Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: mille skrivet 25 nov-07 kl 22:15

Titel: Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: mille skrivet 25 nov-07 kl 22:15
Hej,

Jag har gjort några marmeladkok på bl.a fläder- och syrénsaft. Det blir lagom fast o god marmelad men efter att burken varit öppnad i några veckor så börjar marmeladen kristallisera sig så att den till slut blir vit och hård...

Smaken är kvar men den ser ju inte så god ut och den blir allt svårare att bre på mackan... :-\

Vad gör jag för fel? Är det för mycket socker i? För mycket pektin?

I somras gjorde jag maskrosmarmelad på liknande sätt och den fick inte detta problemet, men det kan ha varit mindre mängd socker i saften. Eller så åt vi upp den fortare.. :)

Någon annan som varit med om detta?
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: Nettus skrivet 28 nov-07 kl 11:30
Kan kyla göra att marmelad kristalliseras?
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 28 nov-07 kl 11:43
Kan det inte vara så att marmeladen har kokts för länge då?
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: mille skrivet 28 nov-07 kl 12:05
Tack för svaren!

Jag googlade lite och hittade att citronsyra motverkar kristallisering och det kan vara så att jag snålade lite  :-[ Brukar göra det när jag gör saft...

Jag tror inte att jag kokat för länge, minns inte hur länge dock. Gjorde marmeladprov med jämna mellanrum och tog av när jag tyckte konsistensen var som den skulle.

Men om det var kokningen, skulle det inte kristalliserat på en gång då? Det hände när jag försökte mig på att göra äpplegelé förra året..

Det kristalliserar bara i öppna burkar och kanske 3-4 veckor efter att de öppnats.

Jag skall göra en ny sats med modifierat recept och hoppas att det inte händer igen!
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: mille skrivet 28 nov-07 kl 12:08
Apropå kyla, så trodde jag först att det var det som var orsaken. Vårt kylskåp pajade för ett tag sedan och maten stod ute. Det blev en frostnatt och efter det började två av marmeladburkarna vitna.

En del av marmeldaden hade jag dock sålt innan, och tyvärr hade flera av mina köpare fått samma problem med kristalliseringen... :-[
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: Clementine skrivet 05 dec-07 kl 18:43
flädermarmelad låter gott. men vad menar du? blir det gele då alltså som du har på mackorna? e det fläderblommor eller bär? vad har du mer i? har du pektin o sånt?
Titel: Re:Marmelad som kristalliserar
Skrivet av: mille skrivet 06 dec-07 kl 12:31
Hej,

Jag gör marmeladen på fläderblomssaft, socker, citronskal i strimlor och citronsaft. Jag har även i citronsyra och certo.

Det recept som jag använder finns här: http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=5220

Det blir jättegod marmelad, inte så söt utan mer "vuxen" smak. Jag har prövat med saft av fläderblommor, syrénblommor, älgört och maskros.