Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Radar skrivet 21 nov-07 kl 18:15

Titel: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 21 nov-07 kl 18:15
I närmare 25 år har jag haft i tankarna att pröva på att göra mjöd. Vad jag kan komma ihåg har jag aldrig smakat. Vet därför inte hur mjöd ska smaka. Vad jag däremot vet är att jag tycker om honung.

I dag blev det så dags att göra slag i saken. För någon vecka sedan sprang jag runt på olika butiker för att kolla priser och vilket utbud som fanns i närheten. Tyvärr har jag inte några egna bin. Tog heller inte kontakt med någon biodlare. Beslutade mig så småningom för ”HONUNG från sveriges biodlare”. Den säljs på glasburkar a’ 700g.

Sedan blev det till att räkna. Jag tyckte att runt 10 liter kunde vara en lämplig mängd för första försöket. Jag hade bestämt mig för en alkoholhalt på ca 10 %. Jag använde mig av dokumentet för vinberäkning jag gjorde tidigare. Kom då fram till att 4 burkar honung till 11 liter totalt skulle bli lämpligt.

Men jag kände att jag även ville ha det lite kryddat. Vilka kryddor skulle då kunna vara bra till detta? Försökte hitta något recept på kryddad mjöd. Men kunde inte hitta något. Det enda jag hittade var mjöd med tillsats av olika frukter. Det var inte vad jag ville ha. Ställde då frågan på ”Brygginfo” och ”Kalles mjödforum”. Det visade sig att de inte brukar krydda sitt mjöd. Men ingen som sa att mina förslag var olämpliga.

Så småningom hade jag så bestämt mig för vad jag ville ha. Då blev dags att bestämma sig för tillvägagångssätt. Efter lite velande fram och tillbaka gjorde jag som så:

Kokade ett slags te på
2 torkade pomeransskal
ca 2 cm3 skalad och grovhackad ingefära
ca 7g malen nejlika

Lät det stå på svag värme ca 30 minuter. Ställde sedan undan det för att det skulle få dra. Värmde under tiden upp några liter vatten. Det blev lite väl varmt under tiden jag rengjorde jäskärl och annan utrustning. I med kallt vatten tills temperaturen var 45 C. Grävde så ur burkarna, det som gick, med en plastslev. Skopade i lite vatten från kastrullen i burkarna och med locket på skakades dessa ordentligt. Fick göra om proceduren några gånger innan jag med hjälp av en slickepott fick ut det sista. Löste så upp honungen i kastrullen.

När det var gjort tömdes det i jäskärlet. Kryddorna tömdes genom dubbla kaffefilter i en av honungsburkarna. När allt runnit igenom tömdes kryddspadet ner i honungsvattnet.

Det visade sig att det blev nästan 11 liter. Då var det dags för den första kontrollen att mina beräkningar stämmer. För att alkoholhalten skulle bli rätt borde jäsmätaren visa ungefär +75 Oe. Det visade sig vara 90. I med mera vatten till 12 liter. Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.

Så var det äntligen dags för vinjäst och jästnäring. När jäsningen kommit igång tänker jag lägga i ca 10g torkade enbär och låta dessa vara med i hela jäsningen. Nu ska det få stå på jäsning så återkommer jag så småningom med fortsättningen.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 21 nov-07 kl 18:27
Ovanstående recept och tillvägagångssät är inte utprovat. Om någon vill prova på det är det helt på egen risk. Jag har ingen aning om hur slutprodukten blir. Provsmakningen av musten gav ett positivt resultat. Naturligtvis mycket honungssmak, och en aning av kryddorna som kom lite efter. Ingen framträdande smak dock. Det ska intressant att se hur det utvecklar sig.
Kommentarer och frågor om detta välkomnas.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Frances skrivet 21 nov-07 kl 19:57
Men det dom gör på Gotland, heter typ "dricku" eller nåt sånt.. det är väl en sorts mjöd ..?
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 21 nov-07 kl 20:34
Njaaää.
De recept på "dricku" jag har sett så innehåller de ingen eller mycket lite honung. Farinsocker brukar det vara bl. a.

Mjöd baseras på honung. Ett äkta mjöd innehåller inget annat än honung, vatten och jäst. När man blandar i något mer ska det kallas något annat, som inte jag kommer ihåg nu.
Jag tänker kalla min brygd "Lätt kryddad mjöd".
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Frances skrivet 21 nov-07 kl 22:42
Jag vet inte. har aldrig ens sett "dricku" ..bara hört talas om att det ska va nåt mjödliknande..
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 21 nov-07 kl 23:37
...........

Det visade sig att det blev nästan 11 liter. Då var det dags för den första kontrollen att mina beräkningar stämmer. För att alkoholhalten skulle bli rätt borde jäsmätaren visa ungefär +75 Oe. Det visade sig vara 90. I med mera vatten till 12 liter. Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.

............


Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt. Exakt hur mycket fel hydrometern visar vet jag inte men det är definitivt skillnad på sockerlag och motsvarande med honung.

Recept med honung brukar vara beräknade efter att 100g socker = 125g honung, eller 100g honung = 80g socker.

"Dricku" är väl Gotländsk enbärsdricka ? Fick ett recept för några år sen från en gotlänning, hans mormors traditionella recept, men tyvärr försvann den när den gamla burken krashade. Där var malt som skulle silas genom enris och så kryddas med enbär, en komplicerad process vill jag minnas. Snarare ett enbärskryddat öl än mjöd.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 21 nov-07 kl 23:45
För att återgå till ämnet ...

Jag gjorde ett fantastiskt gott mjöd för några år sen, det bestod av honung och slånbär. Rent mjöd på enbart honung tycker jag kan bli lite "jolmigt", det blir ju mycket honungssmak även om det inte är sött. Nåt syrligt som bryter av honungssmaken är bra, lite extra syra är även bra ur mikrobiologisk synvinkel. Honung + citronjuice är supergott som en liten ledtråd.

Tänk på att mjöd behöver ordentligt mognadstid för att bli bra, 1-10 år ... fast färsk mjöd är såklart också gott. Men komplexiteten som utvecklas efter ett par år är svår att överträffa ... gör massor så kanske du kan lagra lite iaf. !  ;D

En klassisk variant som är mycket god är att blanda lite äppelmust i. På english kallas det "cyser".

Att blanda frukt/fruktjuice i mjöd kallas allmänt för "metheglin" på engelska.

Att blanda frukt/fruktjuice i mjödjäsningen kallas för "melomel", att blanda kryddor i mjödjäsningen kallas "metheglin"  Prova att googla på de engelska namnen.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 21 nov-07 kl 23:56

Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt.

Recept med honung brukar vara beräknade efter att 100g socker = 125g honung, eller 100g honung = 80g socker.


När jag räknade på honungsmängden fick jag till x,x kg socker som jag multiplicerade med 1,25 för att få mängden honung. Men tänkte inte på att räkna baklänges sedan när jag mätte brygden. Det första värdet på 90 Oe skulle således motsvara 72 Oe i socker. Som då hade stämt ganska bra med teorin.
Om det då jäser ut till -2 skulle det göra ca 9,9 %. Nästan exakt det jag siktade på.

77 Oe i honung blir då 61,6 i socker. Om jag räknar med samma FG får jag en alkoholhalt på ca 8,5 %. Något svagare än jag tänkt mig. Man får väl ändå säga att det ligger i den nedre regionen av toleransen.

Ser det ut att stämma i mina beräkningar?
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 22 nov-07 kl 00:10
Nja, honungen innehåller ju lite vatten också, vet inte hur mycket (får nog snart svar på tal av nån av binissarna  ;)) så det är ju svårt att mäta sig fram till korrekt sockerhalt.

Lita på beräkningarna snarare än mätningarna ... matematiken är mer exakt än billiga mätinstrument !  ;)
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 22 nov-07 kl 00:12
... gör massor så kanske du kan lagra lite iaf. !  ;D

En klassisk variant som är mycket god är att blanda lite äppelmust i. På english kallas det "cyser".

Att blanda frukt/fruktjuice i mjöd kallas allmänt för "metheglin" på engelska. Prova att googla.

Om smakar bra den 8:e februari blir det en större laddning senare.

Jodå googlat har jag nog gjort tidigare. Orkade bara inte göra om det för att ta reda på namnen på varianterna.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 22 nov-07 kl 00:22



 Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.



Gjorde en liten tankevurpa här. Mätaren sjunker djupare i varm vätska. 81 skulle mätaren ha visat vid 20C.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 22 nov-07 kl 19:18
En bra länk för alla mjödnyfikna är GotMead.com (http://www.gotmead.com/).

Fullspäckat av fakta, historia och 100-tals recept. På engelska dock.

Kalle Runristare (http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html) skriver lite om hur man gör mjöd, på svenska.

Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 22 nov-07 kl 20:08
Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt. Exakt hur mycket fel hydrometern visar vet jag inte men det är definitivt skillnad på sockerlag och motsvarande med honung.


I kväll blev jag tvungen att stanna hemma från jobbet. Ordentligt förkyld. Har därför haft tid att fundera lite på detta.

Honung innehåller ca 80% jäsbart socker. Övriga ämnen har ju ingen betydelse för hur starkt det blir.
Ölmalt brukar jäsa ner till ca +14 Oe. Vet inte hur stor % jäsbart socker malten innehåller. I praktiken är det betydelselöst. Det påverkar bara restsötman.
Vad som har betydelse är skillnaden mellan OG och FG. För att få en dryck på 10% blir det 75 Oe som ska jäsa ut. För 10 liter dryck blir det 2025 g socker. Om man räknar om till honung blir det 2025x1,25=2531,25g.
Alltså 10 liter dryck, varav drygt 2,5 Kg honung blir det 10 volym% alkohol.
Om man tänker sig att mjöd jäser till samma FG som malt. Vi säger +15 för enkelhetens skull. 15+75=90.
Då har vi det OG jag hade innan jag spädde i en liter vatten extra.
Med detta resonemang betyder det att honung och malt består av ungefär samma mängd jäsbart socker.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 22 nov-07 kl 23:31
Vad betyder OG och FG ? Original Gravity - Final Gravity ?

Som jag ser det så är en bra våg, mekanisk eller digital, plus en miniräknare, det bästa man kan använda för att beräkna OG och PA ( ;D ) ... man behöver såklart några bra och enkla formler också, samt information om råvarorna man använder ... hydrometern använder man när man vill kontrollera hur jäsningen uppför sig på slutet.

Att mäta OG med hydrometer i honungs-, frukt- eller maltbrygder är dömt att misslyckas.  ;)

Men det kan ju bli gott ändå ...  :D
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 22 nov-07 kl 23:55
Jag märker att du inte upptäckt hemsidan om mina bryggningar.
http://home.swipnet.se/hosradar/

Ja jag har fått lära mig att OG=Original Gravity(startvärdet) och FG=Final Gravity(slutvärdet)

Jag har tänkt på om man ska starta en tråd som heter kanske "Hembryggarens bra att veta".

Där formler och termer och annat matnyttigt som olika tips kan samlas. Om vi hjälps åt några stycken borde det kunna bli en bra grej.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vitis skrivet 23 nov-07 kl 14:30
Har kollat på din sida men det var ett tag sen ... får nog friska upp minnet lite ...  :-[

Låter som en bra ide att göra en liten ordlista och "formelsamling", speciellt som många hembryggningssidor är på engelska med massa konstiga termer, förkortningar och knäppa måttenheter.

Starta en ny tråd om det så kan vi sammanställa såsmåningom och klistra en låst tråd med detta i.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Humle skrivet 23 nov-07 kl 22:38
Även om jag inte har smakat mjöd så tror jag att ditt recept blir kanon! Det borde bli något utav en glöggmjöd!
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 02 dec-07 kl 01:36
Mitt minne råkade glimta till och jag kom ihåg att jag hade en bild av en gammal etikett från TILL Bryggerier. Ett klass III öl som hette "Röde orm". Den ändrade jag lite på. Sen, när Det är klart får jag lägga till volym% och tappningsdatum m.m.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Fåraherden skrivet 06 dec-07 kl 11:26
Det här med mjöd är onekligen spännande. Nog borde det gå att få tag på ett forntida recept. Precis som radar var inne på är det väl inte så lätt att exakt veta vad det ska smaka.
Dricku hävdar jag att det inte är speciellt likt mjöd. Det ska väl i likhet med öl innehålla malt, även om recepten så vitt jag förstår skiljer sig en del.
Men å andra sidan, fasen vet, vikingarna kanske klämde ner malt i mjöet också.
Jag har också lekt med tanken att göra mjöd, lite för länge. Jag hade fått för mig att humle skulle ingå. Det var ju en tidig trädgårdsgröda i Sverige just ör att man använde det i drickat.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Rafiki skrivet 06 dec-07 kl 11:53
Jag har hittat den här sidan, om något recept där kan vara av intresse:

Mjöd (http://www.hexmaster.com/mead/index.html)
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Miyazaki skrivet 11 dec-07 kl 17:29
Jag kommer följa utvecklingen av ditt mjödprojekt med spänning! Har också funderat på att pröva, det hade varit extra grymt att haft egna bin så mjöden verkligen blev genuint hemmagjord..

Bryggarsida med tips hade också varit skitbra. Jag är novis på området än så länge och har bara fuskat med öl och vinsatser, men man får iaf lite koll på grunderna inom själva jäsningen och buteljeringen om inte annat.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 12 dec-07 kl 01:25
Mjödet verkar ha jäst färdigt sedan ett par dagar. Det har tyvärr inte riktigt räckt till med min egen tid till detta. På fredag ser det ut som om jag ska kunna se till mina jäshinkar ordentligt.

Bryggarsidan du efterlyste. Kan denna vara något? http://home.swipnet.se/hosradar/
Annars har du ett litet forum här som verkar börja komma igång skapligt. http://www.brygg.info/index.php?name=Forums
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 15 dec-07 kl 03:52
Ok, fredagen har kommit och gått.
Som jag förutspådde skulle jag inte hinna med mina jäsningar före fredagen. Det var inte långt ifrån att även denna dag skulle rinna ut i sanden.
Efter ett telefonsamtal på torsdagen med arbetsförmedlingen blev jag informerad om att jag skulle infinna mig på ett personligt besök. Detta trots att jag fått reda på att min förmedlare var ledig denna vecka. Satte ihop min blankett hur många timmar jag jobbat senaste halvåret. Vid besöket fick jag reda på att ingen annan förmedlare fanns som var insatt i ämnet transport  En resa in till stan helt i onödan. Fick i alla fall en stämpel på att jag varit där och lämnade mina papper.

Även min sambo hade ärende till stan denna dag. Praktiskt ändå. En t.o.r kostar ju ändå ca 70kr i drivmedel. När vi öppnar garageporten kommer grannens hund. Hon har nämligen hittat en rymningsväg i hundgården. Då får hon följa med. Det bästa är ju att hon kommer hit, i stället för att springa runt på byn och bli påkörd. Det tog säkert minst en kvart från att matte åkte iväg tills att hon var här. Hunden alltså. Då fick vi ju också anledning att bjuda in husse på middag och provsmakning av mjödet. Grannarna brukar ställa upp på provsmakning.

Äntligen till ämnet. När vi ätit tappade jag om mjödet. Då gjorde jag som så att jag tappade upp lite i mätglaset, för att kolla hur mycket det hade jäst ut. Oechslemätaren visade då på -2. Så blev det en skvätt iett glas. Detta var jag ju nyfiken på, så absolut att det skulle provsmakas på. Så tappade jag upp i två flaskor, och resten i en ny jäshink. Flaskorna ska jag ha som en sorts referens. Allting naturligtvis noga rengjort. Kanske då inte glaset. Det skulle ju ändå tömmas genom tre nyfikna svalg.

Flaskorna korkades. Det som tappades över i jäshinken tillsattes jäs-stopp i. Doserat efter efter mängden mjöd. Detta ska så småningom eftersötas. Efter mycket smuttande ur glaset kom vi fram till att:

Enbären är något framträdande. Bara en liten aning.
Ingefäran känns lagom.
Pomerans och nejlika borde enligt oss ökas en smula. Inte mycket. Bara för att balanseras mot enbärssmaken en liten aning.

Inför nästa jul ska ju då dessa kryddor justeras en aning. Lite kanel behövs nog om det ska förtäras som juldricka. Detta var inte tanken när jag startade mjödet.

Jag tänker eftersöta med honung till kanske +5. Efter att klarningsmedlet verkat då.
Och som sagt, flaskorna jag redan tappat upp ska vara som en referens mot hur det eftersötade mjödet blir.

Jag tror absolut att det är en höjdare sen man justerat receptet en liten aning.
Titel: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 11 jan-08 kl 15:23
Jag har ju glömt att berätta att vi provsmakade en flaska mjöd under trettondagsafton.
Efter jäststopp och klarning eftersötade jag med ca 120 g honung. Jag hade ju siktat på ett värde av +5. Men olika omständigheter gjorde att akut tidsbrist uppstod mitt i hela processen. Med 120 g hamnade värdet på + - 0. Eventuellt kan tidspressen ha gjort att jag inte läste av rätt. Men eftersom jag måste skynda mig att buteljera innan jag måste åka,fick det vara så.
Flaskor och utrustning hade jag gjort rent tidigare på dan. Flaskorna fylldes och korkades igen. Ställa undan dem fick jag göra senare.

Så till provsmakningen. Trettondagsafton hade det ju "lagrats" ett tag. Döm om vår förvåning. Mjödet hade helt ändrat karaktär. Nejlikan hade blivit dominerande. De andra kryddorna upplevde jag som välbalanserade. Så i nuläget skulle jag säga att nejlikan skulle kunna minskas till 50-75% av det jag använt.
Några grader mer till eftersötningen skulle nog inte ha skadat heller.

De som varit in på min hemsida senaste dygnet har kanske upptäckt att vi tänkte fira min sambos 50-årsdag i början på februari. I samband med detta kommer några väl utvalda vänner att erbjudas smaka på min mjöd.
Resultatet från detta kommer då att rapporteras.

Planeringen för ett sommarmjöd har börjat. Samma sorts honung kommer att användas i samma proportioner. Jag har nog tänkt mig skal och saft från ett par citroner. Förslag på något mer med smak av sommar? Eller räcker det så? Frysta hallon går ju att få tag på. Något annat?
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 11 feb-08 kl 21:57
En ny provsmakning har utförts.
Som jag skrev tidigare är kryddnejlikan fortfarande lite väl dominerande. Tror inte att det kommer att dämpas med längre tids lagring. En halvering av denna är att rekommendera. Det är inte så lätt att bedöma hur övriga smaker kommer fram, men tycker det känns som mängderna av övriga indegrienser verkar vara bra. Jag inbillar mig att uppvärmt skulle det kunna smaka bra. Det blir till att pröva på detta vid påsktid kanske.
De två flaskor som jag inte eftersötade har vi ännu inte öppnat, så en jämförelse kan inte göras.

I somras gjorde jag ju vin på björksav. Hur proceduren av detta gick till har jag behandlat i en annan tråd. Nu efter ett drygt halvårs lagring har även detta smakats på.
Vi öppnade en flaska för några månader sedan. Då kändes en smak av trä i bakgrunden. Men nu har detta helt försvunnit. Det smakar nu väldigt gott.  Det är nästan så det smakar som champagne, fast utan bubblor. Det börjar i vilket fall att smaka dyrt.
Ska försöka spara resten nu till midsommar. :P

För övrigt startade jag nu i kväll en breezer, och ett vin på Kiviks Blåbär/Lime juicekoncentrat. Bryggloggarna läggs ut på min hemsida i morgon. När jäsningen förhoppningsvis kommit igång ordentligt.
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Mickepc skrivet 12 feb-08 kl 00:51
Hej jag hittade recept på mjöd i boken "Ett år i bigården" som jag håller på att läsa nu så håll till godo.

Snabbmjöd - ca 1,5 liter
Koka upp 1 msk hummle
1 grön ingefära
1 kanelstång
och 25 nejlikor i ca 0,5 liter vatten.
Sila från humlen och lös upp 1 dl honung i vätskan som skall kallna helt i en stor kanna.
Häll i pilsner 1 guld öl och en porter strax före servering



Danskt 1700-talsrecept på mjöd

Koka under en timmes tid 3,5 liter honung och 21 liter vatten vid svag värme tillsammans med en kryddpåse med följande :
10g hel svartpeppar
15g stött kanel
15g stött nejlika
15g stött kardemumma
15g stött angelikarot
15g violrot
15g stött muskotnöt
2 citronskal
1g saffran
20 torkade slånbär
och en liten handfull humle.
Häll i 2 vispade äggvitor i vätskan efter det att påsen är upptagen.
Rör om mjödet och skumma det tills det är helt klart.
Sila det genom ett stycke tyg och låt det svalna.
Häll upp det i en damejanne och lägg i ett stycke torrt fransk bröd fuktat med 25g jäst och tillslut behållaren med jäsrör.
Låt det stå och jäsa i ca 21 dagar.
Tappa om det i en ren behållare utan bottensats och förvara det i en kall källare i 1 år.
Då kommer det att smaka förträffligt.

Jag har ej själv testat dom här recepten utan tagit dom från boken men det kanske kan vara värt att prova  :)

Mvh Micke
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 12 feb-08 kl 14:43
Jag tackar för recepten och har lagt ut dem på min hemsida.
Angående det danska receptet har jag läst på ett annat ställe att det ska vara odrickbart det första halvåret och längre tids lagring än ett år rekommenderas.
Det verkar onekligen intressant. Kommer nog att göra ett försök med halv sats fram på vårkanten.
En del ingredienser jag funderar på:

angelikarot
violrot
torkade slånbär

Jag tror inte att jag sett dessa i butikernas kryddhyllor. Någon som vet bättre?
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Vurre skrivet 12 feb-08 kl 20:48
Kolla vad du kan hitta här: http://www.essencefabriken.se/

Det finns en hel del krydd- och örtbutiker på nätet också.

Vill tillägga att den dricka som man brygger på Gotland och som nämdes tidigare i tråden heter dricka helt enkelt. Dricku är bestämd form, alltså drickan. Dricka är ett färsköl som bryggs på röktorkad malt och silas genom enris och är förklaringen till att gutar är så lugna och inte får så mycket gjort. Jag brukar ha honung i, men det är nog inte så vanligt.
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Talo skrivet 22 feb-08 kl 16:38
Jag tackar för recepten och har lagt ut dem på min hemsida.
Angående det danska receptet har jag läst på ett annat ställe att det ska vara odrickbart det första halvåret och längre tids lagring än ett år rekommenderas.
Det verkar onekligen intressant. Kommer nog att göra ett försök med halv sats fram på vårkanten.
En del ingredienser jag funderar på:

angelikarot
violrot
torkade slånbär

Jag tror inte att jag sett dessa i butikernas kryddhyllor. Någon som vet bättre?

Vet att violrot fanns på apoteket förut. Mina småsyskon hade violrot istället för napp när de var små  ;D
Titel: SV: Re:En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Miyazaki skrivet 22 feb-08 kl 19:58
Planeringen för ett sommarmjöd har börjat. Samma sorts honung kommer att användas i samma proportioner. Jag har nog tänkt mig skal och saft från ett par citroner. Förslag på något mer med smak av sommar? Eller räcker det så? Frysta hallon går ju att få tag på. Något annat?

För mig finns inget somrigare än fläder, det borde man väl kunna ha i en sommarmjöd?

I övrigt kul att det föll väl ut så när som nejlikeöverdoseringen! Av det lilla jag botaniserat runt i bryggandets värld har jag lärt mig att smakerna förändras något kopiöst med ett par månaders lagring. Oftast till det bättre!
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 22 feb-08 kl 21:18
Sommarmjödet har jag inte hunnit startat ännu. Och jag har själv, senaste tiden, lutat mer och mer åt fläder. Det börjar bli hög tid att sätta igång det nu. Så citron och fläder tillsammans med honungen kommer det nog att bli. Återkommer om detta.

Jag tänkte jag skulle ta en bild på det här mjödet som är klart. Som jag kan visa er. Det är bara det att, muggarna jag vill ha med på bilden är i grillkåtan. Och den är lite igensnöad för tillfället. Någon dag när ryggen känns lite bättre ska jag försöka skotta mig fram till dörren. Återstår att se när detta blir. Om man väntar ett par månader till löser det sig förståss med naturens hjälp.  ::)
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 29 feb-08 kl 11:25
Vår snälla granne tog med sig lilla snöslungan när han var hit igår och snöröjde resten av gårdsplan. Så nu tar man sig in i kojan.
Men ni får allt lugna er ett tag till med att se någon bild på mjöden. Av någon anledning så blåser det inget idag. Det bör alltså inte driva igen ingången. Därför tänkte vi tända en brasa därinne i kväll. Då ska jag passa på att ta kortet.
Men det kan dröja kanske ända tills måndag innan jag hinner lägga ut bilden. Beror på hur sent det blir i kväll. ::)

Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Frances skrivet 29 feb-08 kl 11:59
 :o

O här sitter vi ute i solen i tröja o tittar på krokusar :o
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 29 feb-08 kl 12:56
Ja du minsann. Sverige är ett avlångt land. Det här är inte så många mil från Sveriges mittpunkt. Det finns många som är betydligt mer insnöade än vad vi är här.
Den här vintern har det kommit mer snö än vad det har varit de senaste åren. Men..... jag vill inte säga att det är onormalt mycket.
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 04 mar-08 kl 11:23
En bild tagen inuti grillkåtan.
Jag lyckades inte hålla kameran riktigt rakt vid tillfället. Jag försökte komma så långt från objekten som väggarna tillät och såg därför inte riktigt i sökaren.
Man kan ju i alla fall ana hur mjöden ser ut.

Några fler bilder inifrån. http://www.123minsida.se/Hemma/12499007 (http://www.123minsida.se/Hemma/12499007)
Titel: SV: En sorts mjöd ?!
Skrivet av: Radar skrivet 04 mar-08 kl 15:04
Jag glömde ju en viktig sak.
Provsmakning skedde vid ovan nämnda tillfälle. Både det sötade och det osötade.
Det sötade mjödet har ju beskrivits som väl mycket nejlikasmakande. Den smaken har nu dämpats markant. Fortfarande lite väl mycket men avsevärt mindre.
Det osötade har en något starkare nejlikesmak, men inte så mycket mer.
Jag vill ännu inte avslöja vilket av dem jag tycker bäst om. Med tanke på hur smaken hela tiden förändras avvaktar jag med detta.