Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Chester skrivet 19 nov-07 kl 16:54
-
Vi har bwestämt oss här hemma för att börja äta mera bönor ärtor och baljväxter. Men vad 17 gör man med dem förutom att koka dem eller ha dem i sallader?
-
Bönor, röda, vita, svarta, bruna, stora, små ... är goda i alla typer av grytor och soppor, med eller utan kött, funkar också i enkla rätter som lite frästa grönsaker eller uppvärmd surkål.
Bara att hälla i lite färdigkokta bönor i slutet av kokningen vad du än lagar.
Vita bönor i tomatsås (på burk) brukar vi äta till frukost med rågbröd och äggröra. Enklaste receptet är att bara fräsa lite vitlök, lök, chili, paprika och så hälla i en burk vita bönor och lite "sweet chili sås". Perfekt till en varm frukost ...
-
man tackar och bockar för goda förslag! 8)
-
gör chilli sin carne!
stek lite lök. häll på krossade tomater
ha i vita bönor o kidnibönor o gärnalite majs
krydda med vitlök, chilli, spiskummin, svartpepper o salt.
koka ungefär en halvtimme
servera med sallad o naccochips eller med hirs, bulgur eller ris.
skitenkelt o skitgott! bra om man vill göra stora satser o frysa in.
annars kan man tärna rotfrukter o koka med krossade tomater eller grädde o ha i bönor. jag brukar ha kidneybönor, vita bönor o kikärtor som standard o ibland variera med andra sorter.
-
Instämmer med alla föregående talare och lägger till; rostade kikärtor! Jättegott!!
Kokta kikärtor; rosta med lite olja och t.ex. spiskummin på en plåt i ugnen, tas ut när de är härligt halvt krispiga, mjuka innuti, lite bruna på ytan.. Gott tilltugg.
-
Odla dem själv. Störblomsterbönan "Pricewinner" är lättodlad, klarar spinnangrepp, ger stor skörd och blommar vackert.
-
Många bönor och linser är jättegoda att göra div. grönsaksbiffar av, sök bara recept på nätet! Olika grytor, soppor, pastasåser och fyllningar m.m innehållande bönor är också gott :)
-
aa-a och billigt... :)
-
Vi bakade den här idag. Skitbra kaka som man dessutom kan bjuda glutenallergiker på.
CHOCOLATE BEAN BROWNIES
1 CAN RINSED & DRAINED BEANS
(black or small white beans work well)
3 EGGS or egg substitute
3 TBS. OIL
4 TBS COCOA POWDER
A PINCH OF SALT
1 TSP. VANILLA
½- ¾ C. SWEETNER
MIX INGREDIENTS TOGETHER IN A BLENDER/ FOOD PROCESSOR UNTIL PUREE. POUR INTO A GREASED 8x8 CAKE PAN.
STIR IN SOME Sugar Free CHOCOLATE CHIPS AND NUTS
BAKE 350 APPX. 30 MIN
VERY DENSE CHOCOLATELY BROWNIE…
Observera att det är farenheit och cups som gäller ::)
-
Shitpommfritt, måste prova. Gillar att testa mysko hälsokakor...
Men, hur smakade det???
-
Glömde säga att vi hade socker istället för "sweetner". Jorå, dom smakade....öh....BROWNIES! ;D Har man svårt för amerikanska mått, kan man söka på ordet converter, så får man upp flera konverterare man kan använda.
-
Det här har jag mumsat på ngr kvällar nu :P
Chilirostade kikärtor och Chai tee!!!!
Vilket är himla gott!!!
-
Stekta bönor är mumma.
Fräs lök i olja, när löken börjar ta färg ta i hackad chili och sedan bönorna, stek på tills röran torkat upp och bönorna mosat sig.
-
Gör en moussaka fast med bönor istället för äggplanta eller potatis. Hur gott som helst, med massor av ost på toppen!
-
svart bönsalsa!
Svarta bönor är det godaste som finns. Till kotletten på lördagskvällen kan det bli bönsalsa ibland:
svarta bönor, majskorn, finskurna tomater som fått rinna av i durkslag, lite lök, kanske ngt finhackad chili om man har eller några droppar tabasco, en god vinäger, lite salt om man inte saltat tomaterna. Avocado är gott i. Ett tag med svartpepparkvarnen, men inte för mycket.
Svarta bönor och rivna morötter är inte så dumt det heller.
-
Marinerade bönor o kikärter är mums,
vräkte nyss i mig kikärtor i olivolja,vinäger,vitlök,persilja o soltorkade tomater...mummms!
-
Jag läser ingenting om 'hela bönor', haricot vert, som Franskarna säger.
Vi odlar egen bönor och äter dem helst färsk och helkokt. Överskottet blir konserverat i glasburkar. Det är bäste och mest smakliga sättet att konservera hela bönor tycker vi.