Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 17 nov-07 kl 12:48
-
Funderar lite på vilken ålder som är lämplig att slakta kaninungar. Utifall att jag åker bort över julhelgen så kan jag inte ha alla kvar. Så, är det lämpligt att ungar födda i slutet av augusti slaktas i mitten av december?
-
Ps, utfodringstips för tiden före slakt mottages tacksamt! Har hört att granris och enris ger mer av viltsmak på köttet, och att kålväxter ska undvikas. Nåt annat som kan ge bismak på köttet?
-
16 veckors ålder för köttraser.
Ge ingenting som sätter smak! Kaninkött är perfekt som det är!
Gösta
-
Hej!
Slaktåldern beror nog på rasen och hur stor du vill ha kroppen.... Låt dig inte pressa av regler och gör hur du känner.
Ska själv snart slakta gotlandskaniner född i juli och augusti, men avgör det efter vikten inte tiden/åldern.
Januschka
-
Gällande 16-veckorsgränsen gäller det vid produktionsuppfödning av raser som har en vuxenvikt av ca 5 kg.
De flesta raser har en mogen muskelmassa från 12 veckor.
Efter ca 42:a veckan har kaninen mera vuxenkaraktär på sin muskelmassa vilket ger en längre tillagningstid. Köttet är absolut inte sämre för det men bra att tänka på vid tillagning.
Gösta