Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Frances skrivet 06 dec-07 kl 15:52

Titel: Marmelad godis
Skrivet av: Frances skrivet 06 dec-07 kl 15:52
Har provat lite..
Gjorde en marmelad på hemkokt svartvinbärs saft och pektin. Hällde det i en skinkpanna.
Den är huuuur god som helst.
men skulle vilja snygga till den lite.. men det går inte... Sockrar jag bitarna så smälter sockret direkt o det blir bara gladd... och har doppat i choklad.. det är jättegott! men chokladen ramlar av....

Går det bara med marmelad gjort på gelatin?
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 06 dec-07 kl 16:24
Kokade godismarmelad på hallon i somras. Den blev också väldigt rinnig när jag sockrade den. Det blev också väldigt mycket, så jag fryste in en del. Efter upptiningen var den lika kladdig, varken mer eller mindre. Om du hittar något användbart recept på gelatin, så säg till. Jag tror att godisproducenterna har ett speciellt knep, för även gelatin vattnar sig nämligen i vanliga fall efter ett tag.

Tillägg: Med enbart socker blir det lite väl sött, tycker jag. Så en annan variant skulle vara bra att ha. Förresten har jag hört talas om att man kan göra marmelad på agar-agar, men jag har ingen erfarenhet av det.
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Frances skrivet 06 dec-07 kl 16:31
Jo, det står i min finska kokbok om agar-agar men har inte provat..
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Rafiki skrivet 06 dec-07 kl 17:43
Nar jag var i äldre tonåren gjorde jag godismarmelad med saft och certo och det blev jättebra. Sockrade efteråt och jag vet att jag även gav bort i julklapp, det blev inte rinnigt...

Det här receptet använde jag:
2 dl konc apelsinjuice eller outspädd svartvinbärssaft
1,5 dl vatten
saften av 1 citron
5 dl strösocker
1 flaska flytande certo
strösocker till garnering

De tre första ingredienserna ska koka upp under omrörning och sedan stormkoka 1 minut (stor kastrull!). Dra från plattan och häll i certo. Rör väl! Häll upp i form 20x30 cm.
Låt marmeladen stå framme utan att täckas för att stelna och torka. Låt stå i 2 dygn.
Skär små bitar, vänd dessa och tåt torka ytterligare några timmar.
Rulla marmeladbitarna, varefter de ska ätas, i strösocker.

Men som sagt, de höll sig fina även med strösocker på. Det är väl torkningsprocessen som är viktig antar jag...?
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Frances skrivet 06 dec-07 kl 18:08
Oo så fantastiskt! Detta ska jag prova! tack så mycket!
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: rebec skrivet 09 dec-07 kl 09:21

Men som sagt, de höll sig fina även med strösocker på. Det är väl torkningsprocessen som är viktig antar jag...?

Jag gjorde marmeladgodis förra året efter ett liknande recept, de blev varken rinniga eller kladdiga - jag tror absolut att det är den där torkningen som är knepet! Jag gjorde på fruktjuice + pektin, men har även sett recept (och smakat på) marmeladgodis gjort på fruktpuré + glykos.. Hursom - torkningen...! Lycka till!
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Frances skrivet 09 dec-07 kl 17:18
Jomen hur torkar ni då??

Jag hade dom på en plåt först i rymsvärme (kallt rum  ::)) och märkte ingen skillnad..då hade jag dom 1 dygn i kylskåp också...
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Eulalia skrivet 09 dec-07 kl 17:22
Jomen hur torkar ni då??

Jag hade dom på en plåt först i rymsvärme (kallt rum  ::)) och märkte ingen skillnad..då hade jag dom 1 dygn i kylskåp också...

jag har inte gjort nåt marmeladgodis ännu, men tanken slog mig att ett sätt att torka dem kan vara att lägga dem i florsocker ett tag. Då sugs mesta vätskan ur.
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: Rafiki skrivet 11 dec-07 kl 12:27
Jomen hur torkar ni då??
Jag hade dom på en plåt först i rymsvärme (kallt rum  ::)) och märkte ingen skillnad..då hade jag dom 1 dygn i kylskåp också...

I vanlig lägenhetsvärme, hade jag, två dygn... sedan skar jag dem och vände, sedan torka igen. Kommer inte ihåg hur jag täckte för att inte få så mycket damm och fruktflugor fastklistrade på den ;D men en handduk borde funka, ingen plast eller annat som håller kvar fukt.
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: sivan48 skrivet 11 dec-07 kl 13:24
Marmelad gör man på gelatin eller agar agar.

Själv gör jag det på agaragar-finns att köpa i hälsokosten(life-butikerna)

Man behöver inte använda socker,man kan ta fruktjuice av valfritt slag,eller kanske vanlig saft,om man vill ha mer sötma.
(Om man är diabetiker,kan man ta lite fructos+/eller steviapulver)

Blanda ut några msk agaragar i lite vatten och koka några minuter med lite juice,vispa runt då o då.
Låt den stelna och sätt den sen kallt.
(Om man blandar ner lite färska fruktbitar när det det är färdigkokt,dvs nar det börjat tjockna,får man vitaminerna ändå.)

Började göra detta redan på 70-talet.
Kan varieras i det oändliga-bara fantasin (och tillgången på frukt)sätter gränserna...

Frukt-aladåb är en höjdare...Man kan ju ha regnbågens alla färger eller ett färgtema.
Samma sak kan man oxå göra med grönsaker...
-ska försöka återkomma med några vegrecept,nästa år...

Prova en multivitamindryck att göra marmelad på ...
Jättegott!
Ska lägga min fruktmarmelad i chocklad,som julklapp,tror jag...

God jul önskar Sivan48

Ps:om nån skulle vilja prova att göra marmelad på ett juicekoncentrat,vill jag gärna veta hur det går...Ds
Titel: Re:Marmelad godis
Skrivet av: sivan48 skrivet 11 dec-07 kl 13:48
Läste först nu igenom de tidigare inläggen.
Tror nog att en kombination av de olika metoderna,skulle kunna vara en oslagbar,alternativt recept
MARMELAD
Juicekoncentrat
pectin
agar-agar+gnutta vatten
(stevia)
och om man vill:
mer socker,eller fructos i mitt fall..