Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: soåfi skrivet 22 nov-07 kl 14:34
-
Jag har hört om highland cattle som drabbats av ngn bakterie (markbakterie?!) som gjort så att kor dött. Då djuret öppnats har lungorna varit täckta av "gegga" och djuret har haft bölder... Denna sjukdom/bakterie lär inte gå att bota/få bort och jag tror inte heller att man m.h.a. t.ex. blodprov kan få reda på om bakterien finns i ett djur (om man inte får prov ur en böld..) Vet inte om det här är ngt specifikt för highlandare eller...!?
Har ngn hört om ngt sånt här? Vad är det? Och vet ngn vad som görs vid drabbade gårdar?
/Sofia
-
du menar nog någon jord bakterie eller annan bakterie som lever i syrefri miljö..
tex så skall man aldrig skotta ut en djupströbädd när djuren är där.. då kan de dö av de bakterier som finns nere i bädden..
andra bakterier är ju bl a gasbrand, botulism och listeria som kan finnas i dåliga ensilage balar..
nu är kor ofta inte lika känsliga som tex får och hästar..
Men det viktigaste är ju att ha en bra foder plats till sina djur o en torr o ren liggplats..
-
förlåt.. det är gasbrands bakterien som finns i ströbädden ... botulism o listeria kan finnar i ensilage balar....
-
finns ju även frasbrand och paratuberkulos.. som man tex kan läsa om på
djurhälsovårdens sida
http://www.svdhv.org
-
Jag har hört om highland cattle som drabbats av ngn bakterie (markbakterie?!) som gjort så att kor dött. Då djuret öppnats har lungorna varit täckta av "gegga" och djuret har haft bölder... Denna sjukdom/bakterie lär inte gå att bota/få bort och jag tror inte heller att man m.h.a. t.ex. blodprov kan få reda på om bakterien finns i ett djur (om man inte får prov ur en böld..) Vet inte om det här är ngt specifikt för highlandare eller...!?
Spännande ;) vart har du hört/läst det ?
-
"Då djuret öppnats har lungorna varit täckta av "gegga" och djuret har haft bölder"
--> vissa bakterier har mer förmåga att bilda det du beskriver ("kapsla in bakterien"- böld) ex mycobacterium tuberculosis, mycobacterium bovis. Du kan läsa om M. bovis och tuberkulosis på www.sva.se, de är epizootisjukdomar som i sverige bekämpas och inte ska finnas.
--> Arcanobacterium pyogenes och Actinobacillus ligniresii kan också om jag kommer ihåg rätt ge liknande förändringar.
--> En riktigt ilsken lunginflammation kan också se geggig ut pga att kroppens immunförsvar reagerar kraftigt. Detta får de inte hur som helst, det bör finnas en bakomliggande orsak.
Mycobacterium orsakar en långsam sjukdom (flera år med smygande symtom) medans det sista är ett akut/snabbt förlopp (blir mycket dåliga och dör).
Det låter som du pratar om en bakterieinfektion i lungorna dvs lunginflammation. Oftast så krävs det att djuret redan är nedsatt för att det ska drabbas (ex. har haft/har en virusinfektion eller kalvar som inte fått råmjölk ordentligt).
Vanligtvis så orsakas lunginflammation av bakterier som normalt finns i miljön (undantaget då antagligen mycobacterim). De tar bara chansen då djuret eller människan för den delen är nedsatt.
Själv kan man påverka genom att se till att ens djur är vid god hälsa, får bra mat med god kvalité, rent vatten, har torrt och rent att ligga etc. Allt som ökar deras välmående ökar deras motståndskraft mot sjukdomar.
Om ett djur verkar hängigt är det bra att ge det lite extra omsorg och tempa för att ha koll så att det inte har feber.
Highland cattle tror jag inte skulle vara mer känsliga än andra nötter. Trodde att de var extra härdiga djur, men man kanske inte får tro att de klarar vad som helst ändå?
/Lina