Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Frances skrivet 12 nov-07 kl 19:54

Titel: Skinn o salt
Skrivet av: Frances skrivet 12 nov-07 kl 19:54
har slaktat i omgångar.. Dom första som redan legat nersaltade i 14 dagar..är det lika bra dom ligger kvar med saltet tills alla är klara för skickas..eller är det nån poäng med att skaka av saltet..?
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: annan skrivet 12 nov-07 kl 21:51
tror man ska salta om när det blir "slaskigt"
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: Frances skrivet 12 nov-07 kl 22:22
Oja,men när man iksom gjort det, dom har varit ordentligt saltade 14 dagar. Gör det någon skada/nytta att dom ligger längre??
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: kolaren skrivet 12 nov-07 kl 22:27
Gör jag helt fel? När jag har saltat ett skinn så får det torka till i några dagar, sen fryser jag det om det inte ska skickas direkt.
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: Frances skrivet 13 nov-07 kl 13:34
Det är väl bara fel om det misslyckas  ::) Brukar du göra så o det funkar så är det väl inte fel?????
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: leifhh skrivet 13 nov-07 kl 15:59
Gör jag helt fel? När jag har saltat ett skinn så får det torka till i några dagar, sen fryser jag det om det inte ska skickas direkt.


Jag kan bara inte komma på var, men någonstans har jag läst att det är olämpligt att frysa in saltade skinn.... De är ju redan konserverade...
Kan jag ha läst det i Lotta Rahmes bok må hända?

Så här tycker Donniaskinn att man skall göra:
http://www.donniaskinn.se/raskinnshantering.htm
Titel: Re:Skinn o salt
Skrivet av: kolaren skrivet 13 nov-07 kl 19:48
Det är väl bara fel om det misslyckas  ::) Brukar du göra så o det funkar så är det väl inte fel?????

Nej det har du ju rätt i, har bara alltid gjort så. Funkar fint faktiskt!

Men vid närmare eftertanke måste ju leifhh ha rätt, verkar ju ologiskt egentligen att dubbelkonservera...
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: Väg arbetarn skrivet 28 feb-08 kl 07:11
Vi har misslyckats med våra första skinn.

Vi saltade in dom direkt efter slakt och la ut dom på loggolvet på en pressening. Saltade om efter en vecka. Totalt på fem skinn har det gått åt 50Kg salt. Efter 14 dagar var det dags att skicka dom, ullen var blöt och det fanns mindre "pölar" på presseningen (jag antog att de inte gjorde så mycket då även det "blöta" borde fungera som saltning)  Så vi skickade iväg dom för beredning men beredningsfirman kaserade dom pga ullsläpp och att dom var blöta.

Vad gjorde vi för fel???
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: javill skrivet 28 feb-08 kl 09:13
Det var kanske pölarna som var felet? Skinnen ska nog helst hållas torra. Jag har 5 skinn som jag sparat sen i höstas (väntar in fler innan de ska skickas på beredning). De är saltade på slakteriet sen omsaltade helt en gång här hemma. Har sedan fyllt på med salt där det behövts ett par gånger. Mina ligger på en SJ-pall i hög på varandra, eventuellt smältvatten rinner undan. Pallen med skinnen står i en tom hästbox i stallet, där det varit ungefär kylskåpstemperatur hela vintern. Hade du lagt presenning direkt på golvet marken? Plast och naturmaterial är nog ingen bra kombination. Tror det behöver komma luft till.

Nu vet jag ju inte om skinnen kommer att vara ok så det får jag återkomma om. De luktar i alla fall ok så det har jag gått på. I förrfjol gjorde jag på liknande sätt men, de skinnen sparades bara ett par veckor.
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: Frances skrivet 28 feb-08 kl 10:21
Fasen, då kanske våra också var för blöta...Jag hängde dom på tork innan för jag tyckte att dom var så tunga .... :-[

Hade mina på en presenning på en halmbädd.. Och saltade hysteriskt mycket.. men som sagt..det blir mycet vätska..men det mesta rann undan eftersom jag hade dom i lut.. Men jag tyckte att ullen blev väldigt blöt ändå..
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: Gräbban skrivet 28 feb-08 kl 10:30
Vi gjorde så här: saltade alla skinn direkt efter slakten, de låg sedan på en presenning i ca tre veckor och jag saltade på allteftersom det såg fuktigt ut. Det kändes som om mina skinn också var ganska blöta, och salt drar ju åt sig vatten... Även från luften.
Skakade av allt salt innan jag åkte till beredningen med dom. Ska få dom om ca en månad. Han har iallafall inte sagt att de såg dåliga ut. Men vi får se hur det går.
Det verkar så enkelt, men det är det ju inte alls... ::)
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: leifhh skrivet 28 feb-08 kl 14:31
Jag brukar inte slakta allt på en gång. Jag brukar slakta lite nu och då utifrån när jag behöver kött..... Eftersom jag inte vill ha saltade skinn liggande allt för länge så brukar jag när jag slaktat göra så här:

Hittills har jag bara haft seriösa pälssläpp på en getfäll, inte på något lamm/får skinn. Men i getens fall så tror jag att det berodde på ett tjockt fettlager som satt kvar bitvis, detta förhindrade snabb nedkylning och minskade effekten från saltet när jag saltade skinnet.

Jag tror att de problem ni haft tidigare i tråden med bland annat ullsläpp beror på:

Vill man öka sin förståelse för sina skinn inför beredning så kan man ju läsa igenom Lotta Rahmes bok om Skinnberedning, men bered er på att den är hyfsat heltäckande men rätt rörigt disponerad.
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: Frances skrivet 28 feb-08 kl 14:38
å får vi se hur det går för mina skinn.. ::)

Jag har genast lagt ut dom i en sval lada efter slakten.. Sen har dom varit avsvalnade efter att jag har putsat o klippt till dom och saltat dom..Det brukar ha skett efter kanske 2 timmar efter slakt.

Nästa gång ska jag tillämpa det här med pallar, låter klokt!

Jag funderade lite när jag såg grannens skinn som hon saltat i källaren.. ingen nån vätska alls runt om, dom var snarare torkade direkt. Vet inte hur mycet salt hon gjorde åt. Men hennes skinn var stenhårda, som masonit skivor.. Och mina skinn var som när dom var färska när jag skakat av saltet..

Men mina har då säkert varit för blöta, f*n också!
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: mille skrivet 28 feb-08 kl 15:26
Våra skinn i år blev också blöta och jag kände mig väldigt osäker på om de skulle gå att bereda. Men på beredningen tyckte de att skinnen var bra! Jag får väl återkomma när vi får tillbaka dem..

Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: Fritjoff skrivet 28 feb-08 kl 17:17
Vi har tagit skinn i många år, och saltar in dom efter slakt och lägger på golvet i en jordkällare. Golvet sluttar lite mot en avloppsbrunn, så all vätska rinner undan och det hålls kallt. Har funkat bra.
Titel: SV: Skinn o salt
Skrivet av: hustran skrivet 28 feb-08 kl 17:52
Vi har ocså saltat in skinn. vi brukar salta en gång, sedan låta dem rinna av, sedan saltar vi en gång till. Har haft saltade skinn ett år på detta sätt. Det har fungerat.  :)