Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: kentb skrivet 07 jan-05 kl 13:32
-
Hej alla matglada :)
Undrar om någon kunde tala om för mig hur man gör sin egen ost(hårdost).Eller om någon har en länk till någon sida.Jag vet nästan inget om hur man gör,bara att man använder mjölk och ostlöpe.Måste man ha opastöriserad mjölk? osv.
tacksam för svar
-
Hej Kentb!
Jag har en bra beskrivning men den är lång. Jag har själv gjort ost efter detta och det blev väldigt bra! Jag lagrade min ost ca 4 månader. Lycka Till!
MVH LillaLiza
-
Tack för ditt svar Lilla Liza :)
Undrar också,går det att använda vanlig stadard mjölk,eller måste man köpa mjölk från en bonde?
-
Tja Kentb!
Jag har bara använt mig av opastöriserad mjölk så jag kan inte riktigt svara på det. Men du kan ju alltid prova!
Lycka till! ;)
LillaLiza
-
Det går att använda kartongmjölk. Det finns en bok som heter Gör din egen ost, utgiven på ICA förlag nån gång på 70 talet. Den är bra och tar upp en himla massa olika ostar man kan prova att göra. Biblioteket kanske kan hjälpa dig att finna åt den. Jag skulle vilja köpa den, men har inte hittat den någonstans. Kommer inte ihåg vem författaren var......
Lycka till!
/Maria
-
Det finns bra bok som heter Ost, smör och surmjölksprodukter till husbehov av Ingrid Dam från 1987. Kolla på biblioteket.
Om man använder pastöriserad mjölk måste man tillsätta mjölksyrebakterier, tex ett par matskedar fil.
-
Måste man ha en särskild ostform för att göra egen ost eller har ngn något annat förslag??
-
Boken om osttillverkning av Inrid Dam finns att köpa hos Åters bokklubb. Kostar 60:- och är väl värd dom pengarna.
Hälsn Ninna B
-
Gör din egen ost av Anne Nilsson
ISBN/ISSN:91-534-0437-8
Kom ursprungligen ut 1977
-
Kolla på www.cheesemaking.com