Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kattenihatten skrivet 28 nov-07 kl 16:40

Titel: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: kattenihatten skrivet 28 nov-07 kl 16:40
Min farfar påpekade vid ett samtal att förr kokade man nästan alltid allt kött, utom vid "fina middagar".

Varför kokar man inte köttet nu för tiden? ......och ska man äta det som gryta då eller........bevarar det kanske mer av näringen om man kokar det?

.....jag började fundera ....vårt stekta kött idag är alltså riktig "lyx" mat för de gamla.....
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 28 nov-07 kl 16:54
Inte ofta det lagas kalops numera tror jag, det är ett bra sätt att göra delikatesser av de lite "sämre" köttbitarna.
Och dillkött som är så gott, börjar dregla...
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 28 nov-07 kl 16:55
Jag har börjat koka kött mer och mer.. När jag bodde hemma var det enda man kokade älgkött egentligen, men det är ju så gott och köttet blir mört och nästan smälter i munnen. (och kalops såklart!)

Kokade kyckling är jättegott också, kycklinglår eller vad som helst. Det enda som behövs är lite salt och kanske peppar, jag brukar ha i gurkmeja också för färgens skull. Otroligt mycket smak! nam nam

men jag vet inte om man stekte kött förr, så det är lyxmat, utan finare middagar var väl snarare stek?

En fördel med kokat kött är väl att det kan man också koka på direkt och behöver inte hänga. Eller?
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: India skrivet 28 nov-07 kl 19:15
Kan det vara tids brist som gör att man inte kokar kött idag. Tänker på att min mor som var hemmafru ofta kokade både kalops, dillkött och andra grytor när jag var barn men själv har jag inte gjort det särskilt ofta. Blir väl kalops någon gång kanske. Men det är nog för att jag inte känner att jag har tid med långkok. Slänger en bit kött eller köttfärs på stekjärnet och så är det klart samtidigt med potatisen.
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: elf skrivet 28 nov-07 kl 20:50
Jag kokar ofta kött. Praktiskt när man glömt att ta fram middagen i tid ur frysen :D - även om det tar några timmar så sköter det sig själv till stor del. Är det en stek och man vill ha lite fin stekyta så kör jag sista halvtimmen i ugnen.
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: mejram skrivet 28 nov-07 kl 20:55
Kokade gryta på märgpipa i dag. Heltidsarbetande småbarnsmamma. Bara att slänga i köttet och diverse grönsaker och kryddor i grytan, på med vatten och sen lägga sig och slappa på soffan en timme medan dottern leker. Sen kan man gå ut i köket och börja "laga middag" - koka lite potatis, skära lite sallad och vips, så är långkoket klart. Det handlar om planering, men vi är inte vana att planera i dag, utan det ska helst bli klart på en gång man ställer sig i köket.
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 28 nov-07 kl 20:57
Jag kan verkligen rekommendera tryckkokare för långkok. Sen är det inga långkok längre. Tar bara en tredjedel av tiden, mindre energi och det behövs också mindre vätska, eftersom ingenting kokar bort.
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 28 nov-07 kl 21:36
folk kanske bara inte vet om att man faktiskt kan koka kött och det är gott? vad är det för kokat kött man äter i skolorna nu för tiden? kokad hönsgryta (som ingen gillar) kommer jag ihåg..
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Nettus skrivet 29 nov-07 kl 12:32
Kan kött bli "överkokt"? Och hur blir det då?
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Frances skrivet 29 nov-07 kl 15:46
Inte kokar? Det har nog inte jag fattat..Här kokasdet så det står härliga till! Och mer blev det med småbarn.. det är ju inte det nyttigaste med stekt kött till ungar... Det är lättast att anpassa hela matsedeln..

Grytor och soppor! Det är ju undebart!

Kokt fisk är rena snabbmaten dessutom!
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: kattenihatten skrivet 29 nov-07 kl 16:18
ja fisk ja! Det har jag verkligen aldrig hört talas om att någon gör längre........men hur blir det då?

....kan man koka till exempel sill?
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 nov-07 kl 16:36
kokt torsk är väldigt vanligt här i Norge.. Fisk är ju bäst kokt, precis som kött.. ååh.. fisksopppor, fiskgrytor.. mums!

Men det är det väl en del som gör, många asiatiska recept, soppor med fisk..

Det är bara att slå slag i saken och börja koka!
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Frances skrivet 29 nov-07 kl 16:49
du har säkert en kokbok att kika i..

Annars torskfileer ärju allra enklast.. Lägg dom (tinade) i kastrullen och fyll på med vatten precis så att det täcker.. Koka upp och sjud försiktigt typ 5 min. Dra kastrullen åt sidan och låt stå som det är tills potatisen är klar... Äggsås är en höjdare till!

Fisksoppa, vill du ha ett superenkelt nybörjar tips så kokar du först potatis i små bitar, efter halva tiden typ häller du i "sommargrönsaker" ur påse. När det kokat upp ordentligt igen vräker du i en påse färdiga fiskbitar som finns att köpa, lax o torsk och nåt mer är det i dom. Sen låter du det koka upp igen. Häll i grädde och kryddor. Koka upp igen.KLART! Grönsaksbulljong, vit o sbartpeppar och aromat brukar jag ha. Man kan krydda med vad man vill. Vitölk är också OK!
Det är närmst halvfabrikat vi brukar komma i vårt kök ;D Och går inte att misslyckas med!
Mjölk + knäckemacka till  :P
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 nov-07 kl 16:59
kokosmjølk, grønsaker, thaikryddor (ingefæra koriander etc) och fisk på toppen! lite lime på vid servering + brød! MUMS!
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: git skrivet 29 nov-07 kl 18:29
Nu blev jag hungrig/ jag ahr bara ätit godis och bananer i dag :'(
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Nora_ skrivet 30 nov-07 kl 14:14
Gott med kokt kött och fisk :) Men för guds skull ät inte torsken!:( Den är faktiskt utrotningshotad.
Jag tycker det går lika bra med alaska pollocken eller någon annan sorts liknande "torskfisk." :)
>

 Mvh /Sofie
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 03 dec-07 kl 11:34
Läste tråden för någon dag sedan - tackar för kok-inspiration  :)

Jag lagade dillkött på kanin, det blev suveränt gott!
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: åsnemor skrivet 08 dec-07 kl 08:07
inte kokar...hmm
här kokar vi allt kött som inte åker in i ugnen..
...steka kött? ???
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Prosit skrivet 10 dec-07 kl 21:46
Men när jag äter kokt kött som jag tar som matlåda till jobbet säger mina jobbarkompisar att det är ingen näring i sådan mat som kokat flera timmar på spisen. Det är mer näring i mat som hättas upp snabbt. Det finns ju nackdelar med stekning också förstås men näringen kanske finns kvar?
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: javill skrivet 11 dec-07 kl 09:56
Det finns gott om näring i kokt kött. Allt kokar inte bort. Lagar man dessutom maten i en gjutjärnsgryta så får man ju lite extra järntillskott!  :D

Här kokas det mycket kött. Gör oftare det än steker faktiskt. Grytor är mycket vanligt och kan ju varieras i det oändliga. Igår gjorde jag Får i kål för första gången i mitt liv. Det blir fler gånger för det blev verkligen gott!  :)
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: pf skrivet 30 dec-07 kl 09:15
Hej!Köpte en keramisk gryta,den är skitfin att koka med.Med den så får man goda soppor o kalops
Titel: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: hemmamamman skrivet 30 dec-07 kl 20:12
Jag kokar kött rätt så ofta. Kör mycket storkok med kalops och dillkött så det räcker till flera måltider. Det är mycket lättare att koka storkok än att steka dom, det hörs ju på namnet. ;)
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 jan-09 kl 12:37
Kokar fortfarande maten.....

Senaste var en hel höna som blev soppa...  inte en gnutta av det goa spadet gick till spillo...

Storkok e bra...   Frysen blir full och jag kan va lat många middagar frramöver...  ;D 
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: mille skrivet 24 jan-09 kl 12:56
Jag har ganska nyss börjat koka kött och jag tycker att det är bra mycket lättare att koka än att steka, svårare att misslyckas... :)

Jag har varit vegetarian i massor av år och har lite dåligt med "köttkompetens" så för mig är kokningen perfekt. Den första goda kötträtten som jag åt efter min tid som vegetarian var tupp-i-vin som min svägerska gjort. Det är nog fortfarande något av det godaste jag ätit.... Nu får jag nog gå o laga lunch istället för att sitta här o läsa om mat... :P ;D
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 jan-09 kl 00:26
Ett litet tips bara när man kokar fisk. Den ska inte koka.  ;) Kokar man fisk så blir den lätt torr och tråkig, utan den ska sjuda sakta.

Kokt torsk med potatis och äggsås...  :P Mums!  ;D

/Sara
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Vilse skrivet 26 jan-09 kl 01:30
Jag kokar kött ofta. Har en slow cooker,,lägger i kött,lök, kryddor mm och slår på vatten,,sätter på den och har timer så den startar och har ca 5-6 timmar att gå.
Kan lägga i potatis och morötter men dom blir för soggiga så ibland lägger jag i dom när det är nån timme kvar (om jag är hemma vill säja).
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Lottiz skrivet 15 feb-09 kl 14:34
Anledningen till att jag sällan kokar kött är att vi är en liten familj och det blir så väldigt mycket mat. Vad ska jag hitta på med alla rester, det blir så mycket huvudbry att jag inte orkar det så ofta. Men om vi inhandlar lite plastbunkar så kan man ju alltid frysa  :-\ och ha några middagar färdiga.

Och så är färs så mycket billigare än hel köttbit. De gånger jag hittat någon vrålbillig köttbit så har den kokat i timmar och fortfarande inte gått att tugga.

Ja, så därför har jag fått lite negativ syn på kokning. Men får jag lite roliga tips här så kanske lusten sätter igång igen!
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Kimma skrivet 15 feb-09 kl 14:51
Här kokas det också oftast, är det inte kött och rotfruktsgrytor, kaningrytor, så är det kokta köttbullar med bacon kokta i tomatsås. det är så jävla smidigt,det sköter sig själv och man behöver bara fixa tillbehören. dessutom smakar köttet mer.

I holland där jag bott några år kokar man köttet i sky, i med 2 paket margarin, låt smälta,salta och låt sjuda ett par timmar, inte världens nyttigaste kanske men skitgott  :)
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Skytten skrivet 15 feb-09 kl 15:15
Det som skulle försvinna när man kokar kött är lite proteiner, som man skummar bort.
Kokekött blir ju bara segt om man försöker steka det. 
Jag tycker inte heller att man kan koka för länge, en oxbringa vill jag koka så den går att äta med sked :).

Att man åt mer kokt förr, beror kanske att man inte köpte små färdiga bitar, utan hade mer gårdsslakt.
Man hade kanske inte heller råd att köpa dyrare bitar.

I sortementet finns nästan bara stekar, det andra går väl mer till industrimaten, där man först maler ner och sen limmar ihop den panerade köttbiten.
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 15 feb-09 kl 15:34
Jag brukar koka lammlägg till den blir riktigt mör. Det är jättegott till rotfruktsmos. Man tar vad man har för olika rotsaker och kokar ihop dem och mosar med lite smör. Lammlägg är ju såna kött bitar som de flesta som köper kött lådor av oss inte vet vad de ska göra med. Men just att koka är toppen, har också gjort dillkött på dem.
Dessutom var det någon som sa att kokt kött är mera snällt mot magen än stekt. Så har man lite taskig mage så är nog det kokta att föredra.
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Pong skrivet 15 feb-09 kl 22:28
Jag måste angripa kattenihatten tes om att folk inte kokar kött längre. Jag tycker det är en tämligen vanligt tilllagningsmetod bland studenter, ensamhushåll och familjer. Och då menar jag inte konstiga flummare. Matlådor innehåller ofta kalops, grytor och kokt kött, endock men annan kryddning än förr.
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Lycka skrivet 04 mar-09 kl 05:54
Vi kokar också.
Vanlig köttgryta med grönsaker och potatis mums.
Ett modern recept är faktiskt porterstek och portergryta.
Ni som inte provat gör det,
Receptet står i de flesta nyare kokböcker.
Titel: SV: Re:varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 mar-09 kl 11:50
Kan kött bli "överkokt"? Och hur blir det då?
Ja det kan det ,, min man älskar överkokt kött .
Det faller sönder o blir som barnmat.
Titel: SV: varför kokar man inte kött längre?
Skrivet av: Nettus skrivet 10 apr-09 kl 12:01
Urk!  :P