Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: DeadMan skrivet 21 nov-07 kl 00:15
-
Hej alla har köpt hus på landet och hört hur ¨bra¨kakelugnar är ....men fööör fan dom e ju hysteriskt bra. I Thailand har man olika skalor på stark mat.....kan vi inte ha det i sverige när det gäller bra ugnar...Ja!! Jag vet att det står med kilowatt..men det säger inte hur bra en frisk kakel ugn är!! Mitt råd till alla som vill montera ner en ugn tänk två gånger eller tre före!!
MVH DeadMan
-
Vi har en ny kakelugn/rörspis (den kombinerar kakel och puts) som är byggd av en gammal ordentlig kakelugnsmästare från trakten. Den är fantastiskt effektiv. Vi eldar bara med bra material och det går hur bra som helst att börja med stora tjocka vedklampar. Kakelugnsmästaren varnade oss uttryckligen för att elda papper osv för att det sotar. Elden kommer igång med en enda långsamt-brinnande tändningspinne (vet inte om de finns i Sverige). Det sotar absolut ingenting och förbränningen är så bra att det nästan inte blir någon aska. Det blir varmt ganska fort och håller värmen länge även om man bara låter det glöda ut.
Att jämföra med den öppna spisen med insats och med järnspisen i stugan, där det blir en hel massa aska. Insatsspisen är nog så trevlig, men inte särskilt effektiv, skulle jag tro, fast vi har ju ved så det räcker - och så är vi ju bara där på sommaren.
-
Kakelugn är bäst.
Det och den stora vedspisen i gjutjärn är tillsammans med totalekologiskt passivhusbyggande (ackumulerande material som andas) en fullträff i vårt skandinaviska klimat.
www.wikhall.com/husbygge
-
Vi lät sätta om vår kakelugn för att den var så söt bla. Men jag är nog lite besviken. eldstaden är väldigt liten och man får elda långsamt o länge utav bara fan, innan den blir varm. Dessutom blir "mysfaktorn" nada, för har man sk. sprättved så måste luckorna för. Ångrar mig en aning.
-
Vi har köpt en pelletskorg + pellets som vi använder när vi bara vill myselda i kakelugnen.
-
Elda aldrig en kakelugn med öppna luckor. Det är en kakelugn och ingen "mysfaktor". Man SKA elda lagom och länge för att krama ur och lagra värmen. Liggande trä och stängda luckor. Basta!
-
Elda aldrig en kakelugn med öppna luckor. Det är en kakelugn och ingen "mysfaktor". Man SKA elda lagom och länge för att krama ur och lagra värmen. Liggande trä och stängda luckor. Basta!
Nja, nog kan man myselda lite med öppna luckor om man vill. Det finns ju gamla rörspisar utan luckor och det är i princip samma sak som en kakelugn med luckorna öppna (har diskuterats i en annan tråd ganska nyligen). Men man kan inte elda på som med en modern kamin. Försiktig eldning med justering av spjället istället.
-
Elda aldrig en kakelugn med öppna luckor. Det är en kakelugn och ingen "mysfaktor". Man SKA elda lagom och länge för att krama ur och lagra värmen. Liggande trä och stängda luckor. Basta!
Bra, önskar jag kunde uttrycka mig sådär kort och koncist.
Vad hände med miljötänkadet här då? Myselda??
Eldar gör man väl för att man fryser, eller för att man inte vill frysa senare.
-
4 lövklabbar (björk eller körsbär är mina personliga favoriter), av storlek "något för grova för att gå in i vedspisen" eldas med öppet spjäll och stängda luckor. När hela rasket brunnit ner och glött ut drar en igen spjället helt, så håller kakelugnen sej varm läääänge, till skillnad från kaminer och dylika.
-
Bra, önskar jag kunde uttrycka mig sådär kort och koncist.
Vad hände med miljötänkadet här då? Myselda??
Eldar gör man väl för att man fryser, eller för att man inte vill frysa senare.
Eller för att elden är rogivande och många ÄLSKAR att elda!
Att myselda någon enstaka gång då och då är nog ett relativt miljövänligt sätt att skapa trivsel. Om man endast fick elda för uppvärmningens skull så hade betydligt fler gamla kakelugnar m.m. hamnat på tippen.
/Maran - som sällan myseldar
-
Eller för att elden är rogivande och många ÄLSKAR att elda!
Att myselda någon enstaka gång då och då är nog ett relativt miljövänligt sätt att skapa trivsel. Om man endast fick elda för uppvärmningens skull så hade betydligt fler gamla kakelugnar m.m. hamnat på tippen.
/Maran - som sällan myseldar
;D ;D ;D Ja, såklart, tog väl i lite.
Så länge du har sågat och kluvit veden utan att använda bensin eller el så är det väl ok... ;)
Fast åter till ämnet, har ugnen/spisen luckor ska de såklart användas!
-
;D ;D ;D Ja, såklart, tog väl i lite.
Så länge du har sågat och kluvit veden utan att använda bensin eller el så är det väl ok... ;)
Gubben handklyver...
Fast åter till ämnet, har ugnen/spisen luckor ska de såklart användas!
Absolut!
-
Bra, önskar jag kunde uttrycka mig sådär kort och koncist.
Vad hände med miljötänkadet här då? Myselda??
Eldar gör man väl för att man fryser, eller för att man inte vill frysa senare.
Det ena behöver inte utesluta det andra ;). Här eldar vi för värmen och myser i skenet.
-
På ett ställe där jag var och jobbade hade dom köpt in några helt nya täljstens"kakel"ugnar samt låtit renovera några av dom gamla. Men elda skulle dom inte, jag fick installera elektriska värmeelement i allihopa...
-
Än är den sista idioten inte född! Man blir så trött. 8)
-
visst kan man elda för mysfaktorn OCH få värmen utan sprättrisk då luckorna är öppna! Det finns färdigtillverkade galler som passar just kakelugnar! ett galler som man kniper ihop och sätter i öppningen och släpper och det är fastspänt och man kan se elden och jag kan dra igen draget som vanligt till hälften trots att jag har galler i utan att det ryker in ;D
kan skicka in ett foto på detta om jag hittar kameran :-[
-
Vi eldar dagligen i kakelugn, men jag undrar vilket som ger mest magasinerad värme av följande:
1. Eldar med helt öppet spjäll eller elda där man minska spjället lite och kanske kör på halva öppet när den brunnit ut?
2. När det bara är glöd kvar, låta va och ha spjället öppet precis så lite det går utan att det röker in eller röra runt och vända på glöden lite då och då (och ha spjället öppet minsta möjliga).
Kanske ger det inga stora skillnader oavsett hur man gör, men man vill ju maxa värmen.
-
Var och en får nog bli salig på sin fason. Jag inbillar mig att det effektivaste är att:
Använd finhuggen torr björkved. Jag låter min ved torka i ett pannrum. Löjligt torr. Sprätter inte alls. Askar ur ofta.
Stapla in veden mycket "luftigt." Så att den kan brinna upp mycket snabbt och intensivt med god lufttillgång överallt. Behövs inte så mycket ved. Bättre att elda fler ggr per dygn. De första minuterna eldar jag med vidöppna spjäll och luckor så att all ved brinner för fullt. Sitter och tittar på. Sedan stänger jag luckor, men låter ventiler i luckorna och spjäll vara helt öppna. Skall brinna så det dånar...
Sedan, efter 20 minuter eller så, när elden nästan är utbrunnen stänger man spjällen nästan helt och stänger även ventilerna på luckorna.
Efter ytterligare en halvtimme eller så kollar man att allt är utbrunnet och stänger allt.
Upprepa INTE efter behov. Elda igen INNAN kakelugnen har blivit kall och du börjar frysa. Vintertid kan du elda så här 3 ggr om dagen. Eller 2 ggr om det inte är så kallt. Du sparar kakelugnen om den får hålla hyfsat jämn temperatut.
Elda absolut inte om du inte kan hålla kvar handen på det varmaste stället på kakelugnen. (60 grader) Vänta några timmar istället.
Vitsen med att elda så här är att man utnyttjar kakelugnens magasinerande förmåga att jämna ut den intensiva värmen. Inte genom att elda grov ved länge eller genom att ha en pyrande glödbädd. Genom att elda kort och intensivt undviker man att suga ut så mycket (varm) luft ut ur huset. Den ersätts ju med kall uteluft. Brr... Har man flera kakelugnar så eldar man dem växelvis för att få ännu jämnare värme i huset. Dessutom får man bra koll på att elden är utbrunnen och att man inte blir koloxidförgiftad...
Har jag gäster så myseldar jag naturligtvis. Med öppna luckor och halvöppet spjäll och lägger in en pinne då och då på en vacker glödbädd. Men det är ju något helt annat...
A.
-
Sedan, efter 20 minuter eller så, när elden nästan är utbrunnen stänger man spjällen nästan helt och stänger även ventilerna på luckorna.
:o :o :o
Här brinner det nog minst en timme :-X
Ungefär hur stor del av öppningen fyller du med ved då? Vi fyller ända upp! 8)
-
Jag fyller nog halva eldstaden i höjd. Beror på lite hur kallt det är också.
Men då är det ju fortfarande gott om luft överallt runt om och bakom och det är staplat med bara två pinnar växelvis tvärs och på längden så det mesta är luft. När jag tänder så blir allt snabbt övertänt. Brukar räcka att riva loss en liten näverremsa att tända på.
Och pinnarna är finklyvd björk ca 2-4 cm grova. Ca 25 cm långa. Kanske en eller två lite grövre pinnar som har en kvist och inte ville spricka. Lägger jag överst så att de brinner upp snabbare...
A.
-
Jag fyller eldstaden till ungefär hälften med finkluven torr björkved, tänder med helt öppet spjäll och stänger innerluckorna med dragluckorna helt öppna. Det tar sej snabbt som s*tan. Sen drar jag igen dragluckorna till små halvmånar, stänger ytterluckorna och drar successivt igen spjället till lite mindre än halvöppet. Kollar noga att det inte luktar rök. Sen får det brinna lugnt och stilla. Brukar ta ett par timmar. På slutet öppnar jag och rör om lite i glöden, stänger igen och låter det brinna ut helt, tills askan är grå. Då drar jag igen spjället helt.
Har lärt mej detta sätt att elda i boken Byggnadsvård i praktiken II - värmen i gamla hus, utgiven av Byggförlaget i samarbete med Centrum för byggnadsvård i Gysinge. En mycket bra bok om värme, isolering, kakelugnar, kaminer, och allehanda eldstäder.
Myseldar gör jag i rörspisen. Har märkt att om jag sätter ett riktigt finmaskigt galler framför elden så bevaras mycket mer värme i kanalerna än utan galler. Riktigt stor skillnad faktiskt.
-
Jag har kakelugn och krypgrund. Gör det nån märkbar skillnad om jag placerar ett litet luftspjäll i golvet helt nära kakelugnen för att den luft som kakelugnen förbrukar inte ska behöva dras från diverse springor på ett "okontrollerat" sätt?
En kakelugn är väl luftsnål och eldas inte kontinuerligt men det är alltid roligt att optimera driften ... om det nu gör nån skillnad.
-
Det är bra att eldstaden tar sin förbränningsluft genom springor, för då ventileras väggar, golv och tak så det inte blir fukt där.
-
Jo, en av finesserna med kakelugn är ju att den hjälper till av ventilera huset bra. Och skickar ner lite värme i krypgrunden via fundamentet.
Men jag fick väldiga problem med kalla golv. Mina väggar och tak blev ganska täta då jag isolerade. Och jag har nog lite för få friskluftsventiler.
Så jag tog bort översta tätningslisten på några fönster. Helt plötsligt blev golven varma igen (nåja: varmare) och köksfläkten blev himla effektiv...
Ett av problemen med kakelugnar är ju att det lätt blir väldigt varmt i taket, och kallt på golvet. Släpper man in kall-luft högt upp så kanske det hjälper till att vispa runt lite. Så att det blir lite jämnare fördelning av temperaturen.
Fast detta med den varma luften i taket kan man ju utnyttja om man har en övervåning. Bara öppna dörren till trappan så blir det varmt och fint däruppe med...
Har man sovrum på andra våningen kan man ha friskluftsintag där. Då blir det fin luft och svalt och gott i sovrummet då man eldar. (Kanske lite för bra på vintern?) Trappan fungerar då som en värmeväxlare. Lite dragigt, kanske, men man vistas ju sällan i trappan någon längre stund...
A.
-
Lite off topik kanske men jag försöker iaf.
Har ett hus från 1936 och skulle vilja installera en kakelugn.. vad får jag vara beredd att ge för en begagnad kakelugn inkl montering?
-
Trettio, ca, för monteringen brukar vara normalt, begagnade ugnar finns på blocket från en till många tusenlappar... Fast ska du ha en tidsenlig till ett trettiotalshus så brukar de höra till de billigare!
-
Tidsenligt ska det ju vara.. Hade tänkt att installera den i vardagsrummet på bottenvåning eller hallen vån 2
Får hitta någon som kan montera kakelugnar i Västra Götaland.
-
Borås, stod det i profilen, och om jag inte är helt felorienterad så är det ganska nära Målsryd, och där finns ju vad-han-nu-heter... Äh, kommer inte på det nu, men måste väl finnas i katalogen... Om inte annat så stod det en skylt "kakelugnsmakeri" vid vägen i den där hålan sist jag var där!
-
Får åka förbi "hålan" å kika efter en skylt.
Tackar för tipset
-
Nu har jag eldat i vår kakelugn ett par gånger senaste veckan (den står inte i bostadshuset) för jag har hört att det inte är bra för den att bli fuktig och kall i ett ouppvärmt hus, för länge. Det går bra tycker jag nu. Tack för alla råd. Jag var nog alldeles för försiktig innan. Tror fortfaande kanske inte att man skall vrålelda i en sån, men friskade på lite mer i alla fall. Vi har superb torr björkved enkom för denna 2års torktid och lagom längd. Som vedeldare i bostadshuset med 2500 lit. tank, har man lärt sig att elda tufft (mindre tjära o sot ) hur blir kanalerna i kakelugnen, det måste väl sota mer?
-
hej!!!säg mej en sak:vem tycker att det e dumt att köpa ett hus på cirka 100 kvadrat meter å bara ha en vedpanna i källaren???om pipan har mer än d som e uppmonterat går d då att sätta in en kakelugn fast det inte har funnits där förr???e ny på mycke,tackar för svar.ha d gott på d nya året hälsar bushwomen
-
Vi värmer upp hela vårt hus (130 kvm.), enbart med 3 kakelugnar och vid bister vinterkyla även med en vedspis.
Man ska vara försiktig med att myselda i en kakelugn det mår dom inte bra av, och risken med att elda med öppna luckor, är att kakelplattan ovanför öppningen spricker.
Bifogar en länk om kakelugnseldning.
http://www.dataphone.se/~ncteknik/Kakelugnar_Elda.html
-
TACK SNÄLLA! Det här gjorde gott. Dessvärre har kaklet ovanför eldstaden spruckit lite. Som keramiker så har jag putsat i alla småsprickor med kaolinlera, vit är den likasom kakelugnen. Är det ok?
-
Det är nog inte fel. Men vissa blandar kalk och äggvita till en pasta att snygga till i sprickor och fogar med. Vår gamla kakelugnsmakare gjorde så och fogen blir lite elastisk, sa han.
-
Lite sent, svarat. Men ang. eldning i rörspisar utan luckor kontra att elda i kakelugn med luckorna öppna. Så fanns det förr lokal eller ibland egen kunskap i hur man skulle mura om rörspisen något varv när den spruckit för mkt. att bara snyggas till med årlig putsning, kalkning och bestänkning av t.ex. kimrök i vackra mönster på enklaste sätt med lokala material. Kunskap som idag kostar......ja, vad ligger timpriset för en murare idag? Vad kostar en säck eldfast lera mot att gräva upp och rena lera i gammal sjöbotten? Vem kan avgöra salthalten i den nämda leran? Såna värden är helt bortblåsta. Värden som vi får betala någon annan för idag. Och när kakelugnen sen spricker, är jag övertygad om att dagens kakelugnsmakares timlön överstiger murarens.
-
Nu börjar det nästan bli lite filosofiskt...
Visst finns det anledning att vara försiktig med sina gamla spisar, men samtidigt så håller de inte för evigt om man faktiskt använder dem. Kakelugnar måste sättas om ibland, rörspisar måste muras om helt. Om vi inte vågar använda våra spisar, så finns det heller ingen anledning att hålla liv i kunskapen om dem, och de förvandlas till rena inredningsdetaljer eller museiföremål. Jag lär mig att mura rörspisar själv och sätta om kakelugnar så att jag vågar använda dem. Men leran köper jag...
-
Jo du Maran! Man köper "sin" lera.. men men men....Kollar man upp sin bygd så kan det finnas lösningar där man inte tror det finns lösningar. Jag fick tips på böcker här i forumet och det visade sig att det finns ypperlig lera hemmavid enligt dessa böcker, men man måste ju ha tid att hitta den! Exakt var den finns vet jag inte ännu men jag skall kolla vidare! Det kommer senare rapport. Jag har mejslat vidare på mitt hus och hittat en bakugn och har faktiskt återställt denna.....Fan ta Alla IDIOTER som inte bryt sig om sitt hus!!!...det visade sig att det började redan 1947 i mitt hus...HE hE h Ee....Men va fan dom va ju dumma redan då
MVH DeadMan 8) 8)
-
Väcker en gammal tråd...
Jag flyttar in i en gammal statarlänga nu... 4 rum och kök på 100 kvm med två kakelugnar, en öppen spis och en vedeldad spis...
Det finns även panna med elpatron och vattenburen värme...
Killen som bodde där innan var snål och hade HELT stängt av elpatron och eldade endast i en av kakelugnarna... det var nästanminusgrader första gången jag gick in i huset...
Jag drog igång elpatron givetvis...
Men... jag ville ju även testa så ugnarna funkar och jag läste bland annat den här tråden innan jag testade...
Först provade jag den öppna spisen med en normal brasa... funkar ju utmärkt men det blir ju mest strålningsvärme just medans man eldar... Det var 13 grader i huset när jag började elda och två timmar senare när björken hade brunnit ut vart det fortfarande 13 grader...
Nu gick jag in i nästa rum som har en kakelugn (utan kakel men med puts) för att testa den... lastade in tre ordentliga vedträn så det nästan blev fullt... jag kunde få in en vedklabb till... Jag har bara enkla luckor utan ventiler men det är hanska stora springor i ovankant på luckorna när dessa är stängda... Jag körde med öppet spjäll och stängde luckorna så snart jag visste att björken brann... det blir ett rysligt drag och man hör hur det riktigt stormar i kaminen... efter ungefär 20 minuter tystnar det och jag får för mig att elden har slocknat... det har den ju iof... men det hade ju brunnit ut :) Jag känner på utsidan av kaminen och konstaterar att den ju inte alls blev så varm som jag hade hoppats på.... jag väntar 40 minuter tills det bara är lite småglöd kvar innan jag stänger spjället.
Nu gör jag om samma procedur i det tredje rummet med den andra kakelugnen och kommer på mig själv med att jag ska kolla temperaturen inomhus... fortfarande 13 grader... Hmmm... illa...
När så den andra kaminen har brunnit ut går jag in till den första för att kolla så allt är som det ska där... DÅ är kakelugnen riktigt varm och go där inne... efter ytterligare någon timma är även den andra kakelugnen varm och nu vet jag hur jäkla bra dom funkar... strålande!!! :)
Efter 4 timmar hade jag 18 grader...
Nu ska här fällas träd :)
-
Gammal öppen spis......stor öppning.........strålningsvärme som heter duga!
Gick i skola på ett ställe där ett par-tre man kunde sitta i köksspisen bredvid härden. Jag själv (1,77) har stått raklång på spishällen under kåpan. En bit till kvar till spjället.
Perfekt till all svårklyven ved. Bara att lägga på hur stora bitar som helst.
Mvh