Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 01 dec-07 kl 12:59
-
Startar en ny tråd angående lönsamhet, då de flesta trådar svävar ut åt det hållet...
Ärligt talat... är det någon som går plus på kaninuppfödning i Sverige (förutom Gösta) !?
(Med "går plus" menar jag laglig affärsverksamhet...)
-
Förutsättningen för att gå plus är att inriktningen är produktion!
För att få kostnadstäckning bör besättningen vara minst 30 avelsdjur.
Hård gallring gäller så att bara de produktiva honorna avlas på.
Rätt foderinköp gäller naturligtvis. (inte Granngården som leverantör)
De som har ett tiotal djur för trivsel och intresse måste betrakta detta som en hobbyuppfödning som i bästa fall går jämt ut ekonomiskt.
Flertalet av de produktionsgårdar som levererar djur till mig gör en "hyfsad" vinst, sedan är det individuellt vad man vill tjäna för att anse att det går med vinst.
Kaninproduktion ger cirka 35% i täckningsbidrag. Jämfört med t.ex. gris som ger i bästa fall 2%.
En kaninhona skall ge 25 - 30 slaktdjur/år 30 honor blir då i snitt ca 800 slaktdjur/år som i sin tur ger ca 20.000:- när fodret är betalt.
Har du däremot några stycken honor samt köper foder i säck samt kanske inte tar dina 4 - 5 kullar/år, ja då är det svårt att få ekonomin att gå ihop.
Men trots allt, det är trevliga djur att ha, eller hur?
Gösta
-
Min fråga är ju om någon verkligen får ut några pengar...
Det är ju lätt att räkna på pappret att varje hona ska ge ett visst antal ungar men teori och praktik är sällan detsamma. Vad gör man sedan när de dör av okänd anledning och inte växer så fort som man räknat med. Blundar man bara och skyller på avelsmaterialet ???
I dag, i Sverige finns det någon som tjänar pengar på kaninproduktion?
-
Dessa kalkyler om mängd foder och antal ungar osv, stämmer inte alls med min verklighet, men jag är ändå rätt övertygad om att det går att få lönsamhet.
Det gäller att utnyttja alla möjligheter, sälj kaniner till sällskap, avel, ormmat, människomat, hundmat...
Slakta och sälj själv så går hela vinsten i egen ficka.
Dessutom gäller det att ta till vara hela kaninen. Hitta på användningsområden till svansar, tassar, skinn, öron, morrhår, slaktrens mm. Många bäckar små...
I "ny foderstat" tråden togs det upp att 15000 slaktdjur kan ge 500 000 kr i årslön... Att hålla 500 avelshonor - phu, vilket jobb. Det innebär alltså 1500 burar att göra rent varje vecka, plus 25-50 burar till hanarna :P
Runt 300 burar dagligen att mocka måndag-fredag. På helgen enbart foder och vatten... Har man ungdjuren i boxar på djupströbädd så blir det väl lite lindrigare med bara 100 burar per dag...
Egentligen är det väl bara att välja hur mycket man vill jobba ;D Jag nöjer mig med en bråkdel av det antalet kaniner - tycker man ska ha kul också 8)
-
Jo, visst håller vi kaniner för att det är kul och för eget husbehov. Annars skulle man aldrig börjat hålla kaniner. ;D
Frågan är ju bara om en utökad produktion skulle ge extra pengar i fickan och hur man skulle trimma produktionen för att det ska funka. Utan att för den delen tumma på djurskyddet. Tanken är ju att kanin ska vara ett bättre alternativ än "industriuppfödda" djur.
-
Hej! Väldigt bra "tråd"
För mig som har ambition att bygga burar, så är det kul att hitta avsättning för desamma.
En bur kan man nog räkna en livslängd på ca 10 år, så den kostnaden ska ju med i kalkylen.
Mvh. Beekeepern
-
vill man ha vinst på djur så tror jag att det är förädlingen som gör det om man inte vill upp i industristorlek. Gör så många led som möjligt själv. du får något mer för köttet om du serverar det rökt på en macka än om du säljer det till slakteri.
*kolla vad det finns för slakterier i närområdet, bara det är skilt i tid så kan du med stor säkerhet slakta kanin där, de är ju ganska ödmjuka krav på lokaler gämnfört med nöt:)
*försök hitta en nisch, gör kaninköttbullar, grillbitar, rökta lår, färdiga grytor etc.
*få folk att fatta att du har en produkt som inte är fabrikstillverkat, skapa mervärde.
Om man inte är intresserad av det så är problemet väll att lösa hantering rationellt utan att det går ut över djuren samt att producera/köpa/hitta/sno foder som är i princip gratis.
tips:
*har man får eller har någon i närheten så ratar de ofta grovfoder som kaniner gillar.
*Restauranger får numera ge ut vegetabiliska matavfall
*Grönsaksodlare, får ofta otroliga mängder spill som de ej kan sälja. kanske finns någon i din närhet
*har man plats och tid så ut och röjj sly strax före midsommar och torka ger mer än vad man tror
*mataffärers bröd och grönsaksspill.
*med flyttbara stängsel hägna in mark som ej kan utnyttjas till annat typ diken vid åkrar, runt uthus mm, de kräver ju inte så stor plats.
*betesbur typ "hönstraktor" efter tröskning av säd mm.
-
Bra.
Jag har kollat slakterier i närheten men ingen verkar villig att hyra ut lokalen. Problemet med förädling är att man får ytterligare kostnader och JÄTTEmycket att göra. Tänk om man kunde få någon att bara intressera sig för att marknadsföra och sälja kanin ;D
-
Linda, vad är det för slakterier du har pratat med? Här finns ju knappat några. Öströö, Orust och Dalsjöfors är de jag känner till. Utöver viltslakterier på var och varannan gård.
Å Gösta, hur har du kommit fram till just 30? Vad är det för fasta kostnader som sjunker då?
-
Viltslakteri som har godkänd lokal kan slakta kaniner.
Vid 30 avelsdjur (4 kullar/år/hona) blir foderinköpen billigare eftersom bulkfoder går att köpa.
Transportkostnad till slakteri blir lägre per kanin(flera djur/transport)
Vidare har det visat sig att ju färre djur en uppfödare har dess mera tid lägger uppfödaren ner per djur.
Bondelinda du skriver att det blir JÄTTE-mycket mera att göra om du ska förädla!? Jamen, ska du tjäna mera pengar så måste du ju faktiskt utföra mera arbete....eller hur?
Tänkte du att det skulle göra sig självt?
Ett litet kaninslakteri behöver minst ca 1.000 kaniner/år för att dra runt sina egna kostnader. Därutöver kan man räkna inkomst. (Räntor, amort. el besiktningar mm).
Ett litet kaninslakteri kostar ca 500.000 - 700.000 att bygga.
Gösta
-
Nej nej, så dyrt kan inte ett kaninslakteri bli, det blir inte ens mitt grsislakteri. Hur fick du fram den summan Gösta?
Det räcker att man kan vända sig om och arbeta och har en kyl som tar så många slaktkroppar som man orkar slakta på en vecka. Skulle jag byga bara för kanin skulle det inte bli större än 10-12 kvm. En så liten lokal kostar ca 100.000 kr. Å så ska man då ha en ny brunn och nytt avlopp oftast, det blir 150-200.000 kr till.
-
Jag skulle nog hålla med Gösta om prisbilden på slakteriet, men inte att det skulle räcka att slakta 1000 djur per år...
För att bara betala slakteriet skulle det gå åt över 3000 djur per år och sedan för att få lönsamhet bör man komma upp till det dubbla. Enl mina beräkningar, där jag var tvungen att bekosta ett ny brunn och avlopp, men då kostade "tomten" ingenting. Skulle man desutom behöva köpa en tomt är ju lönsamheten lika med noll.
I ovanstående räknade jag med att sälja köttet för 80 kr per kg.
Sedan kan man ju räkna ut hur lång tid det tar att slakta 10 000 djur per år? 10 000 / 12 = 833 i månaden delat på 10 (20 arbetsdagar per månad och en dag för slakt en dag för styckning)= 83 djur om dagen!
Hur ska man hinna med någonting annat än att slakta och stycka? Marknadsföring, mottagning av djur eller egen uppfödning??? Plus bokföring....
Ja, visst ska man göra mycket för att tjäna pengar det håller jag helt klart med om, men då kan jag tjäna mer pengar på kortare tid på mitt vanliga jobb.
-
Enligt min uppfattning kan det ekonomiska utbytet av kaninuppfödning som bedrivs på sidan av ett heltidsjobb inte bli mer än högst marginellt. Som bondelinda skriver ger det mer per timme att jobba lite extra på det vanliga jobbet.
För självhushållning blir kalkylen helt annorlunda. Räkna med 100 djur per år som till största delen föds upp på egenproducerat foder och i slutändan ersätter mat från affären. 100 djur/år * 1,5 kg/djur * 60 kronor/kg = 9000 kr/år. Utgifterna är eventuella kostnader för kraftfoder, strö och burar. Ingenting för slaktlokal eller dylikt.
-
Nu blir jag lite förvirrad. Hur menar du Linda att slaktlokalen blir så dyr som Göstas? Jag räknade bara själva investeringen, inte sedan hur det skulle gå runt ekonomiskt med de lån man då har dragit på sig. Trodde det var så Gösta räknade också.
-
Kan ju säga att jag liksom har gett upp planerna på ett eget slakteri, det lönar sig inte tillräckligt för att stå och kladda...
Det är uppfödningen jag vill hålla på med och den jag vill leva på. Så kan andra tjäna sina "grova" ??? pengar på förädlingen, för jag ser inte att jag kan det.
-
Priset på ett slakteri för kanin kan naturligtvis räknas på olika sätt, beroende på hur tungjobbat man kan acceptera.
Generellt bör en slaktlokal vara minst 8 kvadrat. Därtill kommer kylrum på ca 5 kvadrat. Styckningsrum på ca 10 kvadrat. Till detta bör det finnas ett rum för disk och städ samt en toalett. Detta ger ytterligare ca 8 kvadrat. Förbindelsegång mellan rummen. Plats för frysförvaring.
Minsta yta blir då 40 - 50 kvadrat eller ca 10.000/kvadratmeter. Till detta kommer ju inredning vilket ger ett slutpris på ca 700.000:-
För att slakta för eget behov krävs betydligt mindre i investering.
De priser ni presenterat är tydligen så kallad helkropp.
Minst 50% styckad kanin säljs, då till helt andra priser.
En idé jag framfört tidigare är att ett antal uppfödare går samman om ett slakteri eller att en har slakt och de övriga blir proffs på uppfödning.
I och med detta inlägg lämnar jag tråden...
Gösta
-
Det behövs inte särksilda rum disk och styckning, man skilja det i "tid" istället för "rum". Inte heller toalett krävs om man har en vattentoalett någon annanstans på gården. 8 kvm, styck/slatk, 5 kvm kyl, det är 13 kvm = 130.000 kr. Å så frysutrymme om man vill ha det då, lite städ, vad kan det bli, max 5 kvm till? 170.000 kr då för ett kaninslakteri.
Men du räkande bara upp 25 kvm, sedan dubblade du storleken, menar du att frys och en korridor tar 25 kvm? Nu har jag allt tappat bort mig.
Men inredningskostnaden har jag faktiskt dålig koll på, berätta gärna mer. Vad är det för inredning? Och vad ksotar de olika delarna?
-
Svar till Lollo:
Du kanske skulle behöva göra ett studiebesök på ett befintligt slakteri, det är alltid bra att se hur det fungerar i verkligheten, och inte bara på papper. Jag har planer på ett slakteri i framtiden men jag kommer att använda mej av ett hus på 75m2 plus en övervåning för kontor. Vilken arbetsplats vill man arbeta på utan toa? Sen är det en stor fördel om man kan duscha och byta om. Slakta är ett kletgöra! Inte vill jag ha in det kletet i mitt hus. Ska man sen hyra ut slakteriet så innebär det ju att du får låna ut både kök, toa och dusch. Det gäller att planera riktigt noga.......Jag är inte klar med mina planer än på långa vägar.
-
Hej!
Kanske "koperativ idé" kan vara något.
Ska uppfödarna bo relativt nära varandra(i ö-grupper).
kort avtånd till slakteriet, även för att kunna hjälpa varandra vid ledighet m.m.
Är ju viktigt med det sociala livet också,
inte bara djuren 365 dagar om året.
En tanke är att vi/några kan äga ett slakteri tillsammans.
Bondekoperationen var ju sådan förut,
(innan Moderat idiologi kom in)
Några tankar från Beekeepern.
-
Dessa kalkyler om mängd foder och antal ungar osv, stämmer inte alls med min verklighet, men jag är ändå rätt övertygad om att det går att få lönsamhet.
Det gäller att utnyttja alla möjligheter, sälj kaniner till sällskap, avel, ormmat, människomat, hundmat...
Slakta och sälj själv så går hela vinsten i egen ficka.
Dessutom gäller det att ta till vara hela kaninen. Hitta på användningsområden till svansar, tassar, skinn, öron, morrhår, slaktrens mm. Många bäckar små...
I "ny foderstat" tråden togs det upp att 15000 slaktdjur kan ge 500 000 kr i årslön... Att hålla 500 avelshonor - phu, vilket jobb. Det innebär alltså 1500 burar att göra rent varje vecka, plus 25-50 burar till hanarna :P
Runt 300 burar dagligen att mocka måndag-fredag. På helgen enbart foder och vatten... Har man ungdjuren i boxar på djupströbädd så blir det väl lite lindrigare med bara 100 burar per dag...
Egentligen är det väl bara att välja hur mycket man vill jobba ;D Jag nöjer mig med en bråkdel av det antalet kaniner - tycker man ska ha kul också 8)
500 kaniner att sköta själv är omöjligt.............Om man spenderar en minut på varje kanin så blir det ju 500 min och det är nästan 8,5 timme..........Skulle man till äventyrs ta 3 min på varje så räcker inte dygnet till.
Möjligen att det skulle gå vid mycke rationell uppfödning typ minkuppfödning,men även då så måste man nog ligga i rätt så bra.
Körven
-
Vill du berätta om dina slakteriplaner?
- Var i landet
-till vilka djurslag
- hur stor kapacitet
- legoslakt/inköp eller att folk hyr in sig+
Och gärna varför du väljer en så stor byggnad. Om det nu inte handlar om stora djur och hög kapacitet, då är det begripligt även från min horisont.
-
I en stor produktion måste nog i princip allt vara automatiserat från utfodring av vatten och mat till utgödsling.
Den här tråden kom i våras och det är nog något åt det här hållet man måste sträva efter för att få lönsamhet
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=19;action=display;threadid=20714
-
Som sagt var det ligger på planeringsstadiet.... Men huset som jag planerar att använda till slakteri för kaniner (iförsta hand)står redan klart, ska kaklas och fixas invändigt, men el, vatten och värme finns samt toa och dusch. Bor mellan Stockholm och Gävle. Vi får se hur allt utvecklar sig....Vem vet jag kanske står utan arbete snart då de ska dra ner på personalen där jag jobbar. Då kan ev detta ske snart.
-
Bor mellan Stockholm och Gävle.
Äntligen någon som planerar slakteri åt rätt håll ;) ;D
Har väl tänkt att bygga eget gårdsslakteri i framtiden, men det känns som flera år framåt...
Tänkte du ta emot kaniner eller tänkte du hyra ut lokalen?
-
Vet ej, jag är bara på planeringsstadiet än, men jaktlagen runtomkring har visat intresse av att ev hyra. Det beror ju aldeles på hur mycket kaniner det finns i närheten och om folk vill hyra eller sälja för slakt, alla tycker ju inte om att slakta själva.
-
Ang 1 min/kanin... Har man burarna inomhus så man kan ha automatisk vattentillförsel tar det ju bara några sekunder per kanin för matningen... Man tar sin rullvagn (ni som varit i stall har säkert sett sådana), går fram till buren, tar upp skopan, skopar upp rätt mängd kraftfoder och häller ner det i foderautomaten (en sån där smart sak som sitter på utsidan).
Sen tar man en annan rullvagn och går runt och klämmer in hö i 250 höhäckar (smartast att bygga burar som delar höhäck.
Då har utfodringen tagit 10.5 timmar i veckan om man räknar 6 sekunder per bur och 6 sekunder per höhäck. Man gör det förmodligen snabbare men man får räkna med marginaler. 1,5 timmar per dag för utfodring kan man ju stå ut med.
Men städningen...
Burarna behöver städas 2 ggr/vecka i inomhusmiljö. Är dom rätt storlek och man använder torv eller spån så tar utstädningen ca 10 min. Även här används praktiskt rullkärra för bättre arbetsställning. Det tar totalt 167 timmar / vecka. Vill man ha 8 timmars arbetsdag 5 dagar i veckan krävs det 4 personer för att få dom städade... Fast om man bara städar 1 gång per vecka behövs det iofs bara 2 personer heltid. Då kommer det nog lukta en del, iaf om man använder spån...
Vi får ju inte lov att ha nätbotten som i USA, och det försvårar ju utstädningen betydligt... Där kör dom bara vattenspolning i rännorna under burarna. Väldigt hygieniskt men kanske inte så skönt för tassarna.
Och nu har jag bara räknat på 500 honor =).
Städningen dödar nog det här med storproduktion...
-
Fast jag fick en idé! Tänk om man byggde burarna så golvet kunde sköljas av, att man har gummimattor som i en del hästboxar! Det är rätt skönt och mjukt underlag. Sen så har man en hylla eller annan mindre del av buren, och det är där fodret kommer. När det är dags för matning hoppar kaninen dit, och då fäller man ner en mellanvägg som skärmar in kaninen på hyllan, där den kan få sitta och äta. Här får även bolådorna stå.
Sedan spolar man bottnarna med vattenslang.
Det borde väl gå att lösa praktiskt på något sätt? Det behöver ju inte heller vara eldrivet, går nog att arrangera på manuellt sätt med lite fjädring... Att man samtidigt som man matar varje kanin drar i en spak och sen går man och slår på vattnet =).
Då går det nog att få runt tidsmässigt utan problem... Men givetvis med dyrare startkostnad. Fast man slipper den löpande kostnaden med strö...
-
Hmmm..intressanta uträkningar.
Här är mina tidsscheman från förra året.
Totalt ca 400 kaniner, varav ca 120 var avelsdjur. (Alltså i enskilda burar)
Utfodring tog 1-1,5 timme/per dag eftersom man bör gå igenom parningskort varje dag för att inte missa några brunster, något ni missar i era uträkningar.
Det skall blandas/hämtas foder 30min-1timme i veckan (beroende på avstånd och tillgång till silo eller ej)
Mockning 1 gång i veckan av 120 enskilda burar/individer, ca 40 kullburar samt 3 boxar ā 15 kvadrat = 16-18 timmar/vecka
Totalt 29,5 timme/vecka
Detta utan automatisk bevattning/utfodring.
Sen tillkommer päls och klovård, reparation av burar,rengöring av skålar/flaskor, plus ev arbete med bokföring,maiklkorrespondens,telefonsamtal (ej inräknat i ovanstående summa)
Det gäller mao att tänka till innan man börjar och försöka få kaningården så självgående som möjligt.
-
Fast ärligt talat, finns det någon egenföretagare som har 40 tim arbetsvecka ???
-
Det gäller att utnyttja alla möjligheter, sälj kaniner till sällskap, avel, ormmat, människomat, hundmat...
För detta krävs tillstånd som också kostar. Engångssumma men den blir allt dyrare...