frityrmunkar på en skyltsöndag i Umeå. Den maskinen som fanns i vagnen gjorde allt jobb med munkarna så det var rätt simpelt. Däremot luktade man som en gigantisk munk efteråt kan jag milt säga... ;D (Och magen var rätt full av provexemplar ;) )
</lätt off topic>
-
återkommer med recept om du inte hittar någon bra!
Frances, jag lånar gärna ditt recept om jag får..
-
Visst ja! (Hade glömt....tack för påminnelsen.. :-[)
5dl mjölk
50 gr jäst
1,5 dl socker
2 ägg
2 tsk salt
(2 tsk kardemumma)
ca. 14 dl vetemjöl
100-125 gr smör
Minst 1 liter olja till fritering (jag tycker rapsolja är bäst! Många kör med cocosfett eller särskilld frityrolja.....)
Degen görs på samma sätt som vanlig bulldeg.
Gör max. dubbel sats åt gången, annars hinner degen jäsa över medans du friterar..
Gör hålet efter jäsning!
Fritera dom lagom bruna , rulla inte dom i socker förran dom ska ätas!
Blandning socker - kanel är gott..brukar göra i påse o skaka!
-
Själklart kan du använda en grytamed olja! Men det är säkrare ur brandsynpunkt med fritös + att det blir lättare hållarätt temperatur! (180 grader)
Visst ja,lägg dom på ett lager hushållspapper för avrinning efter fritering.. Brukar ha ungsgallret upponer med papper på..
-
Tack snälla!!! :D